På 80- och 90-talet hade jag Borzoier.
En hane fick magomvridning.
Han väckte mig straxt efter midnatt, och det stod snart klart vad problemet var. Det hade varit en helt vanlig dag, ingen mat och inget vatten i samband med motion t ex, han åt torrfoder.
Jag hade varken bil eller körkort men på den tiden var det en djurambulans stationerad inte långt från där jag bodde. Då fick djurambulans köra med både ljus och sirener.
Trots att jag bodde i norra förorterna till Stockholm så gick det så fort att hunden låg på operationsbordet 55 minuter efter att jag ringt efter djurambulansen, på Bagarmossen på andra sidan stan. Ambulansen körde med sirenerna på, rakt igenom alla rödljus i hela Stockholm...
Han klarade sig.
Nu bor jag i Östergötland, från mig är det ett par timmars bilkörning till närmsta nattöppna klinik. Och däri ligger problemet.
Det är långt ifrån säkert att hunden överlever flera timmar tills man kommer in på en klinik. Tidigare fanns det en äldre vet här i regionen som var ensam, inte kunde göra en magomvridningsoperation på egen hand och det enda han kunde erbjuda var en human avlivning då hjälp är för långt bort för många som drabbas av magomvridning.
Numera har jag hundar där det är ytterst få i rasen på världsbasis som drabbas av magomvridning, har hört talas om en enda i Europa till exempel.
Så som jag bor nu och med den dåliga tillgången till nattöppna kliniker skulle jag inte i dag skaffa en ras där det är stor risk för magomvridning.
Det är dessutom flera faktorer som spelar in för att utlösa det och alla känner man inte till.
Min Borzoi blev opererad av den vet som då var chefsveterinär på Bagarmossen. Han sa att under sina verksamma år hade han mest sett individer med ovanligt flata bröstkorgar för rasen, och/eller hundar som har mycket problem med rapningar och gaser som fått magomvridning. Båda sakerna stämde in på min hane...
Dessutom vet jag om Borzoier på den tiden som fick det av stress, t ex under nyårsafton men också i samband med löptik i hushållet.
Det finns nog inga garantier, inga säkra sätt att helt undvika risken för magomvridning. Man får göra det man kan men garantier finns inte.
Ta en funderare över hur situationen med nattöppna kliniker ser ut där du bor. Det kan vara livsavgörande för hunden om det väl händer, hur långt bort det är till veterinärvård.