Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
23 juni 2024 av Gurkans i valpforum
Re: Hej fick valpar för fem veckor sedan...

Min spontana fråga är: vad menar du med att det gjordes en knut på navelsträngen? Gjorde man en knut av själva navelsträngen? Varför då? Jag har aldrig haft problem med blödande navelsträng i de kullar jag fött upp, men klipper de av den med en vass sax så kan ju en klämma behövas en stund. Dock ska ju blödning stanna av när denna klämma tas bort. Det verkar som att valpen förmodligen hade en försvagad bukvägg (om inget rejält våld användes när nämnda knut gjordes), så den höll inte. Märkte inte veterinären detta när denne tog bort klämman och "satte en knut på navelsträngen"?


 


Det tråkiga är att den genomsnittlige veterinären har absolut ingen kunskap om valpning och nyfödda valpar, ännat än vad de kanske i förbifarten läst under sin utbildning. Har du ingen mentor att ställa dina frågor till? En duktig och erfaren uppfödare som varit med om det mesta och därför har stor erfarenhet av vad man kan råka ut för vid en valpning? Sociala medier och Google är inte något bra alternativ till en bra mentor, som ju bara finns ett telefonsamtal bort. Att ta valpar utan stödet av en duktig mentor (t ex tikens uppfödare eller någon annan som man känner förtroende för och som gärna hjälper till med sin kunskap) är lite som rysk roulette – har man tur så går allt som det ska och man klarar sig utan denna hjälp, men det kan lika gärna gå snett och då står man där utan vettig hjälp.


 


Hur mår valpen nu? Rimligen så borde ju veterinären ha förklarat för dig när det hände vad som hade hänt. Hade jag råkat ut för detta så hade jag absolut sett till att få veta hur detta kunde hända på plats, för det är inte normalt. Det finns egentligen bara två alternativ: klumpig veterinär som med våld får bukväggen att gå sönder (en valp tål ändå ganska mycket, t ex att mammatiken lyfter den i navelsträngen när hon tuggar av den) eller en försvagad bukvägg (missbildning) som gick sönder av att veterinären på ett normalt sätt hanterade valpen.


 


När jag haft snitt på någon tik så har jag fått valparna ganska snart efter snittet, så att jag tar hand om dem medan mammatiken vaknar upp. Någon naveklämma har aldrig funnits på valparna, så om de använt sådant så har det bara varit en kort stund efter snittet. Det har ibland suttit ett snöre som knutit av navelsträngen, men den ramlar ju bort när den skrumpna navelsträngen ramlar bort efter några dagar.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Gurkans och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hane vill para sig med tik som valpar!   [1] 22 sep: Dinosaurien 23 sep: Gurkans Ögonfärg - fransk bulldogg 12 veckor   [1] 8 aug: Maxxi 8 aug: Gurkans Papillonvalpar nyfödd till 8 veckor   [1] 31 jul: Loves 1 aug: Gurkans Hämta vid 8 veckor eller 12 veckor?   [11] 4 maj: Amelia_watson 8 maj: Gurkans Hur mycket köttfärs till 3,5 veckor valpar?   [1] 28 apr: Double_a 29 apr: Gurkans Tik biter sina nya valpar efterkejsarsnitt   [2] 3 apr: Double_a 6 apr: Ayrin Fundering om nattsömn och valpar   [1] 12 dec: NorrNorr 12 dec: Ayrin Ingen Grundvaccinering vid 11 veckor   [9] 24 jul: Amelia_watson 25 jul: Gurkans Tolka röntgen av antal Valpar   [1] 23 nov: Jeser575 25 nov: Puddingpastejn Underbett valp 5 veckor   [3] 6 jul: Josefinelouise 15 jul: ellennd
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Samojedhund | Labrador Retriever | Affenpinscher | Anatolisk Herdehund | Dobermann | Hovawart | Airedaleterrier
© 1998-2024 Enfinia AB