Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
3 november 2006 av CyberElena i övriga hundfrågor (7 svar)
Hane finnes för ev parning?
Undrar om man kan annonsera ut en frisk och fin hane till parning om han har stamtavla fast som inte har varit utsälld???

Har hört blandade saker om det... Hade varit tacksam om jag fått några synpunkter, regler eller nån form av information....

>-<

Som medlem kan du här läsa lite kort info om CyberElena och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

z_Jezzi & vovvarna
Medlem 2003-01-16
#1 3 november 2006 av z_Jezzi & vovvarna Kolla med rasklubben
Det brukar stå på rasklubbens hemsida vad avelsdjuren ska ha för meriter vid användning i avel.

Svara på detta inlägg

Eco
Medlem 2002-12-16
#2 3 november 2006 av Eco Re: Hane finnes för ev parning?
Kan kan man alltid, men chanserna att få till en parning med en bra tik (inom samma ras och registrerad) är ganska små om hanen inte har några som helst meriter.
Man kan även få lägga priset lite lägre då man inte har några direkta meriter.
Högt meriterade hundar med ett par dokumenterat bra kullar bakom sig kan ta ut lite högre priser.

Kolla med rasklubben vad de har för krav på hundar som ska användas för parning, försök uppfylla dem och om du lyckas kan du annonsera på t.ex. rasklubbens hemsida.

Ofta räcker det med godkända hälsotester och ett "rastypiskt godkänt" resultat (dvs en etta eller tvåa) på en officiell utställning för att det ska vara fritt fram för parning där valparna kan registreras.
Svara på detta inlägg

Sara Schnauzermatte
Medlem 2002-08-30
#3 3 november 2006 av Sara Schnauzermatte Re: Hane finnes för ev parning?
Klart man kan. Däremot kan man kanske inte annonsera ut den genom rasklubben, räkna med att avelsråd eller liknande rekommenderar den, eller att valparna ska kunna förmedlas genom rasklubben. Men sånt där är ju olika i olika rasklubbar också.

Men frågan är ju VARFÖR den inte är utställd? Är den inte rastypisk?
Svara på detta inlägg

Borzoi
Medlem 2002-08-22
#4 3 november 2006 av Borzoi Re: Hane finnes för ev parning?
Hej

När det gäller utställningearnas policy i dag så ser jag tyvärr inte championaten osv längre som en kvlitetshöjande avelsmerit vissa raser är det tvärom, däremot bör man kanske ställa ut hunden en 5 - 10 gånger för att få en statesik på kritiker på hunden slår samtliga domare ner på samma felaktighet så bör man ta sig en funderare på om hunden är lämplig för avel ,

. Så om du har stor erfarenhet av din ras så anser jag att man kan använda hanen i avel , däremot så bör du ha ungefär samma höga kunskap om genetik som tikägaren bör ha om du skall använda din hane i avel och förtränga sin egna hemmablindhet . Genetik har inget med kärlek att göra

Svara på detta inlägg

Sara Schnauzermatte
Medlem 2002-08-30
#5 3 november 2006 av Sara Schnauzermatte Re: Hane finnes för ev parning?
Fast ett utställningschampionat är ju aldrig ett krav från rasklubbarna för att hunden ska få användas i avel. De flesta rasklubbar har ju en 1:a (eller en 2:a) i kvalitet på utställning som krav eller rekommendation. Och att få en 1:a i kvalitet är ju knappast omöjligt om man har en rastypisk hund.

Annars håller jag med dig. Vill man avla på sin hane tycker jag allt att man kan ta sig iväg på nån utställning också. Eller flera.
Svara på detta inlägg

Zmula med RR
Medlem 2003-05-03
#6 3 november 2006 av Zmula med RR Re: Hane finnes för ev parning?
det ställs ju vissa krav på hundarna för att valparna ska få registreras..
Så utställning rekomenderas ju för att allt ska gå rätt till.
kan inte valparna reggas räknas de som blandraser
Svara på detta inlägg

Borzoi
Medlem 2002-08-22
#7 3 november 2006 av Borzoi Re: Hane finnes för ev parning?
          Re: Hane finnes för ev parning?
          Fast ett utställningschampionat är ju aldrig ett krav från rasklubbarna för att hunden ska få användas i avel. De flesta rasklubbar har ju en 1:a (eller en 2:a) i kvalitet på utställning som krav eller rekommendation. Och att få en 1:a i kvalitet är ju knappast omöjligt om man har en rastypisk hund.

Annars håller jag med dig. Vill man avla på sin hane tycker jag allt att man kan ta sig iväg på nån utställning också. Eller flera.
Hej

Om vi nu då hoppar över den bedömning som utställningarna i dag gör, så anser jag att en 1.a eller 2,a är en aldelse för låg bedömningsgrad för att hunden skall vara godkänd för avel , min gradering med Championat kommer från mina egna krav på den tiden då jag ansåg att en utställningschampion var en godkänd hund för avel , vilket jag inte anser i dag då utställningarna har stangerat när det gäller att bedöma den anatoiska uppbyggnaden på hund i dag är det tyvärr mer eller mindre helt en subjektiv bedömning helt utan ett vägande av funktionen . Att få en 1a eller en 2a , är inget merietering enligt mig åtminstone var det inte det förr då hunden bedömdes efter funktion .

Jag skulle aldrig förr använda en icke Champion i avel , men då var utställningarna en besikting av funktionen hos hunden i dag är det tyvärr mest en " slkönhetstävling " med ingen som helst bedömning av hundens anatomiska funktion .

Troligtvis kommer jag i framtiden att använda min första icke utställngsmeriterade hund i avel , eftersom jag har den gamla funktionella typen av Borzoi och som inte premieras på utställningarna längre . Men då anser jag mig kunnig innom rasen efter 29 år innom samma ras .
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Parning för Samojed   [5] 11 jan: KochEllie 13 jan: Lona Söker dvärgtaxhane för parning   [1] 16 dec: Pruskan 16 dec: hundöga återkomst Lagotto för parning   [4] 22 okt: christinefalk 23 okt: christinefalk Söker tik för parning med Golden Retriever/BCollie   [23] 1 sep: Oliver12345 5 sep: s0me0ne parning av tik blandning chihuahua/shitzu   [7] 14 maj: Prutten 17 maj: bes Pris för parning, fransk bulldogg   [3] 17 apr: misselou 30 maj: Nordicbulldogs Jack Russel för parning   [8] 20 feb: harols 20 feb: harols Parnings fråga.   [1] 25 jun: Bossan 9 jul: Balthazars matte Lyfter på svansen efter parning   [3] 13 maj: jossan0818 13 maj: Dog_training Erfarenhet av betende av hanhund efter parning?   [6] 27 apr: messi1 30 apr: Dog_training
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Sankt Bernhardshund | Whippet | Schäfer | Golden Retriever | Labrador Retriever | Boxer | Yorkshireterrier
© 1998-2019 Enfinia AB