Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
15 oktober 2007 av a.a.a. i övriga hundfrågor (4 svar)
Omplaceringshund med problem
En god vän till mig har nyligen tagit en omplaceringshund (norfolk) som enligt uppfödaren haft lite problem i sin förra familj. Han började av någon anledning markera/morra åt barnen i familjen vilket jag tror de förstärkte genom att bli rädda och osäkra. Exakt hur de hanterade det vet jag inte.
Nu har hunden varit hos sin nya husse i nästan två månader, mest på landet (som han är van vid) men den senaste veckan i stan. på landet har allt gått bra (dock har de inte träffat så mycket folk) men nu har det börjat bli problem. Inte med barn, men med äldre herrar. Han gör utfall/morrar/visar tänderna/skäller helt utan förvarning - både hemma hos folk och utomhus.
Hur skulle ni hanterat detta?
Finns det risk att det inte går att göra något åt???

Som medlem kan du här läsa lite kort info om a.a.a. och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Sara K
Medlem 2007-05-10
#1 15 oktober 2007 av Sara K Re: Omplaceringshund med problem
Jag skulle nog be en äldre herre hjälpa till att träna hunden. Att den personen sätter sig på huk, tittar bort, sträcker ut en hand med godis och låter hunden gå fram i sin egen takt. Man kan ju även klicka in hunden och använda klicker när hunden är lugn.
Svara på detta inlägg

Solos Matte
Medlem 2005-03-15
#2 16 oktober 2007 av Solos Matte Klickermetoden
Jag har haft liknande problem med Solo. Det hela utlöste sig av en granne, en utvecklingsstörd kvinna, som ständigt kasta sig(i välmening) över Solo so fort vi råka stöta ihop med henne.

Efter 1 års tid ruttna Solo och började morra/skälla, varpå hon äntligen fattade...och ja det var ju effektivt så snart börja han bete sig lika ute mot folk som var halta eller lytta, eller ja bara verkade lite konstiga.

Jag tränade med klickermetoden, fast utan klicker. Tycker det är svårt att alltid ha den i handen redo, så jag öva in ett smack-smack ljud (typ häst-smack) med munnen och befäste det på samma vis som klickern.

I början gjorde jag så, att såg jag någon på avstånd (oavsett vem, svårt att se på håll om folk är "konstiga") så smackade jag, och då titta han på mig och fick en godis. Sen gick vi mot den mötanden och jag smackade flera gånger och varje gång fick han en godis. När vi börja komma nära så gick jag i en halvcirkel ut från den mötande, så vi inte skulle komma för nära.

Med tiden minskade jag avståndet till jag började smacka, ebbade ut antalet smack när vi gick mot den mötande, och minskade halvvirkeln tills den inte fanns kvar.

De gånger man stötte ihop med någon för nära, dvs. då det redan var försent, hunden redan förvandlats till monster osv. då struntade jag alls i smackandet. Är ingen idé att försöka sig på det när hunden redan ÄR blockerad. Grejen är att man ska belöna INNAN hunden hunnit blockeras. Den ska förvänta sig nåt positivt = godiset, när den ser det främmande den är rädd för.

Slutresultatet blev att så snart vi ser nån så tog Solo kontakt med mig innan jag ens hunnit smacka. Dvs. jag behöver inte det längre. Jag behöver inte heller ge godis, men gör det då och då, för att påminna om det positiva.

När det gäller folk som man träffar hemma/när man är bortbjuden osv. så har jag noga sagt till alla att helt ignorera Solo. Inte titta, inte säga hej, inte klappa osv. förrän jag sett att nu är han avslappnad och nyfiken på de han inte känner. Då har jag låtit honom först nosa på de främmande, men enkom om personen lovat att den kan låta bli att bry sig om Solo. Detta har hjälpt,men kräver verkligen mycket av folk. Många har otroligt svårt att inte gulla o klappa en främmandehund.

Jag tycker denna metod är mycket effektiv, men är man osäker hur man ska göra, så bör man ta hjälp. Jag fick hjälp av en hundpsykolog via www.immi.nu

Har även varit hjälpt av Anders Hallgrens lilla klickerbok, Din hund en lydig hund, kostar bara runt 40:- och är tunn och snabbläst, man kommer igång på ett litet kick.

Helén
Svara på detta inlägg

a.a.a.
Medlem 2004-12-21
#3 16 oktober 2007 av a.a.a. Re: Omplaceringshund med problem
          Re: Omplaceringshund med problem
          Jag skulle nog be en äldre herre hjälpa till att träna hunden. Att den personen sätter sig på huk, tittar bort, sträcker ut en hand med godis och låter hunden gå fram i sin egen takt. Man kan ju även klicka in hunden och använda klicker när hunden är lugn.
Tack för era svar!

Undrar hur ni skulle bete er mot hunden när den redan satt igång att skälla? Min vän säger till hunden på skarpen men jag undrar om det är rätt metod. Vid ett tillfälle berättade han att hunden blivit skrämd av detta och lagt sig ner i krypställning.
Svara på detta inlägg

Solos Matte
Medlem 2005-03-15
#4 16 oktober 2007 av Solos Matte Re: Beter mig lungt
Jag beter mig lugnt och ser till att passera "hindret" och komma så pass långt från det att hunden lugnar sig, sen övar jag kontakt och belönar kontakten.

Betedde han sig så mot en besökare eller om vi var på besök, så såg jag till att ta hunden till ett separat rum och vänta ut att den lugnade sig.

Höja rösten hjälper inte, snarare tror hunden man hjälper till att skälla, eller så stressas den upp ännu mer.

Kan också tillägga att när vi hälsar på folk så har jag alltid hunden i koppel i början. När vi ex. ska sitta o fika ser jag till att sitta på en tol/fotölj och har hunden bredvid. Först när jag märker att den är lugn och har slappnat av låter jag han tillsammans med mig och värden utforska hemmet (i den utsträckning värden tillåter). Först efter det släpper jag han lös.

Får vi besökare hemma som är nya så kopplar jag honom också och släpper han inte förrän jag märker att han slappnat av.

Detta gör jag fortfarande trots att vi inte har några problem längre, men för att påminna han om att "detta hanterar jag" och inte fresta på att han kanske ska tro att han måste vakta.

Numera så behöver dock kopplet bara vara på första minutrarna, medan det när det var som värst kunde ta en halvtimme innan han coolat ner.

Helén

Helén
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Omplaceringshund kissar inne   [7] 30 jun: minigrisen 2 jul: minigrisen Köpa omplaceringshund yorkshireterrier hjälp   [9] 17 apr: tittioo 22 apr: Lona Ta över omplaceringshund   [5] 14 feb: Äppelhus 15 feb: aenima pris för omplaceringshund?   [10] 7 jan: k1ro 9 jan: Hrímnir Vad göra med känslig omplaceringshund?   [12] 6 jan: BushundenL 8 jan: BushundenL Problem med artroshund/omplaceringshund/vara ensam   [5] 20 nov: BushundenL 13 dec: Ayrin Att börja lämna en omplaceringshund ensam då o då   [4] 20 jul: BushundenL 15 nov: Sezziyanen Hjälp med omplaceringshund   [2] 27 feb: Susanne_¿… 28 feb: Susanne_¿… Omplaceringshund, lydnad osv   [2] 15 feb: hellohej 15 feb: Lona vågar jag ta omplaceringshund?   [2] 15 sep: Tekla&Titti 15 sep: pinsan
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Rottweiler | Chihuahua | Jack Russell Terrier | Golden Retriever | Pudel | American Staffordshire Terrier
© 1998-2020 Enfinia AB