Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
16 december 2007 av z_amorgos i övriga hundfrågor (11 svar)
Rasval: JRT/DSG/lapphund/samojed/whippet/m.fl.?
Det ska så småningom bli dags för min allra första hund! Jag har ingen hunderfarenhet, men när jag har läst på om olika raser har jag fastnat för följande hundar:

- Jack/parson russell terrier
- Dansk/svensk gårdshund
- Svensk/finsk/lapsk lapphund
- Samojedhund
- Japansk spets
- Whippet
- Kromfohrländer
- Flatcoated retriever
- Vit herdehund
     
Önskemål om rasen:

- Gilla motion och utflykter, t.ex. kunna följa med på cykelturer, joggingturer, fjällvandringar, båtutflykter, stadspromenader
- Vara lugn inomhus
- Kunna umgås (hyfsat bra) med främlingar, andra hundar (och helst även katter)
- Inte alltför skällig
- Frisk och ”stabilt psyke”
- Omfattning av pälsvård och uppfostran spelar mindre roll

Skulle vilja ha en gosig motionskompis som kan följa med i många olika sammanhang. Kan även tänka mig agility etc på hobbynivå, men är ointresserad av utställning.

Nu lutar det åt dansk/svensk gårdshund men jag är inte alls säker… Vill gärna ha tips på hundraser som kan passa mig. Är det någon av de föreslagna raserna jag borde avskriva direkt (JRT:n kanske)?

Som medlem kan du här läsa lite kort info om z_amorgos och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

z_kerman
Medlem 2005-09-14
#1 16 december 2007 av z_kerman Re: Rasval: JRT/DSG/lapphund/samojed/whippet...
Har du kolat Eurasiern?
Svara på detta inlägg

z_amorgos
Medlem 2007-12-16
#2 16 december 2007 av z_amorgos Re: Rasval: JRT/DSG/lapphund/samojed/whippet
Tack för tipset! Eurasiern verkar trevlig, åtminstone av det lilla jag läst. Stämmer det att den är okomplicerad och villig att följa med på allt?
Svara på detta inlägg

skrabbe
Medlem 2003-10-23
#3 16 december 2007 av skrabbe Re: Rasval: JRT/DSG/lapphund/samojed/whippet...
Svarar samma här som på andra forumet:

Är du inte intresserad av jakt bör du nog stryka jack russell ifrån listan. Det är en utpräglad jakthund som används framförallt till gryt. En ganska krävande ras med andra ord!

Dansk/svensk gårdshund däremot skulle nog kunna passa bra in på dina punkter, visserligen är gårdshunden också i första hand en jakthund, framavlad för att fånga och döda skadedjur. Men en gårdshund är inte lika krävande och kan nöja sig med andra aktiviteter, som till exempel agility Skall du gå fjällprommenader bör du dock tänka på att inföskaffa ett bra vintertäcke då det är en frusen ras.

Joggingturer och cykelturer kan fungera kortare rundor, men gårdshunden är inte direkt någon långdistanslöpare. Men har du en cykelkorg kan ju gårdshunden hoppa upp där när den blir trött

http://www.gardshund.com
Svara på detta inlägg

Potat
Medlem 2003-05-25
#4 16 december 2007 av Potat Re: Rasval: JRT/DSG/lapphund/samojed/whippet...
Jag tro att du kan/bör stryka både lapsk vallhund, flat och vit herdehund från listan. Enligt min uppfattning så är det raser som kräver väldigt mycket då det gäller träning och mental stimulering, vilket du inte verkar så intresserad av? Vill du ha en "kompis" som du kan träna med mer på hobbynivå så bör du nog välja någon av de andra raserna.
Lycka till

Carolin
Svara på detta inlägg

z_JuliusSixten
Medlem 2007-07-31
#5 16 december 2007 av z_JuliusSixten Re: Rasval: JRT/DSG/lapphund/samojed/whippet...
känner en med tre whippar. Helt underbara är dom. Ganska skällaiga men det kanske beror på uppfostringen. Jätte frusna är dom också :) men man kan ju ha täcken på. Dom älskar att springa sånt där race ingen aning vad det heter men dom tävlar i alla fall i typ kapplöpning. Det var det lilla från mej =)
Svara på detta inlägg

Cahira
Medlem 2002-04-20
#6 16 december 2007 av Cahira Re: Rasval: JRT/DSG/lapphund/samojed/whippet...
- Jack/parson russell terrier - tycker du ska stryka. Som de andra sa, jakthundar som kräver en del.

- Dansk/svensk gårdshund - må jag säga att jag inte kan så mycket om.

- Svensk/finsk/lapsk lapphund - lapsk vallhund är långdistansvallare och de andra kortdistansvallare. Dvs om du vill ha en hund som arbetar helst långt ifrån dig eller nära. lapsk vallhund är dock mer präglad vallhund och kan kräva en hel del aktivering.
Det sägs att i alla fall finsk lapphund är mycket mindre skälliga än andra spetsraser, men jag har även hört av ägare att dom inte är så tysta som man kan tro. Men med lite träning och envishet kan du säkert träna bort sånt. Även väldigt familjekära och mycket "allroundhund".

- Samojedhund - slädhund. Utmärkt om du är sportig och är otrolig familjehund (vad jag hört)

- Japansk spets - kan jag tyvärr inte så mycket om heller. Hört att de är rätt skälliga, men ta det inte som fakta.

- Whippet - Sägs vara soffliggare inomhus och aktiva utomhus. Har även läst att dom inte går bra ihop med katter eftersom dom kan trigga jaktlusten. Vet dock inte sanningshalten i det heller. (förlåt att jag är lite otydlig/jobbig)

- Kromfohrländer - inte läst något om.

- Flatcoated retriever - Många är väldigt lättstressade och har svårt att varva ner. Har även ryktet att äta det mesta dom får tag på. Även sten.

- Vit herdehund - Allroundhund.


Jag hoppas att det var till liiiite hjälp iaf. Vill du ha hjälp med att hitta sidor till raserna får du gärna messa mig. Och för att avsluta väldigt partisk tycker jag att du ska slänga ett öga på dvärgschnauzer med. Växer dom upp med barn avgudar de dem, familjekära, är så aktiv som du önskar mer eller mindre, och älskar vara i händelsernas centrum. De har lite vaktinstinkt så de "varnar" då någon kommer hem eller plingar på dörren eller liknande, men av de jag mött är det inte så mycket mer de skäller. Dock kräver dom en del pälsvård men det sa du inte spelade någon större roll.

De älskar att lära sig saker och är riktiga kelgrisar. Ingen större jaktinstinkt heller eftersom det är råttjägare, så att ha hunden lös är inga större problem om de bara är det regelbundet så man inte har "lilla julafton", men det gäller ju de flesta hundar

tror att det var allt.. *S*

Lycka till med hundletandet!
Svara på detta inlägg

z_z_Norma
Medlem 2006-08-05
#7 17 december 2007 av z_z_Norma Re: Rasval: JRT/DSG/lapphund/samojed/whippet...
Lapphundarna ska du skriva av som första hund om du inte har erfarenhet jag har lappisar och uppfödning på dom dom kräver en hel del tränning och fasthet en hund som man måste visa sin plats i livet.

Jag har också jappar och det är en ras som är mycket mjukare jämfört med Svensk/finsk/lapsk lite mer lättlärd och mycket tillgänglig vilket även den svenske är.
Jappen skäller inte alls mycket som någon här skrev jag har tre och dom skäller inte däremot kan lapphunden vara lite skällig om den inte får rätt uppfostran men det har att göra med att det är en vallare.

Jag hade satsat på en Japansk spets då dom är lätta att uppfostra tycker om att vara ute älskar agility och att ligga i knäet och mysa.


Lycka till med ditt Hund val
Svara på detta inlägg

z_tinybirna
Medlem 2007-03-08
#8 17 december 2007 av z_tinybirna Re: Rasval: JRT/DSG/lapphund/samojed/whippet...
Du kanske ska kolla lite på Shetland sheepdog. De är med på allt och är mycket lätt fostrade.
Lycka till!!
Svara på detta inlägg

Bruksvovven
Medlem 2005-08-01
#9 17 december 2007 av Bruksvovven Kromfohrländer
Som första hund skulle jag nog inte skaffa kromfohrländer. När jag hört runt verkar det som att var och varannan ägare har problem med att hundarna visar mycket rädsle- och aggressionsbeteenden. Visst skulle du kunna få en individ som är jättetrevlig, det är ju sant, men de flesta jag stött på har faktiskt haft problem. Tyvärr.

Kan inte så mycket om de andra raserna, men om du inte tänkt arbeta med jack russeln så är det nog inte sånt bra val, då de vill och behöver få arbeta. Visst är de söta, men de kräver också

Lycka till i rasvalsdjungeln!

>-<
Svara på detta inlägg

z_flatcoated jessica
Medlem 2007-12-07
#10 17 december 2007 av z_flatcoated jessica Re: Rasval: JRT/DSG/lapphund/samojed/whippet...
heeej

Jag själv har min andra flat och älskar rasen över allt annat på jorden. Flattar är en underbar ras som kräver väldigt mycket aktivering för att trivas. Det är en ras som gärna som är med överallt och gillar alla man kan tänka sig. Det här med att det ryktas att de äter allt de kommer över tycker jag verkligen inte att det stämmer, ingen av mina flattar har gjort det. När det gäller agility så är väl inte flattar den bästa rasen man kan tänka sig, men om man ska hålla på, på hobbynivå så är det ingen fara. Flattar blir VÄLDIGT glada vid möte med nya människor, men när jag säger åt min hund att gå och lägga sig och lungna ner sig så gör han det. En flat ÄLSKAR att vara ute i skog och mark och gå. Jag kan gå en timme med min hund och han är inte det minsta trött. så om du skaffar en flat så får du en trevlig ras som är ursnäll.>-<
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Flyga med finsk lapphund   [0] 3 dec: theakarlsson Vilken sele har du till din Whippet?   [1] 25 okt: Rödluvan 28 okt: Ayrin Samojed med kaos i magen   [9] 26 jul: Halvtand 29 aug: Ayrin Skaffa finsk lapphund?   [10] 1 jul: tant gredelin 26 aug: tant gredelin aktionsradie finsk lapphund   [1] 10 maj: dragontear 10 maj: Ayrin Hyperaktiv lapphund   [11] 9 maj: junior08 14 maj: Voff 92 Whippet valp Malmö   [2] 11 mar: Riley 12 mar: Riley Finsk lapphund. Allergiframkallande   [0] 21 feb: teddybear Parning för Samojed   [5] 11 jan: KochEllie 13 jan: Lona Sugen på att skaffa whippet, att tänka på?   [1] 21 jun: whippettok1 23 jun: hundöga återkomst
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Labrador Retriever | Chihuahua | Bichon Havanais | Schäfer | Shetland Sheepdog | American Staffordshire Terrier | Jack Russell Terrier
© 1998-2020 Enfinia AB