Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
30 september 2008 av z_Frutt i jaktforum (63 svar)
Varför just jämthund?
Jag tycker att det är lite knepigt att många verkar tycka att det nästan är djurplågeri att ha en jämthund som inte används till jakt. Varför skulle det vara så mycket värre att ha just en jämte, till skillnad från alla andra jakthundraser som lever som sällskapshundar? T ex: Beagle, Vorsteh, Borderterrier, Cocker Spaniel, Golden retriever, Labrador, Tollare, Tax etc etc??

När jag skulle köpa min jämtetik så berättade jag klart och tydligt att jag INTE var intresserad av att jaga med henne, utan ville bara ha henne som sällskap + andra aktiviteter så som drag etc och det gick alldeles utmärkt enligt säljaren.

Jag är nyfiken på påståendet "en jämte som inte får jaga blir olycklig". Då antar jag att ni som anser det umgås med jämtar som inte jagar, hur vet ni annars att de är så olyckliga? Och varför umgås ni med sådana om ni nu tycker att det är så förkastligt att inte använda sin jämte till jakt? Självklart kan man träna bort mycket av jaktlusten, det fungerar ju som alla andra instinkter.

De flesta vet väl för övrigt att många jämtar sitter i hundgårdar större delen av dygnet när det inte är jaktsäsong. Skulle det vara ett drägligare liv än att få mysa inne med familjen, bara för att de får jaga några veckor per år?? Jag förstår verkligen inte logiken. Det hade varit skillnad om man jagade större delen av året med sin hund, men en jämte jagar ju inte alls många veckor om året. Ni menar då alltså att en jämthund går runt och är olycklig alla dessa månader som den inte får jaga eller?

Jag tycker att ni som är jaktgalningar verkligen borde umgås med ett par jämtar som inte jagar och se om ni ändrar uppfattning. Jag tror absolut inte att en jämte måste jaga för att vara lycklig. I så fall finns det inte många raser som passar som sällskap, då de flesta raser avlats fram i ett annat syfte.

Jag har mycket svårt att tro att de flesta av er med dessa åsikter verkligen har umgåtts med många ickejagande jämtar, så hur kan ni då veta så mycket om dem och deras påstådda "misär"??
Raser: Jämthund

Som medlem kan du här läsa lite kort info om z_Frutt och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 7
12345. . .7

z_Hundmänniska
Medlem 2006-04-16
#1 30 september 2008 av z_Hundmänniska Orka
Tjafsa om sådant..

Enkelt: Jämthundar liksom alla olika utpräglade och under lång tid raser avlade på egenskaper behöver få använd dessa egenskaper för att ha ett för hunden ultimat liv. Visst, det finns avarter som inte jagar/har usla jaktinstinkter och dessa passar som sällskapshundar.

Sedan skitsnacket att älghundar bara sitter i hundgård utan aktivering etc. vill jag bara spy på, så less är jag på den fördomen

Ickejägare som du begriper uppenbarligen inte hur mycket tid och aktivering med hunden som krävs för att få ett bra och samspelt team i skogen..
Svara på detta inlägg

Fasanmissil
Medlem 2001-10-04
#2 30 september 2008 av Fasanmissil Re: Orka


Du uttryckte så väl det jag också kände när jag såg det där inlägget;)
Svara på detta inlägg

Flatteligan
Medlem 2005-04-18
#3 30 september 2008 av Flatteligan Re: Varför just jämthund?
"Varför skulle det vara så mycket värre att ha just en jämte, till skillnad från alla andra jakthundraser som lever som sällskapshundar? T ex: Beagle, Vorsteh, Borderterrier, Cocker Spaniel, Golden retriever, Labrador, Tollare, Tax etc etc??"

det beror på aveln: inom de flesta av dessa raser finns det två olika avelsinriktningar: det avlas på hundar med orastypiska egenskaper som passar bra till sällskapshundar, och det avlas på hundar med rastypiska egenskaper som passar till jakt. lycka till med att hitta en renodlad jaktlabbevalp som du får köpa om du säger att du aldrig kommer att jaga med den eller ens träna.
Svara på detta inlägg

z_Kia*Asko
Medlem 2007-08-28
#4 30 september 2008 av z_Kia*Asko Re: Varför just jämthund?
Jag tror inte riktigt att det är det folk menar när de säger att hunden blir olycklig.
Men som jag själv tänker så ser jag på min jämthund att jaga är det bästa som finns för honom. Och dels för att han har det i generna och för att vi har lärt honom att tycka om det för det är de vi ska "ha" honom till.

Det är nog med en fråga om hundens intresse för jakt. Jag ser ju att vår jämte blir "lycklig" av att få springa i skogen å leta älg tex. än att få ligga inne som är det värsta han vet. han står bara vi dörren och vill ut.'

Klart man kan ha en jämte som "soffhund", det var vår förra tik som blivit skotträdd och henne fick man dra ur soffan....

Det tråkiga med att ha en jakthund bara till sällskap är ju att du aldrig kan få bort jaktlusten helt så du kan ju inte lita på att den kan gå utan koppel....>-<
Svara på detta inlägg

z_melleman
Medlem 2008-09-22
#5 30 september 2008 av z_melleman Re: Orka
          Orka
          Tjafsa om sådant..

Enkelt: Jämthundar liksom alla olika utpräglade och under lång tid raser avlade på egenskaper behöver få använd dessa egenskaper för att ha ett för hunden ultimat liv. Visst, det finns avarter som inte jagar/har usla jaktinstinkter och dessa passar som sällskapshundar.

Sedan skitsnacket att älghundar bara sitter i hundgård utan aktivering etc. vill jag bara spy på, så less är jag på den fördomen

Ickejägare som du begriper uppenbarligen inte hur mycket tid och aktivering med hunden som krävs för att få ett bra och samspelt team i skogen..
Svara på detta inlägg

z_Jämthund
Medlem 2003-03-06
#6 30 september 2008 av z_Jämthund here we go again....
ännu en gång måste en ickejägare gå i försvar då de skaffat en hund som till sin läggning är till för att jagas med. Och självklart skall deras innehav ursäktas med att tydligen "Alla jägare " låter sina jämtar stå ute" då de inte jagas med. Detta har varit uppe så många ggr att det är bara är för dig Anna Ivarsson, att gå tillbaka i forumet och läsa tidigre inlägg. Dessbättre har de flesta förståndet nog att välja en annan ras av icke jakthundtyp. För nog finns det andra raser att välja på om man inte vill jaga än en utpräglad jakthund.
Svara på detta inlägg

z_green.grass
Medlem 2008-09-02
#7 30 september 2008 av z_green.grass Re: Varför just jämthund?
Om du vänder på frågan, så att säga, och frågar: Varför just sällskapsmänniska?
Alltså, varför ska just en så utpräglat jaktavlad ras som Jämten utsättas för en sällskapsmänniska? Kanske aldrig få gå lös, kanske aldrig få följa den starka spårdriften, kanske aldrig få den speciella blandningen av samarbete/självständigt problemslösande som Jämten är så oerhört duktig på, kanske tappa pälsen av stress, o.s.v.
OCH: om du tror att en aktivt jagande jämthundägare bara kan ta ut en hund som stått sysslolös länge och jaga framgångsrikt.... så tror du helt enkelt fel. Det kräver, som allt arbete med hund, träning, kontakt, förtroende och kondition.
Svara på detta inlägg

z_Frutt
Medlem 2008-07-20
#8 30 september 2008 av z_Frutt Re: Orka
          Re: Orka
          

Du uttryckte så väl det jag också kände när jag såg det där inlägget;)
Jag tycker inte att någon har svarat vettigt på de frågor jag ställde:

1. Jag är nyfiken på påståendet "en jämte som inte får jaga blir olycklig". Då antar jag att ni som anser det umgås med jämtar som inte jagar, hur vet ni annars att de är så olyckliga? Och varför umgås ni med sådana om ni nu tycker att det är så förkastligt att inte använda sin jämte till jakt?

2. En jämte jagar ju inte alls många veckor om året. Ni menar då alltså att en jämthund går runt och är olycklig alla dessa månader som den inte får jaga eller?

3. Om jag nu ska använda min jämte till drag, spår, springa mycket i skogen, vara på inhängnade områden där hon kan springa lös hur mycket hon vill osv. Menar ni då på allvar att hon kommer att vara olycklig bara för att hon inte får jaga några veckor per år?

Jag berättade för säljaren att jag inte skulle använda henne till jakt och han sa att det gick alldeles utmärkt med andra aktiviteter. Varför ska jag då inte lita på vad han säger? Han har för övrigt både gråhund och jämte och jagar själv.

Sen måste jag bara påpeka att jag aldrig har sagt att ALLA älghundar sitter i hundgård, men en hel del gör det.

Jag älskar min hund över allt annat, och vi har jättekul tillsammans. Och jag lovar, om jag märker att hon som vuxen (nu är hon bara 5 mån) blir olycklig av att inte jaga så kommer jag göra någonting åt det.

P.S Det är underligt hur så många hundälskare som verkligen bryr sej om sina hundar glatt kan gå ut i skogen och döda andra djur. För mej går det inte ihop. D.S
Svara på detta inlägg

z_lilla my
Medlem 2007-10-15
#9 30 september 2008 av z_lilla my Re: Orka
Jag har sett flere Jämthundar jaga, o sett hur de jobbar med älgen, o de Jämtar som jag har sett har varit lyckliga då de sluppit o göra det de är avlade för!

Då pappa o mamma hade sin Jämthund, så man riktigt såg hur han sken upp då man plockade fram pejlen o röda västen o han visste att det skulle bli jakt!

Det är så mycket mer som ligger bakom, än bara själva jakten, min tik är nu 7 mån, o jag vet inte hur många timmar som vi varit i skogen redan, o då har vi inte ens börja träna henne för jakten eftersom hon är så ung ännu!

O hundälskare eller inte, tänk hur mycket fler viltolyckor i trafiken det skulle vara om inte älgstammen skulle regleras, för att inte tala om hur stor skada en flock med älgar kan göra i en ungskog, bara för att ta några exempel!
Svara på detta inlägg

z_Jämthund
Medlem 2003-03-06
#10 30 september 2008 av z_Jämthund Re: Orka
          Re: Orka
          Jag tycker inte att någon har svarat vettigt på de frågor jag ställde:

1. Jag är nyfiken på påståendet "en jämte som inte får jaga blir olycklig". Då antar jag att ni som anser det umgås med jämtar som inte jagar, hur vet ni annars att de är så olyckliga? Och varför umgås ni med sådana om ni nu tycker att det är så förkastligt att inte använda sin jämte till jakt?

2. En jämte jagar ju inte alls många veckor om året. Ni menar då alltså att en jämthund går runt och är olycklig alla dessa månader som den inte får jaga eller?

3. Om jag nu ska använda min jämte till drag, spår, springa mycket i skogen, vara på inhängnade områden där hon kan springa lös hur mycket hon vill osv. Menar ni då på allvar att hon kommer att vara olycklig bara för att hon inte får jaga några veckor per år?

Jag berättade för säljaren att jag inte skulle använda henne till jakt och han sa att det gick alldeles utmärkt med andra aktiviteter. Varför ska jag då inte lita på vad han säger? Han har för övrigt både gråhund och jämte och jagar själv.

Sen måste jag bara påpeka att jag aldrig har sagt att ALLA älghundar sitter i hundgård, men en hel del gör det.

Jag älskar min hund över allt annat, och vi har jättekul tillsammans. Och jag lovar, om jag märker att hon som vuxen (nu är hon bara 5 mån) blir olycklig av att inte jaga så kommer jag göra någonting åt det.

P.S Det är underligt hur så många hundälskare som verkligen bryr sej om sina hundar glatt kan gå ut i skogen och döda andra djur. För mej går det inte ihop. D.S
Kanske det första jag reagerade på var att du över huvud taget fick köpa en jämtvalp!! Ifrågasätter starkt den uppfödarens seriösitet! De uppfödare jag känner skulle inte ens i sin vildaste fantasi sälja en valp till någon som inte ämnar jaga med dem. Tycker alltid det är tråkigt då jakthundar kastas bort i ett meningslöst liv....
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 7
12345. . .7

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Varför är det alltid värst när hundar dödar vilt?   [9] 1 jul: EKMK 5 jul: Hortensia Varför skaffade du pitbull/amstaff?   [24] 13 jun: Lojsie85 3 aug: hundöga återkomst 10 årig setter urinerar när hon är ensam, varför?   [2] 5 nov: Irländsksätter 7 nov: Lena och vildingarna Varför man som IDIOT EJ skall skaffa en hund   [16] 21 sep: bertil o dom andra 24 mar: Ayrin varför postas inlägg som jag raderat   [2] 30 aug: lillflingis 3 sep: lillflingis Min hund äter almblad varför?   [2] 1 jun: Ezther 4 jun: Lahji Gazzi Varför blir hunden lugn av mitt adrenalinpåslag   [6] 14 maj: syteryster 4 aug: Bluebell varför är valpen så olydig nu - ger upp!   [11] 19 feb: username 3 mar: username Varför är min hane besatt av kastrerade hanhundar?   [2] 18 dec: Emmksthlm 21 dec: Voff 92 Omplacering jämthund!   [1] 27 sep: tassa_ 28 sep: Torparinnan
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Cane Corso | Schäfer | Labrador Retriever | Chihuahua | Eurasier | Boxer | Golden Retriever
© 1998-2019 Enfinia AB