Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
30 september 2008 av z_Frutt i jaktforum (63 svar)
Varför just jämthund?
Jag tycker att det är lite knepigt att många verkar tycka att det nästan är djurplågeri att ha en jämthund som inte används till jakt. Varför skulle det vara så mycket värre att ha just en jämte, till skillnad från alla andra jakthundraser som lever som sällskapshundar? T ex: Beagle, Vorsteh, Borderterrier, Cocker Spaniel, Golden retriever, Labrador, Tollare, Tax etc etc??

När jag skulle köpa min jämtetik så berättade jag klart och tydligt att jag INTE var intresserad av att jaga med henne, utan ville bara ha henne som sällskap + andra aktiviteter så som drag etc och det gick alldeles utmärkt enligt säljaren.

Jag är nyfiken på påståendet "en jämte som inte får jaga blir olycklig". Då antar jag att ni som anser det umgås med jämtar som inte jagar, hur vet ni annars att de är så olyckliga? Och varför umgås ni med sådana om ni nu tycker att det är så förkastligt att inte använda sin jämte till jakt? Självklart kan man träna bort mycket av jaktlusten, det fungerar ju som alla andra instinkter.

De flesta vet väl för övrigt att många jämtar sitter i hundgårdar större delen av dygnet när det inte är jaktsäsong. Skulle det vara ett drägligare liv än att få mysa inne med familjen, bara för att de får jaga några veckor per år?? Jag förstår verkligen inte logiken. Det hade varit skillnad om man jagade större delen av året med sin hund, men en jämte jagar ju inte alls många veckor om året. Ni menar då alltså att en jämthund går runt och är olycklig alla dessa månader som den inte får jaga eller?

Jag tycker att ni som är jaktgalningar verkligen borde umgås med ett par jämtar som inte jagar och se om ni ändrar uppfattning. Jag tror absolut inte att en jämte måste jaga för att vara lycklig. I så fall finns det inte många raser som passar som sällskap, då de flesta raser avlats fram i ett annat syfte.

Jag har mycket svårt att tro att de flesta av er med dessa åsikter verkligen har umgåtts med många ickejagande jämtar, så hur kan ni då veta så mycket om dem och deras påstådda "misär"??
Raser: Jämthund

Som medlem kan du här läsa lite kort info om z_Frutt och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 7 av 7
1. . .34567

z_AnnLil
Medlem 2008-06-10
#61 1 oktober 2008 av z_AnnLil Re: Orka
          Orka
          Tjafsa om sådant..

Enkelt: Jämthundar liksom alla olika utpräglade och under lång tid raser avlade på egenskaper behöver få använd dessa egenskaper för att ha ett för hunden ultimat liv. Visst, det finns avarter som inte jagar/har usla jaktinstinkter och dessa passar som sällskapshundar.

Sedan skitsnacket att älghundar bara sitter i hundgård utan aktivering etc. vill jag bara spy på, så less är jag på den fördomen

Ickejägare som du begriper uppenbarligen inte hur mycket tid och aktivering med hunden som krävs för att få ett bra och samspelt team i skogen..
>-<
Svara på detta inlägg

karin_osc
Medlem 2006-01-24
#62 1 oktober 2008 av karin_osc Ojoj
... vad denna debatt blev hetsig.

Anna, det finns många hundar som inte får göra det de är avlade för att göra, där har du helt rätt.
När man aktiverar olika typer av arbetande hundar med olika aktiviteter får man en gladare och mer harmonisk hund. Även om jag också tillhör dem som önskar att jakthundar ska användas till jakt så finns det många andra aktiviteter.

Jag vet också att det fortfarande finns jägare som aldrig tar ut hunden ur hundgården utom för att jaga 2 veckor per år och det anser jag vara helt förkastligt. Men jag tycker att många (framförallt yngre) inte alls har den inställningen utan t ex går lydnadskurser med sina jakthundar, och promenerar långa dagliga promenader.

Problemet är att vissa hundar är så utpräglat avlade för vissa syften, och jag skulle vilja säga att du köpt just en sådan utpräglad ras. Därför kan det bli svårare att aktivera din hund, du kan få jobba en del med henne. En hund med utpräglad arbets-/jaktlust som "bara" får gå hemma kan bli lite knepig mentalt och börja med diverse egna aktiviteter.
Sen finns det individuella skillnader i jaktlust, men det tror jag är svårt att se på en liten valp utan det visar sig nog mer senare.


Jag vill dock säga lycka till med din hund, och se till att jobba med henne och aktivera henne så hoppas jag att ni kommer få ett bra hundliv tillsammans.
Svara på detta inlägg

z_Frutt
Medlem 2008-07-20
#63 2 oktober 2008 av z_Frutt Tack
Tack för ett trevligt inlägg! Det var på tiden =)

Jag ska absolut aktivera henne med diverse roliga grejer, är inne på både drag, spår/sök och agility. Vi får se vad som verkar passa henne bäst när hon blir lite äldre.

Jag har verkligen inte tänkt att bara ha henne som "sällskap/soffhund" om folk nu har fått den uppfattningen.

Hon är väldigt smart och lättlärd och kan redan kommandona sitt, kom, hämta, ligg, snurra, loss och puss. Hon är även på god väg att lära sej fot, men är inte riktigt fullärd på den punkten än.

Vi leker även mycket med aktiveringsleksaker, såsom "godispyramider" med tyngder i botten som ställer sej upp igen etc. Det älskar hon verkligen. Ihopvikta toarullar med godis i är också en stor favorit. Hon är ju bara 5 månader än =)
Svara på detta inlägg
Sida 7 av 7
1. . .34567

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Varför är det alltid värst när hundar dödar vilt?   [9] 1 jul: EKMK 5 jul: Hortensia Varför skaffade du pitbull/amstaff?   [24] 13 jun: Lojsie85 3 aug: hundöga återkomst 10 årig setter urinerar när hon är ensam, varför?   [2] 5 nov: Irländsksätter 7 nov: Lena och vildingarna Varför man som IDIOT EJ skall skaffa en hund   [16] 21 sep: bertil o dom andra 24 mar: Ayrin varför postas inlägg som jag raderat   [2] 30 aug: lillflingis 3 sep: lillflingis Min hund äter almblad varför?   [2] 1 jun: Ezther 4 jun: Lahji Gazzi Varför blir hunden lugn av mitt adrenalinpåslag   [6] 14 maj: syteryster 4 aug: Bluebell varför är valpen så olydig nu - ger upp!   [11] 19 feb: username 3 mar: username Varför är min hane besatt av kastrerade hanhundar?   [2] 18 dec: Emmksthlm 21 dec: Voff 92 Omplacering jämthund!   [1] 27 sep: tassa_ 28 sep: Torparinnan
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Golden Retriever | Schäfer | Boxer | Labrador Retriever | Chihuahua | Dvärgschnauzer | Dvärgpinscher
© 1998-2019 Enfinia AB