Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
11 januari 2009 av z_*Elle* i övriga hundfrågor (6 svar)
Skillnader mellan "vattenraser" (+ Briard&Barbet)
Hej!

Jag har under ett års tid funderat på möjligheterna för mig att förverkliga min dröm och skaffa hund, trots viss allergi. Har på senare år kommit i kontakt med bland ett par spanska vattenhundar och märkt att jag inte reagerar på dessa. Reagerar heller inte på en väns pudel-korsning. Hoppets stjärna lyser.. Det är inte aktuellt ännu på något år men vill ändå lära mig så mycket som möjligt om de raser som eventuellt skulle kunna funka. Efter det är det dags att exponera sig för att se hur det går.

Jag är i första hand ute efter en sällskapshund men kommer kunna erbjuda minst 1 timmes promenad per dag, mer på helger, samt mental stimulering i rimliga mängder. Jag vill gärna träna lite lydnad, men troligen inte på tävlingsnivå. Jag vill inte att den skall vara för misstänksam mot främlingar heller, men en del går ju säkert socialisera bort.

Hur tror ni de olika vattenhundarna förhåller sig till detta (agua de perro espanol, lagotto, portis, irish water spaniel, barbet etc)? Jag är också lite nyfiken på Briard. Jag är väldigt förtjust i portugisisk vattenhund men de verkar väldigt aktiva och jag blir osäker på om den då kräver mer än jag eventuellt kan erbjuda? Alla hundar har ju aktiveringsbehov men jag vill inte ha en alltför krävande ras i det avseendet. Jag är själv förstagångsägare men det finns en del kunnande i övriga familjen.

Jag tar tacksamt emot era erfarenheter i frågan!

//Elle

Som medlem kan du här läsa lite kort info om z_*Elle* och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

StjärnAlly
Medlem 2008-05-28
#1 12 januari 2009 av StjärnAlly Re: Skillnader mellan
Skillnaden är jag inte säker på men fråga vad du vill om briard för en sådan har jag.Gärna pm så jag hittar frågan..
Svara på detta inlägg

mija
Medlem 2007-02-13
#2 12 januari 2009 av mija Re: Skillnader mellan
Briarden är en urmysig ras, har själv en tikvalp på nio veckor här hemma nu och jag är så säker på mitt rasval. Så där har du bra smak tycker jag ;) Bara att fråga på.
Dom kräver ju en del daglig aktivering, tillgång till fri motion varje dag, långpromenad och hjärnjympa. Jag brukar gömma leksaker både inne och ute som hon får leta upp och godis med så hon får använda nosen.

Det man ska tänka på är att man bör gå en del kurser så hunden verkligen får jobba för att få ut sina behov!

*Jag håller på briarden*

Lycka till!
Bilder:
Svara på detta inlägg

Bruksvovven
Medlem 2005-08-01
#3 13 januari 2009 av Bruksvovven Perro
Hej! Svarar utifrån den kunskap jag fått av perron.

När du skriver en timmes promenad om dagen - menar du då sammanlagt på en hel dag? Jag kan tro att det blir lite snålt. Perron är en hund som älskar att arbeta och hitta på saker. En perroägare jag känner väl, förklarade sin hund som en BC fast utan vallbehov. En riktig motor i den alltså.

Tyvärr har perrosarna STORA problem med reservationer/rädslor och liknande. Det är tyvärr väldigt vanligt. Synd för en annars kanon hund som är exemplarisk inom familjen!
Svara på detta inlägg

z_*Elle*
Medlem 2009-01-11
#4 17 januari 2009 av z_*Elle* Re: Perro
Hej!

Tack för alla svar! Även PM som jag fått har varit väldigt informativa! Kul att det finns så mycket hjälpsamt folk här.

När det gäller promenad så menade jag utöver "rastning" som jag tänker blir 2 eller 3 ggr till á 15-20 minuter per gång. Så totalt rör det sig om kanske 1 1/2-2 timmar. Är det i minsta laget vad gäller de flesta hundraser? Jag hade uppfattningen att det kunde räcka om man också ägnade sig åt mental aktivitet men jag förstår ju att det blir för snålt för en aktiv ras. Och om Perron är som en BC i det avseendet så är det kanske inte rasen för mig trots allt...

Av de raser jag nämnde, vilken skulle ni säga var lättast att ha som mer av en "sällskapshund"? Om ni har erfarenhet förstås.

Tack på förhand!

//Elle

Svara på detta inlägg

z_Gamen
Medlem 2009-01-19
#5 20 januari 2009 av z_Gamen Re: Perro
Om du ska lämna hunden ensam på dagen behöver den minst en 45min promenad på morgonen för att inte bli "hyperaktiv" senare på dagen.
Svara på detta inlägg

z_Fia o Charlie
Medlem 2007-12-28
#6 21 januari 2009 av z_Fia o Charlie Briard...
Här är en liten berättelse... Vi har en 20-månaders Briardkille. Min fjärde hund, men första Briard.

Vi fick hem Curry när han var 8 månader, han kom från en ny, men aktiv uppfödare och har en vältävlad mamma. Mina tankar på Briard har funnits i många år och nu bara stod han framför mig OCH behövde nytt hem! Min man var väl inte överdrivet på tanken att skaffa en hund till... Men vi tog med vår blandras Charlie och åkte för att träffa uppfödaren och Curry igen. Vi tog en promenad och hundarna kom bra överens, sedan somnade Curry med huvudet i min mans knä! Då var det ju liksom klart - Curry följde med oss.

Jag, som har huvudansvaret för hundarna, var SÅ taggad över att äntligen fått en Briard, en riktig brukshund! De första veckorna tränade vi lydnad två tre korta pass per dag, vi gick långa promenader, spårade, tränade lite agility m.m. Min största fasa var att hunden skulle bli understimulerad! Trots mycket aktivering tuggade Curry sönder saker i parti och minut under de korta stunder de var själva hemma... Då tränade vi mer! Ju mer vi tränade ju mer förstörde han! Till slut, trög som man är, förstod jag att han kanske var ÖVERstimulerad! Jag drog ner på träningen ganska rejält och sakta men säkert försvann tuggandet. Efter ca ett halvår lät jag en "hundpratare" prata med honom och jag frågade vad han ville göra/träna... Hon sa att det viktigaste för honom var att vara nära familjen! Lydnadsträning är han inte så noga med... När jag berättade det för uppfödaren skrattade hon hjärtligt och talade om att jag fått en soffhund!

Under mitt år med Briard har jag förstått att de är otroliga individer! Bara för att man väljer valp efter vissa linjer behöver inte ens egen valp bli sådan... Jag vill tro att Briarden anpassar sig väldigt bra efter familjen, men man bör ha i bakhuvudet att det är en bruksras.

Fråga gärna om du undrar något...
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Plast fastnat mellan framtänderna på hunden!   [6] 25 apr: Hundensmatte! 26 apr: hundöga återkomst Rasambivalent. Briard, Aussi eller Beardis?   [3] 20 apr: Froggy 22 apr: Anneli Aggressivitet mellan hundar   [3] 19 dec: Flattematte1 20 dec: Lona Skillnaden mellan amstaff och staffe?   [21] 5 maj: sandra_77 19 maj: Voff 92 Briard? Bearded collie? Schapendoes? Puli?   [10] 5 feb: Sunniva 12 feb: Odåganidun Hur långt är det mellan morrande och ett bett?   [7] 10 jun: tallen 13 jun: hundöga återkomst Rasval, välja mellan 4   [4] 28 apr: Hrímnir 30 apr: bes Sommarhund 2017 - mix mellan chichu och havanese   [5] 24 mar: kallesi 1 apr: Gurkans Skillnad mellan Golden och Labrador   [1] 22 feb: SandraCarlsson 22 feb: Milla Svensson kala fläckar (pälsen bort) mellan bakbenen   [0] 14 jan: majsan16
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Golden Retriever | Jack Russell Terrier | Labrador Retriever | Boxer | Grand Danois | Cavalier King Charles Spaniel
© 1998-2020 Enfinia AB