Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
6 juni 2009 av z_Lucky 13 i övriga hundfrågor (25 svar)
hur är det med dogo argentino egentligen?
Har läst lite allt möjligt om den rasen. att den är vaktig och opålitlig, men på andra ställen har jag även läst att dom är hur goa som hällst, skäller ogärna och trevliga familjehundar......blir minst sagt förvirrad...

är det någon här som har mer koll?

det jag undrar är:
1: hur är dom mot främmande människor och barn?
2: hur är dom mot andra hundar?
3: är det vanligt att dom är aggressiva mot andra hundar med lika kön?


mvh// Bells och mej

Som medlem kan du här läsa lite kort info om z_Lucky 13 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 3 av 3
123

z_sonjaS
Medlem 2009-08-11
#21 11 augusti 2009 av z_sonjaS Re: hur är det med dogo argentino egentligen?
          Re: hur är det med dogo argentino egentligen?
          För mig finns det ingen annan ras, bättre familjehund finns inte.
Givietvis kan man inte bara ha den som familjehund utan man måste aktivera den med (som med dom flesta hundar)
Uno går bra ihop med alla tikar och valpar oavsett kön.
Hanhundar är det si så där med,vissa går bra vissa går inte alls.
Det är bara en hund som han gör utfall mot och det är grannhunden som har startat ett slagsmål med Uno för ca 1 år sedan,sedan dess så tål han inte honom.

Uno är lugnet själv,han hetsar inte upp sig i onödan,däremot tiken jag har som kommer från chile och inte är van att bo i familj på samma sätt är lite annorlunda.
Hon kan vara misstänksam mot främmade och tom skälla/morra lite innan hon lär känna dom.
Men det ska vi nog få bort när hon bott här ett tag..

Det där att dom inte går att ha i tätbebyggt område och lägenhet köper jag inte alls,det är ju bara att va ute mer,vill man ut i skogen finns buss eller bil.
Skulle jag va tvungen att flytta till en trång etta skulle hundarna givetvis få följa med för inne ligger dom mest på rygg med benen i vädret..
Min familj funderar på att köpa en dogo argentino runt årskiftet ungefär. Har därför börjat att leta fakta om hundrasen och får fram mycket olika åsikter och oika fakta. Dock låter allt ganska logiskt.

Vissa säger att rasen fungerar utmärkt med barn och är bra familjehundar, kan bo i lägenhet medans andra indikerar på att de nästan bara skall användas till jakt. Läste här i någon kommentar att det finns alternativa aktiviteter till jakt där ingen behöver dö, och det lät ju bra.

Den ända logiska förklaring jag kommit fram till om skillnaderna mellan dessa dogos det har disskuterats om är att det verkar bero på ägarna. Vissa blir glada när de ser barn (dock handlade det om en tik och kan det då bero på ngn sorts moderkänsla?) och andra verkar inte gilla barn alls.

För om man alltså uppfostrar dem ordentligt (alltså inte elakt om det lät som om jag menade det) så borde det inte vara några problem?

För jag måste säga att detta låter väldigt mycket som med människor. Vissa är snälla och söta som socker medans andra är den totala motsatsen. Oftast har "motsatsen" haft en jobbig bakgrund.

Hjälp mig i mitt förvirrade tllstånd. Är jag helt ute och cyklar???
Svara på detta inlägg

z_T.i.a.
Medlem 2009-03-12
#22 13 augusti 2009 av z_T.i.a. Re: hur är det med dogo argentino egentligen?
Tänk igenom ditt beslut en två och tre gånger innan.
Nu vet jag inget om dig men jag vill påstå att det inte är en förstagångs hund även om just du kan ha turen att finna en dogo som är det.
I sådant fall finner du undantaget, inte regeln, en tik ger dock högre odds.

Tänk djupare än bara ett utseende eller hörsägen från en källa eller någon googlad hemsida. Gör läxan ordentligt och prata och besök inte bara en ev. uppfödare utan flera ( en bra upfödare kommer lägga alla fakta på bordet ).
Ta inte hundens historia och syfte för lätt, för en dogo kräver generellt mer av dig som ägare än många andra hundar, inte minst ansvar och förstålse för rasens instinkter.
Nya ägare ( ofta bra människor ), med fina intentioner ger många gånger upp eller känner att de fick för mycket hund, eller förstår inte deras normalt underbara hunds signaler, när den ena sekunden lekte med sin bästa hundkompis o nästa sek satt i dess nacke.
( en utmaning från annan hund tas omgående ) Många gånger startar inte en dogo ett bråk, men för otränat öga kan det synas så, för minsta signal från annan hund som inviterar dominans eller utmaning tar dogon det seriöst, verkligen, med massor av kraft och dedikation bakom .

Frågor du kan ställa dig själv på förhand:

Klarar jag av en hund som kan bli väldigt dominant mot andra hundar och i vissa lägen, prövar ut dig som ledare?
En hund som kräver massor av socialisering, främst med hundar och i flera fall ändå i slutändan inte fungerar med dem ( främst samma kön ) om den inte har ett klart syfte, tex jaktsammanhang.
En hund som har hög bytesdrift och kan trots din ihärdiga inlärningsträning sticka av och självständigt ta beslut ( slår på dövörat ) som ofta är målinriktat, grannens tax?
En hund som har relativt många hälsoproblem.
En hund, som till trots sitt avslappnade vis hemma i lägenheten kräver utlopp för hög energi och drifter, gärna målstyrda aktiviteter.
Klarar du av att bryta ett seriöst hundbråk som kan komma från en till synes med otränat öga en blå himmel?
Är du beredd att fullt ta ett ansvar som inte bara gäller dig och din familj, utan också samhällets tråkiga men till viss del berättigade syn på en hund som påminner och förknippas med en sk. Kamphund?
En stor hund som inte alltid är lätt att lämna ifrån sig när ni ska ut och resa osv, och inte bör lämnas till vem som helst.
En ras som trots sitt korta pälslag hårar massor och sätter sitt hår som små nålar i mattor osv.
Vaktinstinkt som kan variera men behövs hållas på nivå.
En hund som behöver massor av social kontakt och en konsekvent men inte hård hand.

Prata bara med vetrinärer med erfarenhet av dogos, där får du en uppriktig bild av deras professionella intryck generellt.
Förstå mig rätt, en dogo kan vara ditt bästa val, och otroligt givande att äga, men för att vara uppriktig kräver detta ägande mer av dig och de som är delaktiga än de flesta raser.

Lycka till med ditt beslut.
Svara på detta inlägg

z_Ms.Dogglas
Medlem 2008-12-14
#23 13 augusti 2009 av z_Ms.Dogglas Re: hur är det med dogo argentino egentligen?
          Re: hur är det med dogo argentino egentligen?
          Jag väljer att ventilera min bild av Dogo argentino som ras. Mycket kan säkert tilläggas och åsikter variera, men detta är mina observationer under 10 år såväl i Sverige, men främst utomlands och framförallt i rasens hemland, Argentina.
I slutet av dagen är det du som läser som väljer vad du vill ;).


1: hur är dom mot främmande människor och barn

Mycket bra.

2: hur är dom mot andra hundar?

Krävs mycket och tidig socialisation, speciellt hanhundar. En dogo är både en hund med dominant och självständig karaktär med starka drifter. Dessutom har en dogo en mycket envis och hård i ett kampmoment, se rasens bakgrund och användningsområde. En tik är generellt lättare att socialisera med samma kön ( dock ej under löp ).
En dogo är inte en hund som ska springa o hälsa på nya hundar i alla lägen för även om den inte startar en konflikt svarar den raskt och hårt om anledning ges. Detta gäller även tik som hane och bör verkligen betänkas, och är rastypiskt.
Under jaktmoment fungerar ofta även norm hund aggressiva individer tillsammans därför att de har en uppgift. När jakten är över, går sällan hanhundar ihop.
En dogo kan dock fungera väldigt fint med motsatt kön och i vissa lägen ok med hund av samma kön med mindre dominant natur.

3: är det vanligt att dom är aggressiva mot andra hundar med lika kön?

Väldigt, med hanar en regel mer än ett undantag, tikar generellt bättre.

Lite olika åsikter här och det är ju alltid intressant, här kommer mina tankar.

Någon nämde att man inte ska fokusera på vad rasen var tänkt att avlas för men mer att se till vad den avlas till idag.
Det påståendet är för mig både okunnigt och ignorant.

Idag, i Sverige och runt om i världen, lite generellt, avlas det på dogosar utifrån vad mänskliga individer tycker en dogo ska vara, inte utifrån vad som en man som hade ett tydligt mål skapade, som någon också nämde en färdig hund i typ.

Alldeles för ofta tänker dessa individer, utifrån egna syften, inte för att föra en hundras framåt ( tex förbättra rasspecifika problem ), men det är inget unikt för dogon i sig.
Många av dessa uppfödare tar sig vatten över huvudet och skulle aldrig ens äga rasen, men olika människor med olika mål och visioner, det är bara att inse att så är det bara, alla har rätt att äga hund och bli experter som uppfödare så fort de fått in två hundar...
Är det rätt? enligt mig nope, aldrig på kartan.

En dogo argentino ska vara en hund med karaktär, det gäller inte minst hanarna.
karaktär kan lätt missförstås och riktas fel när en person som inte förstått vad det handlar om köper en hund med starka instinkter.
Någon nämde att det ofta går fel här. Med en rastypisk dogo, så är den sannolikheten ganska stor, men hunden bjuder inte på överraskningar, hundägaren är dock inte lämpad för så mycket hund. Med en ikke rastypisk dogo ( vanligare ) kan problemen vara mycket värre och mer svåra att hantera.
Ett exempel på ett ikke raskorrekt beteende är

Nervsvaga individer.
Tyvärr mycket vanligt, tack vare den moderna aveln, showaveln.
Tänk efter själva, en hund gjord för storviltsjakt ( vildsvin ), tror ni en sådan hund fungerar med dåliga nerver?
Tyvärr avlar några på sådana hundar, med ursäkter av allla olika slag.
Vissa kallar till och med en skällande hund med ragg på ryggen som backar och har svansen mellan benen en hund med skärpa, och ser det som ett bra vaktande beteende, i rest my case.
Ett annat problem är ohomogena hundar.
rasen är ganska ung vilket ger olika former av throwbacks till bakomliggande raser men ett problem som sällan näms är ny inkorsning av raser för att tjäna mer pengar.
Detta har skett bland de stora uppfödarna med maffiga championhundar från Buenos aires, för maffighet och storlek säljer och vinner shower. sedan fortsatt i flera länder i Europa. På tex landsbygden i Argentina, där hundarna fortfarande används som jakthundar, är de ofta betydligt mindre mastiff liknande och mindre, dvs mer funktionella ( snabba, uthålliga ). Dessutom, enligt mina erfarenheter, betydligt mer stabila och genuint modigare.

Intressant att måtten på hundarna har höjts i showringen här i Europa, så klart för att gynna de på den yttre marginalen.
Förbättrar en Mastiff, eller en Grand danios en dogo, mer än utseende, knappast positivt.
Nu kan man säga att dessa mer eller mindre redan finns i rasen så no harm done.
Då bör man nog studera hur mycket och varför, ingen av dessa var en stor del i dogons framtagande, utan användes enbart som finslipning.

Man talar ofta om hur blandraser med olika driv blandas så blir det negativt utfall, det gäller i allra högsta grad här med, dogons grund, något som den alltid avlades tillbaka till är en idag utdöd hund som inte skiljde sig nämnvärt ut i driv från de brittiska raser som idag återfinns, eller är grunden till de sk. kamphundarna.

Rastypiska egenskaper finns precis i samma utsträckning i tikar, ofta mer, men det visar sig inte lika tydligt och ofta som hos en hanhund, och framförallt inte i onödan.
En dogo är en hund som kan överraska men om det kommer som en sådan har man troligen inte förstått hundens natur.
En dogo är en underbar hund det vill jag poängtera, men det är en mycket speciell hundras och den kräver ägare därefter. jag vill motsäga mig när man bagateliserar och säger ord som att en dogo är si eller så. Jag anser att en dogo ska vara enligt gamla standarden, det är den hund jag vill äga och känna mig konfident att ha för att jag har en stor sannolikhet att kunna förutse och förstå hunden.
Den dogon är den jag framhäver här, ni andra kan ha lika rätt, men om vi skiljer oss mycket i åsikter, tror jag att vi inte äger samma typ av hund mer än namnet.
Hundar är individer och dogos är en hund som bara finns i en färg, men i tyvärr allt för många skepnader.
Jag, som för övrigt äger en tik i nuläget, gör det av den anledningen att jag inte är speciellt intresserad av show off beteendet många hanhundar får i faser, samt den mer uppenbara könsdrivna dominansbeetendet. En tik är generellt mjukare i norm läget, men samtidgt väldigt seriös i situation som kräver det och i tex jaktmomentet ofta minst lika eller mer lämpad.
En dogo ska och är mycket förutsägbar och pålitlig men starka drifter som dominans och bytesdrift gör att den absolut inte lämpar sig för alla.
Själv skulle jag, om jag någonsin kom på tanken att avla se det svårt för mig i Sverige att finna ägare till de ganska många valpar som kommer ut ur en kull. Generellt, både för människorna men i synnerhet för hundarna.
Du kan äga en dogo och ge den minimalt av det den behöver. Men ju mer du bortser från rasen natur, ju mer kommer du en dag sitta i skiten.
Vill man ha en dogo som är en vit hund, soff potatis, ja då ska man finna de uppfödare som påstår sig ha underbara vackra hundar med minimum jaktinstinkt, dvs de som vill ändra dogon mot något den aldrig var tänkt till att vara-
problemet är bara att det tog många generationer att skapa en färdig hundtyp. Hur lite en dogo än kan verka vara en dogo, finns ofta en del kvar och det bör man betänka.
Alltid.



Svara på detta inlägg

z_Acka
Medlem 2009-05-22
#24 13 augusti 2009 av z_Acka Re: hur är det med dogo argentino egentligen?
          Re: hur är det med dogo argentino egentligen?
          Jag väljer att ventilera min bild av Dogo argentino som ras. Mycket kan säkert tilläggas och åsikter variera, men detta är mina observationer under 10 år såväl i Sverige, men främst utomlands och framförallt i rasens hemland, Argentina.
I slutet av dagen är det du som läser som väljer vad du vill ;).


1: hur är dom mot främmande människor och barn

Mycket bra.

2: hur är dom mot andra hundar?

Krävs mycket och tidig socialisation, speciellt hanhundar. En dogo är både en hund med dominant och självständig karaktär med starka drifter. Dessutom har en dogo en mycket envis och hård i ett kampmoment, se rasens bakgrund och användningsområde. En tik är generellt lättare att socialisera med samma kön ( dock ej under löp ).
En dogo är inte en hund som ska springa o hälsa på nya hundar i alla lägen för även om den inte startar en konflikt svarar den raskt och hårt om anledning ges. Detta gäller även tik som hane och bör verkligen betänkas, och är rastypiskt.
Under jaktmoment fungerar ofta även norm hund aggressiva individer tillsammans därför att de har en uppgift. När jakten är över, går sällan hanhundar ihop.
En dogo kan dock fungera väldigt fint med motsatt kön och i vissa lägen ok med hund av samma kön med mindre dominant natur.

3: är det vanligt att dom är aggressiva mot andra hundar med lika kön?

Väldigt, med hanar en regel mer än ett undantag, tikar generellt bättre.

Lite olika åsikter här och det är ju alltid intressant, här kommer mina tankar.

Någon nämde att man inte ska fokusera på vad rasen var tänkt att avlas för men mer att se till vad den avlas till idag.
Det påståendet är för mig både okunnigt och ignorant.

Idag, i Sverige och runt om i världen, lite generellt, avlas det på dogosar utifrån vad mänskliga individer tycker en dogo ska vara, inte utifrån vad som en man som hade ett tydligt mål skapade, som någon också nämde en färdig hund i typ.

Alldeles för ofta tänker dessa individer, utifrån egna syften, inte för att föra en hundras framåt ( tex förbättra rasspecifika problem ), men det är inget unikt för dogon i sig.
Många av dessa uppfödare tar sig vatten över huvudet och skulle aldrig ens äga rasen, men olika människor med olika mål och visioner, det är bara att inse att så är det bara, alla har rätt att äga hund och bli experter som uppfödare så fort de fått in två hundar...
Är det rätt? enligt mig nope, aldrig på kartan.

En dogo argentino ska vara en hund med karaktär, det gäller inte minst hanarna.
karaktär kan lätt missförstås och riktas fel när en person som inte förstått vad det handlar om köper en hund med starka instinkter.
Någon nämde att det ofta går fel här. Med en rastypisk dogo, så är den sannolikheten ganska stor, men hunden bjuder inte på överraskningar, hundägaren är dock inte lämpad för så mycket hund. Med en ikke rastypisk dogo ( vanligare ) kan problemen vara mycket värre och mer svåra att hantera.
Ett exempel på ett ikke raskorrekt beteende är

Nervsvaga individer.
Tyvärr mycket vanligt, tack vare den moderna aveln, showaveln.
Tänk efter själva, en hund gjord för storviltsjakt ( vildsvin ), tror ni en sådan hund fungerar med dåliga nerver?
Tyvärr avlar några på sådana hundar, med ursäkter av allla olika slag.
Vissa kallar till och med en skällande hund med ragg på ryggen som backar och har svansen mellan benen en hund med skärpa, och ser det som ett bra vaktande beteende, i rest my case.
Ett annat problem är ohomogena hundar.
rasen är ganska ung vilket ger olika former av throwbacks till bakomliggande raser men ett problem som sällan näms är ny inkorsning av raser för att tjäna mer pengar.
Detta har skett bland de stora uppfödarna med maffiga championhundar från Buenos aires, för maffighet och storlek säljer och vinner shower. sedan fortsatt i flera länder i Europa. På tex landsbygden i Argentina, där hundarna fortfarande används som jakthundar, är de ofta betydligt mindre mastiff liknande och mindre, dvs mer funktionella ( snabba, uthålliga ). Dessutom, enligt mina erfarenheter, betydligt mer stabila och genuint modigare.

Intressant att måtten på hundarna har höjts i showringen här i Europa, så klart för att gynna de på den yttre marginalen.
Förbättrar en Mastiff, eller en Grand danios en dogo, mer än utseende, knappast positivt.
Nu kan man säga att dessa mer eller mindre redan finns i rasen så no harm done.
Då bör man nog studera hur mycket och varför, ingen av dessa var en stor del i dogons framtagande, utan användes enbart som finslipning.

Man talar ofta om hur blandraser med olika driv blandas så blir det negativt utfall, det gäller i allra högsta grad här med, dogons grund, något som den alltid avlades tillbaka till är en idag utdöd hund som inte skiljde sig nämnvärt ut i driv från de brittiska raser som idag återfinns, eller är grunden till de sk. kamphundarna.

Rastypiska egenskaper finns precis i samma utsträckning i tikar, ofta mer, men det visar sig inte lika tydligt och ofta som hos en hanhund, och framförallt inte i onödan.
En dogo är en hund som kan överraska men om det kommer som en sådan har man troligen inte förstått hundens natur.
En dogo är en underbar hund det vill jag poängtera, men det är en mycket speciell hundras och den kräver ägare därefter. jag vill motsäga mig när man bagateliserar och säger ord som att en dogo är si eller så. Jag anser att en dogo ska vara enligt gamla standarden, det är den hund jag vill äga och känna mig konfident att ha för att jag har en stor sannolikhet att kunna förutse och förstå hunden.
Den dogon är den jag framhäver här, ni andra kan ha lika rätt, men om vi skiljer oss mycket i åsikter, tror jag att vi inte äger samma typ av hund mer än namnet.
Hundar är individer och dogos är en hund som bara finns i en färg, men i tyvärr allt för många skepnader.
Jag, som för övrigt äger en tik i nuläget, gör det av den anledningen att jag inte är speciellt intresserad av show off beteendet många hanhundar får i faser, samt den mer uppenbara könsdrivna dominansbeetendet. En tik är generellt mjukare i norm läget, men samtidgt väldigt seriös i situation som kräver det och i tex jaktmomentet ofta minst lika eller mer lämpad.
En dogo ska och är mycket förutsägbar och pålitlig men starka drifter som dominans och bytesdrift gör att den absolut inte lämpar sig för alla.
Själv skulle jag, om jag någonsin kom på tanken att avla se det svårt för mig i Sverige att finna ägare till de ganska många valpar som kommer ut ur en kull. Generellt, både för människorna men i synnerhet för hundarna.
Du kan äga en dogo och ge den minimalt av det den behöver. Men ju mer du bortser från rasen natur, ju mer kommer du en dag sitta i skiten.
Vill man ha en dogo som är en vit hund, soff potatis, ja då ska man finna de uppfödare som påstår sig ha underbara vackra hundar med minimum jaktinstinkt, dvs de som vill ändra dogon mot något den aldrig var tänkt till att vara-
problemet är bara att det tog många generationer att skapa en färdig hundtyp. Hur lite en dogo än kan verka vara en dogo, finns ofta en del kvar och det bör man betänka.
Alltid.



Mycket intressant läsning och en eloge för din "att tänka på-lista" längre ner bland svaren.
En sådan lista önskar man att fler läser innan de skaffar raserna med dessa eller liknande egenskaper.
Ett >-< får du och det är ett stort sådant, bara så du vet!
Svara på detta inlägg

z_T.i.a.
Medlem 2009-03-12
#25 13 augusti 2009 av z_T.i.a. Re: hur är det med dogo argentino egentligen?
Tack för vänligheten:)
Svara på detta inlägg
Sida 3 av 3
123

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Vilka är egentligen välkomna till vovve.net?   [9] 17 sep: Wicky 20 sep: Ayrin Hund i bilen vad gäller egentligen?   [5] 4 okt: mares 5 okt: Tova och Smilla Nosework - hur är det egentligen?   [1] 18 jun: stinaahedstrom 19 jun: bes Vad vill han egentligen?   [4] 5 feb: ElinochKim 5 feb: Megawatt Kennelhosta, hur länge kan det hålla på egentligen   [1] 21 nov: Fluffiga_öron 21 nov: SanCha Varför slickar hundar på människor egentligen?   [7] 31 okt: Ginza Schäfertik 11 nov: Emmksthlm Vad säger fodervärdsavtalet egentligen?   [2] 16 maj: xolo 16 maj: xolo Vad är det egentligen för fel?   [5] 1 mar: Bettina 1 mar: Bettina Hur farligt hårar egentligen en labbe?   [4] 11 mar: HannaEvelina 13 mar: Almitra Vad tycker ni om Agria egentligen? Lite dyrt?   [7] 3 mar: Jasså? 5 mar: Kleverin
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Chihuahua | Jack Russell Terrier | Rottweiler | Grand Danois | Pudel | Shetland Sheepdog
© 1998-2024 Enfinia AB