Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
23 november 2009 av Obelix i övriga hundfrågor (61 svar)
varför göra skillnad på jakt och icke jakthund?
det är rätt intressant vad hundfolk gör skillnad på saker som händer olika hundar.

om en jakthund blir tagen av en varg så säger majoriteten "skyll dig själv" till hundägaren.

om en icke jakthund blir tagen så tycker majoriteten att det är hemskt.


vad är det för skillnad egentligen?

i båda fallen så handlar det om hundar, båda har en ägare osv.

vad folk inte verkar tänka på att att en jägare förlorar mer än sin hund, det är en vän, en arbetskamrat som de har lagt ner en enormt massa tid på för att då dom så bra och samspelta som möjligt.

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Obelix och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 7 av 7
1. . .34567

Visslan
Medlem 2009-12-05
#61 19 november 2023 av Visslan Re: Del 1, injagning av drivande hund:
          Del 1, injagning av drivande hund:
          Jag tränar alltid lydnad och inkallning för sig och sen skogsvana och själva jakten för sig när det gäller drivande hundar av kortbent modell dvs rådjurs(hjort/hare/räv)hundar.

LYDNAD

Valpen tränas tidigt i inkallning och lydnad för att få den så befäst som möjligt och detta enbart genom positiva metoder med stora belöningar.

Liten stund varje dag ganska tidigt och sen så är det den vardagliga lydnaden som också gör sitt till.

Jag lägger alltid en stor tyngdpunkt på att lära mina hundar "fördelen av att alltid be om lov" när de vill något som tex gå ut genom dörrar eller få mat osv.

Där får man mycket av den viktiga kontakten gratis via "ordning och reda i vardagen". Detta har man alltid med sig ut i skogen sen.

När hunden blir äldre så tränas lydnad, fotgående, inkallning och apportering mm bla på promenaderna men kanske det även läggs en timme separat åt just detta minst en gång varje vecka för mer ingående lydnadsträning.

SPÅRA

Valpen får tidigt börja bekanta sig med spår och vi börjar här även göra klara runtiner vid arbetet gällande sådant som vi har nytta av senare. Vi talar om viltspår med sikte på eftersök men kanske även start på viltspårsprov.

Under perioder under främst icke jakttid så tränas detta 1-3ggr per vecka i olika delar. När hunden vet vad den ska göra så kan det tränas mer sällan. Kanske en gång i veckan max med den vuxna färdiga hunden.

Utmaningen är alltid att göra svårare och svårare spår som är så intressanta som möjligt för hunden. Speciellt hundar som ska jaga levande vilt kan lätt tröttna på lagda spår nämligen om man gör fel.

Spårträingen är bra för samarbetet med föraren och träning av spårarbete som helhet. Föraren lär sig läsa sin hund.

SKOGSVANA/INJAGNING

NU kommer vi till det där med att sitta och fika,...;)

När jaktsäsongen startar så tas den lilla valpen/unghunden med ut i skogen 2-3 ggr/vecka för att den ska få skogsvana och börja träna sitt sök.

Man sätter på pejl mm redan från början och jag drar även på hundarna reflexhalsband som blir tydliga arbetssignaler om vad vi ska göra.

Sen går man ut till lämplig plats som man valt för träningen efter koll av vind mm och i början med tanke på att planera släppet så att hunden relativt fort ska kunna få viltkontakt.

Man går ut på denna platsen och släpper hunden. Jag brukar sätta den ner, ta av kopplet och så säga "Ja ta de då" och vifta ut med handen ungefär som "hopp o lek".

Valpen begriper inget av detta än och det dröjjer innan de förstår det men efter en tid så börjar de sätta ihop ett plus ett. För en del tar det kanske så mkt som ett par säsonger innan de verkligen fattar sambandet mellan "pejl på betyder jakt".

När man släppt valpen så är det sen bara till att ta det lugnt.

Den ska få utforska skogen på egen hand och i egen takt. Otroligt viktigt att man man inte går iväg med hunden genom skogen hur som helst. Hunden måste få lära sig att söka ut ordentligt på egen hand och det kan ta mycket lång tid för vissa hundar. Här gäller det att ha tålamod!!

Ge hunden tid... när hunden börjar söka ut gå väldigt sakta efter. Om hunden söker ut så att Du tappar kontakten med den dvs tappar den ur synhåll så stanna genast och vänta på det ställe där den lämnade Dig. Det är väldigt viktigt att hunden lär sig att husse/matte alltid finns kvar där hunden såg han/hon sist.

Man smyger nästan sig fram. Man måste vara tyst och inte störa skogen. LÅta hunden söka och lära sig vad man kan hitta med matte/husse nyfiket smygande efter.

När och om hunden väcker,.. (= skäller sporadiskt när den just hittat viltvittring) stå still var tyst. Titta noga runt omkring,.. det är väldigt viktigt att tidigt lära sig hundens skall och nyanser. Hur låter den när de finner olika sorters vilt,.. vad för vilt skäller den på osv. Är man helt tyst så kommer drevdjuren ofta mycket nära hundföraren både en och flera gånger under drevträning och drevjakt.

Lyssna noga och följ hundens arbete. Man måste lära sig att höra när och om det blir drevskall eller inte osv.

(Att nå hit i träningen kan ta månader och kanske till och med år för en del osäkra hundar. Man måste ge de den tid de behöver om de inte är självgående på en gång helt enkelt.)

När det blir drev,.. så stanna och var stilla..

Man tar hela tiden tid på allt hunden gör... som tex:

- Tid för släpp
- Tid för väckskall
- Tid för upptag
- Tid för drevstart

osv,..

I början handlar det bara om att låta hunden arbeta på egen hand och att alltid vänta på den där den lämnade sin förare. Hunden måste få förtroende för att ägaren inte försvinner från den. Mycket viktigt med unga eller osäkra eller kanske i vissa fall jaktljumma hundar.

När drevet kommit igång och börjar gå iväg så sätter man sig och kanske fikar lite tyst och lyssnar. I början är det enligt mig otroligt viktigt att man inte kutar efter hunden för om drevet försvinner utom hörhåll så har man koll på pejlen, speciellt om man har en GPS vilket jag tycker alla ska ha i dagens läge och då ser man ju hela tiden vad hunden gör.

Med hundar som har bra och tätt skall så kommer djuren bukta (= svänga runt) i markerna och det kommer nästan alltid tillbaka till hundföraren och ofta rätt tidigt i alla fall om det inte fått vittring på hundföraren och om det är tomt på folk i skogen annars.

Just därför tränar jag nästan alltid mina drivande hundar enbart på vardagar;)

Träning med drivande hund innebär att man inte jagar och inte har bössan med sig i skogen. Med unga hundar som har bra jaktlust anser jag att man inte ska skjuta för många djur för tidigt (en del gamla rävar anser att man inte ska skjuta något alls för hunden förren tidigast när den är 2-3 år!!) För det finns en mycket viktig del i deras utbildning som jag kommer till nu,..

Att hitta tillbaka till sin förare efter avslutat drev!

Att ha en hund som har 100% säkra återgångar är guld värt. OM ett drev drar iväg på långskjuts så måste man försöka ha is i magen med unga hundar och låta den följa efter... släppa när den får svåra tappter långt bort och sedan söka sig tillbaka.

En del hundar har det i sig helt automatiskt som tex min kortdrivande jänta "Jullan". Andra behöver träna lite mer som min Tax men även han har rätt säkra och snabba återgångar även om han är lite mer envis innan han väljer att gå tillbaka vilket han ju iof ska vara,.. Han är ju en Tax!

En hund med säker återgång vänder rätt fort när den givit upp det djur den driver och spårar sig sedan tillbaka i sitt eget spår baklänges till föraren.

Men ser ju detta väldigt tydligt med GPS pejl och det gör det lättare att ha is i magen och vänta. Annars blir man nervös när det tar tid och för kortbenta hundar som nu kanske är trötta efter långt drev och frusna så tar det ibland lite tid att komma tillbaka.

Så man väntar,.. väntar och väntar och när hunden sedan kommer tillräckligt nära så drar man till med en rejäl inkallning som man ju byggt upp med positiva metoder med stora belöningar och om allt klaffar så kommer nu hunden till en där den får massor av beröm, en massa godis och sen,.. så ska man släppa den igen och så gör man om allt från början igen men på en lite ny plats en bit bort och hoppas att hunden ska hitta nytt djur,...

Detta tar tid!

Bara om det är absolut nödvändigt ska man åka iväg, genskjuta hunden och hämta den på annan plats än där den släpptes. För varje gång man gör det så lär sig hunden att den inte behöver släppa drev som drar iväg på långskjuts och ta sig tillbaka till sin förare och snart har hunden fått dåliga återgångar och där någonstans ökar genast chansen för att man ska få en sk jaktidiot.

OM drevet buktar inom den mark dör man väntar så kan man efter en viss tid kalla in under pågående drev men detta gör jag rätt sällan. Men hunden bör få driva minst 20 min innan man bryter och sen gör nytt släpp på annan plats.

ÖVRIGT

Att drevträna kortbenta rådjurshundar av typen tax tar minst 3 timmar per dag. Att träna hundar av typen stövare kan ta minst 6 timmar per dag.. och detsamma gäller ju även älghundar;)

Men nu var det då drivande kortbenta hundar jag skriver om så vi håller oss där då. Drever kan ofta vara envisare och mer långdrivande än Taxar och även där tar det längre tid i träning och jakt osv.

En parantes dock är att man tränar på samma sätt med mer högbenta kortdrivande rådjurshundar men då går allt mycket fortare och tar kortare tid;)

Fortsättning om hur man tränar den färdiga hunden kommer i nästa inlägg...

Fantastiskt bra beskrivet!

Svara på detta inlägg
Sida 7 av 7
1. . .34567

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Skillnad på raserna?   [5] 14 mar: Isken 14 apr: ildikoLA Varför inte skriva nytt inlägg??   [0] 22 jun: pipilotta Bajsar inne då och då - varför?   [7] 7 mar: Ellan 17 mar: Mira och Esther Schäfer håller på o stryka sig o jucka..varför?   [2] 22 jun: Lina13 23 jun: Mira och Esther Varför juckar min hund på mig hela tiden?   [2] 12 maj: EmelieD 13 maj: Gurkans Varför juckar en hundvalp?   [1] 14 apr: Marre993 14 apr: Torparinnan Varför har det blivit så här på forumet??   [14] 2 okt: pipilotta 13 dec: Dorra Varför fortsätter min hane markera?   [1] 3 maj: lottafloffen 4 maj: Draghund Varför väljer vissa att köpa smugglade hundar?   [9] 22 feb: Deli 23 feb: Deli Jakthund mestadels ensam   [9] 29 maj: Lexie2013 1 jun: Lexie2013
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Jack Russell Terrier | Grand Danois | American Staffordshire Terrier | Rottweiler | Schäfer | Dvärgpinscher
© 1998-2024 Enfinia AB