Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
5 maj 2010 av z_ebbem i skaffa hund (26 svar)
Rekommenderas irländsk terrier?
Hej!

Ett inlägg här på rasforumet beskriver den irländska terriern som absolut ingen nybörjarhund, den är svår, aggressiv, måste trimmas flera gånger per år, osv, osv. Nästan bara dåliga saker. Ni som har denna ras, instämmer ni?
Jag är väldigt väldigt intresserad av just irländsk terrier och är därför jätteintresserad av att få så mycket synpunkter som möjligt.

Som medlem kan du här läsa lite kort info om z_ebbem och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 3 av 3
123

AndersB
Medlem 2017-12-10
#21 10 december 2017 av AndersB Mja, mycket tveksamt mja

Nej, jag rekommenderar inte irländsk terrier till någon nybörjare på hundar i allmänhet och terrier i synnerhet. IT är hundrasernas Dr Jekyll och Mr Hyde! Gullig i familjen, gladlynt, alltid lika entusiastisk, hundig som få, smartare än de flesta -- och initiativkraftig.


Det sista kan också skrivas "dådkraft". Och det är då ITns mindre trevliga egenskaper kommer in. Som någon skrev: den är ytterligt revirhävdande -- och reviset är där terriern är. Den backar inte för strid, gott så. Men den kan också anse att anfall är bästa försvar, och då smäller det. Snabbt. Vuxen samkönad -- jag skulle säga att det inte är fråga om om utan när. Femton sekunder? En minut? Du kan aldrig någonsin ha en IT okopplad i stadsmiljö. Aldrig!


Har du katt i grannskapet? Fetglöm irländsk terrier.


Har du lekande d v s skrikande barn i krokarna. Fetglöm irländsk terrier. Den kommer inte att attackera, men skrämma dem.


Måste du lämna den ensam regelbundet? Glöm rasen. Det vore bara grymt. Den skall vara med, det gillar den, och det klarar den. Ju fler som kliar bakom öronen, desto bättre trivs den. Åka bil? Kanon. Tåg? Jippi.


Smart jycke som är förvånsvärt vek. Hatar ens den mildaste kritik. Vill vara till lags. Lättfostrad - men också hård = svår att ändra på vad gäller exvis reviret.


Men tar du nackdelarna - det permanenta koppeltvånget i hundmiljö, att alltid behöva fråga andra hundägare vilket kön deras så snälla rottweiler eller chivavva är, den fullständigt kompromisslösa ledarstil den bara måste få, dess makalösa förmåga att snabbt lära sig ovanor för de är så kul, så visst.


Charmigare än något annat, mer personlig än något annat, robustare än något annat, mer kompis än något annat, mer arbetssam än något annat.


Hundarnas hund.


Anders


Har haft foxterrier x2, welsch x2, irländsk x1

Svara på detta inlägg

Voff 92
Medlem 2016-08-04
#22 11 december 2017 av Voff 92 Re: Mja, mycket tveksamt mja

Tack så jätte mycket för bra svar!


Du skriver precis det jag förstått med ITs och jag inser att det är helt fel ras för mig.


Foxterrier verkar mer åt mitt håll eller Cairn terrier.


Men faktiskt insett att terrier inte är hunden jag söker, mött många charmiga individer men de är för egna, har för hög jaktinstinkt och är för ettriga för min del.


Lär titta mer åt spets och vallhund eller ren sällskapshund som jag har idag.


Tack igen.

Svara på detta inlägg

AndersB
Medlem 2017-12-10
#23 12 december 2017 av AndersB Re: Mja, mycket tveksamt mja

Är du fortfarande inne på terrier så titta gärna på welsh.


Utseendemässigt påminner de ju om IT (men halva storleken), och de har terrierns leklust, men inte tillnärmelsevis samma hårdhet som IT. Helt enkelt mer "normal" hund. Sociala, glada, arbetsvilliga, men inte stridslusten. En annan fördel (jfr IT) är att de inte är lika skarpa i betydelsen från lek till liv-och-död-strid på 0,1 sekunder blankt, welsh går faktiskt att läsa av.


Fox ligger, enligt min uppfattning, någonstans mitt emellan.


Anders

Svara på detta inlägg

Voff 92
Medlem 2016-08-04
#24 12 december 2017 av Voff 92 Re: Mja, mycket tveksamt mja

Tack igen för råden.


Blir väldigt förvirrad nu bara, hehe. 


Vad jag förstått är welsh terrier mycket svår med andra hundar, många beskriver den som den svåraste mindre terriern. Frågade skillnad på den och borderterrier en gång och fick väldiga reaktioner att de var som natt och dag att äga.


Annars fastnade jag först för welsh terrier i storlek och päls.


Du kanske har tips om man kan träffa flera terrierraser någonstans eller om bara utställning och uppfödare gäller?


Känner en med sträv Foxterrier och trodde med den som köpte hunden att det skulle bli duracell kanin utan nån koll. Men är en mycket trevlig hund som varit trevlig mot alla, dock väl glupsk och påhittig kanske. 

Svara på detta inlägg

Lona
Medlem 2012-01-09
#25 12 december 2017 av Lona Re: Mja, mycket tveksamt mja

Det var säkert jag som skrev om welsh och border. 


Jag känner en hel del welshterriers samt två uppfödare och JA, det är mycket terrier. Enda terriern jag träffat som är "mer terrier" är faktiskt tysken - som welshen ju ligger bakom.


Mycket egen vilja, hög integritet, rätt hetsiga och det heta temperamentet ligger inte så långt bort.


Jämför jag så är cairn visserligen en terrier på alla sätt, men betydligt mer lätthanterlig - inte minst med andra hundar. Det är ju ingen labbe som funkar med allt och alla, men mina har funkat/funkar med de flesta andra hundar.


Det gör INTE mina kompisars welshar, de som har fler än två har dem oftast inte ens tillsammans med egna flocken hur som helst. (Kanske ska tillägga att det är erfarna personer som äger dem.)


Jag blir ärligt talat själv lite velig av dina inlägg men jag tror faktiskt inte att terrier är riktigt rätt för dig.


Det finns ju lite "tuffare" vallhundar som Lancashire heeler (som jag nog också nämt). Sheltie och liknande tycker jag ofta är lite väl veka, för att inte säga osäkra, även om en BRA sheltie är en väldigt kul hund att jobba med.

Svara på detta inlägg

Voff 92
Medlem 2016-08-04
#26 12 december 2017 av Voff 92 Re: Mja, mycket tveksamt mja

Jo förstår att jag verkar velig.


Trodde jag skulle hitta en ras och känna att den var precis rätt, finns ju dom som lever med samma hundras hela livet super nöjda.


Men dels har jag väldigt dålig erfarenhet när jag än ägt bara en hund och inte träffat jätte många olika raser eller individer av samma ras som vore ännu bättre.


Sen tvekar jag mest i vad min hund snappat upp från mig och vad han själv bär på i vissa saker, tex har han en skrämd sida som är väldigt svår att hänga med i, ibland är han helt cool men som idag reagerade han plötsligt på både ljud, plast som blåste lätt i vinden och röster som höjdes en bit bort, sånt han annars ignorerat eller mest tittat upp för förut så visade han nu idag lätt flykt för det att vilja därifrån.


Undrar ju självklart då varför han inte såg trygghet i mig fullt ut förrän jag fick ta tag i honom lätt, få kort ögonkontakt och lugna sen komando innan vi gick vidare lugnt igen.


Tänker att min hund Nu är extremt lik sheltie fast med mindre vall och ständig skall, fast min vaktar nog mer istället med några skall förstås.


Söker absolut en tuffare och tåligare hund nästa gång när den känsliga och lättskrämda hunden inte riktigt passar mig, därmed passar terrier bättre än ren sällskapshund.


Problemet för mig och terrier är nog mer att de inte följer, de kan bli för egna, ettriga och påhittiga.


Vall och spets hundar är väldigt intressant för mig men där finns mer nerviga individer och framförallt de som skäller för väldigt mycket, lek, mat, uppmärksamhet, rörelse eller som jag vill ha vakt. Leva med dem i min lägenhet nu är nog omöjligt, det är rätt lyhört.


Är nog som jag ofta tänkt, hade labben funnits i mellan storlek och längre, mindre oljig päls hade den varit perfekta hunden för mig tror jag. Är väl fällande hos retriver eller alla fågelhundarna som jag tycker är väl extrem men går nog att vänja sig.


Kanske är labrador den jag ska kolla mer på än en mellanstor ras innan som jag hade tänkt. Är mest ett väldigt stort hopp från liten 5kg hund i vardagen till stor 25kg hund med allt från kloklippning till att få in dem i bilen eller bara motionera med i koppel. 


Trodde att inte välja en trimmras igen vore enklare men verkar nästan välja bort mer raser då än om jag trimmar, tex terrier är ju mest trimmraser.

Svara på detta inlägg
Sida 3 av 3
123

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Irländsk setter 8 år som inte mår bra   [8] 9 okt: anyway 10 okt: anyway Border terrier med anfall (inte epilepsi)   [2] 1 mar: Ugglan 3 mar: Ugglan Fysisk aktivitet Irländsk varghund 5 mån?   [1] 7 jan: Annahoj13 13 jan: -Aslan pwd- Vad är dina erfarenheter av Terrier Brasiliero?   [0] 18 okt: Evolve (Australisk terrier) Kanske har jag hittat rätt?   [8] 3 maj: Tabula rasa 4 maj: Tabula rasa Terrier folk! Glo hit :D   [5] 15 mar: LoneWolf 20 mar: LoneWolf Naken terrier...   [7] 13 jan: pipilotta 13 jan: Ayrin För- och nackdelar med Cairn terrier?   [3] 27 mar: Heidruns matte 31 mar: Heidruns matte Erfarenhet av Cesky terrier?   [2] 17 feb: Wheatenlovern 19 feb: Wheatenlovern 6 Yorkshire Terrier valpar - ny kull 5200Kr   [4] 7 nov: jaque 11 nov: Lona
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Labrador Retriever | Finsk Lapphund | Bichon Frisé | Vit Herdehund | Bichon Havanais | Tibetansk Terrier
© 1998-2019 Enfinia AB