Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
7 augusti 2010 av z_Skogsbo i skaffa hund (6 svar)
king charles spaniel/amerikansk cockerspaniel
Hej, jag skrev för några dagar sedan om våran familjs hundvalstankar. Vi hade funderat på Italiensk vinthund eller King charles spaniel. Efter mycket diskuterande och många tankar och tips från alla, så uteslöt vi vinthunden. Nu har vi istället riktat in oss på King charles spaniel eller Amerikansk cockerspaniel. Om det är någon här på forumet som har någon av dessa två så får ni gärna kommer med synpunkter.
Jag har en kattuppfödning, så det absolut viktigaste är att hunden är "snäll" mot katter, inte har någon jaktinstinkt när små tultande kattungar börja röra sig i huset.
Tacksam för tankar, tips och ideér från alla med erfarenhet. //Skogsbo

Som medlem kan du här läsa lite kort info om z_Skogsbo och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Träsktrollet
Medlem 2003-12-03
#1 7 augusti 2010 av Träsktrollet Re: king charles spaniel/amerikansk cockersp...
Oavsett vilken ras ni köper så får ni lära hunden från början att den inte får vara på katterna och jaga dem.

Sett rent ur friskhetssynpunkt så skulle jag köpa en amris om valet står mellan de två raserna. Man ska dock vara medveten om att där är väldigt mycket pälsvård på dem.Svara på detta inlägg

almina
Medlem 2009-01-01
#2 7 augusti 2010 av almina Re: king charles spaniel/amerikansk cockersp...
Amrisen är friskare, men har en massa pälsvård. Att lära en valp hur man umgås med katter går bra. Hunden kommer att lära sig kattspråk och inte bry sig fast katten stirrar den i ögonen mm Det kan vara svårare med en vuxen hund. Min tik hade jag från valp och hon och katterna är bästa vänner. Varje kvällspromenad har vi sällskap av våra två skogkatter. Den äldre katten klagar högljutt om vi inte väntar på honom och vi måste stanna och invänta tills han är klar med sina behov. De känner sig trygga och beskyddade av hunden och vågar gå där de inte går ensamma. Tiken blir extra vaksam när katterna är med och någon annan hund dyker upp. Hon slänger sig emellan om ngn blir för intresserad.
Svara på detta inlägg

z_Skogsbo
Medlem 2010-04-18
#3 7 augusti 2010 av z_Skogsbo Re: king charles spaniel/amerikansk cockersp
Låter mysigt. Vad har du för hund?
Svara på detta inlägg

almina
Medlem 2009-01-01
#4 7 augusti 2010 av almina Re: king charles spaniel/amerikansk cockersp
En eurasier. En mellanstor sällskapshund. En inte så känd ras som avlades fram under 60-talet av en genitikprofessor, Julius Wipfel (lärjunge till Konrad Lorentz), för att vara "den perfekta sällskapshunden" och det är hon för mig.
Svara på detta inlägg

z_amcocker
Medlem 2008-03-28
#5 7 augusti 2010 av z_amcocker Re: king charles spaniel/amerikansk cockersp...
Jag skulle vilja säga att bägge har jaktinstinkt, men det har inget att göra med hur bra dom fungerar med hemmets katter, det är bara en uppfostringssak. Blir hunden uppvuxen med katter så tror jag inte det finns någon ras som fungerar bättre/sämre än någon annan, dom kan skilja mellan familjemedlemmar och jaktbyte.
Om du vill ha lång päls på amrisen är det en hel del pälsvård, men vill du ha den nerklippt blir det minimalt. Jag har själv haft rasen i många är och kan inte tänka mig någon annan , den är robust och rolig och trivs bäst när den får mycket närhet. Man får inte luras sig av deras "gullighet", den kräver bestämd och konsekvent uppfostran som alla andra.
Bilder:
Svara på detta inlägg

z_Udd´s
Medlem 2009-08-29
#6 1 november 2010 av z_Udd´s Re: king charles spaniel/amerikansk cockersp...
Hej!

Kan hålla med dig om att det är inte lätt att välja ras, men man ska välja med hjärtat!

Själv har jag fallit pladask för King Charles Spaniel! En underbar trubbnos!

Många tar fel på dem och Cavalier King Charles Spaniel, heter otroligt lika men ser olika ut. Samma lättskötta päls och goa sätt. Lika underbara hundar!

Spaniels är fågelhundar, går lätt att lära apport och även lära dem att de inte får, de bär gärna något i munnen när vi är på promenad som en kotte eller en leksak.

Då jag själv har tre King Charles Spaniel och en perser. Det fungerar kanon, den minsta Charlisen är så lycklig när hon ser våran katt. Katten sover tillsammans med dem alla tre i soffan, så jag kan säga att det blir vad man gör det till. De två äldsta har vi aldrig behövt att säga till men det lilla busfröet vill gärna leka med persern, men då katten har fått blåsljud på hjärtat och ej mått så bra så har jag sagt till busfröet.

Ang. sjukdomar och vilken ras som är friskas så kan man inte bara säga att min ras är friskare än din. Min vännina ägde en Amerikansk cocker och när den varit inne hos veterinären för 35 gången med sina öron, urinvägar, ögon och operationer m.m. så rekomenderade han henne att avliva denna underbara 3 år gamla tik! Det var en stor sorg för dem!

Finns statistik från försäkringsbolagen, men då det gäller våra Charlisar kan man ej lita på den då veterinärerna/försäkringsbolagen ofta bara skriver King Charles spaniel, även på Cavaliererna. Vi har jobbat med det och det var hopplöst att sortera om det var en Charlie eller en Cavalier!

Finns ca 120 st Charlisar i hela landet och flera tusen Cavalierer!

Finns inga garantier att man får en helt frisk hund men man hoppas verkligen det och jag tycker det är kanon med uppfödare som berättar vilka sjukdomar som är vanligast inom den rasen.

King Charles Spaniel har sitt blåsljud på hjärtat därför rekomenderar jag att man hjärtundersöker varje år. Kostar inte mer än några hundra och då hos en hjärtspecialist. Sedan jobbar vi med ögon sjukdomar som finns inom de flesta raser, vi ögonlyser dem alltid vid 8 veckors åldern innan de flyttar och gärna när de är ett år men inget krav! Men alltid innan avel kollas hjärta och ögon hos godkänd specilist!

Så jag hoppas att du väljer med omsorg och önskar dig varmt lycka till!
Då det är svårt att få tag i en Charlie får man ha tålamod och ställa sig på kö då det föds max 30 st om året i hela Sverige om vi har tur!
Kan tänka mig att det är lättare att få tag i en Cocker, de är också goa hundar! :)

Ha det riktigt gott!
Mvh Veronica
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Welsh springer spaniel under träning   [0] 11 mar: Lindamarita Welsh springer spaniel som aktiv sällskapshund?   [1] 11 mar: Lindamarita 13 mar: Anneli Köpa cavalier king Charles spaniel trots riskerna?   [3] 22 feb: HappyoMois 26 feb: pipilotta Lha-Cocker, Cocker Spaniel-Lhasa apso blandning   [4] 29 jan: virre68 29 jan: Lona Lha-Cocker, Cocker Spaniel-Lhasa apso blandning   [0] 29 jan: virre68 Försäkringar för cockerspaniel   [3] 4 jan: Mannhem 5 jan: hundöga återkomst Pälsvård Amerikansk cocker   [1] 28 aug: Aprilbarn 30 aug: Torparinnan frisering av cocker spaniel   [3] 3 maj: jooli 7 maj: Voff 92 Welsh springer spaniel - kennels och jakt   [6] 17 maj: Klar 15 jan: Annika1224 Erfarenhet av Welsh springer spaniel?   [6] 21 apr: Klar 22 apr: Klar
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Sankt Bernhardshund | Whippet | Schäfer | Golden Retriever | Boxer | Labrador Retriever | Yorkshireterrier
© 1998-2019 Enfinia AB