Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
9 oktober 2010 av z_Adriane i sjukdom & hälsa (8 svar)
Short ulna fel benställning
Jag var hos veterinären med min lilla Lea 7 mån eftersom hon haltat, fick besked att hon har Short ulna, hon skall operera sig på onsdag, är det någon som har en hund som gått igenom något liknande. Hörde en hund som också växte för fort och behövde avlivas, nu blir jag riktigt orolig.

Som medlem kan du här läsa lite kort info om z_Adriane och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

z_2dogz1pup
Medlem 2009-11-23
#1 9 oktober 2010 av z_2dogz1pup Re: Short ulna fel benställning
Jag fick samma besked i sommras med min ena vovve. Han hade haltat till och från ett tag men inte så mycket. Nu var inte den här veterinären särskilt bra. De hade skickat vidare röntgenplåtarna till en specialist som utan att ens sett hur hunden rört sig föreslog denna operation. Jag gick till en specialist på Ultuna i Uppsala och hon sa att det absolut inte skulle opereras. Det skulle snarare göra med skada än nytta. Men eftersom du bokat in tid för operation så är det ju säkert nödvändigt. Din hund har förmodligen inte växt klart heller och då är det stor chans att benet kan rätta till sig!
Svara på detta inlägg

z_Adriane
Medlem 2007-10-08
#2 9 oktober 2010 av z_Adriane Re: Short ulna fel benställning
Tack för ditt svar. Veterinären säger att dom måste operera innan 8 mån alltså medan hon växer, blir hon äldre så går det väl inte. Har din hund också artros eller?
Kan din hund leva ett aktiv liv eller får han inte röra sig för mycket?
Bilder:
Svara på detta inlägg

z_2dogz1pup
Medlem 2009-11-23
#3 9 oktober 2010 av z_2dogz1pup Re: Short ulna fel benställning
Som tur så hade han inte atros. Jag var ganska orolig att hans lite snea ben skulle hindra honom att röra sig normalt, men specialisten trodde att han skulle kunna fungera alldeles utmärkt. Jag frågade om jag skulle kunna köra agility med honom och det sa hon att det säkert skulle gå jättebra :)
Men såsom jag förstod det så var det ganska milt på min hund.
Iom att du tar tag i det nu så kommer det säkert att gå bra. Det finns många hundar som blivit opererade och kunnat leva ett normalt och aktivt liv. Det viktiga är ju bara som du sa, att man opererar innan de slutat växa.
Svara på detta inlägg

z_Adriane
Medlem 2007-10-08
#4 9 oktober 2010 av z_Adriane Re: Short ulna fel benställning
Tack för ditt svar, det lungnade ner mig, jag såg bara framför mig att jag måste ta bort henne. Nu skall jag se framåt att hon blir bra.
Svara på detta inlägg

Leaf
Medlem 2006-10-23
#5 10 oktober 2010 av Leaf Re: Short ulna fel benställning
Hej!
Short Ulna kallas ibland för prematur epifysslutning, osteokondrodysplasi, retained cartilage.
Men det vanligaste namnet är Short Ulna dvs kort armbågsben.
I såväl hundens som i människans underarm finns det två ben, radius ( strålbenet) och ulna ( armbågsbenet). Om tillväxtzonerna som finns i t.ex. ulna sluter sig för tidigt, leder det till att ulna slutar växa, medans radius fortsätter att växa.
Pga. av att ulna därmed blir för kort, leder det till att det blir ett glapp i armbågsleden dvs. det blir en dålig passform i armbågsleden sk inkongruens.

Detta leder till att frambenet inte kan växa och utvecklas normalt utan blir snett och krokigt och att carpus ( handloven ) vrider sig och roterar, vilket visar sig i utåtvridna tassar sk fransyska ben samt utåtvridna armbågar.

Oftast har hunden även en pågående inflammation runt armbågsleden. Om inget görs leder det bl.a. till att hunden kan få artros i alltför tidig ålder, vilket med stor sannolikhet förkortar livet med flera år.

Vid en operation sågas ulna av, dvs det gör en osteotomi, för att förhindra och därmed stoppa upp rotationen och för att ulna ska ha en möjlighet att lägga sig rätt i leden igen.
Görs inte detta så tidigt som möjligt och då helst innan hunden växt färdigt, kan påfrestningen som leden utsätts för blir så stora att hunden blir halt, får artros eller i värsta fall bryts benet av.

Du skriver inte om det är ett ben eller båda benen. Om det är båda benen opereras hunden med några månaders mellanrum. Priset brukar landa på 15-20000 kr per ben.
Det är i regel en god prognos efter en operation, men då varje fall är unik så är det något du måste fråga just din veterinär om. Min erfarenhet är att en opererad hund kommer att fungera alldeles utmärkt som sällskapshund, men inte vara lämpligt till agility, jakt eller andra krävande aktiviteter. En hund med denna diagnos lämpar sig heller inte för avel.

Orsaken till att det blir så här kan bero på arv, en skada t.ex. ett slag m.m.

Svara på detta inlägg

z_Adriane
Medlem 2007-10-08
#6 10 oktober 2010 av z_Adriane Re: Short ulna fel benställning
Tack för ditt svar, det är ett ben som är drabbat hon har dessutom fått artros, veterinären vet ej om det andra benet blir likadant. Det var väldigt bra information du skrivit, nu förstår jag bättre. Lea är en blandras mellan Malteser och yorkshiterrier,så hon är en liten hund. Något jag funderat på är att Leas mamma bör ej få några mer kullar. Hur gör jag , skall jag kontakta uppfödaren eller?
Vet du om det finns något foder som innehåller glukosamin vilket skall vara bra för artros eller hon kanske är för liten. Tacksam för svar
Svara på detta inlägg

Leaf
Medlem 2006-10-23
#7 10 oktober 2010 av Leaf Re: Short ulna fel benställning
Hej !
Enklare är att ge glukosamin separat.
Det finns många glukosamin preparat på marknaden, så läsa ordentligt på innehållsförteckningen vad det egentligen innehåller och vad du betalar för.
Om du ska kontakta uppfödaren eller inte måste du själv avgöra.
Tyvärr vet jag av egen erfarenhet att vissa inte alls blir glada för informationen och heller inte talar sanning om man tex frågar om hon / han haft andra valpar som drabbats av samma sak.
Men då har man ändå berättat det och sedan kan man faktiskt inte göra något mer. För sedan är det upp till personen hur den tar emot informationen och väljer att hantera den.
Svara på detta inlägg

z_2dogz1pup
Medlem 2009-11-23
#8 10 oktober 2010 av z_2dogz1pup Re: Short ulna fel benställning
          Re: Short ulna fel benställning
          Tack för ditt svar, det är ett ben som är drabbat hon har dessutom fått artros, veterinären vet ej om det andra benet blir likadant. Det var väldigt bra information du skrivit, nu förstår jag bättre. Lea är en blandras mellan Malteser och yorkshiterrier,så hon är en liten hund. Något jag funderat på är att Leas mamma bör ej få några mer kullar. Hur gör jag , skall jag kontakta uppfödaren eller?
Vet du om det finns något foder som innehåller glukosamin vilket skall vara bra för artros eller hon kanske är för liten. Tacksam för svar
Jag pratade med uppfödaren av min hund när jag hade fått veta. Han var den enda som hade fått det här problemet. Men jag märkte redan när han var liten att han var betydligt större än sina kullsyskon. Han växte alldeles för fort. Prata med din hunds uppfödare kan du ju göra, men jag vet inte om det är så att hon inte borde ta flera kullar på den hunden. Ibland kan man helt enkelt bara ha otur.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Fransysk benställning problem i framtiden?   [3] 12 sep: Yxiii 13 sep: Gurkans Short Ulna-erfarenheter   [1] 31 aug: rutan13 2 sep: Hortensia Short ulnaop som inte läker   [0] 25 feb: z_FlisansMatte Någon här som fått diagnosen "short ulna"?   [0] 4 dec: Lisaflisan Fråga om "benställning".   [2] 16 okt: Teddies matte 16 okt: Teddies matte Vad är short ulna? *fyller ut*   [9] 22 mar: Sandra&Vera 23 mar: Helajna Konstig benställning.   [4] 22 feb: karisma 22 feb: Kleverin Någon som har opererat sin hund för short ulna?   [3] 30 jan: Sofi 22 mar: EvaoHolly "short leg" katt, helt sjukt!   [15] 11 jan: Ina & Lex 11 jan: Mollytuss Hund-trix !!!!?( to short)   [20] 28 aug: hejpådig 29 aug: TessFriman
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Rottweiler | Grand Danois | Finsk Lapphund | American Staffordshire Terrier | Jack Russell Terrier | Golden Retriever
© 1998-2022 Enfinia AB