Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
9 januari 2011 av Tull i dragforum (7 svar)
Siberian husky vs Alaskan malamute
Till er som har eller har haft både husky och malamute har jag lite frågor till, lite funderingar. :)

Det är givetvis två olika raser och vad som skiljer de åt utseendemässigt är jag medveten om då synen är perfekt. ;) Och jag vet att de har lite "olika" arbetsuppgifter i spannet, eller ja de arbetar lite olika. Men jag vill veta hur olika. Jag vill höra era erfarenheter om hur det var att dra med husky och hur det var med malamute. Är det någon av rasen som har mer "draganda" än den andra. Vilken ras var mest lättmotiverad till att lära upp draget? Är det någon skillnad på teamarbete på ett gäng huskies och ett gäng malamuter?

Och hur olika är de utanför spannet? Huskyn har jag egen erfarenhet av men berätta ändå gärna hur ni upplevt, skillnaderna. I flock, i vardagshantering, annan sysselsättning som lydnad eller agility, jaktlust osv.

Vilken ras passade dig/er bäst?

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Tull och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Tull
Medlem 2007-04-22
#1 9 januari 2011 av Tull obs.
Skulle ju hamna i dragforumet givetvis. Var för snabb med tryckandet. :/
Svara på detta inlägg

*Fröken*
Medlem 2002-03-25
#2 9 januari 2011 av *Fröken* Grönlandshund
Varför inte en grönlandshund? Där har du en hund som verkligen har draget i generna. Hinner dock inte skriva så mycket om mina erfarenheter av malamute (har inte haft egna men har många kompisar vars hundar jag träffat och kört tillsammans med), huskys eller grönlandshundar men iom att jag har grönlandhundar själv så är jag ju självklart mest frälst i den rasen. Ska ner till MyDog och klappa lite samojeder!
Svara på detta inlägg

z_alaskan malamute
Medlem 2009-03-13
#3 9 januari 2011 av z_alaskan malamute Re: Siberian husky vs Alaskan malamute
Jag har både alskan malmute och huskies,bägge raserna är jättesociala
störta skillnaden mellan dom är att med huskis går det fort, men med malamuten går det lite saktare men dom är mycke starkare så dom kan dra tyngre för dom är starkare
Svara på detta inlägg

z_Muffespuffra
Medlem 2010-07-06
#4 9 januari 2011 av z_Muffespuffra Re: Siberian husky vs Alaskan malamute
när en vän kollade min hunds härstamning hittade hon malamute, då fick jag veta att man blandar in det för att få fram starkare hundar- så om det gäller renras så måste det vara att de är starkare än en husky om man säger så

sen ska malamuten vara mer rymningsbenägen efter det jag fått höra

det är allt jag vet

Svara på detta inlägg

Nukutvi Huskies
Medlem 2004-04-19
#5 9 januari 2011 av Nukutvi Huskies Re: Siberian husky vs Alaskan malamute
Nja, normalt sett parar man inte in Malamute i Siberiankorsningar. Det är väldigt ovanligt. De är mycket riktigt starkare men även långsammare. Huskies är betydligt mer rymningsbenägna, snabbare och kvickare i benen och tankarna så att säga. Inte alls ovanligt med Malamuter som går bra att ha lösa, men inte helt vanligt med såna sibbar. Malamuter är lite mer "lufsiga" om man säger så.

Dragmässigt så är ju båda två hyfsat långsamma jämfört med blandraser och annat, men sibben är snäppet snabbare. Lite mer fart i sig, och jag får för mig att det är enklare att få en sån att slita på hårdare. Där spelar ju dock både genetik och träning en enormt stor roll (i bägge raserna), skulle nästan säga att det spelar mer roll än rasen när det gäller en enda individ. Båda raserna är ju såna som man måste köra in rätt noggrant för att med största säkerhet få ett riktigt bra resultat. Även om båda av naturen är draghundar så är ju större delen av dem inga födda dragidioter (som t.ex. de flesta alaskan huskies är).

Generellt är det större risk för slagsmål och elände i ett Malamutespann. De kan vara svårare att ha ihop med andra av samma kön, och jag får för mig att de kräver en tydligare ledare eftersom de har lite mer allvar i sig så att säga. Jag känner själv inte så många som har flera malamuter av samma kön, och de som har det är oftast väldigt noga med att dela av hundarna (antingen fysiskt eller med lydnad) och tänka på säkerheten.   

Svara på detta inlägg

z_Muffespuffra
Medlem 2010-07-06
#6 9 januari 2011 av z_Muffespuffra Re: Siberian husky vs Alaskan malamute
nu är jag ännu mer glad att jag inte tog den malamute/sibbe hanen XDXD

tack för din info , den hjälpte mej med
Svara på detta inlägg

Lille Ninjo
Medlem 2009-09-24
#7 12 januari 2011 av Lille Ninjo Re: Siberian husky vs Alaskan malamute
Jag har haft en malamutehane i 3 år och lånade hem en siberien husky tik i en månad, så jag vet inte om jag uppfyller kraven för att få svara. Men jag tycker inte att du har fått så utförliga svar, så jag skriver lite i alla fall baserat på min ringa erfarenhet.

Sibbetiken jag lånade hem var helt hysterisk! Hon var ca 1 år gammal och kanske dåligt socialiserad. Jaktlusten var enorm, att ha henne lös var inte ens att tänka på inte ens på min inhägnade tomt! Hon gick inte att ha instängd inomhus hemma. Hon åt dåligt. Hon var nervös och hispig. Men en jädrans bra draghund. Jag testade henne i trespann barmark och hon var otroligt dragvillig och snabb!!

Vår malamutehane är nio år och köptes av husse som valp för att han skulle dra husse på skidor. Mulinutten har dock sällan haft lust med det, utan det har varit husse som har dragit hunden i spåret. Malamuter kan vara så har jag förstått. De gör det som de själva vill, när de vill. Malamuten är lugn, trygg och dominant - det krävs en stark, bra och tydlig ledare. Aggresivitet mot hundar av samma kön är vanligt och det har vår hane oxå. Jaktlust det har han. Oftast kan han vara borta någon timme, men en gång vara han borta i ett dygn. Han går dock att ha lös om man spänner ögonen i honom. De gånger jag har haft med malamuten i mitt spann och han har velat dra (=löptikar i spannen framför!) så har han en ohyggligt kraft och uthållighet!! Men oftast har han ingen större lust och bromsar hela spannet.

Hur en hund blir som draghund beror naturligtvis mycket på den träning de får i början (och generna). Sannolikt fick inte vår malamute rätt träning i början.. Visst finns det malamuter som är jätteduktiga på att dra. Men man skall nog vara mycket noggrann med härkomsten och grundträningen om man köper en malamut för att ha till drag tror jag. Särskilt om man har ambitioner eller någon form av målsättning och inte bara skall ha det som hobby hemma. Med Sibben tror jag att man har mycket mera gratis i draget och en smidigare flock att hantera, men man får också mycket mera "hysteri", jaktlust och utfodringsproblem.

Detta är min uppfattning baserat på min ringa erfarenhet. Själv kör jag samojed för att jag vill ha familjehundar som bor inomhus, hundar som jag kan göra lite allt möjligt med samt en mer okomplicerad vardag.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Söker partner till min husky! :)   [3] 2 sep: Fjonkenpaoland 6 sep: Ayrin Siberian Husky som sällskapshund?   [6] 4 mar: biped 22 mar: Rezt "Sjuk" Alaskan Malamute   [3] 6 jun: Alaskan 7 jun: Torparinnan Siberian husky med b12 brist.   [1] 9 jul: Abrakadabra 13 jul: Voff 92 B12 brist hos siberian husky   [0] 9 jul: Abrakadabra Siberian Husky med showlinjer   [0] 31 mar: Nivalis Räcker den här motionen för en Siberian Husky?   [4] 14 aug: arv 12 sep: Evolve ANCD (Alaskan Noble Companion Dog)   [5] 16 jul: PontusE 20 jul: Krokodilen Labrador/schäfer/malamute blandras   [18] 24 apr: jenvid24 1 maj: Ayrin Alaskan husky? :-)   [5] 26 mar: Lona 30 mar: Sigge
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Dogue de Bordeaux | Dogo Argentino | Field Spaniel | Schäfer | Drever | Chihuahua | Jack Russell Terrier
© 1998-2022 Enfinia AB