Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
23 juni 2011 av Triton i skaffa hund (4 svar)
Eurasier, Finsk Lapphund eller någon annan ras
Hej hej!
Jag har funderingar på att skaffa en hund. har haft New Foundland, men eftersom jag bor i stan så tror jag att en mindre och inte så värmekänslig ras är mer lämplig. Dessutom vore det trevligt med en ras som inte ständigt fäller.

Jag har läst om typiska rasegenskaper, att Eurasiern är lite reserverad familjehund som har hög retningströskel och som orkar motionera men som ändå inte kräver timtals med aktiviteter varje dag. Dessutom har jag hört att de kan vara lite svåra med maten och att de är "drama Queens". Det jag tilltalas av är att de är en "ritig hund", d v s att de orkar hänga med på en tur och att de har två ordentliga fällperioder och då inte fäller hela året. Jag har även hört att en del linjer är mer jaktbenägna, vilket inte tilltalar mig.

Finsk Lapphund verkar mer social men mer skällig.

Hoppas att du som har mer erfarenhet av raserna kan beskriva dem så jag blir mer säker på min sak när det gäller val av ras. Jag är även öppen för andra rasförslag. Kanske Amerikansk Cockerspaniel, men den rasen har jag ingen koll på.

Tack på förhand!

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Triton och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Triton
Medlem 2011-06-23
#1 23 juni 2011 av Triton Re: Eurasier, Finsk Lapphund eller någon ann...
Det var såklart "riktig hund" som jag menade
Svara på detta inlägg

almina
Medlem 2009-01-01
#2 23 juni 2011 av almina Re: Eurasier, Finsk Lapphund eller någon ann...
Jag valde också mellan bl a eurasier och finsk lapphund. Det blev eurasiern eftersom den är lugnare och inte lika krävande. Den älskar att hänga med på en massa aktiviteter och du kan träna allt möjligt med den på hobbynivå, men du måste inte.

Eurasiern nöjer sig med långpromenader eller att få springa lös bredvid dig i skogen. Om du blir sjuk och hunden bara får korta rastningspromenader så klarar den det, om du kompenserar med lite extra hjärngympa. De tröttnar fort, så man behöver inte hålla på så länge. Min tik kan hämta trasan max 4-5 ggr, sen får jag göra det själv. Söka små katt-torrisar som jag spritt i hela huset och hon ska leta efter tröttar jättemycket.

Finsk lapphund kräver mer än så, även om de är olika med dem också. Den är mer social vilket inte kräver lika mkt socialisering från valp-tiden. Å andra sidan finns uppfödare som prioriterar mer sociala eurasier så om man letar kan man hitta såna också.

Eurasiern är större och det känns tryggt. De har grovt skall och stort varghuvud som verkar avskräckande på skumma typer, har jag märkt.   

Petiga med maten är ganska typiskt spetsar. Har läst om många finska lapphundar som också är det. Min eurasiertik är det under förlöps-tiden. Å andra sidan blir hon inte fet och jag kan ha maten stående framme.

Amerikansk cocker har liknande päls som (den engelska) cockern, fast ännu lite värre, har jag hört av dem som haft båda. Vår cockers päls är mkt krävande, så man måste älska pälsvård om man väljer en cocker-ras.

När hundarna varit ute i skogen och vi kommer hem är eurasiern nästan torr och ren. Hennes päls torkar av sig själv och ytterst sällan att jag behöver plocka några kvistar ur pälsen. Cockern är blöt och full i kvistar. Man måste oftast blåsa hans päls torr för att det inte ska bli svamp i huden. Ofta är han lerig också eftersom han älskar leriga diken. Eurasiern gillar inte såna.

Lycka till vilken ras det än blir!


Svara på detta inlägg

Triton
Medlem 2011-06-23
#3 26 juni 2011 av Triton Re: Eurasier, Finsk Lapphund eller någon ann
Tack Almina!
Vad bra att du har erfarenhet av både cocker och Eurasier. jag har även fått tips via mail från andra. Spontant känns det som att Eurasiern är en ras som passar mig. Gillar hyfsat stora hundar, men inte riktigt som New foundland. Att Eurasierns päls inte drar åt sig så mycket smuts passar mig perfekt ;) Jag har intet emot pälsvård, men skönt att inte vara tvungen att borsta som en galning varje dag.

Kul att Eurasiern tycker om att hänga med på saker och det är ju bra att veta att man måste vara påhittig när man tränar. Det låter som en smart hund som inte går på att springa efter samma leksak 100 grånger i rad

Jag har haft föreställningen att hundar äter vad de får, men tydligen stämmer inte det på Eurasiern. Ja, det gäller väl bara att ha ett enegirikt foder så hunden får i sig tillräckligt om den äter dåligt.

Eftersom jag jobbar ganska mycket periodvis är det ju även bra att hunden nöjer sig med en kortare promenad. Fast det är klart att jag vill aktivivera min hund, annars hade jag inte övervägt att skaffa någon.

Har du tips på någon bra uppfödare så är jag tacksam.
Svara på detta inlägg

almina
Medlem 2009-01-01
#4 26 juni 2011 av almina Re: Eurasier, Finsk Lapphund eller någon ann
Har PM:at dig.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Skaffa finsk lapphund?   [6] 1 jul: tant gredelin 2 jul: tant gredelin Dvärgscnauzer eller förslag på annan ras   [10] 13 maj: z_eydna 15 maj: Torparinnan aktionsradie finsk lapphund   [1] 10 maj: dragontear 10 maj: Ayrin Någon annan med mögelallergi?   [0] 25 okt: Anna96 Eurasier - en ras för mig?   [2] 25 okt: almida 27 okt: Anneli Hyperaktiv lapphund   [11] 9 maj: junior08 14 maj: Voff 92 Frontline på annan hund   [2] 13 apr: JamieJoe 14 apr: JamieJoe Collie eller annan hundras   [2] 5 mar: Livet 14 apr: Livet Finsk lapphund. Allergiframkallande   [0] 21 feb: teddybear Hur är rasen EURASIER?   [5] 27 jan: Sussane 30 jan: Sussane
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Golden Retriever | Papillon | Boxer | Chihuahua | Dvärgpinscher | Pudel
© 1998-2019 Enfinia AB