Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
15 juli 2011 av Lucy in the sky i övriga hundfrågor (46 svar)
Tollare – retrievrarnas BC?
Ser ofta detta uttryck när folk pratar om tollaren (nova scotia duck tolling retriever) och undrar hur mycket det ligger i det? Menar man enbart att tollaren är retrievrarnas arbetsnarkoman eller är hundraserna jämbördiga i några andra avseenden? Är de lika krävande och är de i så fall krävande på samma sätt?

Obs. Jag vet givetvis att de har helt olika ursprung och tillhör olika rasgrupper. Undrar helt enkelt över nämnda uttrycks "giltighet", hur mycket som ligger i det!

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Lucy in the sky och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 5 av 5
12345

Fasanmissil
Medlem 2001-10-04
#41 15 juli 2011 av Fasanmissil Fast det räcker inte med stor arbetslust/ork!
          Re: Tollare – retrievrarnas BC?
          Har inte kunnat läsa alla inlägg pga megaseg uppkoppling till datan :( Men tänkte att ge mig på att ge ett någorlunda vettigt svar ;)

Har haft Tollare en del år nu och ser en stor skillnad mellan de olika individerna i aktivitetsnivå, de jag har ju är väl "tyvärr" mera åt sällskapshållet, helt underbara familjehundar men håller inte att jobba med på någon högre nivå.

Det man menar med att Tollaren är som en BC är att det ska vara lika mycket motor i en T som i BC men du slipper iallafall från vallningen ;) det ska alltså vara en rejäl arbetsmotor och en bra snabbhet på en T, sen är det klart alltid vilka linjer som ligger bakom individerna då det på senare år blivit mera variation på hundarna så det nog lutar mera åt hållet arbetande o utställningsvariant.. De som avlas i jaktlinjer håller toppenbra att jobba med i timmar, jag har haft en ;))
De ska ju faktiskt inte bara orka jobba i flera timmar (det gör även jaktgoldens och jaktlabbar) utan deras hjärnor ska hålla ihop också och de ska kunna hålla rätt fokus under alla typer av arbete och det är det inte många Tollare som klarar av.
Svara på detta inlägg

Fasanmissil
Medlem 2001-10-04
#42 15 juli 2011 av Fasanmissil Fast det finns även utmärkta kennlar,..
          När en population exploderar i antal
          Så avlas det på vilket skit som helst eftersom efterfrågan finns.
... som får fram en del Tollare som lätt blir riktigt otrevliga också så det där finner man inte bara inom "skiaveln".

Det är en tuff ras som har stor skärpa och mycket nerver samtidigt som de är mycket signalkänsliga vilket kräver en förare som kan hålla ihop de om det blir för mycket av något av de egenskaperna.
Svara på detta inlägg

Hinna
Medlem 2007-03-08
#43 15 juli 2011 av Hinna Men kan det inte vara lite så också att...
          Man kan ju förklara det lite också med att,..
          ... om man tänker sig att man ska skicka en hund på 100m dold dirigering, eller mer (kan ju vara flera hundra meter,..) samtidigt som det skjuts en massa andra fåglar runt om som faller från himlen. Man pekar dit hunden ska skickas och den ska skita i allt annat och bara gå dit man pekar. En sådan sak blir rätt jobbig med en hund som är mer livligt lagd som börjar tänka själv för då får man snart ta till basstämman för att få hunden att lyda.... och på jakt är det ingen som uppskattar en hundförare sopm måste skriva och bråka med sin hund.

Medan en hund med "rätt fokus" som inte tar in allt som händer runt den hela tiden och som inte agerar för mycket på egen hand genast blir mycket lättare att föra;)

Men den som har "rätt fokus" på jakterna är sällan den där flaschiga och initiativtagande hunden på apellplanen.
Jag upplever iallafall med min jaktlabbe att han är betydligt svårare att dras upp i den "positiva?! Stressen" som man gärna använder sig av inom lydnads träningen.. Han har ett "inbyggt lugn" från början som gör att han har lätt för ex. Passivitet & stadga inom jakten men som också gör att han är svårare att dra upp i lydnaden..
Han har alltid haft ett helt annat lugn och fokus är de hundar av andra retriever raser vi tränar med.
Och det gör dessutom att jag är osäker på om jag vill plocka fram den stressen...

Så kan det inte vara kombinationen av "Will to please" och att de är svårare att dra upp i den stressen som underlättar lydnadsträningen? :)
Svara på detta inlägg

Fasanmissil
Medlem 2001-10-04
#44 15 juli 2011 av Fasanmissil Visst är det så.
"Stress" kan ju slå på olika vis/bero på olika saker och det finns många jaktlabbar som har svårt med passiviteten med men det krävs lite olika hundar för de olika arbetena och det som är så positivt inom bruks/lydnad är inte lika positivt inom jakten alltid.

Det är även det som får mig att resa nackhåren när folk avlar på "jaktretriever" utan att hundarna lyckats prestera riktigt bra resultat inom jaktproven och då ägarna/uppfödarna anser att bruksmeriter är fint nog för en jakthund att avla på,.. vilket naturligtvis inte alls är sant.

Som sagt. Det är olika typer av hundar och det ena ger inte det andra fördelar i alla lägen;)
Svara på detta inlägg

Fasanmissil
Medlem 2001-10-04
#45 15 juli 2011 av Fasanmissil Och sen gällande "stress" så är det ju livligheten
... som ofta ställer till det på just det planet också eftersom en hund som är för livlig,.. "tar in" mer än den bör och därför får svårare att sortera bort onödiga intryck vilket i sin tur gör att den lättare blir stressad eller, får ett stressat beteende.
Svara på detta inlägg

LURIFAXEN
Medlem 2005-06-04
#46 17 juli 2011 av LURIFAXEN Det är intressant att höra vad ni skriver
Tollaren kallas retrieverrasernas border collie eftersom den anses vara den enda av retrieverraserna som kommer upp i border colliens aktivitetsnivå. Vilket stämmer till stor del.
En jaktlabbe eller jaktgolden har kanske en chans mot en tollare som är efter arbetande linjer. Men det är ytterst sällan det händer. Tollaren är smidigare och snabbare. Men fungerar oftast inte lika bra som jakthund.

Funderar man på tollare så ska man vara jättenoga när man väljer uppfödare och kombination. Tyvärr avlar alldeles för många tollaruppfödare utan att göra några direkta efterforskningar eller utan att helt enkelt bry sig. Personligen anser jag att det är jätteviktigt med MH, HD, ED, ögonlysning, PRA och CEA, känd mentalstatus med bra avreaktioner. Jag anser att detta bör göras på samtliga avelsdjur. Men för vissa uppfödare räcker det med HD B och 2:a pris i lydnadsklass I. Tyvärr.

Som så många andra raser med ett förflutet som utpräglad arbetshund är den full av energi, nyfikenhet och aptit på nya händelser. Det är inte att undra över att en uttråkad tollare blir rastlös och påträngande, snudd på odräglig. De flesta är också kreativa och självständiga nog att hitta på egna nöjen om inget annat bjuds.

Köper man en tollare ska man vara införstådd med att den fordrar ett medvetet hundägande där man som mänsklig flockledare spelar en betydande roll i hundens mentala välbefinnande. Tollarens aktivitetstörst är inget fel - tvärtom är det en egenskap som ska bevaras och som tillika är förutsättningen för rasens breda användningsområde. Upplever man sin tollare som för krävande får det snarast skyllas fel rasval än brister hos hunden ifråga.

Det är ju en jakthund, som bör aktiveras därefter. Även om man inte har ambitioner att starta på jaktprov så anser jag att man borde apportera med sin tollare. I minsta fall ge hunden en bra sysselsättning varje dag.

Tollare är utmärkta allroundhundar, om dom hamnar hos personer som vet vad man ger sig in på och som kan hantera rasen därefter. Det finns nervvrak och det finns ruggigt trevliga tollare.
Svara på detta inlägg
Sida 5 av 5
12345

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Tollare - uppfödare som jagar   [3] 31 aug: moranka 1 sep: moranka Hur stort aktiveringsbehov Tollare?   [0] 23 jan: Maddison Aussie, Stabyhoun, Tollare??? Vad tror ni?   [5] 17 dec: Maddison 14 jan: saraleppanen Hur hittar man rätt tollare   [2] 6 jul: wilma4 6 jul: Ayrin Tollare på foder?   [0] 26 sep: matilda Storlek på hundbur? (Tollare)   [6] 24 nov: Mallans 18 okt: Lona Flatcoated eller tollare   [10] 17 okt: Mallans 20 okt: Mallans någon som har en likadan hund? Tollare/cockerspani   [2] 10 aug: josefinez 12 aug: josefinez Era erfarenheter utav tollare   [8] 15 jun: lovan 16 jun: Lona Golden/Tollare/Schäfer/Flat-blandning. Frågor!   [35] 23 mar: MagdalenaV 3 apr: Amanda, Noki & Leo
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Rottweiler | Shetland Sheepdog | Golden Retriever | Chihuahua | American Staffordshire Terrier
© 1998-2022 Enfinia AB