Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
29 december 2011 av z_mirax i sjukdom & hälsa (13 svar)
Baksidan med att vara hundägare
Jag har en underbar dobermanntik, Mira på 1 år och 8 månader, det här är vår historia som vi delar i hopp om att kanske hjälpa någon annan.

Mira kom som ett yrväder in i mitt liv, en åtta veckors dobbervalp som älskade livet. Redan vid vid halvåret gammal fick Mira en liten kal fläck fram på höger bog samt några små blemmor vid munnen. Jag tog henne till veterinären för att kolla upp detta. De tog ett skrapprov men kunde inte se något, de sa att de kunde söva ner henne för att ta biopsi men det kändes olustligt att söva ner en sex månaders valp. Veterinären höll med och klassade det som "unghundsutslag", gav mig recept på kortison och skicka hem oss.

Om jag gjorde fel här som litade på veterinären kommer jag aldrig få veta.

Jag åkte hem och behandlade som föreskrivet med kortison. Munnen blev något bättre men bogen var i stort sett oförändrad. Jag lät det vara och tänkte att det det tar väl lite tid för håret att växa tillbaka, men efter ett tag märkte jag att fläcken började växa sig större och att hon börjat få små kala fläckar på halsen.

Jag åkte till veterinären igen och de tog ett nytt skrapprov som inte visade något, denna gången bad jag om biopsi. Det var då veterinären hittade Demodex. Så började vår resa. Till en början fick jag rekomendationen att bada henne minst en gång i veckan med ett deficerandeschampoo, lägga "advocate" mellan skuldrorna en gång i veckan och ge tillskott av omega 3. Så gjorde jag i två månadaders tid, sedan var det återbesök med nytt skarpprov, som var värre...

Veterinären rekomenderade att sätta in Interceptor, en dyr men effektiv medicin, 90% av hundarna som gått på Interceptor har blivit bra på kort tid. Och dyrt blev det, medicinen kostade över 3000 i månaden, plus besök med skrap hos veterinären som gick på närmare 1000 kronor varje gång. Som sjukskriven ensamstående mamma slet jag mitt hår varje månad. Försäkringen täcker endast upp till inköpspriset...På det får Mira en sekundär inflammation i huden och fick antibiotika för det.

Fem månader gick, med något bättre resultat för varje månad och sjätte månaden var skrapet FRITT! Jag kände att nu kanske mardrömmen kan vara över. Fortsatte med Interceptor ytterliggare en månad (krävs två fria skrap för att hunden skall anses vara frisk) och åker för ett nytt skrap, som är värre än någonsin

Det är nu tanken slår mig på riktigt; Mira kanske aldrig kommer att kunna leva utan medicin.

Efter långt rådgörande med veterinären (som förespråkade fortsättning med Interceptor, vilket jag tyckte var HELT befängt med tanke på att det TYDLIGT inte hjälper) kom Ivomec som alternativ lösning och sista utväg. Ett maskpreparat för hästar, kor, ren, får och grisar. Ett MYCKET riskabelt preparat då flera hundar har varit intoleranta och dött av behandlingen.

Det här kände jag som sagt var sista utvägen, efter en period av gradvis ökande dosering var vi uppe i full dos. Efter 1½ månad var vi in och skrapade igen, jag har under den tiden sett att Mira fått flera ställen med mycket gles päls, hon har hellt enkelt blivit sämre. Skrapet visade en liten förbättring samtidigt som veterinären håller med mig om att hon ser sämre ut, en inflammation i huden verkade vara stundande och pälsen sämre.

Återligen rådgjorde jag med veterinären. Skrapet var något bättre än sist, men veterinären sa att även om Mira mot förmodan skulle bli "frisk" så kommer hon få fortsätta att med Ivomec under en lång tid framöver efteråt, troligen för livet, som ett slag underhåll.

Och det var där jag bestämde mig. Jag älskar min hund som mitt eget barn och är redo att göra vad som helst för att hon ska ha det bra. Men det kan innebära att man måste ta ett beslut som man absolut inte vill ta för sin vän. Jag har fått försöka sätta mina egna känslor åt sidan och tänka realistikt. Med tanke på vilka biverkningar vissa hundar får utav Ivomecen, att det inte finns någon forsking på vad som händer med organen vid användning under en längre tid och att FASS uppmanar till försiktighet om Ivomec används utanför målområdet så kändes beslutet tung men ganska självklart. Mira ska inte behöva utsättas för mer än hon redan fått gå igenom, 10 månaders medicinering och skrapande.

Jag har förstått i efterhand att det var helt tokigt att veterinären skrev ut kortison, kanske vart det en accelerator i hennes sjukdom, det kommer jag aldrig få veta.

Jag har bestämt att hon får vara kvar till efter helgerna, en sista jul och ett sista nyår med min vän innan hon får somna in och får komma upp till hundhimmlen.

Det här är den stora baksidan med att vara hundägare :'(
Raser: Dobermann

Som medlem kan du här läsa lite kort info om z_mirax och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Mimmi0Ziva
Medlem 2009-01-07
#11 29 december 2011 av Mimmi0Ziva Re: Baksidan med att vara hundägare
Svara på detta inlägg

Galjar
Medlem 2006-03-31
#12 30 december 2011 av Galjar Vad säger uppfödaren?
Demodex är väl ärftligt? Vad har uppfödaren sagt om det hela?

Väldigt ledsen för er skull! Hoppas att Mira mår så bra som hon kan under omständigheterna!
Svara på detta inlägg

z_mirax
Medlem 2011-12-29
#13 5 januari 2012 av z_mirax Re: Vad säger uppfödaren?
Uppfödaren har varit helt underbar hela resan, har haft tät kontakt med både uppfödaren och pappans ägare.

Ja demodex är ärftligt från både mor och far. De flesta hundar har demodex kvalster, ca 80% (om inte högre %) av alla hundar om jag har förstått det rätt. Det handlar om huruvida immunförsvaret orkar kämpa emot, ungefär som vårat herpesvirus. Men det är bara Mira i en kull på 11 valpar där demodex har visat sig.

Det är därför jag tror att Miras demodex från början var lokal som blev generell eftersom hon initialt behandlades med cortison. Men det kommer jag aldrig få veta. Bara en erfarenhet rikare och en underbar tid med Mira =)
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Baksidan av Facebook och andra sociala medier   [31] 10 apr: Gurkans 11 apr: my flatcoats Baksidan av hundvärlden   [2] 26 feb: Flaxan 27 feb: Flaxan "Baksidan av hundvärlden" ?   [2] 16 jun: Susa 17 jun: Susa Kedja fast hunden på baksidan   [72] 4 maj: takze 16 maj: Etty Baksidan av hundvärlden, motsvarande i norge?   [0] 8 feb: twentytwo legs Mata katter på baksidan...   [6] 9 okt: pilluspilatus 9 okt: Baby Wilma Sår på baksidan av underbenen?   [1] 16 apr: kossanrosa 17 apr: SanCha Baksidan av hundvärlden   [4] 5 mar: Shane 6 mar: pepsan baksidan av hundvärlden...   [7] 4 jun: hilda och nelly 4 jun: hundidol baksidan med din ras?   [18] 7 apr: Ailea 8 apr: Ailea
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Dobermann | Schäfer | American Staffordshire Terrier | Cavalier King Charles Spaniel | Dalmatiner | Rottweiler | Cocker Spaniel
© 1998-2021 Enfinia AB