Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
15 februari 2012 av voffepower91 i vallningsforum (68 svar)
Vallande border collie
Jag undrar (ni som har border collie) om era hundar har mycket vall i sig, vad gör ni för att minska beteendet? Jag ska skaffa en border collie kille på 5år, han är de mkt vall i men han har aldrig vallat. Men han vill valla hundarna när dom leker med bollar mm, hur kan man minska beteendet? De är samma med pinnar, då springer han och hämtar pinnen sedan står han bixt stilla och bara glor på ponnen och typ förstelnad, är de för att han är "uppskruvad" kanske äggad med pinna av förra/nuvarande ägaren?
Tacksam för svar :)

Som medlem kan du här läsa lite kort info om voffepower91 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 7
12345. . .7

z_Gip
Medlem 2009-11-24
#1 15 februari 2012 av z_Gip Re: Vallande border collie
Plocka bort allt boll och pinnlek och ge den stackars jycken ett riktigt jobb.
Svara på detta inlägg

z_Makron
Medlem 2011-10-18
#2 15 februari 2012 av z_Makron Re: Vallande border collie
Kanske skulle fundera på att ge hunder utlopp för sitt vallande där han får göra det??

Tror att det är väldigt svårt att ta bort ett sådant beteende.
Svara på detta inlägg

beardismatte
Medlem 2008-05-18
#3 15 februari 2012 av beardismatte Ingen pinn- och bollek
överhuvudtaget, det triggar endast beteendet. Hunden behöver få "jobba" på något sätt, och ägna sig åt lugnande aktiviteter som exempelvis spårning. En arbetande hund som inte får jobba uppvisar ofta oönskade beteenden, det kan motverkas genom att lära hunden aktiviteter som att plocka i och ur tvättmaskin, städa sina leksaker eller annat som kräver lite tankeverksamhet.
Svara på detta inlägg

voffepower91
Medlem 2011-03-10
#4 15 februari 2012 av voffepower91 Re: Ingen pinn- och bollek
Ja de funderade jag oxå på, sen tränas han i agility av nuvarande ägare vilket han gillar, men att han ska tänka borde fungera, tack för hjälpen :)
Svara på detta inlägg

z_Ahemait
Medlem 2006-04-21
#5 15 februari 2012 av z_Ahemait Treibball?
Agility är i sig en väldigt fartfylld sport, och en hund kan behöva lugnare aktiviteter också. För valladet skulle jag prova att köra treibball (valla stora bollar efter dina kommandon). Det finns flera sidor om ämnet på google. Ska du inte tävla borde du klara dig långt på 1 boll och flera koner (valla olika vägar mellan konerna).
Svara på detta inlägg

VIP
Medlem 2006-02-13
#6 15 februari 2012 av VIP "vallar" man verkligen bollar?
Handlar det inte om dirrigering?
Svara på detta inlägg

Isa & McGuinness
Medlem 2010-10-29
#7 15 februari 2012 av Isa & McGuinness Risk för oönskat beteende
Min ena syster tog över en border collie som en bonde skaffat som grishund. Tessa som hon hette fick inte utlopp för sitt vallande när min syster tog över henne och gjorde en hel del saker som var direkt farliga. Hon började bla valla oss människor och det resulterade i en hel del blåmärken på oss, hon vallade de andra hundarna och andra djur som vi hade och blev till slut väldigt opålitlig pga frustration. Hon vallade hästar som reagerade genom att sparka och olyckligt nog blev min hund träffade av sparken och det kunde ha slutat riktigt illa. Hon bet mig en gång i ansiktet och tur i oturen att det var jag som råkade ut för detta och inte ett mindre barn.
Det gäller att hunden får ett arbete som gör att den får den stimulans som den behöver och som sagt var är det så gott som omöjligt att träna bort detta med vallandet då det är en ras som ska valla.
Lycka till med din hund om du tar den.
Svara på detta inlägg

z_Ahemait
Medlem 2006-04-21
#8 15 februari 2012 av z_Ahemait Ja
          "vallar" man verkligen bollar?
          Handlar det inte om dirrigering?
Enligt den officiella hemsidan i ämnet så är det vad som görs http://treibball.webs.com/dethrrtreibball.htm Att valla får eller liknande är i grunden ganska likt. Hunden flyttar ett objekt från A till B med hjälp av dina kommandon/dirrigeringar.
Svara på detta inlägg

nosar
Medlem 2008-12-01
#9 15 februari 2012 av nosar Re: Vallande border collie
Det bästa är om han får utlopp för sin valldrift, dvs valla med honom!

Det går inte att "träna bort" stressbeteenden som kommer från att hunden inte får utlopp för sina drifter. Han måste på något sätt få utlopp för sin drift och energi.

Hos BC är det väl väldigt individuellt hur stark valldrift de har. Har denna hund väldigt stark valldrift och du inte kan erbjuda honom det jobbet så gäller det att jobba massor med annat där han får använda hjärnan.

Så mitt tips är, mycket mental träning och inga stressande "trötta ut lekar" som att kasta bollar, pinnar osv.
Svara på detta inlägg

Flatteligan
Medlem 2005-04-18
#10 15 februari 2012 av Flatteligan ehm
          Ja
          Enligt den officiella hemsidan i ämnet så är det vad som görs http://treibball.webs.com/dethrrtreibball.htm Att valla får eller liknande är i grunden ganska likt. Hunden flyttar ett objekt från A till B med hjälp av dina kommandon/dirrigeringar.
det är viktigt med djurkänsla och att hunden kan läsa åt vilket håll bollarna är på väg att dra, och bollarna riskerar att springa iväg till nästa socken om hunden inte är tillräckligt duktig? bollarna kan vända sig om och svara upp mot hunden lite då och då, och hunden måste läsa av när den rör sig mot bollarna hur nära den ska gå och hur fort, för att bollarna ska röra sig ifrån den med lagom takt?

jag kan inte mycket om vallning, men så pass har jag förstått att det är som att jämföra retrieverjakt med viltspår.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 7
12345. . .7

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
polski owczarek nizinny och bearded collie   [0] 30 apr: Nalle och Tindra Vågar man skaffa en Border collie?   [9] 27 mar: Ayrin 6 apr: Ayrin Går det i rätt riktning med vår border collie?   [3] 1 jan: BorderC 4 jan: Yorkie-Zoffan Är vår border collie kort, mellan eller långhårig?   [3] 12 nov: Hundvovve 13 nov: Gurkans Border collie smarta?   [9] 4 jan: Åkeärbäst 9 jan: Salawexe Omplacering 5-årig Collie-tik?   [6] 11 aug: Cassie14 20 jan: Zimbast Border terrier med anfall (inte epilepsi)   [2] 1 mar: Ugglan 3 mar: Ugglan Collie eller annan hundras   [2] 5 mar: Livet 14 apr: Livet Briard? Bearded collie? Schapendoes? Puli?   [10] 5 feb: Sunniva 12 feb: Odåganidun Storlek på saker till en border collie   [5] 15 sep: Leeena 25 sep: Leeena
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Shetland Sheepdog | Tibetansk Spaniel | Cavalier King Charles Spaniel | Japanese Chin | Chihuahua | Schäfer | Dvärgpinscher
© 1998-2023 Enfinia AB