Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
28 mars 2012 av z_alfahona i fästingforum (5 svar)
Hur snabbt syns borrelia-symptom?
Hej!

I morse fick min sambo syn på en fästing som bitit sig fast i vår 8-månaders valp Alfons. Visst vet jag om att fästingperioden är stundande men jag fick ändå mer eller mindre "panik"... Vi hade inte hunnit införskaffa fästinghalsband ännu och visst känner man sig lite skyldig.

Hur som helst så skulle vi ta bort den lille rackaren och vi tror att vi fick bort det mesta i ett första försök, något av fästingens ben blev nog dock kvar... Det blev rött och lite irriterat efter att vi varit och där och grejjat men jag tog på lite jodopax efter tips från en vän.

Nu har Alfons dock varit lite låg och nedstämd, typ trött idag. Är det en tillfällighet eller kan det ha samband med fästingen?
Vi har varit iväg ett par dagar - kanske han fortfarande är trött efter det? Hur som helst, det jag undrar är hur snabbt man kan se symptom OM han nu blivit borreliasmittad? Och vad ska man "kolla" efter?

Sen undrar jag om någon har testat ett fästinghalsband av bärnsten? Jag fick tipset att inte ha ett halsband med det där nervgiftet utan prova ett bärnstenshalsband kombinerat med någon doftspray vid tillfällen då han kan tänkas bli extra utsatt för fästingbett...

//Tilda

Som medlem kan du här läsa lite kort info om z_alfahona och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

z_kluffrold
Medlem 2009-01-07
#1 28 mars 2012 av z_kluffrold Re: Hur snabbt syns borrelia-symptom?
Inom ngn vecka kan man ju se symtomtror jag men vanligen tar det väl 4-6 veckor innan man märker nåt på hunden och det kan gå mycket längre tid än så innan det märks. Symtomen är många och varierande, från tidvis hälta på olika ben, febertoppar, ökad törst, minskad aptit, trötthet, humörstörningar, magproblem osv.

Det är bara att bita ihop och stå ut med oron. Er hund får fler fästingar. Det kan bli en hård knopp av betten särskilt på valpar, inget att bry sig om alls, det läker själv.

Bärnstenshalsbandet är enl min erf verkningslöst.
Svara på detta inlägg

Träsktrollet
Medlem 2003-12-03
#2 28 mars 2012 av Träsktrollet Re: Hur snabbt syns borrelia-symptom?
Det tar allt från 3-4 veckor och upp till 5-6 månader innan man ser några symtom om hunden blivit smittad. Kroppen stöter själv bort resterna av fästingen, så var inte där och pilla för det gör mer skada än nytta.

Bärnstenshalsband är fina, inget annat. Det är oftast betydligt farligare för hunden att få borrelia och/eller anaplasma, än att ha ordentligt fästingskydd (t ex Exspot eller Scalibor) på sig. Min hund får äta Prednisolon (kortison) och Azatioprin resten av livet pga en liten sketen fästing som han blev smittad med borrelia av. Borrelian utlöste immunmedierad polyartrit, som han aldrig kommer att bli frisk från. Prednisolon, om något, är verkligen ett gift för kroppen. Min gamla hund fick anaplasma när han var 4 år. Han blev väldigt gammal i kroppen snabbt pga sjukdomen. Då hade hundarna Frontline på sig tillfälligt ett kort tag, men det gjorde absolut ingen verkan alls mot fästingarna.
Svara på detta inlägg

z_kluffrold
Medlem 2009-01-07
#3 28 mars 2012 av z_kluffrold ja hemsk sjukdom
Jag har också haft en hund med borrelia och det var inte roligt. Hon kunde inte höra varifrån ljud kom utan sprang iväg i helt fel riktning när man kallade på henne. Hon drack så mycket vatten så det rann ur bägge ändar på henne, sen ransonerade vi givetvis vattnet. Hon fick äta antibiotika i tre månader och blev ändå inte bra.

Jag tycker ex-spot är det som funkar.

Svara på detta inlägg

Becka&Albin
Medlem 2001-07-01
#4 28 mars 2012 av Becka&Albin Re: Hur snabbt syns borrelia-symptom?
Det kan ta lång tid. Symtomen kommer ofta smygande..Vanligast är trötthet och oförklarlig hälta.....

Svara på detta inlägg

Ruffis
Medlem 2007-01-31
#5 9 april 2012 av Ruffis Re: Hur snabbt syns borrelia-symptom?
Min hund hade borrelia, och det märktes knappt alls! Han kändes lite låg bara, och det var ingen annan än jag som märkte det. Övriga familjen tyckte att jag var pjoskig! Jag bad om ett borreliaprov när vi ändå var hos veterinär i annat ärende, och fick en chock när det visade sig att jag hade rätt! Vi tog det i tid och han blev helt frisk. Numera är jag mycket uppmärksam på honom ifall jag vet att han haft någon fästing, och tycker jag att han är det minsta olik sig, så går jag och tar blodprov. Det är dock ingen ide att göra för snart inpå bettet, det syns inte i blodet förrän efter viss tid. Scalibor gäller för oss, och det får sitta på nästan hela året. Det skyddar mycket längre än det halvår som står på förpackningen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Livmoderinflammation - symptom   [2] 14 nov: ponys 15 nov: Gurkans Blodigt slem i avföring, för snabbt foderbyte?   [7] 21 jan: Toshi 22 jan: Puddingpastejn Livmoderinflammation, symptom   [10] 1 maj: Draghund 11 maj: Leias husse Borrelia som kommer tillbaka i skov, erfarenheter?   [2] 8 nov: Favvisvovvennr1 13 nov: Favvisvovvennr1 Goldenvalp 8veckor flämtar och andas snabbt   [5] 7 maj: Jan82 7 maj: Jan82 Någon med borrelia eller anaplasma hund?   [15] 12 jul: Tyson & Frida 15 jul: traktorn Snabbt svar? Maghund!   [5] 9 apr: LindOs 11 apr: airaM77 Behöver snabbt svar på bra magmedicin mot diarré!   [6] 30 nov: BushundenL 3 dec: Ginza Schäfertik Hur lång återhämtningstid Borrelia/anaplasma?   [4] 9 okt: MatteDennis 9 okt: MatteDennis Borrelia och ryggbesvär.   [3] 12 jun: LufsenochSantos 13 jun: LufsenochSantos
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Schäfer | Rottweiler | Tax | Dobermann | Boxer | Shetland Sheepdog
© 1998-2023 Enfinia AB