Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
11 maj 2012 av friidak i skaffa hund (11 svar)
Skaffa Grand Danois?
Hej!

Jag har stora funderingar på att skaffa en hund och tycker verkligen att Grand Danois är otroligt fina och verkar hur härliga som helst.
Jag vet att det är en väldigt stor hund som tar mycket plats och äter mycket osv.
Trots att jag vet att det är två helt olika typer av hund så tycker jag också att Jack Russell känns som ett alternativ. Kanske låter helt galet att välja mellan de två typerna av hundar som är så olika, men det är dom som jag funderar på.

På vissa ställen har jag läst att rasen får inte under det första året(?) röra på sig för mycket då de har känsliga höfter etc. Och att de heller inte får gå i trappor?

Är det någon som har mer erfarenhet av detta och skulle vilja berätta mer, gärna om rasen i allmänhet och vad som gäller för första tiden?

Att jag också funderar på en mindre hund är väl främst det där problemet det skulle bli om Grand Danoisen inte kan gå i trappor eftersom jag för tillfället bor i lägenhet och skulle inte orka bära en GD på 50-70 kilo uppför trappan varje dag.

Sen säger många att varken Grand Danois är bra som första hund, men finns det verkligen någon hund som är bättre eller sämre som första hund?

Är tacksam för all info jag kan få.
Tänkte försöka besöka någon kennel för att få mer info och även se hur hundarna är lite mer eftersom jag inte riktigt har någon större erfarenhet av rasen.

Som medlem kan du här läsa lite kort info om friidak och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

friidak
Medlem 2012-01-12
#11 3 februari 2013 av friidak Re: Har erfarenhet av GD och JRT
          Har erfarenhet av GD och JRT
          Så,
är som sagt uppvuxen med 2 JRT och har 2 GD nu.

Som någon nämnde tidigare så bör du fundera på vad du ska med hunden till.

JRT kräver kontinuerlig aktivering. Både fysisk och mentalt. JRT är en jakthund (grythund) och du bör aktivera hunden på något sätt som bejakar dennes genetiska egenskaper. Lätt hund att lära trix. Mycket fart. Får plats i sängen/soffan utan att putta undan dig alltför mkt. Ettrig och ganska skällig. Här kan du inte slappa om du inte orkar ta en ordentlig promenad. Lättare att åka kommunalt och bil med.

GD kräver inte så mkt aktivering utan är bra nöjd att ligga på soffan. Uppskattar såklart aktivering i alla dess former, men är lite långsammare än mindre hundar. Tar enormt mycket plats i soffa och säng, men alstrar mycket värme om man är frusen. Svår att åka kommunalt med. Du kan inte välja vilken bil som helst, utan måste anpassa bilen till hunden. Ska INTE motioneras fullt förrän den är färdigvuxen, vilket den blir vid ca 3 års ålder. Trappor bör man undvika i början. Äter massor! Alla kläder och leksaker kostar så mkt mer än till små hundar.
Dreglar och slemmar. Magomvridning är vanligt bland dessa.


Jag har en GD på 18 månader och en på snart 4 år.
Bodde i lght med den äldsta i ca 2 år. När han var ca 9 månader skadade han bakdelen och kunde inte gå för egen maskin. Att få in och ut en skadad GD ur bilen är inte lätt! Att bära en då 60 kg valp uppför en halv trappa (ca 8 trappsteg) var inte direkt bra för min rygg. Nu bor vi i hus och till följd av hans skada och någon mental spärr vägrar han gå nerför trappan hemma i tvåvåningsvillan. Nu bor vi i souteräng, vilket gör det möjligt för oss all leva iaf, men hade vi inte gjort det hade han varit fast på övervåningen tills vi bär ner honom. Han väger idag 80 kg. Den här hunden är en äkta soffpotatis. Han går med på att aktiveras fysiskt, men ligger helst på soffan eller i sängen. Gosig kille. När han är glad viftar han på svansen så vi får blåmärken överallt och ibland flyger sakeer från bordet.
Den yngre är en riktig pajas. Även han väger 80 kg. Han har lite mer energi, så han vill hemskt gärna aktiveras! Han är lite räddare för läskiga saker som aktiveringsleksaker och så, men han älskar att promenera och leka!

Nu har vi börjat sätta klövjeväska på den yngre - hittills utan vikt. Kommer långsamt öka på med lite vikt. Den äldre har vikter i väskan och får bära matvaror när vi har handlat. Till sommaren ska vi introducera den yngre till cykeln och börja ta kortare lugna cykelturer. Den äldre kan vi cykla längre och tyngre vändor med - han får t.o.m. dra cykeln.

Vi har slem i tak, på golv, väggar. Sängen och soffan ockuperas och vi blir utsparkade. Bilarna är anpassade efter hundarnas behov. Vi har svårt att hitta hundvakt som är bekväm med två hundar av denna storlek. Hundrädda blir ofta chockade av dereas storlek och tror att de är farliga. Tills man visar dem vilka mysiga hundar de är. Det är en hund som drar blickar till sig och många vill fota!
De är starka! Man kan har hur mycket pli som helst på dem, men väljer de att gå åt ett håll så blir det så. Är svårt för en person på 60 kg att hålla emot en 80 kg klump på 4 ben.


Självklart kan hunden gå promenader innan den är färdigvuxen. Första året växer dock hunden från ett par kg till ca 75-80 kg (hane) varför det är väldigt viktigt att ingen belastning sker. Därefter kan man börja med lättare motion utan belastning. Simning, trav t.ex. bredvid cykel, klövjeväska utan eller med mkt lätta vikter. Sen kan man gå vidare till övningar där hunden är dess motstånd, t.ex. backträning i grustag o.s.v.

Jag väljer GD alla dar!
Har säkert missat massa jag vill berätta. Skriv gärna till mig och fråga om du vill
Det låter hur härligt som helst.
Jag bor på Öland men för tillfället är jag iväg och jobbar på lite andra ställen.
De senaste åren har jag också börjat fjällvandra en del, undrar lite hur en GD skulle kunna passa för sådana aktiviteter?
Kanske inte jättebra då dom väl kan få lite problem med höfter osv?
Sen skulle man ju inte vilja behöva bära en 70kgs hund om det skulle hända nåt när man är ute..


Det är så svårt att veta innan hur det skulle kunna bli och så är det ju det där med att jag för tillfället bor så trångt och på tredje våningen i stan, som visserligen inte är så stor och det finns tillgång till grönområden som är fina. Jag får läsa på och se om det kan bli aktuellt efter eventuell flytt. Jag har alltid charmats av GDns utstrålning och dom verkar hur mysiga som helst!
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
skaffa en schäfer   [6] 3 apr: Dimma 2 maj: AliceSven skaffa hund men kan ej enas om ras!   [5] 24 mar: Citronskalet 30 mar: Ayrin Vill skaffa mer hunderfarenhet, tips?   [8] 30 dec: birrebarre 16 jan: Draghund Våga skaffa en ny hund   [9] 2 nov: Hundar03 8 nov: Leias husse Skaffa valp om man har frigående innekanin   [1] 9 jul: Camillla 13 jul: Ayrin Vad krävs för att skaffa en hund?   [2] 14 jan: Dogdreams 22 jan: traktorn Skaffa Golden retriver som äldre par?   [7] 28 dec: fridajohanna97 5 feb: Dimma Skaffa Hund - Pudel   [8] 7 sep: Hugo. 7 sep: Hugo. Funderar på att skaffa hundlucka, tips?   [4] 3 sep: Havsfruen 6 sep: Lona Grand Danois hoppar högt?   [5] 8 jul: fonzy 9 jul: fonzy
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Rottweiler | Shetland Sheepdog | Golden Retriever | Chihuahua | American Staffordshire Terrier
© 1998-2022 Enfinia AB