Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
12 maj 2012 av BJ_Hill i vallningsforum (27 svar)
Border Collie, vallningen?
Nu är inte jag så speciellt intresserad av denna ras men jag har bekanta i min krets som skaffar Border Collien utan det minst intresse för att valla med dem utan mer eller mindre ha dessa hundar som enbart sällskap eller agility partners och många av de hundarna är tyvärr totala monster.

Min undran är dock, är det inte så att en BC måste valla för att inte bli helt hysteriska som dessa är?

Jag trodde inte heller att uppfödare var villiga att sälja BCn till personer utan intresse för vallning? Men uppenbarligen hade jag fel där.

Hur är det med den rasen egentligen och behovet av vallning och hur ställer sig uppfödare till detta behov?

Är bara lite nyfiken då jag ser fler runt om mig som skaffar BCn utan en tanke på vallningen.

Som medlem kan du här läsa lite kort info om BJ_Hill och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 3 av 3
123

Tratten
Medlem 2005-11-09
#21 12 maj 2012 av Tratten Det handlar i slutänden om fostran....
          Re: Såklart att det KAN ha med
          Nu kanske jag formulerade mig lite dåligt, vet inte riktigt hur jag skall förklara vad jag menar men, en del hundar med såna beteenden behöver inte göra det p.g.a vallinstinkt utan p.g.a andra orsaker.

Har ju mött WK:s som gjort på liknande sätt som du beskriver, men även andra hundar( och andra raser) som inte gjort det p.g.a utebliven vallning.
...oavsett vad anlagen säger.
Svara på detta inlägg

Beccy
Medlem 2007-07-07
#22 12 maj 2012 av Beccy Re: Border Collie, vallningen?
Nu är ju jag helt såld på vallningen men personligen tror jag inte att en BC måste få valla för att må bra. Min äldsta BC är oreggad och har aldrig vallat - kan inte påstå att han verkar lida så mycket av det - han får göra andra saker istället. Å andra sidan så märker man att han har ett stort kontrollbehov - om det har med rasen att göra eller inte kan jag inte säga.

Min unghund (med stamtavla) vallar några gånger i veckan och skulle han få välja så skulle han göra det hela tiden, 24/7. Däremot har jag aldrig upplevt att han har blivit jobbig när vi har haft något uppehåll (var typ 3 veckor då vi inte vallade).

Jag känner däremot några BCs som har vallat, men blir så enormt stressade av det, att ägarna har valt att avstå vallningen med just de individerna för att det inte är snällt mot dom. Hundarna håller på med andra saker då (agility, lydnad, spår) - såklart.
Svara på detta inlägg

Cahira
Medlem 2002-04-20
#23 12 maj 2012 av Cahira Fast..
          Re: En BC från sunda linjer
          Javisst, men då tycker jag heller inte man skaffar en BC ifall man inte är vallintresserad, visst det kanske går att få tag på dåliga BC som inte behöver valla men jag tycker inte man skall stödja såna som förstör rasen. Vill man ha en viss ras så skall man ju också vilja ha dess riktiga egenskaper också.
bara för att man vill ha hundens riktiga egenskaper betyder väl inte att man "måste" vilja ha den till rätt användningsområde?

Pudel till jakt, schäfer till vall, etc?

Menar till exempel, klart att en draghund lämpar sig bäst till drag, men vill du ha en AKTIV hund till att rida ut långa turer och cykla långt och sånna saker så passar den ju nog så bra eftersom den klarar ju just att springa långa sträckor.
Svara på detta inlägg

Cahira
Medlem 2002-04-20
#24 12 maj 2012 av Cahira Re: Tilläggsfråga
          Tilläggsfråga
          Om man skaffar sig en BC (notera nu att jag inte vill ha en utan bara undrar) som har vallning i ledet och goda förutsättningar för att valla men man sedan låter bli att valla med den. Vad är det värsta som kan ske i det läget?

Kanske en dum fråga men är rätt nyfiken, har som aldrig fått bukt på hur det är med BC rasen.
Det beror ju på om du kan ge hunden tillfredsställande motsvarande aktivering i kropp och knopp.

Klart vallningsinstinkten sitter där precis som jaktinstinkten sitter i jakthundar, men nog kan du få en harmonisk hund utan att valla. Du kanske bara måste jobba lite hårdare då andra aktiviteter kanske inte är lika tillfredsställande som en kort stunds vallning.
Svara på detta inlägg

Beccy
Medlem 2007-07-07
#25 12 maj 2012 av Beccy Re: Tilläggsfråga
          Tilläggsfråga
          Om man skaffar sig en BC (notera nu att jag inte vill ha en utan bara undrar) som har vallning i ledet och goda förutsättningar för att valla men man sedan låter bli att valla med den. Vad är det värsta som kan ske i det läget?

Kanske en dum fråga men är rätt nyfiken, har som aldrig fått bukt på hur det är med BC rasen.
Tja, beror nog lite på hunden. Men om vi tar min unghund som har rena vallningslinjer som exempel så tror jag han skulle fungera alldeles utmärkt som bruks/agility/lydnads hund utan att valla. Han är så extremt cool (inte den stereotypa bilden av en BC ;) ) i alla vardagssituationer, har aldrig försökt att valla något annat än får (mja...vissa hundar kan han iof vilja valla ex cockrar, men aldrig bilar/barn/joggare etc ). Däremot vore det en synd/slöseri att inte valla med en hund som är så duktig och naturlig i sitt vallande. Men jag tror inte att han skulle må sämre om han "bara" fick köra annat.

Många gånger verkar det som att folk tror att alla stress och problembeteenden kommer försvinna bara för att hunden får valla någon gång i veckan (speciellt människor som har typ bearded collie eller liknande raser).
Svara på detta inlägg

Lill-fia
Medlem 2011-08-31
#26 12 maj 2012 av Lill-fia Men det finns ju många icke vallande BC:s
som är väldigt trevliga också iaf här i krokarna,dessa hundar har dock andra uppgifter och tränas och tävlas aktivt i tex,lydnad,agillity,spår osv!

En border collie som enbart promenadhund känns lite fel för mig,men så har jag aldrig haft oturen att träffa någon sådan

Men det är en fröjd för ögat att se en hund i dess rätta element och det känns synd att de aldrig får uppleva det om de har det i generna,men jag tror absolut man kan få en lycklig hund ändå,det är iaf min egna uppfattning utifrån vad jag har sett
Svara på detta inlägg

Salawexe
Medlem 2005-08-01
#27 29 maj 2012 av Salawexe Nej, alla hundar ska INTE valla
          Re: En BC från sunda linjer
          Så dessa "icke bra vallhundar" anses då behovslösa i vad gäller vallning från de uppfödarna?

Jag är dock en sådan person som anser att alla BCn oavsett hur bra inriktad aveln är ska få chansen att valla därav ser jag ett fel i att sälja BC till någon som inte vill valla oavsett hur bra respektive dåliga vallhundar man avlar fram. I grunden finns väll ändå alltid vallegenskapen hos en BC oavsett hur man avlar. Men det är jag.

Är inte så insatt i det hela men rätt nyfiken på frågan.
Bara hundar med utpräglat goda vallhundsanlag ska få hantera djur. Fåren är inte en samling maskiner som ska jagas runt, de är levande kännande individer som får ett högt påslag av stresshormon i kroppen om vallhunden inte är tillräckligt avkännande i sitt sätt att arbeta. Vallning är ett extremt jaktbeteende och så vitt fåren förstår är de inte "träningsobjekt" utan bytesdjur, det säger sig självt att alla som tränar vallhund måste ta ansvar för att träningen går till på ett vettigt sätt. Det innebär bland annat att inte alla hundar av vallhundstyp, ja inte ens alla border collies, kan och bör användas.

Så det är inte alls någon självklarhet att en BC ska valla, det beror på hur duktig hunden är på att arbeta med djur och inte på vilken ras det är. Lyckligtvis är det ju så att de flesta BCs är extremt duktiga på att valla.
Svara på detta inlägg
Sida 3 av 3
123

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
polski owczarek nizinny och bearded collie   [0] 30 apr: Nalle och Tindra Vågar man skaffa en Border collie?   [9] 27 mar: Ayrin 6 apr: Ayrin Går det i rätt riktning med vår border collie?   [3] 1 jan: BorderC 4 jan: Yorkie-Zoffan Är vår border collie kort, mellan eller långhårig?   [3] 12 nov: Hundvovve 13 nov: Gurkans Border collie smarta?   [9] 4 jan: Åkeärbäst 9 jan: Salawexe Omplacering 5-årig Collie-tik?   [6] 11 aug: Cassie14 20 jan: Zimbast Border terrier med anfall (inte epilepsi)   [2] 1 mar: Ugglan 3 mar: Ugglan Collie eller annan hundras   [2] 5 mar: Livet 14 apr: Livet Briard? Bearded collie? Schapendoes? Puli?   [10] 5 feb: Sunniva 12 feb: Odåganidun Storlek på saker till en border collie   [5] 15 sep: Leeena 25 sep: Leeena
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Schäfer | Rottweiler | Chihuahua | Shetland Sheepdog | Grand Danois | Papillon
© 1998-2023 Enfinia AB