Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
21 maj 2012 av Brevduvan i valpforum (4 svar)
Uppfödare och ni som vet, tecken på dräktighet..?
Hej,

Jag har tillsammans med en kompis diskuterat lite fram och tillbaka huruvida man kan se på tiken att hon är dräktig, utan att göra UL eller se att magen börjar växa..

Jag (som aldrig tagit en valpkull) påstår mig veta att tikens "spenar" ändrar färg till ljusare om dom varit mörka/färgade, att vulvan kan vara fortsatt svullen, att hanhunden kan vara fortsatt intresserad av tiken under längre tid än om det bara skulle vara ett "vanligt löp", att tiken kan få illamående, kan vara svår att få i mat och längre fram i dräktigheten kan hunden istället "äta ifatt" det den missat när den var illamående och inte ville äta så mycket. Tiken kan lugna ner sig och vara mycket lugnare och försiktigare etc. Och detta är då tecken på att tiken är dräktig, vilken man kan se redan innan magen börjar växa. Och är det så att man inte riktigt ser någon skillnad på magen förrän runt vecka 5?

Min kompis däremot påstår sig dock veta MYYYYYYCKEEEET mer än mig eftersom hon har haft dräktiga tikar innan. Hon säger att spenarna aldrig har bytt färg, att hon inte märkt av något illamående och att tiken har varit precis som vanligt. (saken att tillägga här är att hon inte vetat att de har varit valpar förrän hunden har blivit verkligen stor/rund om magen, bara en vecka innan valparna kom. Och även att tillägga att två av tre valpkullar hon haft så har tiken blivit tjuvparad men hon har behållt valparna ändå, eftersom hon som sagt inte sett några tecken alls på att tiken varit dräktig).

Kan det vara så att tiken absolut inte visar några tecken alls av det som jag nämnde ovan? Hunden det gäller nu är en mindre dvärghundsras vi diskuterar (inte varken min eller min kompis hund).

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Brevduvan och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#1 21 maj 2012 av Gurkans Re: Uppfödare och ni som vet, tecken på dräk...
Precis som med människor så är hundar individer. Vissa tikar blir förändrade dagen efter parningen och sover då mer, blir keligare och matgladare. Andra tikar ändrar inte sättet alls förrän det är dags för valpningen.

Man kan dock generellt säga så här:
• I tredje veckan kan många tikar bli illamående, vilket i de flesta fall visar sig som dålig matlust. I tredje veckan fäster sig fostren i livmoderväggen. Några andra tecken än nedsatt matlust/eventuellt kräkningar ser man inte så här tidigt.

• I femte veckan kan tiken bli illamående igen. Man brukar nu även kunna se att spenarna blir lite större och eventuellt lite mer rosafärgade. Detta ser man bäst på tikar som aldrig haft valpar tidigare. Buken kan börja bli lite rundare nu också. Runt femte-sjätte veckan så brukar jag kunna se den typiska genomskinliga dräktighetsflytningen (ser ut ungefär som rå äggvita), men det kan vara nog så svårt att se den hos en del tikar, då den bara syns precis när hon reser sig upp efter att ha kissat. Hos andra tikar så kan flytningen vara riklig och hon är riktigt kladdig bak. Dräkighetsflytningen är ett mycket säkert dräktighetstecken.

• I slutet av sjunde veckan så är tiken påtagligt rund och juvren har börjat fyllas ut på henne. det är även nu man kan börja känna fosterrörelser. För min egen del så är det först när jag känner fosterrörelser som jag helt litar på att tiken är dräktig, för alla de tidigare tecknen kan en skendräktig tik också ha.

• För min egen ras så släpper tiken pälsen under magen någon vecka innan valpningen och det är också ett säkert tecken på dräktighet, då jag aldrig hört talas om en skendräktig tik som gjort detta.
Svara på detta inlägg

Hiranya
Medlem 2004-06-15
#2 21 maj 2012 av Hiranya Det du "vet" är just...
sådant som man kan läsa sig till i dom flesta böcker, men tyvärr så är det sällan en dräktighet följer boken helt. Om det är en tik som aldrig haft valpar så kan man se på spenarna att dom blir skarpt rosa efter ca 3 veckor. Har tiken däremot haft valpar tidigare så är det inte säkert att man märker någon större skillnad. En del tikar kan bli illamående efter ca 3 eller 5 veckor, men det är också väldigt individuellt för en del tikar blir inte illamående alls. Det är också svårt att veta om tiken mår illa någon gång för att tiken ätit något olämpligt eller om det beror på att hon är dräktig. Hur mycket magen växer beror ju på hur många valpar tiken väntar. Väntar tiken en stor kull så brukar det synas redan efter 4-5 veckor, men det finns en del tikar som bara väntat någon enstaka valp där även väldigt erfarna uppfödare trott att tiken varit tom ända till valpen kommer.
Svara på detta inlägg

RubyNells & AHT
Medlem 2012-04-24
#3 23 maj 2012 av RubyNells & AHT Intressant!
Min tik parades 18 maj. Så nu vet jag vad jag ska spana efter. Tycker redan att hon är lugnare och sover mer. Det kan självklart vara slump, men man hoppas ju att det är ett gott tecken. För att dokumentera hennes "symptom" under resans gång har jag gjort en dräktighetsdagbok på hemsidan. Då har man ju det att se tillbaka på och jämföra med nästa gång. :) Detta är så spännande.
Svara på detta inlägg

belldiesel
Medlem 2019-06-24
#4 14 juli 2019 av belldiesel Re: Intressant!

Nyfiken här....borde väl vara runt hörnet☺

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Känner mig lurad av uppfödare   [8] 6 sep: Midazz 30 sep: Barkley Star Uppfödare sökes   [6] 26 aug: Angeby 27 aug: Angeby Hund från uppfödare eller härbärge   [7] 21 aug: Linnean 22 aug: Ayrin Söker uppfödare av svart schäfer   [0] 2 mar: Silver_ Söker uppfödare.   [2] 19 feb: ritanil 19 feb: Torparinnan Uppfödare av english cream (blond) tax   [1] 16 feb: Doggiluv 23 feb: Estrid Uppfödare?! hjälp. råd!   [2] 30 jan: Vovve18 31 jan: Gurkans Goberian uppfödare i Sverige med omnejd   [1] 20 dec: ebbasiglite 20 dec: Ayrin Cavapoo -uppfödare, någon som vet?   [3] 4 nov: Ellabella10 4 nov: Anneli Hundallergi värre vid löp och dräktighet?   [0] 9 okt: _jessika
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Cane Corso | Schäfer | Labrador Retriever | Chihuahua | Eurasier | Boxer | Golden Retriever
© 1998-2019 Enfinia AB