Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
5 juni 2012 av ElsaTheChihuahua i vård & skötsel (87 svar)
Plocka eller inte plocka?
Jag har för första gången i mitt liv skaffat en storpudel. Har ingen erfarenhet av dem tidigare annat än att mamma och pappa hade en mellanpudel förut (jag hade flyttat hemifrån när de köpte honom).
Nu undrar jag över det här med att plocka hår i öronen på dem. Alla uppfödare jag pratat med säger att man måste göra det för att det inte ska växa igen och så att det ska komma luft, men veterinären säger att man inte ska göra det annat än om det verkligen blir jättemycket hår i öronen på dem. Vet. säger att det är ovanligt att det blir så mycket och att de flesta öronproblem på pudlar beror just på att man plockar dem.
Min valp blev plockad dagen innan jag fick hem honom och uppfödaren sa att han kan vara lite irriterad av det så här i början innan han vant sig vid behandlingen. Han gick och skakade på huvudet och kliade sig rätt mycket de första tre dagarna men jag tänkte att det går väl över. Fjärde dagen satt han och ylade och gnisslade tänder och kliade sig som besatt och jag åkte till veterinären som konstaterade öroninflammation som hon trodde orsakats av plockandet. Hon rekommenderade att jag inte skulle plocka honom alls om det inte är absolut nödvändigt och i så fall bara ta lite. Hon sa också att de flesta pudelägare gör det eg för utställningars skull och för att det ger ett renare intryck och att det är väldigt ovanligt att det blir så mycket hår i öronen så man faktiskt måste plocka.
Jag pratade med uppfödaren och hon sa direkt att jag inte ska gå efter vad vet. sa eftersom vet. oftast inte kan pudlar och inte förstår att det är normalt för pudlar att reagera så innan de är vana vid behandlingen.
Nu vet jag inte vad jag ska tro eller tänka. Jag vet bara att mina föräldrar aldrig plockade öronen på sin pudel och han hade aldrig några problem. Det känns ju ändå som att en vet. borde veta vad de pratar om?
Vad säger ni?

Som medlem kan du här läsa lite kort info om ElsaTheChihuahua och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 9
12345. . .9

Dimma
Medlem 2004-12-04
#1 5 juni 2012 av Dimma Re: Plocka eller inte plocka?
Jag skulle göra som vetrinären säger,
Svara på detta inlägg

ElsaTheChihuahua
Medlem 2012-06-04
#2 5 juni 2012 av ElsaTheChihuahua Re: Plocka eller inte plocka?
Ja det känns ju så rent instinktivt. Hon borde ha koll på vad hon säger, även om uppfödaren säger att de flesta vet. inte förstår sig på pudlars öron...
Svara på detta inlägg

beardismatte
Medlem 2008-05-18
#3 5 juni 2012 av beardismatte Jag har också en ras som
har päls i öronen som ska plockas bort. Detta orsakar alltid öroninflammation på en av mina hundar, så därför är jag väldigt restriktiv med att plocka bort pälsen. Jag tar en liten tuss päls då och då och behandlar alltid örat med Micell (rengöring som köps hos vetten) efteråt. Mina andra hundar gör jag likadant med.

Du bör lyssna på veterinären i det här fallet.
Svara på detta inlägg

Estella
Medlem 2012-02-04
#4 5 juni 2012 av Estella Re: Plocka eller inte plocka?
Jag plockar min pudel lite lite varje vecka eller oftare, men bara lite lite. Inbillar mej att det är bättre än att ta allt på en gång. Tycker ändå att ett igenvuxet öra är ganska äckligt. Då fastnar ju allt vax och det samlar bakterier mm med tiden.
Min pudel tycker dessutom att det är riktigt skönt.
Svara på detta inlägg

ElsaTheChihuahua
Medlem 2012-06-04
#5 5 juni 2012 av ElsaTheChihuahua Re: Plocka eller inte plocka?
Ja det borde onekligen vara bättre att ta lite grann då och då. Men efter att ha sett hur han mådde igår så känner jag mig väldigt tveksam till det hela. Veterinären sa ju också att man kunde ta väldigt lite någon gång ifall det blev för mycket, men att man inte ska plocka helt rent.
Svara på detta inlägg

Lena A
Medlem 2012-02-04
#6 5 juni 2012 av Lena A Re: Plocka eller inte plocka?
Jag har storpudel.

Pudel tillhör de raser som i varierande mängd får öronhår. För mycket hår som får sitta kvar år ut och år in innebär risk för problem med öron. Så ja, man rycker bort öronhår inne i örat. Dock behöver inte allt ryckas bort, bara så pass att det blir *luftigt*. Hårväxt varierar även, vissa pudlar har rätt lite öronhår, andra mer.
Att raka insida öronlapp hjälper också till att hålla örat *luftigt*.


På en valp sitter öronhår hårt, så man får vara försiktig i början. Man ska inte rycka allt på en gång, inte göra det för tidigt heller. Räcker gott med att försiktigt rycka lite då och då, för att inte skapa rädsla hos valpen och irritation i örat.
Med tiden så kommer nästa gäng hår inte att sitta lika hårt inne i örat, hunden blir dessutom mer van vid hanteringen.

//Lena
Svara på detta inlägg

Teddies matte
Medlem 2010-12-12
#7 5 juni 2012 av Teddies matte Re: Plocka eller inte plocka?
Jag har en ras som öronhåret skall ryckas på, med min måste man absolut rycka annars får han öroninflammation, här är då veterinärerna inte emot det, de blänger surt på folk som lämnat hår i öronen på plockraser. Han ruskar alltid på huvudet och kliar sig ett tag efteråt, men slutar alltid till slut. Det man skall tänka på är att man inte får gå och rycka och peta i öronen för ofta då får hunden också öroninflammation. Nu vet jag inte hur det är med pudel, men sägs det att de skall ryckas i öronen så skall de säkert göras på dem, du kan ju ta det försiktigt i början och ryck bara små tussar åt gången när du rycker, inte allt för mycket på en gång då tar det bara sjukt.
Svara på detta inlägg

Snörpudel
Medlem 2007-10-16
#8 5 juni 2012 av Snörpudel Re: Plocka eller inte plocka?
Veterinären får ju bara in alla fall där plockningen gått snett, så det är väl inte så konstigt att h*n säger att inte plocka?

Plocka, helt klart. Men aldrig så det blir helt kalt, utan bara så det är luftigt. Och inget öronrens eller liknande förutom om det skulle bli problem. Sen har jag alltid fått höra att man inte ska plocka på pudelvalpar förrän dom är runt 3 mån, eftersom håret då sitter hårdare. Kanske det som krånglade?
Svara på detta inlägg

Rummeltass
Medlem 2008-11-28
#9 5 juni 2012 av Rummeltass Det uppfödaren menade var kanske
          Re: Plocka eller inte plocka?
          Ja det känns ju så rent instinktivt. Hon borde ha koll på vad hon säger, även om uppfödaren säger att de flesta vet. inte förstår sig på pudlars öron...
Att veterinären inte förstår sig på hur himla viktigt utställning är för vissa pudeluppfödare.

Jag hade helt klart lyssnat på veterinären, och hellre klippt eller rakat än plockat. Ryser vid blotta tanken.
Svara på detta inlägg

Teddies matte
Medlem 2010-12-12
#10 5 juni 2012 av Teddies matte Re: Det uppfödaren menade var kanske
Men man kan ju inte raka och klippa i örat på dem, det är öronryckning det handlar om inte utanpå örat. Är det en plockras så skall ju öronen plockas för att hunden inte skall få problem med öronen, inte för att det skall se snyggt ut.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 9
12345. . .9

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Komplikationer efter TPLO, plocka ut implantat?   [7] 2 okt: elinlolarsson 3 okt: Lona Få 9 årig hund att acceptera att plocka öronhår?   [8] 23 jan: Louies matte 24 jan: HUNDraelvan Spårapporter - markera/plocka upp?   [5] 29 dec: my flatcoats 29 dec: my flatcoats Hur få hunden att sluta plocka upp skräp   [23] 20 jan: Squeeky 11 feb: Squeeky Plocka upp efter hunden. Skäms så!   [8] 10 jan: EmelieSofia 11 jan: Lunata Plocka svamp nu?...............   [14] 14 aug: Jeanette82 15 aug: Morrhoppan Brukar du plocka upp glas ute, exv i skogen?   [12] 3 jul: my flatcoats 7 jul: borzoiulla Plocka glas ............................   [9] 16 nov: Ofcorso 16 nov: sendit Någon som vill plocka svamp i helgen runt Uppsala?   [7] 13 okt: Yezz 14 okt: Flatteligan Måste man plocka upp hundbajs? Och..   [107] 19 sep: Mattebus 24 sep: koff
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Schäfer | Golden Retriever | Rottweiler | Pudel | Chihuahua | Dvärgpinscher
© 1998-2020 Enfinia AB