Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
6 juli 2012 av z_ukandath i lydnadsforum (6 svar)
Lära att hälsa fint, och att inte hälsa på alla
Hej igen kära forumvänner.

Vi har en Jack Russell på 9 månader som är väldigt lättlärd och kärleksfull. Men det finns ett område där vi inte kan kontrollera honom, och det är när han ska hälsa på folk eller är i ett litet utrymme tillsammans med en främling (t.ex. en hiss).

Vi har lyckats träna bort det värsta med att han ska fram till varenda person vi ser på stan – men om han upptäcker att en främling tittar på honom och kanske säger något så blir han totalt överförtjust och börjar hoppa, tjuta och pipa. Detta går oftast över efter en liten stund och man kan fortsätta promenaden lugnt.

Oftast är inte detta något problem, för vi kan med relativ lätthet hålla tillbaka honom (han har aldrig hoppat på någon människa som själv inte har gått fram för att hälsa) – men (ett stort men) vi har en surgubbe till granne som är något utöver det vanliga. När vi står i hissen och han ska på och upptäcker att hunden inte har fyra tassar i marken så börjar han muttra diverse svordomar och eventuellt motta en spark eller två mot hunden. Han har även gett "tipset" om att man ska ta ett grepp om nacken och halsen och trycka ner honom mot golvet om hunden gör detta (något som varken jag eller sambon självklart aldrig skulle kunna göra). Detta börjar självklart bli jobbigt då vi bor i dörren bredvid, så vi springer på honom 2-3 gånger om dagen.

Så till saken, vad är det enklaste och effektivaste sättet att få hunden att hålla sig lugn i hissen? Eller ännu bättre – hälsa fint? Att vänta tills man ger klartecken?

Vi har alltid kört med att vi vänder ryggen till när han blir "hoppig", detta har gjort att han hälsar fint på husse och matte, någorlunda fint på bekanta med det är helt hopplöst när det kommer främlingar.

Kommandot "sitt" sitter nästan i ryggmärgen på honom, det lyder han alltid på (speciellt om det finns godis inblandat...) förutom om någon främling står i närheten (oftast fungerar det t.o.m. om det finns hundar han är nyfiken på). Även "Nej" fungerar nästan alltid – igen, förutom när det kommer till främlingar.

Alla tips och idéer mottages varmt.

Som medlem kan du här läsa lite kort info om z_ukandath och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

z_Jaowmjau
Medlem 2011-12-14
#1 6 juli 2012 av z_Jaowmjau Re: Lära att hälsa fint, och att inte hälsa ...
Sluta låta hunden hälsa på främlingar, att få hälsa bygger upp en förväntan att få hälsa på alla ni möter. Om hunden inte får hälsa på folk så inser den snart att det inte är någon idé att bli exalterad när ni möter folk. Även era vänner kan få ignorera hunden när ni möts, tills hunden är helt lugn då de kan hälsa lite på vovven :)

Lycka till! :)
Svara på detta inlägg

Teddies matte
Medlem 2010-12-12
#2 6 juli 2012 av Teddies matte Skvaller?
Funderat på skvallerträning? --> http://evabodfaldt.com/artikelsida.asp?intArticleID=9
Ifall hunden får hälsa så låt honom inte göra det förrän han är helt lugn, avbryt och gör om ifall han är för intensiv.
Svara på detta inlägg

pissemiss
Medlem 2008-11-03
#3 6 juli 2012 av pissemiss Re: Lära att hälsa fint, och att inte hälsa ...
Jag skulle dels sluta låta hunden hälsa på främmande människor helt och hållet (åtminstone under en period). Så småningom borde förväntningarna minska på att han ska fram till folk.

Jag skulle, dessutom, börja träna sitt intensivt. Du säger ju att det nästan sitter i ryggmärgen på honom så börja träna med starkare störningar. Du kan ju t ex arrangera situationer med vänner där de får agera störning, först på långt håll och när det funkar låter du dom flytta sig närmare.

Eftersom man gärna vill att ens hund ska fortsätta tycka om människor så tycker jag det känns bättre att lära den klara av möten genom att lära den vad den SKA göra i stället för att försöka komma till rätta med problemet genom korrigeringar och "tjat".
Svara på detta inlägg

leversnitt
Medlem 2009-11-02
#4 6 juli 2012 av leversnitt Börja med att korrigeringsträna gubben.
Såna där galningar måste hållas kort. Givetvis ska din hund inte hälsa på karln alls, men att sikta sparkar mot en hund som ser upplivad ut är inte ok någonstans.

För övrigt så skulle jag, som de andra också har svarat, kanske inte låtit hunden hälsa på så mycket människor annat än under kontrollerade former. Ett annat tips kan vara att ge hunden en uppgift i situationer där kontakt kanske inte kan undvikas. Sätt eller lägg hunden t.ex. Antagligen kommer du att få förklara både en och två gånger varför din hund inte ska hälsa på alla, men det får man stå ut med.
Svara på detta inlägg

Malin med Ella
Medlem 2002-11-22
#5 6 juli 2012 av Malin med Ella Re: Lära att hälsa fint, och att inte hälsa ...
Skvallerträna möten ute.

Träna honom (med hjälp av vänner under kontrollerade former) att det enda sättet att få tillåtelse att hälsa är att först sätta sig och söka din ögonkontakt.

Träna öht sitt kvar med störning, i olika sammanhang.

Vad gäller din situation i hissen skulle jag nog personligen lösa genom att ha hunden under ena armen och så avleda med godis i andra handen. Alternativt kan du lära honom att man ALLTID sitter i hissen, oavsett om grannen åker eller inte, blir det en väl inövad vana så är det lättare att få till det även med distraktion.
Svara på detta inlägg

FrökenFrida
Medlem 2012-05-08
#6 6 juli 2012 av FrökenFrida Re: Lära att hälsa fint, och att inte hälsa ...
Har också en kalas-glad vovve hemma som älskar alla människor och främlingar, gärna barn i olika former och storlekar.

Ibland när jag känner att det räcker med att hälsa på främlingar och jag slutar helt enkelt bry mig om folk som tittar och pekar. Om jag ignorerar så har min hund inget val. Han är yngre än din hund dock, bara 3 månader aka 12 veckor. Om Han inte fortsätter gå när jag går så sätter vi oss ner tillsammans, jag håller en lugnande hand på bröstkorgen och jag tittar på hunden, inte på människorna som han tittar på. När människorna slutat och går vidare och hunden lugnat sig så går vi också vidare. Självklart med massa beröm.

När jag känner att vi kan hälsa och har tid och vill, så måste han sitta först. Inget rusa fram och vifta på svansen. Oftast får jag hålla honom kort och så säger jag Sitt tills att han sätter sig och sen säger jag att det är okej att hälsa. Ofta har han lugnat ner sig så pass mycket under den korta stunden att framrusandet blir inte lika hetsigt.

Vet inte om det följer en hundägares alla rätta regler, men för oss funkar det bra hitintills.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Skapa en försäkring med fokus på djurets hälsa   [6] 27 maj: David79 17 nov: LinneaGustafsson Hunden vill ej hälsa på andra hundar, hjälp   [7] 27 nov: jenniesen01 1 dec: Juno 3 frågor om sjukdom och hälsa   [5] 25 jan: LindOs 26 jan: SanCha Vill hälsa på alla på promenaden   [6] 7 maj: Mandayasmine 10 maj: Kalla Rottweiler - Hälsa   [0] 10 okt: Rottiska Hälsa på annans hund utan att fråga?   [17] 3 mar: elinpelinb 7 mar: Obelix Tillåta osäkra hundar hälsa på valpar   [24] 23 okt: SnällaBella 24 okt: pissemiss Hälsa på Cane Corso?   [0] 16 okt: Jennie&Märta Vad tänker ni om taxens hälsa?   [2] 14 sep: Visslan 14 sep: Visslan Nafsar händer när ska hälsa (unghund)   [2] 31 maj: Chiliheart 2 jun: Chiliheart
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   American Staffordshire Terrier | Amerikansk Cocker Spaniel | Chihuahua | Bichon Havanais | Tax | Schäfer | Jack Russell Terrier
© 1998-2021 Enfinia AB