Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
19 juli 2012 av z_MalynCazzandra i skaffa hund (10 svar)
Första hunden, vilken ras? Älskar stora hundar :)
Ja jag undrar vilken ras som skulle kunna passa mig? Jag älskar hundar och jag skulle vilja ha en lite större hund. Knähöjd och uppåt.

Har ni något tips på någon stor hund som är bra första hund?
Jag bor på landet, tar gärna promenader och tränar tillsammans med hunden :)

Sen jag var liten tjej så har min favorit hundras varit Grand Danois. Är det en bra första hund? Vet att den är stor och äter mycket men förutom det... Eller vet ni någon ras som ni tror skulle passa mig bättre?
Jag vill ha en ras som är lättlärd, kelig och social :)

Som medlem kan du här läsa lite kort info om z_MalynCazzandra och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

z_hundtokig
Medlem 2006-01-21
#1 19 juli 2012 av z_hundtokig Re: Första hunden, vilken ras? Älskar stora ...
Hej, GD är ju helt underbara.
Vi har en Rhodesian Ridgeback hane-bästa hunden som finns. Man pratar med dem med mjuk röst...och de lyssnar. Inget gnat el tjat.
Jag tror att det spelar ingen roll om man är första gångs hundägare, utan vilka ambitioner du har med din hund.
Finns hur många trevliga hundar som helst. Vi valde mellan GD och RR.
Svara på detta inlägg

Alfa-No Sweat
Medlem 2008-10-11
#2 19 juli 2012 av Alfa-No Sweat Re: Första hunden, vilken ras? Älskar stora
Om jag vore du, skulle jag ta en bordercollie. De lär sig snabbt och har du möjlighet till vallning så är lyckan full. Ska du ha en som följer med bedvid hästen så gissar jag att mastifferna är bra.
Är du intresserad av att hunden är frisk o stark o långlivad ska du välja ras därefter. Inte för stora o inte för sönderavlade.
Svara på detta inlägg

Teddies matte
Medlem 2010-12-12
#3 19 juli 2012 av Teddies matte Re: Första hunden, vilken ras? Älskar stora
Bc ska nog inte ts ha, hon var varken ute efter att valla eller träna mycket aktiv med hunden.
Svara på detta inlägg

Ixie
Medlem 2009-07-21
#4 19 juli 2012 av Ixie Re: Första hunden, vilken ras? Älskar stora ...
Jag tror inte att det har någon inverkan på om du är förstagångshundägare eller inte utan det beror på din inställning, kunskap och vilja till att få ditt hundägande att fungera.

Du är intresserad av att ha en stor hund. Att ha en stor hund innebär följande (enligt min erfarenhet då jag själv har en stor hund):

- Den äter mängder vilket innebär att kostnaden för maten inte är billig - min hund äter för ca 700 kronor per månad. Att välja ett foder som inte passar hunden (många gånger ett billigt) innebär merkostnader då hunden kan råka ut för komplikationer. Storvuxna raser kostar mer i veterinärbesök än småvuxna raser.
- Många storvuxna raser drabbas av höftleds- samt armbågsfel vilket innebär lidande för hunden (även om det finns mediciner att ta till) samt även kostnader för dig som hundägare även om du har en försäkring.
- Ska du resa bort så innebär det många gånger komplikationer. Vem/vilka vill ta på sig att sköta en stor hund? Ska du ha med hunden så innebär det begränsade resmöjligheter. Tåg - alla tåg tar inte hundar, hyrbil - de flesta hyrbilsfirmor tillåter inte hundar (det finns nu en hyrbilsfirma Hertz som tilåter detta), flyg - ja, du kan inte ta med hunden i kabinen utan den får följa med i lastutrymmet i mån av utrymme. Kostnad - inte billigt! Egen bil - ja det fungerar men om du ska åka långt så innebär det många gånger övernattning, vilket medför en extra kostnad.

Fördelar med en stor hund:
- Många stora hundar, enligt min erfarenhet, har ett lugnt och bra psyke.
- De inger respekt för utomstående vilket kan kännas tryggt om man bor lite avskilt.
- En del stora hundar har inte så stort motionsbehov, men de behöver ett aktiveringsbehov psykiskt för att må bra (min erfarenhet).

Jag har som sagt en storvuxen ras, en hundras som är kelig, social, lättlärd och följsam. Jag gillar storvuxna raser och har alltid gjort det. Men idag med de olika erfarenheter jag har av storvuxna raser så vet jag inte om jag skulle skaffa någon fler i framtiden. Och det kan bero på de dåliga erfarenheter jag har med de sjukdomsbilder som många gånger följer med de storvuxna raserna.

Vilket val du än gör, spalta upp vad du önskar och vad du inte önskar med din hund. Väg för, - och nackdelar mot varandra. Var kritisk! Gå inte bara efter utseende utan även efter mentalitet och sjukdomsbild. Förhasta dig inte utan låt det ta tid och besök så många olika uppfödare och utställningar som du kan för att skapa dig en en så bra bild som möjligt för den hundras som du har tänkt dig.

Lycka till i ditt sökande efter din hundras!
Svara på detta inlägg

Therese B
Medlem 2010-08-17
#5 19 juli 2012 av Therese B Re: Första hunden, vilken ras? Älskar stora ...
Hej. Kul att du funderar på en (stor hund). Det finns många som passar in. Nu har jag min tredje hund, en labrador.( Mina två första var Chow-chow)... Labben är en verklig social hund, älskar alla, vill vara till lags. Lätt att lära .När han har fått sin dos av aktivering så stänger han av. Han har ingen "jakt" i sig, något som gör att han är lös i skogen, hjälper mig att hitta kantareller. Gillar att springa bredvid cykeln. Lycka till med DITT val av en god kamrat...
Svara på detta inlägg

Milla07
Medlem 2005-11-27
#6 23 juli 2012 av Milla07 Re: Första hunden, vilken ras? Älskar stora ...
Det viktiga när man köper hund är att man vet vad man vill ha för en sorts hund och kollar runt lite. Idag finns så mycket information om alla raser att läsa på nätet. GD är en underbar ras som liksom andra hundraser behöver konsekvens och en fast hand. Det blir ju en stor hund och även om hunden är "snäll" så är det ju stora krafter när den väl vill något. Det är viktigt att lägga in viss fostran redan när den är valp, lugnt och fint utan ryande och annat. Jag älskar denna hundras och min första egna hund var just en GD i slutet av 70-talet och då fanns inte så mycket information tillgänglig. Han blev en mycket trevlig kille utan några större problem.
Lycka till i ditt hundval.
Har även haft new foundland och tre berner sennen raser som jag också kan rekommendera. Särskilt bernern är ju riktigt allround och följer sina ägares aktiviteter.
>-<>-<
Bilder:
Svara på detta inlägg

almina
Medlem 2009-01-01
#7 23 juli 2012 av almina Re: Första hunden, vilken ras? Älskar stora ...
Någon retriever; golden eller labrador? Sociala och lättlärda hundar som behöver mycket aktivering i unga år.

GD har inte så lång livslängd och har en del sjukdomar som många stora hundar har.

Spetsar har mycket lättskött päls. Finsk lapphund är ofta social och en lättlärd ras. Den kräver mycket aktivering som ung.

Om du främst vill ha en sällskapshund, gå långpromenader och träna lite för att det är roligt, men inte för att nå elitnivå, så titta också på rasgrupp 9 eller sällskapsspetsar i rasgrupp 5. Eurasier är en större spets (ung som en labbe), men den är inte social som en labbe, utan kan vara reserverad mot främlingar. De är smarta och lättlärda när de vill, men det krävs mer för att motivera den. Keeshond (tysk spets) är något mindre och en släkting till eurasiern.

Läs på mycket om de olika raserna.

Länk till rasgrupp 8:
http://www.skk.se/hundraser/?group=8

Länk till rasgrupp 5
http://www.skk.se/hundraser/?group=5

rasgrupp 9
http://www.skk.se/hundraser/?group=9

rasgrupp 2
http://www.skk.se/hundraser/?group=2

Svara på detta inlägg

Borzoi
Medlem 2002-08-22
#8 23 juli 2012 av Borzoi Re: Första hunden, vilken ras? Älskar stora ...

Finns inget som heter första hundras , Vill du ha en GD skaffa en GD att hunden är stor har inget med saken att göra det är inte den fysiska styrkan som man uppfostrar hunden med .

Så läs på om hund läs på om den ras du vill ha och skaffa din GD om du vill ha en sådan .

Den Keliga och sociala biten skapar du själv till mycket stor procent " lättlärd " handlar om motivering och vad man vill lära hunden .
Svara på detta inlägg

z_Tina...
Medlem 2012-07-23
#9 23 juli 2012 av z_Tina... Re: Första hunden, vilken ras? Älskar stora ...
Jag gick själv igenom hela SKK:s raslista när jag skulle säkra vilken ras jag skulle välja. Jag la mig inom den storlek jag kunde tänka mig, de egenskaper jag ville ha och letade i första hand efter hälsa.

Jag är hundvan och behöver inte tänka på det i mitt val, men helt klart finns det raser som kräver en fastare hand än andra och hanar är ofta mer jobb under unghundsperioden.

Under bilderna som finns på rasbeskrivningarna finns en pdf fil som heter avelsstatisktik, tror jag. Om man går in och läser på dem så framgår de problem de svenska raserna behöver jobba mer med. Den infon har jag inte läst någon annanstans.

T ex älskar jag Rhodesian men har hört flera fall av labila hundar i Sverige för flera år sedan. Jag har aldrig hört någon prata om det lr läst det i någon rasbeskrivning, men det framgick i avelsstatistiken att den svenska stammen behöver fokusera på stabilt psyke. Jag tror att det har blivit bättre de senare åren, har mött flera mkt fina RR de senaste åren.

De två raser jag slutligen valde emellan var Cane Corso och Vit Herdehund. Själv kunde jag tänka mig den mindre, lättare och lättsammare herdehunden men då sa min karl ifrån att han vill ha en större och kraftigare hund.
Jag gillar inte långt hår men Vit herdehund finns korthåriga, de är inte så skälliga i regel och mkt friska.
Om jag kunnat tänka mig långhårig hade jag köpt en Eurasier, min mamma har en och det är en fantastik hundras.!!! Mkt lättsamma och lyhörda, friska och sunda.
Svara på detta inlägg

z_Tina...
Medlem 2012-07-23
#10 23 juli 2012 av z_Tina... Re: Första hunden, vilken ras? Älskar stora
JO.
Var lika noga när du väljer uppfödare. Se noga till att de redovisar HD ED på hundarna. Försök att ta reda på vilka uppfödare som arbetar för ett bra psyke, ett tecken kan vara att de intresserar sig för sina sålda hundar.
Alla raser jag har varit med om har två olika läger, några uppfödare som fokuserar på hälsa och några som fokuserar på utseende.
Kolla inavelsgraden på hundarna, även hanhundens inavelsgrad. Väljer man en ras som är liten i Sverige är det positivt med uppfödare som hämtar utomlands men har testat hundarna i Sverige. Vissa länder har bättre kontroller än andra och det finns FCI certifieringen som ett litet stöd också.

Se till att träffa uppfödarens vuxna hundar, gärna innan tiken är parad om det går. Välj i god tid och vänta tills det blir en valp. :))
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hur ska man rasta hunden?   [9] 2 jun: mojji 4 jun: mojji Vilken ras passar oss?   [6] 27 apr: T.W 29 apr: Ayrin Vilken/vilka hundraser skulle passa mig?   [8] 31 jan: Sarakn 5 feb: Ayrin Tips på vilken hundras som passar?   [4] 8 jan: Walo 12 jan: Qela Hunden ÄLSKAR andra hundar   [2] 22 sep: Hector24 24 sep: Torparinnan Hunden blir påkörd av en moped   [3] 18 aug: Doglover83 18 aug: Ayrin Vilken ras, besluts ångest   [4] 13 apr: Puttenutte 13 sep: Ayrin Vilken ras ska vi välja?   [14] 26 mar: Sofia78 22 apr: Dante1 Vilken ras passar oss?   [1] 25 mar: Lilltösen 26 mar: aenima Hjälp från experter; vilken hundras kan passa oss?   [6] 11 feb: Rosa86 14 feb: aenima
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Jack Russell Terrier | Grand Danois | Schäfer | Rottweiler | American Staffordshire Terrier | Dvärgpinscher
© 1998-2024 Enfinia AB