Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
31 augusti 2012 av blåmesen i klotterplank (23 svar)
Hästfråga, tacksam för svar:)
Hej!
Jag har en häst på foder.
Hästen är en barfotahäst som ägaren haft barfota utan problem i några år.
Hos mig fungerar det dock inte alls, jag har provat i sex månader nu, men känner att det bara är problem.
Jag har helt enkelt för lite kunskap för att sköta om en barfotahästs hovar.

Hästen är trevlig och jag trivs bra med henne och hon trivs mycket bra hos mig och med de andra hästarna, stallet och rutinerna.
Vore sorgligt att rycka upp henne från allt detta, hon har tidigare fått byta hem ganska många gånger.

Hur skulle ni gjort.
Själv har jag inget emot varken barfota eller skor, och tycker det är bra att en häst får vara barfota när det funkar, men hos mig funkar det inte, jag klarar inte ut detta.
Nu har våran riktiga hovslagare som skor de andra hästarna varnat mig för att hästen i fråga ska få en hovböld, och han tycker hon borde få ha skor, men ägaren vill absolut inte att jag skor hästen.
Vad ska jag göra?!

Skulle ni lämnat tillbaka hästen eller försökt lösa det?

Som medlem kan du här läsa lite kort info om blåmesen och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 3
123

VildaVittra
Medlem 2008-08-25
#1 31 augusti 2012 av VildaVittra Re: Hästfråga, tacksam för svar:)
Har ägaren varit och sett hovarna sen du fick problem? Att det fungerar hos henne och inte hos dig kan ju bero på markens beskaffenheter och behöver ju inte vara att du inte skött dom rätt.
Svara på detta inlägg

blåmesen
Medlem 2012-08-31
#2 31 augusti 2012 av blåmesen Re: Hästfråga, tacksam för svar:)
Ja ägaren har varit här, men bor utomlands och har inte möjlighet att komma ofta.
Det beror enligt henne på både röta och felaktig verkning.

Men jag har som sagt ingen kunskap alls om detta..
Jag kan inte sköta barfotahovar helt enkelt.
Svara på detta inlägg

VildaVittra
Medlem 2008-08-25
#3 31 augusti 2012 av VildaVittra Re: Hästfråga, tacksam för svar:)
Jag är ju ingen hästmänniska, men jag skulle sko tills ägaren hade möjlighet att komma och utbilda mig. Eller ge mig kontakt med någon som kan.
Svara på detta inlägg

Cortex
Medlem 2008-12-06
#4 31 augusti 2012 av Cortex Re: Hästfråga, tacksam för svar:)
Vad säger ägaren om att det inte funkar barfota hos dig? Varför vill hon absolut inte sko hästen? Det måste väl vara bättre att hästen blir skodd och får fortsätta må bra hos dig, eller tar hon hellre hem hästen än sätter på skor?
Svara på detta inlägg

Träsktrollet
Medlem 2003-12-03
#5 31 augusti 2012 av Träsktrollet Re: Hästfråga, tacksam för svar:)
Låt hovslagaren sko hästen innan den får hovböld, för det är ett helvete om hästen får det! Personligen tycker jag det är vansinne med barfotaverkning, för många som håller på med det vet helt enkelt inte vad de håller på med och har alldeles för lite kunskap om hovens uppbyggnad, form och funktion, och man kan fördärva hovarna och hästen för en lång tid framöver i värsta fall.
Svara på detta inlägg

Tekla+Saga
Medlem 2012-08-12
#6 31 augusti 2012 av Tekla+Saga Re: Hästfråga, tacksam för svar:)
Kan det vara så att hästen rids mer hos dig? För det blir ju automatiskt mer nötning då..
Tas all smutsigt/blött strö bort från boxen dagligen och hovarna kratsas varje dag är det svårt att göra mycket mer.. Blöta hagar är svårt att göra något åt, ibland funkar det att dränera dem. Har du analyserat fodret så att alla näringsämnen är där?
En utbildad hovslagare vet hur en hov skall verkas; vilken form den ska ha och hur mycket man kan verka bort vid varje tillfälle. Så längre ner att ägaren hävdade att den hade röta (vill jag minnas)- det kan ju en hovslagare se direkt..

Var lite tuff mot ägaren- har du gjort allt ovan så är det helt enkelt så att den hästen (tex pga att den rids mer) helt enkelt inte kan vara barfota hos dig. Är väll bättre att den får skor på sig och kan ridas varje dag samt slippa smärta än att den står och samlar damm i hagen?
Svara på detta inlägg

Buseen
Medlem 2012-02-23
#7 31 augusti 2012 av Buseen Re: Hästfråga, tacksam för svar:)
Har du frågat ägaren om skor ?
Är du helt säker på att hästen gått barfota under en längre tid?
Tycker att det låter lite konstigt att hon inte funkar hos dig, det borde ju vara detsamma hos ägaren.

Har haft en häst som gått barfota på alla 4 samt fick jag hem en häst som hade skor fram men inte bak, då tänkte vi att vi skulle prova detsamma på den tredje men de gick verkligen inte.
Min teori är att hästar som gått barfota en längre tid eller hela livet är lite härdade i hovarna, men det är ju klart att det gör ont om de går en grus mitt in i hoven.
Har ni pratat om skor?
Svara på detta inlägg

Buseen
Medlem 2012-02-23
#8 31 augusti 2012 av Buseen Re: Hästfråga, tacksam för svar:)
Läste ditt inlägg lite fort,, finns ju lite svar där som jag ställde..
Svara på detta inlägg

MånaDisa
Medlem 2003-03-01
#9 31 augusti 2012 av MånaDisa Alla hästar kan inte gå barfota
Tyvärr funkar det inte alltid att ha hästar barfota, jag har själv haft ett fullblod som hade katastrofala hovar och var tvingad till skor.

Dock kan jag förstå hästägaren, då man förkortar hästens liv med 15 år när man skor den. En hovslagare är inte samma sak som en barfotaverkare, det är helt olika verkning.

En hästs hjärta är litet i förhållande till kroppen. Därför finns det en pumpanordning i hästens hovar, alltså fyra "små hjärtan" som ser till att blodet går runt. När man skor hästen så förstör man hela hästens blodtillförsel, man kan säga att den skärs av i underbenen. På vintern kyls dessutom benen av skor och söm (söm är spikarna man slår in).

Är hästen försäkrad så gör en hältutredning. Det kan vara så att sulan är för tunn och hästen för tung så att hovbenet blir infekterat (ger ungefär samma symtom som fång), då kan hästen behöva skor åtminstone fram under sommartid. Boots kan vara en lösning, men själv tycker jag inte det finns några riktigt bra på marknaden som verkligen sitter kvar om man vill göra annat än skritta och trava.

Det viktigaste i ditt fall är att vara överens med ägaren. Själv hade jag inte uppskattat att få en utlånad barfotahäst skodd, tvärt om. Jag vet inte vad du har för skriftligt eller muntligt avtal, men eftersom ägaren motsätter sig skoning och du säger att du inte går med på det så bör du lämna tillbaka hästen. Även om den bör ha skor enligt alla.

Själv har jag hästar av en ras som oftast klarar av att gå barfota men inte alltid. Ett av mina ston verkar behöva skor fram sommartid, och då får jag ju göra så om jag vill använda henne till ridning eller körning.

Ja, jag hade försökt lösa det med ägaren. Antingen kommer ni överens eller så lämnar du tillbaka hästen.Svara på detta inlägg

z_serenad
Medlem 2012-07-24
#10 31 augusti 2012 av z_serenad Re: Hästfråga, tacksam för svar:)
Jag skulle nog konsultera en annan hovslagare. har din nuvarande hovslagare erfarenhet av barfotahästar? att testa en annan hovslagare med erfarenhet av barfota hästar kan fungera, och det kan ju vara värt att testa. även om din nuvarande har erfarenhet så verkar ju alla hovslagare olika.

skulle inte det heller fungera skulle jag vara ärlig och förklara för ägaren hur det ligger till, säga att jag gärna behåller hästen men att då måste den för ägarens del, tyvärr skos.

en av mina hästar ett halvblod gick barfota bak när jag fick henne. men jag red henne betydligt mer och på ett annat sätt än vad den tidigare ägaren gjort så vi fick helt enkelt lov att rundsko henne.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 3
123

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Corgi svår att få tag på i Skåne!   [3] 23 okt: kattperson 26 okt: Ayrin FRÅGA VETERINÄREN OM DIN HUNDVALP & FÅ SVAR PÅ TV   [0] 17 jan: joreSVT Svår situation. Omplaceringsnljlighet och juridik.   [0] 31 okt: rumpkulla Svår att få rumsren, desperat efter hjälp!   [8] 2 dec: Beeergman 10 feb: ImFabulous Snabbt svar? Maghund!   [5] 9 apr: LindOs 11 apr: airaM77 Valp och vuxen hund! Tacksam för råd   [7] 19 mar: othiliaholgert@hotma 20 mar: z_FlisansMatte Behöver snabbt svar på bra magmedicin mot diarré!   [6] 30 nov: BushundenL 3 dec: Ginza Schäfertik Fick härligt svar idag. Jag kommer starta företag   [22] 11 apr: Dog_training 30 apr: Dog_training hej hur lång tid tar det att få svar på b12 prov   [2] 24 feb: rottiswoman 25 feb: STB skulle vara så tacksam för era tankar (torrfoder)   [18] 22 feb: kodathehusky 8 mar: Lona
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Mops | Rottweiler | Chihuahua | Dobermann | Pudel | Tax | American Staffordshire Terrier
© 1998-2022 Enfinia AB