Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
4 oktober 2012 av Viz i aktiv med hund (13 svar)
Dobermann i högre klasser, för mycket?
Min vän ringde i dag på en dobermannhane (omplacering) - Tjejen som ägde hunden tyckte inte att det var rätt hem åt sin hund. Visst, man får tycka så. Men motiveringen var lite sorglig, och samtidigt skrattretande..

Min vän hade för höga mål. Alltså Elit i Lydnad och högre klasser i bruks. Det skulle bli för mycket för en dobermann och rasen klarar alltså inte av sånt arbete. De blir "jobbiga hundar" då. Hmm..

Om jag inte är helt ute och cyklar så är Dobermann en brukshund. Vad har då gått fel i aveln om de inte klarar av att arbeta? Någon som varit med om liknande?
Raser: Dobermann

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Viz och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

sosza
Medlem 2009-02-16
#1 4 oktober 2012 av sosza Jag tror åtminstone inte att det är fel att ha de
målen, men visst är det svårt att idag få en dobermann dit, om man ser på antalet hundar i de klasserna och de dobermannar jag känner.

Är det för mycket för hunden lär man fatta att de tinte fungerar, så jag kan inte förstå hur hunden skulle bli jobbig av det? Utmaningar är väl alltid vettiga att ge sin hund?

Men det var en annorlunda twist, eftersom vissa sällisägare verkar vilja att man ska satsa på eliten med deras hundar.
Svara på detta inlägg

Lathundarna
Medlem 2008-05-05
#2 4 oktober 2012 av Lathundarna Det kanske var individen?
Känner en vars malle inte hade rätt nerver för tävling, han laddade t ex ur i bilen för att orka flera skick i söket oavsett träning. Han blev för stressad helt enkelt. Han mår skitbra av att få lalla runt på långturer, köra lite agility och så vidare istället. Är ju inte så en malle 'ska' vara, så det kanske är samma med dobbisen? Är ju trots allt nåt som ägaren borde känna till om de tränat mycket och ha med i sitt val av hem
Svara på detta inlägg

z_mumsan & vovvarna
Medlem 2004-01-05
#3 4 oktober 2012 av z_mumsan & vovvarna Bra svarat
Tycker det var bra att ägaren sade nej, just den individen är väl inte lämplig för någon med höga ambitioner, för hunden som omplaceras är det viktigt att matchas rätt.
Din vän bör leta efter en lämpligare hund, antingen en annan dobbis eller en annan ras ....
Doberman är en bra brukshund men vissa individer kan såklart vara mindre bra till just tävling på hög nivå.
Svara på detta inlägg

Luss
Medlem 2003-06-28
#4 4 oktober 2012 av Luss generellt?
Det är ingen särskilt bra brukshund generellt sett. Sen finns det bra individer, och det här kanske var en sämre individ som skulle omplaceras?
Men bara för att en ras är en brukshund betyder det inte per automatik att det är en BRA brukshund, det är t.ex. väldigt ovanligt att vi ser svart terrier på tävling öht, och antalet briarder i elitskydd är väldigt lätträknade.
Svara på detta inlägg

z_Lokatt
Medlem 2009-08-02
#5 4 oktober 2012 av z_Lokatt öhh
OJ! Vad extremt sorgligt att höra!
Det måste ju nästan ha med någon föreställning hos den ägaren att göra, att hundar som tävlars högre i klasserna pressas och behandlas illa.
Visst finns det även avel där resultatet ger hundar som inte har arbetsdrivet och det är riktigt sorgligt...
Svara på detta inlägg

Galjar
Medlem 2006-03-31
#6 4 oktober 2012 av Galjar Undrar om hon hade någon koll själv?
Hon som ska ompacera hunden, hur långt hon själv hade kommit med sin hund? Dvs undrar om hon ens visste vad hon pratade om.

För jobbiga hundar är de ju, men de blir inte mindre jobbiga av att vara soffpotatisar!

Hoppas att det var individen hon syftade på, tyvärr är det ju galet många kennlar som avlar på utställning och inte på bruksegenskaper när det ska göras valpar.

Själv hade jag ju blivit väldigt glad om någon som var intresserad av min hund skulle satsa på träningen med den!
Svara på detta inlägg

Kaj&Stina
Medlem 2008-04-04
#7 4 oktober 2012 av Kaj&Stina men hur många olika raser tävlar elitskydd öht?
          generellt?
          Det är ingen särskilt bra brukshund generellt sett. Sen finns det bra individer, och det här kanske var en sämre individ som skulle omplaceras?
Men bara för att en ras är en brukshund betyder det inte per automatik att det är en BRA brukshund, det är t.ex. väldigt ovanligt att vi ser svart terrier på tävling öht, och antalet briarder i elitskydd är väldigt lätträknade.
där är ju samtliga raser förutom schäfer, malle och holländare väldigt lätträknat men ja, det är väl rätt många av bruksraserna som är väldigt lätträknade i samtliga bruksgrenar på elitnivå.
Svara på detta inlägg

Luss
Medlem 2003-06-28
#8 4 oktober 2012 av Luss exakt min poäng
bara för att en ras är en bruksras behöver inte betyda att den kan konkurrera i brukset. Det där är ju en gammal historisk indelning från en anna tid då man tränade hund annorlunda och hade andra krav. Jag såg ett filmklipp från en SM-lydndshund från -81, och den lydnaden hade man inte ens fått uppflyttningspoäng på i de lägre klasserna idag. Bara som ett exempel.
Svara på detta inlägg

Woofer
Medlem 2012-05-06
#9 4 oktober 2012 av Woofer Re: Dobermann i högre klasser, för mycket?
Hoppas hon bara menade att just den individen inte var lämpad för tävlan i högre klasser, för en dobermann blir absolut inte mer jobbig av att tränas ordentligt. Det är ju en numerärt liten ras och inte välrepresenterad i elitklasserna men samtidigt är min erfarenhet att man kan gå långt med en dobbis om man själv vill.
Svara på detta inlägg

svartskägg
Medlem 2007-09-13
#10 4 oktober 2012 av svartskägg Re: Dobermann i högre klasser, för mycket?
Om din kompis är intresserad av en dobis att tävla med vet jag en 15-mån hane, som finns tillgänglig. Förra ägaren skulle ha honom till att träna och tävla lydnad, men blev tydligen sjuk. Nu är han tillbaka hos uppfödare. Har träffat honom en gång och han verkade trevlig och tillgänglig och ha mycket kamp i sig. Har gjort MH (men jag vet inte hur det såg ut, men det går säkert att kolla upp).
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hundar som fäller mycket, vad kan man göra själv?   [3] 17 sep: Wicky 22 sep: ellennd Hur mycket omelett kan hunden äta?   [5] 3 mar: Lovely havamalt 4 mar: Lovely havamalt Mycket sjuk schäfer valp   [3] 4 dec: Schäfer tik 4 dec: Anneli Urinsten och kissar mycket   [0] 30 nov: Superhoven Hur mycket rapsolja kan man ge hund?   [1] 28 nov: Lovely havamalt 29 nov: Gurkans Artrosbehandling- Hur lång tid, hur mycket bättre?   [7] 11 okt: Pälsklingen 23 okt: fyratassar En sällskapshund som inte kräver så mycket   [21] 29 sep: Rednil 8 okt: Lona 4åring och 2 dobermann   [6] 7 sep: vakthunden87 10 sep: pipilotta Hur mycket lägga sig i valp + vuxen hunds relation   [2] 16 jun: Havsfruen 19 jun: Halvtand Adaptil spray - hur mycket ska man spraya   [2] 21 maj: Lovely havamalt 30 maj: Ingrid W
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Dobermann | Grand Danois | Jack Russell Terrier | American Staffordshire Terrier | Schäfer | Dalmatiner | Cavalier King Charles Spaniel
© 1998-2021 Enfinia AB