Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
12 november 2012 av Lathundarna i vallningsforum (16 svar)
Bilvallande BC, vad kan man göra?
I vår "träningsgrupp" finns det en BC-tik på 1 år som har totaldille på att försöka valla bilar. Det går absolut inte att träna henne lös i närheten av bilar, och jag kan själv uppleva att matte tappar all kontakt med henne när en bil rullar förbi. Matte köpte henne för att träna lite agility och eventuellt tävla i lydnaden (jag känner henne inte jätteväl, men vi har pratat litegrann), bor på gård men har inga djur. Hon säger att hon inte vill tända tiken på får just för att hon inte har vallintresset själv.

Jag kan absolut ingenting om BC, så jag tänkte kolla med er som kan rasen - hur kan hon få stopp på bilintresset? Går det ens utan att "rikta om" vallintresset t ex på får? Hur illa kan det här gå? Typ. Jag vill helt enkelt lära mig mer kring detta.

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Lathundarna och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

z_piamoller
Medlem 2011-03-01
#11 19 november 2012 av z_piamoller Re: Bilvallande BC, vad kan man göra?
Om min ena hane (som jag skriver om i ett inlägg nedan) har en tråkig period i sitt liv börjar han gärna lägga sig till med olater. Han vallar inte bilar men han kan börja "smyga" på dom om dom passerar fort, han kan börja "valla" golvmoppen eller liknande. Dom eyear sig lätt fast i saker om dom är uttråkade. Dom flesta border collies som jag har sett valla bilar gör det pga understimulans eller att dom egentligen bara aldrig lärt sig något annat. En bc blir ju ofta ganska nyfiken på saker och det är lätt hänt att en uttråkad hund börjar med olika saker som att "valla bilar". Och om man inte lär dom att det är fel är det ju säkert en ganska kul aktivitet att ägna sig åt om matte ändå inte bryr sig så mycket...
Svara på detta inlägg

Lathundarna
Medlem 2008-05-05
#12 19 november 2012 av Lathundarna Re: Bilvallande BC, vad kan man göra?
Jag har faktiskt tänkt på det där. Matte säger varken bu eller bä när tiken låser sig vid en kommande/passerande bil. Men hon beklagar sig samtidigt, tycker det är jobbigt men att "Hon är ju ett år, det hör till åldern. Hon växer ur det". Har ju själv en kelpie som även han tyckte att bilar var skitspännande som valp, men det var inte särskilt svårt att plocka ur och jag kan inte begripa varför hon inte ens tar tag i det. Det kan ju trots allt bli farligt om tiken lyckas klättra ur sin sele, vilket är nära var gång en bil rullar, typ.

Men om jag fattat det rätt så kan det bero på tristess, understimulans/aktivering och för otydligt gränssättande, typ?
Svara på detta inlägg

Yippie-Ki-Yay
Medlem 2009-04-10
#13 19 november 2012 av Yippie-Ki-Yay Re: Bilvallande BC, vad kan man göra?
Jag håller med piamoller.

De allra flesta bc-valpar börjar valla/eyea bilar vid 10-12 veckors ålder. Jag löste det enkelt på min genom att skvallerträna på bilar direkt första gången det hända att hon visade intresset. Hon blev bilren väldigt fort men jag var konsekvent och tog av i det direkt. Jag tror det blir svårare och svårare att träna bort när det redan blivit en dålig (och självbelönande) vana.

Jag har en vän som tagt hand om en då understimulerad bc som vallar bilar. Hon har inte fått bort det, men jag vet inte riktigt hur mycket hon har satsat på det heller. Hon har upplevt att hennes har blivit lugnare runt bilar när hon började valla får regelbundet. Jag vet inte hr länge den effekten höll i sig, om den fortfarande är kvar.

Men det som jag kan tänka mig är bra med fårvallandet är att man lär sig kontrollera hunden när den vallar trots alla dessa instinkter.
Svara på detta inlägg

Lathundarna
Medlem 2008-05-05
#14 19 november 2012 av Lathundarna Re: Bilvallande BC, vad kan man göra?
Vall verkar inte vara ett alternativ då matte inte är intresserad. Synd, kan jag känna. Men jag tillhör den där skaran som tycker att man skaffar BC om man vill/kan valla utöver allt annat man gör tillsammans. Men, väldigt lite jag kan göra för att påverka i detta fall. Tror dock att jag börjar förstå hunden bättre och varför den agerar som den gör - på gott och ont
Svara på detta inlägg

Yippie-Ki-Yay
Medlem 2009-04-10
#15 22 november 2012 av Yippie-Ki-Yay Re: Bilvallande BC, vad kan man göra?
Först måste jag bara be om ursäkt för alla stavfel jag har skrivit/kommer skriva. Sitter på mobilen och det funkar inte för mig att gå tillbaka och ändra i texten då.

Bara för att förtydliga: alla bc's som inte får valla får kommer inte att börja valla annat. De kan mycket väl nöja sig att bli aktiverade på annat sätt. Jag tror snarare att ingen tränade din kompis bc som valp när hon första gången började reagera på bilar. Därför har det nu blivit en självbelönande vana. Så en bc behöver alltså inte vara understimulerad för att börja valla bilar heller.
Svara på detta inlägg

Lathundarna
Medlem 2008-05-05
#16 22 november 2012 av Lathundarna Re: Bilvallande BC, vad kan man göra?
Då är jag med
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Schäfer | Rottweiler | Chihuahua | Shetland Sheepdog | Grand Danois | Papillon
© 1998-2023 Enfinia AB