Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
25 december 2012 av JewelDust i övriga hundfrågor (7 svar)
Leonberger - era åsikter!
Vad har ni för erfarenheter av rasen Leonberger?

-skillnad på tik och hane?
-mentalitet?
-arbetsglädje?
-motionskrävande?
-sjukdomar?
-pälsvård?
-andra för/nackdelar?

Tacksam för lite tankar inför ev kommande tillskott i familjen om ett par år :)
Googla om rasen kan jag själv, vill veta lite vad ni tycker om rasen!

Som medlem kan du här läsa lite kort info om JewelDust och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Dimma
Medlem 2004-12-04
#1 25 december 2012 av Dimma Re: Leonberger - era åsikter!
Jag var inne på en sådan själv. Tyckte den verkade mysig.

Den verkar ha sjukdomar. (tumör) Kolla på deras rassida

Svara på detta inlägg

sly_devil
Medlem 2009-12-26
#2 25 december 2012 av sly_devil Växte upp med leonberger
men eftersom jag var ganska ung vid den tiden får du mina efterkonstruerade åsikter om just den leonbergern

Vi hade en hane. Tror inte att skillnaden är så överdrivet stor dock, det handlar nog mest om vad man föredrar. Tikar är ju mindre givetvis.

Vår hund hade en ganska svag mentalitet. Enorm separationsångest framförallt och relativt lättstressad i vissa situationer, tror dock att de flesta hängde ihop med separationsångesten. Annars var han väldigt glad, snäll, tålmodig och en riktig krambjörn som gärna satt i knät!

Vi arbetade inte med vår hund på ett seriöst sätt men visst gillade han att jobba, på vårt amatörmässiga sätt. Hade säkert blivit en fin spårhund t ex.

Njae, inte överdrivet motionskrävande. Min pappa och min bror joggade med honom regelbundet men för honom räckte det gott med vanliga långpromenader.

Vår hade små skavanker från och till, konstiga sår, krånglig mage osv. Han var väldigt kräsen livet ut. Kan absolut inte med gott samvete säga att han var kärnfrisk. Hans pappa dog i hjärtattack när han var två år gammal bara.
Mina föräldrar avlivade vår hund när han var sju år gammal pga flytt till lägenhet, jag upplevde det inte som att han hade tacklat av nämnvärt vid den åldern. Fortfarande pigg och glad.

Jag minns att min mamma dammsög (!) honom på magen när han kom in för att få bort gruset. Och han älskade det
Annars var pälsvården mest besvärande på vintern då det fastnade enorma mängder kramsnö på honom vid sånt väder. Då fick man ju pula lite med att få bort all snö.
Han fällde rätt mycket men behövdes inte kammas speciellt ofta och mamma duschade honom bara någon gång om året. På sommaren badade han mycket dock.

Leonbergern är i mina ögon en perfekt familje/sällskapshund. Vänliga, tåliga och väldigt trevliga. Oftast mycket lugna oavsett vad som sker omkring. Lekfulla och absolut inte lata även om de inte kräver att få arbeta som t ex en brukshund.

En stor nackdel är sjukdomsbilden. Det är stora hundar och med stora hundar följer ofta stora problem. Höftproblem och hjärtproblem för att nämna några. De tar inte upp speciellt mycket plats inomhus men i en bil märks det sannerligen att det är en stor hund! Matkostnader, medicinkostnader och försäkringskostnader blir också rätt höga med en leonberger.

Jag vet att jag kommer ha en egen leonberger någon gång när ekonomin tillåter det. Måste köpa en ny bil först
Svara på detta inlägg

JewelDust
Medlem 2012-11-12
#3 25 december 2012 av JewelDust Re: Växte upp med leonberger
Tack för dina personliga åsikter :)
Svara på detta inlägg

VildaVittra
Medlem 2008-08-25
#4 25 december 2012 av VildaVittra Min fina bautahund.
Borta sedan många år sedan, men jag minns henne tydligt. Ler varje gång jag tänker på henne.

Hon var en trevlig hund, bra på att vakta tomten (även grannens, när vi gick dit för att fika släppte hon inte in grannens make på deras tomt ) inget agressivt eller så utan stod i vägen och moffade, mentalt stabila (noll rädsla för ex smällare) och busig på sitt eget lilla sätt (hon nöp mig alltid i rumpan med hörntänderna om jag böjde mig framåt, sen var det också kul att putta ner matte ur sängen när hon ville ha frukost).

Motionskrävande? Nej inte speciellt, Annie kom med en inbyggd mat och sovklocka, vare sig man var hemma eller två kilometer in i skogen. Mamsen satt på en stubbe i två timmar när sovklockan ringde en gång.

Annie hade lockig päls på rumpan så den fick man borsta, i övrigt klippte jag ner pälsen i armhålorna och så, drog igenom en borste ibland.

Nackdelar: Tar plats, aptung att bogsera in i duschen, bortdomnade ben om hunden får för sig att den är en knähund. Du måste köpa en större bil/säng.

Fördelar: Ingen kommer attackera dig om du har hunden med dig. Underbar ras.
Svara på detta inlägg

z_Hanna o Molly
Medlem 2011-11-05
#5 25 december 2012 av z_Hanna o Molly Re: Leonberger - era åsikter!
Läs min blogg om min Leonberger, där ser du lite vad vi hittar på om dagarna och kan läsa om ett aktivt lejon som provar på det mesta.
http://www.markussonhanna.blogg.se/

Vi har en tik, hon är lätt att ha o göra med. Går ihop med alla och märks inget speciellt när hon löper mer än att hon kan bli lite loj och få lite bomull i öronen.

Mentaliteten är klockren, vi har med henne jämt överallt och det finns ingen situation hon inte klarar av. Allt ifrån att va med i stallet en heldag i 20 minus till att ligga en heldag inomhus, en vecka om så är så skulle hon ändå inte va odräglig utan anpassa sig till det man vill. Åker man bort så ber man henne ligga så ligger hon där tills hon får gå.

Arbetsglädjen uppfattar jag på min som stor men behöver motivation och variation. Gör jag för mycket av en sak så tröttnar hon så man måste varva mycket fysisk och psykisk träning. Men hon är alltid positiv till nya situationer och saker hon kan visar hon gärna upp! Gör man en sak för mycket så som lydnad, då kollar hon på mig som att hon säger "vad får jag för att göra det här?" Jämför jag med andra arbets freak till hundar jag träffat så kan man köra lydnad ofta och dom kollar fortfarande lika glatt och sätter sig utan större pushning på motivationen. Det skulle inte våran björn göra om jag kom ut femte dagen i rad och nötte på lydnad utan vi har fått lägga upp det så som "cykling 1 dag, lydnad 1 dag, jogga 1 dag, lydnad 1 dag, drag 1 dag osv."

I motion så är hon väldigt anpassningsbar, när vi fick henne så krävde hon ingenting. Hon tyckte de va kul med långpromenader men man märkte ingen skillnad annars på henne om hon inte fick det. Sen nu när jag tränar dagligen rättså hårt med henne så kan hon bli rastlös om hon vilar två dagar i rad, men det hon gör då är att gå runt och vanka, säger man åt henne att det är bra. Då lägger hon sig ner och myser o sover. Skulle jag trappa ner träningen så är jag säker på att hon skulle bli som innan.

Sjukdomar har jag svårt att skriva om då hon är min första och enda leonberger. Men jag har hört att höftfel är vanligt, så tips är att röntga.

Det ända som jag kan se som en nackdel är just storleken ibland om man ska någonstans där hon inte får följa med pgr av storleken. Samt att många människor kan bli rädda på grund av just storleken. Men bor man rymligt så fungerar det perfekt!

En till sak som jag kan tillägga är att dom drar in mycket skräp och släpper päls i omgångar. Tycker man om att ha städat runtomkring sig så behöver man dammsuga oftare än tidigare. Jag dammsuger varannan dag för att ha det så städat som vi hade det innan henne. Men min sambo är inte lika kräsen som mig med hundhår/grus/sand så han skulle dammsuga 1-2 gånger i veckan om han hade henne själv beroende på väder ute. När det är höst och lerigt så dammsuger jag varje dag då hon kommer in, man torkar av henne noga. Hon lägger sig och sover och när hon reser sig upp så ligger det en fin sandhög där i alla fall...

Jag kan till sist i alla fall rekomendera rasen, vi har haft våran till det mesta och provat på det mesta i träningsväg i olika typer av nivåer och det är inget hon inte har gått med på!
Skaffar vi en till så tror jag rätt bestämt att det blir ett till lejon för oss, vi har pratat om det till sommaren eller nästa år beroende på hur ekonomin ser ut. Det kostar ändå att ha en stor hund men inte så farligt som jag trodde när vi skaffade henne, kan iof tillägga att jag är van vid hästar sen innan så helt plötsligt vart hund hobbyn väldigt billig i jämförelse.

Men våran tjej kostar oss som billigast i drift under en månad strax under 900 kr om jag räknar bort träning och saker samt annat som egentligen inte behövs för att hon ska ha ett värdigt hundliv. Då äter hon en 13 kg säck mat i månaden som vi då valt att ha ett bättre foder för 500 kr. Sen kostar försäkringen mellan 300-400 kr i månaden (har inte koll då vi betalar års vis).
Bilder:
Svara på detta inlägg

Tugga Terrier
Medlem 2004-03-15
#6 25 december 2012 av Tugga Terrier Hälsan och medellivsl'ngden...
...är väl inte den bästa : http://www.slbk.com/default.asp?sida=halsa &pid=194

Sen minns jag att rasklubben hade ett forum där nästan alla leonbergerägarna beskrev hur deras hundar rapade (eller fes?) i tid och otid. Hade troligen med magproblemen att göra.

Tyvärr har jag träffat på flera mycket obehagliga exemplar av rasen, oftast hanhundsaggressiva hanar som ägarna har haft svårt att hålla.

En BRA leonberger är en mycket trevlig sällskapshund men man önskar ju att man fick behålla dem lite längre än man oftast får.

Svara på detta inlägg

Göteborgare
Medlem 2019-07-23
#7 23 juli 2019 av Göteborgare Re: Leonberger - era åsikter!

Hej.


Leonberger är vacker och respektingivande hund.
Många fina ord har sagts om rasen, men


i maj 2019 har jag och min lilla tik på 1,9 kg
blivid utsatta för oprovocerad, brutal leonberger/tik-attack.
Ägaren är okänd...


Obs! Attackeraren arbetar som vård/terapihund.
Vid attack-tillfället fög hunden flera meter från vistelse-lgh
och över hela uteplatsen...

 


 

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Leonberger + V90 CC = Sant ?   [6] 15 jun: Troubleshooter 3 jul: VildaVittra Åsikter om hundpsykologi.   [2] 27 apr: Voff 92 28 apr: Voff 92 Leonberger mankhöjd   [3] 9 maj: Alya 10 maj: Lona Belöningskoppel.. åsikter?   [5] 20 jul: Hrímnir 21 jul: Hrímnir Baksätesskydd, åsikter?   [8] 9 mar: Puddingpastejn 11 mar: Lona Åsikter om forumet   [17] 23 jan: Varg 1 feb: DearHound Åsikter om nya rastplatsen   [18] 7 maj: Apache 12 maj: pissemiss Omplacering eller avlivning, åsikter önskas!   [11] 23 apr: Pinscher 23 apr: MissNöjd Canagan hundfoder - Era åsikter tack!   [7] 31 mar: Tropper 31 mar: Brazlover åsikter om kupering av hundöron   [94] 21 nov: grimm 30 nov: Daniel84
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chinese Crested Dog | Cane Corso | Schäfer | Chihuahua | Sankt Bernhardshund | Labrador Retriever | Dansk/Svensk Gårdshund
© 1998-2019 Enfinia AB