Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
12 januari 2013 av Ninna99 i övriga hundfrågor (5 svar)
Stress, oro, ångest -
Min blandras (jackrussel/chihuahua) är väldigt social och funkar bra ihop med andra hundar, får alltid vara med och är inte hemma själv så mycket. Jag kan ha med honom överallt och kan åka bil buss tåg båt osv och han slappnar av på en gång. Vi bor i ett lugnt område men har varit inne i Sthlm några gånger och där slappnar han också av.

Men så blir han osäker/nervös ibland av tex ljud utanför lägenheten och ligger och skäller sitt gälla skall och börjar skaka. Inte skaka av rädsla utan mer för att han inte vet vad han ska göra och får ut sin energi på det sättet. Han beter sig så när folk kommer hem till oss och han inte får hälsa på en gång - han får vänta tills han är totalt lugn och avslappnad.

På promenaderna när vi möter andra lugna avslappnade hundar så bryr han sig inte alls, men kommer det någon som är överexalterad/agressiv/skäller och drar mot oss osv så reser han ragg och gnäller/skäller. Inte agressivt-ragg utan man ser att han då är osäker.

Hur kan man träna bort detta och öka hans självkänsla och förtroende för mig? Känns ändå som att han litar på mig helt och hållet men jag har haft detta problem i tre år nu..

Han blir motionerad ordentligt, tränar mycket hjärnaktivitet också och när vi är med andra hundar så är han exemplarisk! Det är helt okej att han skäller och varnar men man behöver ju inte överdriva. När han är ensam hemma så skäller han inte ens när vi kommer utan ligger bara och sover under den tiden vi är borta.

Är inte ett dugg rädd för smällare och fyrverkerier utan detta problem är främst när vi är hemma och han hör ljud utanför huset eller träffar hundar på promenaderna som inte ignorerar honom.

Tips på aktiviteter, övningar osv för att hjälpa oss med detta?

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Ninna99 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Teddies matte
Medlem 2010-12-12
#1 12 januari 2013 av Teddies matte Re: Stress, oro, ångest -
Testat skvallerträning? http://evabodfaldt.com/artikelsida.asp?intArticleID=9
Svara på detta inlägg

Christine.F
Medlem 2010-07-05
#2 12 januari 2013 av Christine.F Re: Stress, oro, ångest -
Tycker han låter som en stabil/trevlig hund i övrigt! :) Är ganska naturligt att han reagerar vid kopplat möte med en hund som gör utfall, prova ta en sväng/båge ut så de slipper mötas rakt emot. (känns hotfullt) Ha han vid din sida och låt han vara trygg där, där ska inga komma fram till honom. Ev. prova skvallerträning.

Min min vavva har jag gjort så att när hon morrat osäkert inne när hon t.ex. hört någon i trapphuset så har jag ignorerat, sitter kvar i soffan, gäspar lite och visar att jag bryr mig inte ett dugg, kanske hörde jag inte ens. Vid skall har jag sagt med lugn/bestämd röst "det räcker". Och så har jag belönat henne med ord, lek, godis eller klappar när hon är duktig. Om han ligger vid dörren och vaktar kanske du kan avgränsa eller be han gå och lägga sig i sin bädd istället.
Sen har jag även visat jag att besök är mitt ansvar, jag stressar aldrig till dörren och besökare väntar med att hälsa. Tog typ 2 veckor från när vi flyttat till lägenhet från villa, sen var hon helt lugn. Nu spetsar hon bara ena örat om hon hör ljud och när någon plingar på står hon tyst med viftande svans och väntar på att jag ska ta hand om det :)
Sen finns det ju bra aktivering som sägs stärka självförtroendet, te.x nosaktivering (spår, sök) och balansövningar (skogsagility).
Svara på detta inlägg

Ninna99
Medlem 2007-03-24
#3 12 januari 2013 av Ninna99 Re: Stress, oro, ångest -
Tack för svar! Hemma hos mina föräldrar så skäller han och springer sen upp på övervåningen vilket jag tolkar som att han är lite rädd. Han har blivit påhoppad utav två ostabila collies i området och utav en rottis två gånger, efter det har han varit på sin vakt mot stora hundar och det är ju inte så konstigt.

När han första gången blev påhoppad av rottisen så stannade vi dock och pratade med matten i ca 20 min just för att avdramatisera det hela och så att han inte skulle gå därifrån rädd, vilket ju är super!
Men man märker nu att han inte flyger på hundarna utan som sagt känner sig hotad och springer bakom mig eller gör en båge förbi, vilket jag låter honom göra. Tvingar inte till möte eller så.

Skvallerträning har jag faktiskt aldrig provat, det fungerar säkert bra, men just nu känns det mer som att vi måste öva upp självförtroendet så att han känner sig trygg och säker i alla situationer!
Svara på detta inlägg

OZZYPOZZ
Medlem 2008-11-24
#4 12 januari 2013 av OZZYPOZZ Re: Stress, oro, ångest -
Låt inte hunden träffa främmande hundar
--lugna fina kända hundar räcker bra!!
Gå åt sidan bara om någon skällig hund kommer nära!
Tror alla hundar reagerar om de hör ljud ute--mer eller mindre såklart!!
Kontaktövningar tex. o lite kul o bus är aldrig fel!
Kanske har du stora krav på din hund--hur den ska uppföra sig--låter som den är lugn o harmonisk mest!
Svara på detta inlägg

Ninna99
Medlem 2007-03-24
#5 13 januari 2013 av Ninna99 Re: Stress, oro, ångest -
Nej han får inte hälsa på några på promenader osv, känns bara onödigt :)

Har egentligen inte så höga krav då jag tycker han är en otroligt lätt hund som anpassar sig lätt och kan följa med överallt, detta är mest för hans egen skull då jag inte vill att han ska känna sig osäker, rädd, otrygg osv :)
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Ångest över valp   [3] 4 maj: hörnmatta 4 maj: Ayrin Stor ångest vid bilåkning..   [4] 1 feb: Jennka 2 feb: Lona Solkatter och stress   [1] 27 aug: frefed 28 aug: Ayrin Hjälp!Avlivning pga stress?   [9] 14 dec: missies 7 mar: Voff 92 6mån valp nafs/stress hur hanterar jag honom?   [4] 5 jul: Aumandan 6 jul: hundöga återkomst Hoppar och bits vid stress   [12] 3 feb: flatågolden 26 apr: Sezziyanen hur mkt påverkas min stress på hunden   [7] 8 nov: kodathehusky 10 nov: Torparinnan Valp kräks av nervositet/stress?   [1] 17 dec: elinpelinb 21 dec: Mattetillmaya Få bort stress   [1] 30 nov: EmelieR 2 dec: En Flattes matte Ångest över min valp   [5] 18 nov: lunalovegood 19 nov: pipilotta
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Schäfer | Staffordshire Bullterrier | American Staffordshire Terrier | Bichon Havanais | Chihuahua | Rottweiler
© 1998-2021 Enfinia AB