Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
11 mars 2013 av z_Cyrus i aktiv med hund (7 svar)
Vallhund, djurplågeri?
Jag känner en familj som köpte en vallhundsvalp vid 6 månaders ålder. Det är en familj bestående av 2 vuxna, 4 barn, 2 tidigare hundar, 2 katter och ett gäng kaniner och marsvin. Vad jag sett av valpen som nu är 10 månader är att han inte verkar må bra. Han leker med barnen och hundarna och motioneras bra, MEN han beter sig stressat, biter sönder saker dagligen, lyssnar aldrig till någon i familjen, sticker så fort han ser något som rör sig och är konstant uppe i varv. Han får leka med alla djur och barn både inne och ute men han AKTIVERAS aldrig. Han får aldrig tänka eller aktivera hjärnan på ett sätt som en vallhund bör göra. Enligt familjen är han olydig och detta är valpbeteende som kommer växa bort.
Men min erfarenhet är att ett sånt här beteende hos en vallhund bara förvärras ifall dom inte sätter igång att aktivera. Jag har försökt att påpeka detta för familjen som skrattar och säger att han visst får aktivering när han leker med dom andra hundarna. Dom har alltså väldigt svårt att tro på mig att aktivering och motion är 2 olika saker.

Nu till min fråga: kan detta klassas som någon form av djurplågeri? För mig är det uppenbart att hunden inte mår psykiskt bra..

Som medlem kan du här läsa lite kort info om z_Cyrus och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Borderbus
Medlem 2012-11-15
#1 11 mars 2013 av Borderbus Re: Vallhund, djurplågeri?
Det finns ju så många typer av aktiveringsformer. Visst är lek med andra hundar också mental aktivering även om ägarna inte är inblandade. Frågan är om den aktiveringen och motionen han får är tillräcklig och av rätt typ. Kan ju även vara så att han blir stressad av att det är för mycket med alla barn och hundar. Är ju lika viktigt att lära hunden att koppla av som att ge den mental och fysisk aktivering. Just vallhundar tror jag folk ofta misstolkar vad gäller aktivering. De tror att de behöver aktiveras mer och mer när de i själva verket behöver läras att koppla av. Säger inte att det är så i detta fall utan svarar generellt. Vet många border collie människor som inte gör någonting alls knappt med sina hundar första året. Vad är det för typ av vallhund?
Svara på detta inlägg

SanCha
Medlem 2003-09-19
#2 11 mars 2013 av SanCha Hej!
Vad vi klassar det för är en sak men en annan när det bekommer lagtext och där finns inga brister i och med att hunden får komma ut och utfodras etc.
Att man inte aktiverar en vallhund på 10 mån är inget brott.

MVH//Sanna
Svara på detta inlägg

Vanna
Medlem 2012-06-29
#3 11 mars 2013 av Vanna Nej, det kan det inte
Djurplågeri är ju en juridisk term som "innebär att man tillfogar ett djur lidande eller missköter det". Man kan inte fälla hundägare i domstol för att de inte aktiverar hjärnan på hunden så länge den ges mat och motion och stressen inte går så totalöverstyr att det blir en djurskyddsfråga. Men djurplågeri är väl en fråga för tingsrätten, djurskydd för förvaltningsrätten. Begår du djurplågeri blir du dömd till böter eller fängelse, brister du i djurskyddshänseende kan du bli fråntagen djuret eller tvingad att ha hunden kopplad osv.

Svara på detta inlägg

Anja & flock
Medlem 2005-10-08
#4 11 mars 2013 av Anja & flock Re: Vallhund, djurplågeri?
Nä det kan som folk redan svarat inte klassassom djurplågeri.
Vad är det för ras?

Det låter helt enkelt som folk som inte riktigt fattat att en hund (vilken som helst) behöver lära sig bara vara och att få arbeta med huvudet på rätt sätt. Samt kanske inte är så bra på att träna/lära/fostra hund.

Men inte djurplågeri.
Svara på detta inlägg

X Of Me
Medlem 2007-06-29
#5 11 mars 2013 av X Of Me Väldigt osanoligt att det är vallning
som hunden behöver om det stämmer att det är en aussie.

Snarare är det antingen en ouppfostrad hund, en stressad som måste lära sig att ta det lugnt eller så är det som du skriver. En hund som behöver annan aktivering än vad den i dagsläget får.

Det kan även vara så som familjen säger att den är valpig och kommer komma över det. Eller som du säger att den är i akut behov av annan aktivering.


Jag skulle föreslå att du frågar om de vill följa med ut och träna något som du sysslar med. Gärna något även barnen kan göra. Sök är något mina syskon älskar att hjälpa oss med. Även spår är en höjdare.

Svara på detta inlägg

z_Cyrus
Medlem 2013-03-11
#6 11 mars 2013 av z_Cyrus Re: Väldigt osanoligt att det är vallning
ja, nu var det ju inte så att jag skrev att hunden är i behov av att valla utan jag skrev att det var en vallhund som måste aktiveras där den får använda hjärnan för det får den inte i dagsläget.
Det roliga är att jag var hundvakt till den i en vecka och aktiverade den som jag tyckte och han visade inte en tendens att vilja bita sönder något, lyssnade alltid på vad jag sa oavsett om det var andra hundar i närheten eller inte och kunde lätt ligga och ta det lugnt en stund på dagen.
Rena motsatsen till vad familjen har beskrivit honom som så för mig var det väldigt tydligt att hans hemmiljö inte är bra för honom. Antingen att det är för stressigt eller att han är understimulerad i huvudet och därför lär ta till ticks och olater.
Svara på detta inlägg

X Of Me
Medlem 2007-06-29
#7 11 mars 2013 av X Of Me Re: Väldigt osanoligt att det är vallning
Då missuppfattade jag.

Men om hunden omedelbart gav sig med problembeteendet när du hade den så kan vi ju fastställa att det inte är ett större problem utan har med miljö och möjlighet att göra.
Troligtvis har det inte med aktivering att göra då det oftast tar betydligt längre tid innan hunden inser att aktivering"kvoten" är full och att den inte behöver gå in med 100% i allt den gör.

Så det kan vara som så att den helt enkelt är valpig och därför reagerar på barnen och djuren. Den är busig helt enkelt.


Angående att bita sönder saker så beror det mer på hur hunden gör det än att den faktiskt gör det. Två av mina älskar att slita sönder saker. Ju mer det knakar och brakar desto roligare är det. Om man däremot säger att de inte ska göra det och inte ger dem möjlighet att göra det, så slutar de.Men jag tror som nämnt inte att det har så mycket med aktiveringen att göra just eftersom det gav sig så fort den kom till dig.
Däremot skulle jag om jag vore familjen med valpen börja sätta regler och gränser över vad man får göra, även valpar behöver få lära sig vett och etikett.
Om de även skulle behöva lägga in annan aktivering vet jag inte, beror ju helt på vad hunden använder för egenskaper under dagen när den leker med barnen och djuren gentemot vad den är avlad för att syssla med.

Men som sagt, gällande aktiveringen så kanske du kan fråga om de vill med ut.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Belgisk vallhund   [2] 13 nov: ErikaKa 22 nov: ErikaKa Skaffa en lapsk vallhund eller hund i stort sett?   [3] 12 apr: neabjorkk 12 apr: neabjorkk Hund var skadad en vecka – misstänkt djurplågeri   [4] 29 jul: Ratata&Izzy 4 aug: -tjejligan- Efterlyser ägare till Vilma, grand danois/vallhund   [2] 25 maj: Margarita 26 maj: Satmara Hur är Lapsk vallhund?   [7] 4 feb: Kristin_Kezo2012 9 feb: Kristin_Kezo2012 Barn misstänks för djurplågeri   [20] 12 nov: Bitti 13 nov: snuzer Lapsk vallhund - erfarenheter?   [7] 13 okt: JewelDust 14 okt: melibe Grunden för en vallhund?   [2] 24 sep: småvildar 24 sep: heelerious Erfarenhet av hur dragvilliga lapsk vallhund är?   [4] 13 aug: Jensan975 14 aug: Blåtand&Busfnuset Draghund - Siberian husky eller lapsk vallhund   [7] 13 aug: Jensan975 14 aug: Nukutvi Huskies
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Labrador Retriever | Cairnterrier | Chihuahua | Rottweiler | Golden Retriever | Australian Shepherd | Jack Russell Terrier
© 1998-2019 Enfinia AB