Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
29 mars 2013 av tokeke i övriga hundfrågor (13 svar)
Unghund som vaktar! hjälp!!
Hej! jag har en blandrastik schäfer/rottis/vorsteh...
Hon har senaste veckan blivit helt tokig och inte alls sig lik...vaktar något så fruktansvärt här hemma..vi bor högst upp i ett hyreshus..och så fort någon öppnar dörren i entrén blir hon helt tokig..börjar skälla/yla/morra/resa ragg och hon är ganska stor och har en enorm "röst" så jag väntar bara på alla klagomål som kommer välla in snart..
Hon är på helspänn hela tiden..när hon blir helt tokig vid dörren tar jag henne därifrån..säger åt henne att lägga sig i sängen och säger "tack nu räcker det"..men det gör inte saken bättre..från sin säng skäller hon och ylar..hon vägrar sluta! jag blir tokig och super nervös fast jag försöker vara lugn hela tiden.
Likadant har det blivit utomhus..skäller på allting, människor hundar osv..sitter hon i bilen skäller hon på människor som går förbi, hon har aldrig varit såhär innan!?..Hon är lite över 1 år och precis löpt för första gången kan det vara spökrädsla? hur ska jag dämpa detta beteendet?
När vi sover eller är i ett annat rum så reagerar hon inte så kraftigt på ljud i trapphuset utan det är när jag är nära. Det är som att hon verkligen lyssnar efter minsta ljud att skälla på..Detta gör mig så frustrerad! likadant när vi är hemma och det kommer någon på besök...då blir det katastrof..skäller och morrar och låter riktigt farlig och cirkulerar runt personen..även om vi är hos andra gör hon så om någon annan kommer på besök...tja, alla nya människor gör hon så mot. HJÄLP!

Som medlem kan du här läsa lite kort info om tokeke och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

pissemiss
Medlem 2008-11-03
#11 29 mars 2013 av pissemiss Veterinärundersökning och aktivering
Om det är ett beteende som har förvärrats eller tillkommit skadar det aldrig med en ordentlig veterinärundersökning för att utesluta smärta eller sjukdom.

Du har ju valt att köpa en hund som består av brukshundar och jakthundar, samtliga är raser som är avlade för att utföra ett mentalt krävande arbete.

En hund som inte får utlopp för det den är avlad för hittar gärna på egna arbetsuppgifter och att vakta huset kan då vara ett sätt.

Du skriver ingenting om hur hunden aktiveras. Jag skulle tro att din hund skulle behöva en rejäl långpromenad (1,5-2,5 timmar) per dag plus rastrundor.

Några gånger i veckan kan du lägga in någon mindre aktivitet (uppletande, lydnadsträning eller liknande). En eller ett par gånger i veckan behöver hunden få ett ordentligt arbetspass (sök, personspår, viltspår eller liknande).

För en hund som har svårt att koppla av är spår en utmärkt aktivitet. Det ger ordentlig mental utmaning, kräver koncentration, kräver inga träningskamrater och går att variera i oändlighet (liggtid, underlag, längd m.m.).

Jag tror att en förutsättning för att komma tillrätta med problemet är att du har en hund som får utlopp för sitt arbetsbehov.

Sedan kan du jobba med själva problemet. Ett sätt är: Varje gång det ringer på dörren, går i trappan eller du ser att hon lyssnar till eller spänner sig, ge henne något positivt (låt hunden bestämma vad det ska vara, t ex jättegott godis, kamplek, boll eller något annat). Även om hon hinner skälla till så gör du det positiva för att vända hennes fokus. Släng ut en näve supergott godis på golvet, kampa med henne, lek med bollen o.s.v.

Syftet är att få henne att förknippa alla ljud med att vända sig till dig för något roligt i stället för att skälla.

Du kan också läsa lite om skvallerträning på: http://evabodfaldt.com/artikelsida.asp?intArticleID=9
Svara på detta inlägg

rottisrobban
Medlem 2004-12-20
#12 30 mars 2013 av rottisrobban Re: Unghund som vaktar! hjälp!!
          Re: Unghund som vaktar! hjälp!!
          Ja hon har alltid varit lite skällig o vaktig hemma men inte på detta viset varit mer "moffande"..och inte utomhus mot människor som nu..mot hundar har hon skällt men mest ivrigt..nu låter hon farlig! Försöker aktivera henne så mkt som det går, lägger lite spår inne och ute m,m Hon är ganska stressad av sig har jag förstått, har svårt att lugna ner sig får lätt stressmjäll bland andra hundar (ex på hundklubben)..blir lätt uppspelt m.m. Undviker lekar med boll och stressade situationer. Hon är osäker bland folk och hundar kan man säga. ush jag känner mig som världens sämsta matte! vad kan jag gjort för att hon blivit såhär!
Om det är till någon tröst är det förmodligen INTE du som är "världens sämsta matte". Med en hund från en stabil kombination inom en av de raser din hund har hade du med stor sannolikhet inte haft dessa problem.
Osäkerheten har hon nog med sig i arvet. Jag skulle inte våga köpa en sådan blandning som du skaffat. Det är omöjligt att veta hur sådana kombinationer slutar. Spec. då det ofta inte finnas någon tanke bakom aveln.

Det jag tycker du ska göra är att ta hjälp av någon kunnig i ditt område som kan hjälpa dig. Hoppas det löser sig för er.
Svara på detta inlägg

z_Karhu
Medlem 2011-06-22
#13 30 mars 2013 av z_Karhu rottisrobban
+1

Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Stressad valp?? SNÄLLA hjälp.   [16] 2 okt: drainer 12 okt: drainer Hjälp!? Kunskap efterfrågas!   [1] 22 sep: sakalladtilla 22 sep: Puddingpastejn Hjälp - vår hund vägrar gå åt vissa håll   [1] 19 sep: Unobunoheterjag 19 sep: Puddingpastejn Hjälp! Valpen åt svam!!   [2] 17 sep: Hejdlöst 17 sep: Hejdlöst Stora problem med liten hund, Hjälp   [5] 31 jul: Doge 8 aug: SpringerSpaniel Hjälp mig hitta rätt hundras!   [4] 31 jul: nellyj 2 aug: Puddingpastejn HJÄLP, staffevalp   [3] 8 maj: Staf 19 maj: Halvtand Hjälp att välja första hund   [4] 2 maj: Kattisb 3 maj: Kattisb Köpa omplaceringshund yorkshireterrier hjälp   [9] 17 apr: tittioo 22 apr: Lona Hjälp parning !?   [1] 14 apr: Humlan12 14 apr: Gurkans
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Dansk/Svensk Gårdshund | Jack Russell Terrier | Chihuahua | Golden Retriever | Yorkshireterrier | Schäfer | Dalmatiner
© 1998-2020 Enfinia AB