Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
3 juli 2013 av duende i utställningsforum (6 svar)
Minimalt överbett på hund? Vill ställa ut?
Hejsan
Jag har en kompis som köpt en hund som har minimalt överbett.
Hon har ställt hunden flera gånger på små utställningar för att träna hunden.
Dom har tittat på hundens tänder men inget sagt jag vet att det var fint bett han hade då.
Men nu är valpen 6månader och det ser ut som han har fått litet överbett igen.
Hon har anmält till många Skk utställningar nu som hon tänkt åka på men nu undrar hon om det är lönt hon vill inte få Kep på hunden.
Får man Kep eller åker man ut på gult band?
Tycker ni hon ska gå på dom utställningar som hon har anmält till eller ska hon vara hemma vad tycker ni?
En del säger att det kan rätta till sig men tror ni det?
Framtänderna ligger över undertänderna nu säger hon.

Som medlem kan du här läsa lite kort info om duende och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Solklart
Medlem 2008-01-17
#1 3 juli 2013 av Solklart Det beror på vad hon menar.
Att "övertänderna" ligger framför "undertänderna" kan ju helt enkelt vara ett saxbett?
http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Saxbett

Skulle den nu ha överbett så kan hon ju ställa hunden en gång och se vad som händer. Vad som händer i bedömningen för en hund med bettfel beror på vad det står i just den rasens standard, för vissa är det diskvalificerande och för andra raser är det inte det.
Bilder:
Svara på detta inlägg

Tugga Terrier
Medlem 2004-03-15
#2 3 juli 2013 av Tugga Terrier På valputställning...
...får man inte "KeP" och domarna vet förhoppningsvis att valpar inte är färdigutvecklade i munnarna.
När valpen börjar visas i Juniorklass efter 9 månaders ålder brukar domarna också veta att många raser inte är färdigutvecklade i bettet då heller.

Så länge överkäkens tänder ligger över underkäkens utan att det glipar emellan räknas bettet som godkänt saxbett. Ett litet överbett kan rätta till sig senare, eller förvärras. Beroende på vad det är för ras bedöms bettet mildare eller strängare, ett knappt överbett behöver inte nödvändigtvis stjälpa en hund som för övrigt är av hög kvalitet.
Svara på detta inlägg

Malin med Ella
Medlem 2002-11-22
#3 3 juli 2013 av Malin med Ella Ingen risk för Kep
Kep kommer hon iaf inte få, det handlar ju om att hunden öht inte kan bedömas - den kan vara gravt överviktig, halt, totalt feltrimmad eller studsa omkring hela tiden så att det inte går att se hur den ser ut.

Sen beror det ju helt på rasen hur tänderna bedöms, vad som är ett mindre fel inom en ras anses diskvalificerande inom en annan. Så hon bör konsultera rasstandarden och kanske be någon (uppfödaren?) titta på tänderna.
Svara på detta inlägg

Gurkans
Medlem 2004-01-01
#4 3 juli 2013 av Gurkans KEP är inte samma sak som Disqualified!!!
KEP är förkortning av Kan ej prisbelönas (cannot be judged) och delas ut till hundar där domaren inte kan bilda sig en rättvis bild av dess förtjänster och brister, t ex pga hälta, över-/underhull, bristande uppvisning etc. KEP kan aldrig delas ut till en hund pga bettfel. KEP är ett neutralt omdöme, det är ingen plump i protokollet, utan det ges när domaren inte kan bilda sig en uppfattning om hunden.

Bettfel brukar vanligen inte heller vara diskvalificerande (om det var det du menade med KEP) om det inte uttryckligen anges som ett diskavlificerande fel i rasstandarden. Är bettfelet gravt så kan hunden diskvalificeras i alla fall, men då pga osunt bett. Visst kan man få "gult band" (man delar ju inte ut band längre) vilket betyder Good, men man kan även få "grönt band" vilket betyder Sufficient (motsvaras väl mest som gamla tiders 3:e pris), men är bettfelet obetydligt så kan det lika gärna bli ett Very Good eller t o m Excellent, beroende på hur bra hunden är i övrigt. I valpklass delas ju dessa omdömen inte ut, så det som lär hända, om bettfelet är klart synligt är att valpen inte får ett hederspris.

Underkäken växer under längre tid än överkäken, så ett litet överbett kan absolut växa till sig. Ni får helt enkelt vänta och se hur det blir.
Svara på detta inlägg

RävHunden
Medlem 2012-04-01
#5 3 juli 2013 av RävHunden olika dommare olika dömen
jag skulle testa och se. Olika dommare dömmer ju helt sjukt olika. v
Svara på detta inlägg

Elaka Måns
Medlem 2007-07-27
#6 4 juli 2013 av Elaka Måns Så här är det vettu
Ett överbett kan man inte säkerställa förrens hela kraniet har växt färdigt. Underkäken är den del av skallen som utvecklas sist, därför kan det se lite "lattjo" ut i munen innan hunden är färdigväxt.
Vid ett normalt saxbett (som de flesta hundraser har) så ligger framtänderna aningens aning utaför underkäkens tänder när alla tänder har kommit och som sagt underkäken är färdigväxt.
Inte skulle jag oroa mig för vilken färg jag skulle få av domaren vid bedömningen, jag hoppas alltid på att domarna är färgblinda
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
FÅR MAN STÄLLA UT MED ETT LÄKT HOTSPOT?   [4] 22 jun: storlitenhund 29 jun: Qela Överbett litet eller grovt?   [2] 7 jun: Linnel 8 jun: Gurkans Överbett på valp   [5] 3 nov: infl8 4 nov: Gurkans Dragkamp med valp med överbett   [4] 28 apr: Simonk 29 apr: Ayrin Valp med överbett   [9] 16 apr: Simonk 17 apr: Simonk Vilka krav är ok att ställa på en dagmatte?   [7] 12 mar: Trollhassel 15 mar: Ayrin Överbett hos Valp, veterinärkostnad- Hämtas om 4d   [5] 17 feb: Deawin 18 feb: Gurkans Överbett hos Valp, veterinärkostnad- Hämtas om 4d   [0] 17 feb: Deawin Ställa ut med exteriörfel?   [4] 26 aug: Nivalis 27 aug: Gurkans Överbett på valp   [8] 8 jan: AmasonAnna 9 jun: hundöga återkomst
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Grand Danois | American Staffordshire Terrier | Cocker Spaniel | Cavalier King Charles Spaniel | Finsk Lapphund | Boxer | Dobermann
© 1998-2023 Enfinia AB