Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
5 juli 2013 av LadyClegane i skaffa hund (10 svar)
Schäfer, Rottweiler eller Dobermann?
För ett tag sen skrev jag en "rasväljartråd" och fick då tips om att kolla upp Rottweiler, Dobermann och schäfer, jag gillar alla 3 väldigt mycket, har besökt lite kennlar, och träffat hundar ute, och jag kan verkligen inte bestämma mig för vilken, jag tror att jag lutar ganska mycket åt en Rottweiler (fast samtidigt så är dom andra 2 också superfina), men jag skulle jättegärna vilja höra vad ni som har erfarenhet av raserna eller en av dom säger!

Det jag vill ha i min hund: En lojal kompis som vill följa med på ALLT, åka runt, vara i stan, ute på landet, kunna gå lös i skogen med mig, gå på "vanliga" promenader eller kasta boll/en kombi, lättlärd med "will to please" fast den kan vara lite självständig bara den lyssnar när det behövs, skulle gilla lydnad, agility, eller spår/kombi av några, kan ta det lugnt några dagar (fall man är sjuk eller det verkligen stormar ute) utan att flippa ur, gärna lite reserverad mot främlingar, och väldigt "nära" ägaren.

Om ni kommer på någon annan ras så skriv gärna! Men ingen trimras.

Och som sagt dela gärna med er av era erfarenheter.

Som medlem kan du här läsa lite kort info om LadyClegane och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Megran
Medlem 2011-11-17
#1 5 juli 2013 av Megran Har två rottisar
En tik på ca 2 år och en hane på 7 mån. Trevliga och fina, men väldigt olika. Tiken är reserverad mot vissa folk (trots det fick hon omdömet 'mycket vänlig' på utställning) och vissa människor vill hon inte alls hälsa på. Hon är generellt ganska försiktig, i vissa situationer, och har även en del rädslor, tex höga ljud och röster, mörker, skott, 'konstiga' saker, just nu är hon även rädd för fodersäcken då den höll på att falla omkull när hon stod bredvid den en gång. Men även oerhört go och mysig i min närhet. Lyssnar för det mesta, men är en jaktgalning så får hon upp ett spår tappar hon öronen helt och hållet, så jag har henne inte längre lös i skogen. Möjligtvis på plaster där jag har mycket bra uppsikt och där allt vilt är bortskrämt. Har fjällvandrat längs kungsleden med henne och hon har följt med mig överallt, åkt nattåg, båt, bilat till tyskland, buss, 11 mil fjällvandring. Vi spårar (vilt och person), lydnadsträning/bruks, går ut på agilitybanan ibland med det är bara för att hon tycker att det är roligt att klättra på sakerna där.

Valpen (han kommer nog att kallas det resten av sitt liv, trots att han numer är unghund) är mycket mer social, älskar alla människor och helst barn. Glad och obekymrad, förstår inte alls vad det är som kan skrämma tiken när hon blir rädd. Åxå en jaktgalning, så honom kan jag heller inte ha lös. Han tycker mycket om att spåra, så jag tror att det är därför han springer efter vilt. Han kan även spåra efter människor vi träffat i skogen och tenderar att bli okontaktbar då. Vi spårar en del åxå och jag funderar lite på patrullhund/räddningshund med honom. Han är ganska kaxig mot andra hundar just nu, könsmognad, men absolut inte agressiv. Låter och mullrar en del, vilket kan misstolkas mycket, men är snäll.

Hundarna får ca 2-3 timmars motion/dag, ibland mer och ibland mindre. Dom fixar även dom dagar det blir mindre motion, även om det kan märkas på dom. Olaterna kommer och dom blir rastlösa. Tiken är ganska nöjd med att bara få vara ute och ligga på gräsmattan och titta. Valpen har lite högre krav, och skulle nog gärna vilja springa in till korna och bita dom lite i bakhasorna tror jag =P

Det jag kan känna så här i efterhand är att jag inte hade en aning om vad det var jag ville ha i en hund när jag köpte min tik. Hon var dessutom en omplacering. Jag tycker det är svårt att veta vad man vill ha när man inte har något att jämföra med. Valpen är mer den hund som jag från början ville ha. Kommer ju dock aldrig att ångra att jag skaffade tiken, hon är också helt underbar. Dock är ju hennes rädslor ett hinder, mest för henne själv. Oerhört jobbigt att behöva se henne vara rädd och okontaktbar.

Och ska du träna agility med hunden gäller det även att du hittar en rottis av lättare modell. Ett kullsyskon till min tik, en hane, väger 40 kg så han är ganska liten och nätt. Sen finns det ju hanar som väger 20 kg mer. Jag föredrar lättare hundar, dom håller bättre. Och jag ser faktiskt inget syfte med att hålla på och avla på dom stora hundarna. Visst ska dom följa rasstandard någorlunda, men att dom väger 15 kg mer 'bara för att' finns inget syfte med, förutom kanske att uppfylla någons peniskomplex...

Lycka till med att bestämma dig =)
Svara på detta inlägg

Dimma
Medlem 2004-12-04
#2 5 juli 2013 av Dimma Re: Schäfer, Rottweiler eller Dobermann?
Jag har hört att rottweilern har lätt för att jaga, sen har den också problem med leder, Dobermann har också hög sjukdomsbild samt leder.

Skulle jag välja skulle jag välja schäfer även de kan jaga,

Jag skulle titta på rassidorna sen kontakta olika uppfödare (även samma ras)


Lycka till
Svara på detta inlägg

Cahira
Medlem 2002-04-20
#3 5 juli 2013 av Cahira Re: Schäfer, Rottweiler eller Dobermann?
Nog för att det är rätt nära schäfer men jag tänkte på vit herdehund då jag läste..? Har dock inte bra bild av rasen så vet inte hur bra min hjärna tänker där :)
Svara på detta inlägg

LadyClegane
Medlem 2013-06-06
#4 5 juli 2013 av LadyClegane Re: Schäfer, Rottweiler eller Dobermann?
Jag föredrar nog schäfer då, dom vita herdehundarna jag träffat har varit spattiga och lättskrämda tyvärr :(
Svara på detta inlägg

Ch791022
Medlem 2010-06-27
#5 5 juli 2013 av Ch791022 Varför en ras med så mycket skärpa
som du har i dessa tre raser?
Är du ens säker på att det är bruksras du är ute efter?
Känns inte som du vill ha "så mycket hund", som det är med bruksraserna. Det är tex mycket enklare att ha med sig en labbe eller flatte bland folk så som du vill ha den, man behöver inte på samma sätt fundera över vad folk runt omkring gör och hur dom beter sig på samma sätt.
Jag har idag dobbis, och har tidigare haft rottis, och med denna typ av hund måste du alltid tänka steget före hunden så att du har den uppstyrd i alla situationer med folk runt omkring. Det räcker liksom att din hund far fram mot någon vid busshållplatsen för att den vill hälsa för att folk ska bli rädda många gånger.
Med de flesta andra raser så har folk inte lika låg acceptanströskel för att något skulle bli fel så länge hunden inte gör skada på någon.
Annars har du ju även aussien som är brukshund light, mindre skärpa fram för allt men med både förigheten och arbetsmotorn som du hittar i övriga bruksraser

Men om du absolut bestämt dig för någon av dessa tre raser så hade jag för din del satsat på en liten lätt rottistik. Dom är inte lika extrema arbetsmaskiner som både schäfern och dobbisen av dom roliga linjerna, och jag tycker dom är enklare bland folk då dom inte är lika snabba, och även det att vill man inte ta sig till elitnivå i någon gren så är rottisen tacksammare att träna med för den tål på ett annat sätt att man gör fel, och dom är vanligtvis mycket mindre jaktidioter än både schäfern och dobbisen.

/Camilla
Svara på detta inlägg

LadyClegane
Medlem 2013-06-06
#6 6 juli 2013 av LadyClegane Re: Varför en ras med så mycket skärpa
Hej och tack för ditt svar!
Japp jag vill ha en brukshund, jag ska jobba ganska bra med hunden, det där var liksom "en normal tråkdag".
Svara på detta inlägg

Ch791022
Medlem 2010-06-27
#7 6 juli 2013 av Ch791022 Re: Varför en ras med så mycket skärpa
Vad är det du vill göra med hunden träningsdagarna då, med tanke på att de ska vara de flesta dagarna vara om det är brukshund som du ska ha.
Svara på detta inlägg

Woofer
Medlem 2012-05-06
#8 6 juli 2013 av Woofer Re: Schäfer, Rottweiler eller Dobermann?
Dobermanns är jaktidioter, de är snabba och man måste träna inkallning till öronen blöder om man vill kunna ha dem lösa i viltområden. De mognar sent, först vid treårsåldern börjar de landa ordentligt mentalt. Det finns även många rasbundna sjukdomar.

De har även en otrolig energi, du kommer aldrig se en dobermann som segar på lydnadsplan eller lunkar fram i spåret. En dobbe är otroligt allround, kollar man på rasklubbens sida finns hundar med allt ifrån freestyle- och HTM-meriter till IPO-champions och SM-vinnare i drag. Jag tränar lydnad, spår och drag med min dobermannhane och blir ständigt förundrad över hans outtröttlighet. Lugna dagar hemma är inte heller något problem, men vi har fått träna passivitet rätt mycket.

Jag tycker rottisar är alldeles för sega och tunga. Jag vill inte ha en hund med mindre ork än mig, som inte har vilja eller ork att köra drag och är för kraftigt byggd för att kunna träna agility. Schäfrar tycker jag saknar en del av självständigheten som dobermanns har och de är för förarveka för min smak. Men vad som passar en person kan vara helt fel för en annan, så är du inne på rottweiler efter att ha träffat de olika raserna är det nog rottweiler du ska ha.
Svara på detta inlägg

hundälskarensandra
Medlem 2011-04-14
#9 12 juli 2013 av hundälskarensandra Re: Schäfer, Rottweiler eller Dobermann?
Hej! Jag skulle nog säga att rottweiler skulle nog passa dig rätt så bra i vardagen jag har 2-3 st nu hanar min bror som inte bor vid mig äger en som jag hjälpt till med träning och vi brukade passa den. annars är det två andra hanar vid mig ena är väldigt energisk vill med ut på allt spring lös i skogen älskar att bada som även är lugn inomhus!! :) Min andra på snart 4år är lite latare inomhus (dock) men ute vill han gärna springa iväg för sig själv men när man ropa r kommer han tillbaks han vill ofta ut på promenader specielt i skogen!! Vi har även haft en tik för 1år sedan men pga en olycka så fick hon avlivas..
Spår och sök passar in väldigt bra på rottisar!! Dom flesta gillar det! :) Agility är det inte så många som tränar dom med, men jag gör det faktiskt därför jag älskar agility!! och rottisar! Det enda är att man ska ju helst inte hoppa högre än 50-60cm och det är viktigt att dom får massage innan och efter träningarna. Sen såklart någon gång i månaden kan man ju höja hindren lite till! Dom är även väldigt lättlärda rottisar. Och vill oftast följa med på allting! Men dom kräver ju en fast hand att man är ledaren över hunden och inte tvärtom då brukar problem dyka upp..
ska nog sluta skriva tänkte bara skriva lite kort men det blev ändå långt..

Om det är not mer du undrar kan du skriva till mig på meddelanden!
Bilder:
Svara på detta inlägg

Cahira
Medlem 2002-04-20
#10 12 juli 2013 av Cahira För att vara helt ärlig...
så tycker jag du ska kolla in riesenschnauzer. Det är en trimras men det är snabbt att raka ned med maskin om man inte vill rycka. I gengäld fäller de inte. Tror även bouvier des flandres kan fungera. De har inte alls samma skärpa som de du räknar upp och klarar absolut det du vill ha i en hund.

Annars labbe eller flatte som nån sa.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Mycket sjuk schäfer valp   [3] 4 dec: Schäfer tik 4 dec: Anneli Nosstyrd schäfer   [12] 20 okt: Ginza Schäfertik 28 okt: Lillapyret Ni som har haft/har en rottweiler, se hit!   [1] 27 sep: Tidvatten 25 okt: fyratassar 4åring och 2 dobermann   [6] 7 sep: vakthunden87 10 sep: pipilotta Köpa Schäfer - prestationsångest   [5] 9 mar: TigerLilja 9 jul: Sussane Aktivera dobermann.   [2] 4 okt: vakthunden87 8 okt: Ayrin Träna min framtida rottweiler valp   [7] 30 aug: eynar 3 sep: Rux Någon som har schäfer/rottis valp ? :)   [0] 27 jul: Sveasmatte Blandras golden retriever - schäfer   [4] 23 maj: Bella01 27 maj: Lona bli med rottweiler   [1] 22 maj: Markus96 23 maj: Ayrin
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Dobermann | Schäfer | American Staffordshire Terrier | Dalmatiner | Cavalier King Charles Spaniel | Rottweiler | Cocker Spaniel
© 1998-2021 Enfinia AB