Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
7 augusti 2013 av DearHound i dragforum (12 svar)
Raser passande drag på hobbynivå?
Jag och min moster körde fast när vi försökte rådge hennes väninna som är i hund-köpar-tankar.
Väninnan ifråga är nyfiken på drag och har provat på det lite uppe till fjälls och fick tydligen mersmak, men det lär stanna på hobbynivå.
Hon är hundvan och har tidigare haft hundar med bruksinriktning.

Vi kom snabbt fram till att Siberian Husky och Alaskan Malamute kanske inte är det första man ska se sig efter om draget bara ska vara som en hobby.

Vad kan ni rekommendera för raser som kan gilla drag men inte behöver det för att överleva? (Om dom finns i liknande polarhundförpackning blir Ylva överlycklig).

Helst ska de vara byggda så att de med gemensamma krafter klarar av att dra ett ekipage på ca 100kg under rätt förhållanden.
Jag tycker hon har rätt boende och tiden för att ha flera djur i familjen.
Dessutom är hon nyfiken och väldigt villig att lära sig. (Träning etc.)

Hoppas ni har några tips & idéer!

Som medlem kan du här läsa lite kort info om DearHound och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

the0911
Medlem 2010-06-17
#1 7 augusti 2013 av the0911 Jag är absolut inte kunnig
Men har sett i andra trådar här på vovve att Samojed kanske kan vara något för någon som vill dra mer på skoj.
Svara på detta inlägg

Nukutvi Huskies
Medlem 2004-04-19
#2 7 augusti 2013 av Nukutvi Huskies Re: Raser passande drag på hobbynivå?
Jag tänker att många väljer bort t.ex. Siberian husky lite för snabbt ibland (på samma sätt som andra väljer den FÖR snabbt). Drag på hobbynivå fungerar utmärkt för de flesta sibbar, speciellt om de får vara två eller fler vilket är en viktig faktor för dem. Ska man bara ha en draghund är en malamute oftast mer passande eftersom de verkar trivas oftare som ensamhundar samt är starkare.

Man måste inte köra 10+ mil i veckan för att hålla hunden nöjd men en sibbe vill få jobba rejält med kroppen ett par gånger i veckan. Beroende på hur tränad hunden är kan det dock räcka väldigt bra med ca en mil 2-3 gånger i veckan t.ex. och promenader och övrigt annars, dvs. 2-3 timmars ren fysträning i veckan typ. Om hon redan nu tycker att det är skoj så lär det ju inte bli mindre roligt sen. =)

En vettig Alaskan husky (blandras) kan också vara en rolig lösning, de är lite mer som "vanliga hundar" än en Siberian och oftast ännu enklare och bättre draghundar att komma igång med men där finns stor bredd och både "enkla" och mer "energiska" hundar. Det viktigaste för en sibbe är inte att den får springa jorden runt, däremot vill de gärna bo med minst en hundkompis (gärna en sibbe till) och få jobba med kroppen ett par gånger i veckan som grund samt ha ett roligt hundliv i övrigt förstås.
Svara på detta inlägg

DearHound
Medlem 2012-05-29
#3 7 augusti 2013 av DearHound Re: Raser passande drag på hobbynivå?
Tack för ett så utförligt svar! *två tummar upp*

Jag får ta och be om ursäkt för mina "fördomar" om dina Huskies!
Ska skicka detta vidare, så får jag ta och läsa på bättre om de fina snöhundarna.

Tack igen!
Svara på detta inlägg

alexlinn
Medlem 2009-10-27
#4 7 augusti 2013 av alexlinn Re: Raser passande drag på hobbynivå?
Min Bernersennen älskade att dra---jag hade verklig nytta av henne . Samtidigt hade hon många andra goda egenskaper och var lättsam på alla sätt.
Svara på detta inlägg

Koffen
Medlem 2009-02-13
#5 7 augusti 2013 av Koffen Re: Raser passande drag på hobbynivå?
Samojed?
Svara på detta inlägg

Bovven
Medlem 2011-02-17
#6 7 augusti 2013 av Bovven Re: Raser passande drag på hobbynivå?
Samojed som andra har skrivit. Men sedan har vi ju bouvier des flandres som ofta älskar att dra. Den är ju avlad en gång i tiden för detta syfte bl.a, likt berner sennen. Dock är det en friskare och lite lättare och smidigare hund då den är mindre i storlek. Men egentligen så går det bra att dra med de flesta hundraser. Bättre att kolla in övriga egenskaper som passar en i övrigt, och se till att det är röntgat långt bak i leden ordentligt :)
Svara på detta inlägg

Nukutvi Huskies
Medlem 2004-04-19
#7 8 augusti 2013 av Nukutvi Huskies Re: Raser passande drag på hobbynivå?
          Re: Raser passande drag på hobbynivå?
          Tack för ett så utförligt svar! *två tummar upp*

Jag får ta och be om ursäkt för mina "fördomar" om dina Huskies!
Ska skicka detta vidare, så får jag ta och läsa på bättre om de fina snöhundarna.

Tack igen!
Ingen fara, fördomar om huskies SKA man ha! Mycket bättre de än de som tror att de är söta Disneyvargar, DET är farligt.
Svara på detta inlägg

DearHound
Medlem 2012-05-29
#8 8 augusti 2013 av DearHound Re: Raser passande drag på hobbynivå?
Svara på detta inlägg

Ninjo_2
Medlem 2012-10-16
#9 26 augusti 2013 av Ninjo_2 Re: Raser passande drag på hobbynivå?
Hej!
Kommer in lite sent i tråden, men kan inte låta bli. Hur vill din mosters väninna att hunden skall vara i övrigt? Vad vill hon göra med hunden när de inte drar? Skall det vara en hund eller flera?

Jag har haft brukshundar och polarhundar (samojed och malamut). Generellt sett så är polarhundarna mycket mera självständiga, egensinniga. De har ett behov av "de stora vidderna" och behöver inte sin ägare för stöd och uppmuntran. En brukshund är avlad för att samarbeta på ett annat sätt och därför blir det stora skillnader i vardagshundägandet om man äger en bruks- respektive en polarhund.

Lite kort om mina erfarenheter av polarhundar:
Oftast är polarhundarna svåra att ha lösa pga av stark jaktlust. Malamuten och Grönlandshunden är ganska skarpa i psyket. Samojeden och sibben är skälliga. Alla älskar så vitt jag har förstått att gräva!! De är svåra att hålla instängda i hundgårdar då de gillar att ströva fritt samt att jaga i skogen.

Grönlandshunden och malamuten är störst av polarhundarna och därmed starkast (viktig om man skall ha få hundar). Grönlandshunden kan möjligen vara lite tuffare än malamuten. Att hitta en grönlandshund som har draglust är inga problem, men att hitta en malamute med det samma är betydligt svårare dessvärre.

Sibbarna kan vara nervösa. Man hör ofta att folk har svårt att få sina sibbar att äta. Jag lånade hem en sibbe en gång och henne kunde man inte ha lös ensam inne i huset för då slet hon sönder allt (men det kanske berodde på dålig socialisering i just det fallet?). Sibbarna och samojederna är mjuka i psyket. Samojederna är mera all-aroundhund. Det kan vara svårt att hitta en samojed med dragvilja.

Pälsvården råder det delade meningar om... En del borstar aldrig, andra anser att man måste borsta en gång i veckan. Detta beror forståss också på om man kommer att ha hunden inne. Man skall dock veta att en polarhund har mycket päls och fäller intensivt två gånger per år. Jag tycker dock att det är enkla hår att dammsuga upp.

Lite kort rörande brukshundar till hobbydrag:
Jag har kört med en flatcoated retriever och hon var jättebra!! Men det är klart, hon skulle inte ha orkat lika långt som en malamute eller gått lika fort som en sibbe förståss. Och pälsen hade inte funkat så bra för övernattningar utomhus i snöstorm på fjället. Andra "bruksraser" som man ser regelbundet i dragsammanhang är schäfer, riesensnauser, mallinois, labbe etc. Jag har en kompis som kör med faraohundar... Allt är möjligt!

Köper man en brukshund för att ha till drag måste man räkna med att man får lära den att dra. Polarhundarna har det i princip i sina gener. Och man skall vara medveten om begränsningarna i användningen som jag skrev om i stycket ovan. Hundvardagen blir dock lite annorlunda än om man skaffar en polarhund.

Man kan ju också överväga en stående fågelhund. Fosteh och pointer är mycket populära som draghundar. Även settrarna kan bli bra draghundar. Dessa hundar tror jag dock har ett mycket stort motionsbehov!


Så, sammanfattningsvis; vilken hundras man väljer beror på vilken typ at drag man vill utöva och hur man vill att vardagen skall se ut. Ofta kanske det blir en kompromiss utifrån dessa båda intressen.... ;-)

Lycka till till din mosters vännina! Drag är superkul!Svara på detta inlägg

Nukutvi Huskies
Medlem 2004-04-19
#10 26 augusti 2013 av Nukutvi Huskies Re: Raser passande drag på hobbynivå?
Bra inlägg, men jag måste kommentera ett par saker. Sibbar är sällan skälliga, många sibbar skäller aldrig nånsin! Jämfört med de flesta samojeder kan man knappt säga att en sibbe skäller alls i de flesta fall. Däremot kan de gilla att yla en stund ibland.

En sibbe ska absolut inte vara nervös heller, då har du träffat dåliga exemplar. Däremot kan de vara svåra att få att äta och att lämna ensamma om de bor som ensamhundar. De har väldigt stort behov av att ha en "flock" och det finns många exempel på sibbar som ätit kasst och strimlat huset när de lämnats, och sen blivit helt lugna och hungriga när de fått en kompis.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Blandras - vilka raser? (Bild)   [2] 23 nov: Manageit 21 jan: butterfly Val av dessa raser?   [0] 4 aug: emellaya Vad finns det för "allround"-raser?   [15] 4 feb: Blomkrans 14 apr: Pandoras box Nyfiken och kluven på raser...   [6] 18 jun: Voff 92 19 jun: Voff 92 Vilka raser är min blandras?   [9] 15 maj: Michaela95 20 mar: Gurkans Tips på raser som är en sportig sällskapshund.   [3] 10 aug: danjoa 12 aug: Anneli Hundras passande i barnfamilj   [6] 26 mar: idaerixxn 31 mar: hundöga återkomst Tips på raser (friluftshund)   [24] 28 feb: Sofie & Zsandor 5 maj: felucca Intressant tanke kring rasers storlek   [5] 9 nov: Gurkans 22 mar: Voff 92 Bör jag vänta med min hund eller böja kolla raser?   [15] 11 okt: dannytom 19 okt: lillflingan
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Jack Russell Terrier | Grand Danois | Rottweiler | Golden Retriever | American Staffordshire Terrier | Cavalier King Charles Spaniel
© 1998-2024 Enfinia AB