Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
27 augusti 2013 av Chiliheart i skaffa hund (2 svar)
Siberian Husky Show vs. Working
Ni som har erfarenhet av båda - vad säger ni är den största skillnaden i mentalitet, motion, uppförande etc? Gärna både till vardags och i spann.

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Chiliheart och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Nukutvi Huskies
Medlem 2004-04-19
#1 27 augusti 2013 av Nukutvi Huskies Re: Siberian Husky Show vs Working
Jag tror det lätt bli lite fel om man tänker att man jämför svart med vitt liksom, det handlar ju om en gråskala som går in i sig själv på många sätt. Det är ju så många faktorer med! Finns "showsibbar" som faktiskt jobbar riktigt bra och med lite tur har vettig fysik, men några sprinthundar blir de ju inte. Å andra sidan finns det ju sprinthundar som inte riktigt ser ut som sibbar längre heller. Vad som är rätt eller fel är ju inte alltid enkelt att bena ut beroende på vem man frågar.

Jag har en sibbe med rätt mycket showlinjer nu och förutom att hans kropp är helt fel för att kunna springa snabbt/långt så ljudar han mycket och har stort behov av mental aktivering. Han är "fel" på så många sätt rent dragmässigt, men en väldigt trevlig och allround hund, enkel att ha lös, älskar att träna lydnad, rally och allt sånt, ivrig i spannet men hans fysik begränsar honom ju om man skulle vilja köra långdistans. Det tror jag aldrig att han skulle klara.

Annars tycker jag att många showhuskies som jag träffat är lugnare och lättsammare. De verkar inte ha lika mycket "instinkter" och vara lika "mycket" helt enkelt. Något som jag själv ser som en nackdel, men för de som vill ha en tam varg så är det förstås positivt. Det farliga är ju om de som har såna hundar går runt och berättar att "så här är sibbar" och sen omedvetet "lurar" folk att skaffa sibbe, när de sen får hem något helt annat.

Sen finns ju olika "typer" av arbetande huskies också, nu avlas det ju en hel del på sprint t.ex. Själv ser jag sibben som en långdistanshund och jag tycker att man ska avla mot det, utvärdera hundarna genom att köra långdistans innan avel osv helst. Att en hund är jätteduktig på sprint behöver absolut inte betyda att den ens klarar långdistans, det är en helt annan grej.
Svara på detta inlägg

Inkainuq
Medlem 2011-09-09
#2 27 augusti 2013 av Inkainuq Re: Siberian Husky Show vs. Working
Upplever ingen större skillnad mentalt på dom olika typerna, utan det hänger mer på linjerna och vad uppfödarna har valt att avla på. Show Sibbar är precis lika omöjliga till att ha lösa som working OM INTE uppfödaren aktivt valt att avla bort ifrån den starka rovdriften dessa hundar har överlag. Dom har också samma behov av att få göra av med energi och få mental stimulans, men även här påverkar linjerna och det skiljer sig åt oavsett om det är en utställningsuppfödare eller en workinguppfödare. Det som jag tycker utmärker sig hos ganska många workinguppfödare är det att dom avlar efter en tydlig av och på-knapp, man vill att hunden ska vara lätt att "tända" vid arbete MEN den ska ha lätt för att snabbt gå ner i varv och hålla sig lugn (dvs så lite inre stress som möjligt) så fort selen tas av. Hundarna skall även klara längre perioder utan någon nämnvärd aktivitet (tex sommaren) utan att börja må psykiskt dåligt. Jag har två stycken av arbetande linjer, avlade till medel och långdistans i åtanke. Dom är även väldigt nära besläktade, men har trotts detta ärvt något annorlunda. Äldsta hanen är otroligt lugn, social, vänlig och stressar inte upp sig lätt. Klarar långa perioder utan aktivitet utan att krypa i skinnet. Kan vara segstartad vid aktivitet men ju längre han går desto hårdare jobbar han. Så fort selen åkt av är han lugn och avslappnad. Den yngsta är även han mycket social men mer självständig. Snabb att tända vid aktivitet och ger järnet ifrån första sekund och ända fram till slutet. Har svårare för att varva ner och kräver mer aktivitet överlag, går det för långt mellan aktiviteterna blir han odräglig och stimmig. Det finns en del show Sibbar med okej anatomi, men dom flesta är tyvärr inte byggda till att klara det rasen är ämnad till. Man kan säga att show Sibbens fysik gör att den sliter mer på kroppen och håller inte lika länge som en bra avlad working Sibbe gör när man pratar om draget. Sprint sibbarna är inte så vansinnigt utbredda just i Sverige, men det finns ett fåtal kennlar som avlar åt det hållet. Men dom säljer nästan aldrig sina avkommor till vanliga personer utan då ska det vara andra kennlar som tävlar inom sprint. Jag tycker personligen att man ska köpa av dom som föder upp arbetande hundar, det är vad som är en Siberian Husky. Dom flesta ställer även ut sina hundar men låter som sagt inte show vinster vara det som avgör i överhand vad som avlas på, utan ser till en större helhet där det som står skriver om SH'ns arbetsfunktion i rasstandarden tas på största allvar. Vill man vara näst intill garanterad en SH som kan vara lös ska man höra av sig till Ole Dag Lovvold som äger kennel Vargteam i Norge. Han har avlat på SH's utan jaktinstinkt i ca 30 år utan att förlora den höga arbetsmoralen i selen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Siberian husky med b12 brist.   [1] 9 jul: Abrakadabra 13 jul: Voff 92 B12 brist hos siberian husky   [0] 9 jul: Abrakadabra Siberian Husky med showlinjer   [0] 31 mar: Nivalis Räcker den här motionen för en Siberian Husky?   [4] 14 aug: arv 12 sep: Evolve Alaskan husky? :-)   [5] 26 mar: Lona 30 mar: Sigge husky bland grannar och andra människir   [10] 25 jan: lillflingan 6 feb: Sigge Alaskan husky funderingar   [3] 20 jan: hippy 21 jan: VildaVittra Myten hos Siberian husky   [1] 22 aug: lillflingan 22 aug: Sezziyanen Husky klee kai eller mini husky   [12] 15 aug: Rickard82olsson 18 aug: Ayrin Ni med Siberian Husky, m.fl. polarhundar...   [8] 6 feb: BushundenL 6 feb: BushundenL
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Boxer | Grand Danois | Rottweiler | Labrador Retriever | American Staffordshire Terrier | Shetland Sheepdog
© 1998-2020 Enfinia AB