Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
30 augusti 2013 av livetärlagotto i utställningsforum (8 svar)
Baksporrar på min utställningshund!!
I veckan fick jag hem min 6 månaders lagottohane på halvfoder. Han är lovande rent fysiskt och jag och uppfödaren har planerat att ställa ut och eventuellt, om han lever upp till förväntningarna, ta upp till 2 kullar på honom.
Idag märkte jag att han har baksporrar, har inte märkt det innan pga mörkbrun päls + mörka klor. Frågar uppfödaren om hon visste detta och hon svarar att hon gjorde det men glömt berätta, följt av ledsen smiley.
Det är inget diskvalificerande fel men än dock ett fel. Nu känner jag mig blåst.

Någon som har erfarenhet av baksporrar hos lagotto eller hos annan ras som inte "ska" ha det? Hur tungt väger det på en utställning?

Som medlem kan du här läsa lite kort info om livetärlagotto och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Träsktrollet
Medlem 2003-12-03
#1 30 augusti 2013 av Träsktrollet Re: Baksporrar på min utställningshund!!
Har inget svar på din fråga då jag inte kan rasen, men tycker det var väldigt fult gjort av uppfödaren.
Svara på detta inlägg

ylvahedin
Medlem 2009-01-12
#2 30 augusti 2013 av ylvahedin Nej vad trist.
Surt, och inte så snällt av uppfödaren kan jag tycka.

Jag vet faktiskt inte hur de ställer sig.... Jag vet någon i min ras som haft det, men då har de faktiskt valt att inte ställa hunden.


Nu kan jag tycka att det finns värre fel här i världen.... Men absolut ska du fråga någon kunnig och utställningsintresserad i din ras, hur de ställer sig till det hela.
Svara på detta inlägg

Tugga Terrier
Medlem 2004-03-15
#3 30 augusti 2013 av Tugga Terrier Diskvalificerande fel!
Enligt rasstandarden ska en lagotto INTE ha baksporrar. Det står i avsnittet om bakställ i standarden. ("Mellanfoten skall vara tunn, rundad och rakt ställd mot underlaget.Inga baksporrar"). Baksporrar är också upptaget som diskvalificerande fel (liksom på flertalet andra raser med vattenhundsursprung, ex portugisisk vattenhund och pudel). En av anledningarna till att vattenhundar inte ska ha några baksporrar är att hundarna då lättare kan fastna i sjögräs och annat under vattnet och drunkna.   

Baksporrar nedärvs ofta. En hund med baksporrar bör avelspärras (om uppfödaren är seriös och känner till standarden). Borttagna baksporrar på raser där de är nämnda som diskvalificerande fel räknas som doping/otillåtet och ger därmed utställningsförbud.   

Tyvärr får sällan valpköpare veta att deras valp har fötts med baksporrar eftersom det blir så obetydliga ärr att de inte lämnar spår efter sig om sporrarna tas bort tidigt. Det går därför knappast att diskvalificera en hund med borttagna baksporrar eftersom de inte kan kännas och inte syns eftersom pälsen växer över det obetydliga märket - fusket är därför mycket utbrett tyvärr!

Lämna tillbaka valpen om du vill ha en avels- och utställningshund! Meddela också rasens avelsråd att han har baksporrar så det blir känt och han inte användas i avel och lämnar valpar med baksporrar!
Svara på detta inlägg

ylvahedin
Medlem 2009-01-12
#4 30 augusti 2013 av ylvahedin Jahapp!
Ja då är det ju inget att tveka om!!
Svara på detta inlägg

Snörpudel
Medlem 2007-10-16
#5 30 augusti 2013 av Snörpudel Re: Baksporrar på min utställningshund!!
Sånt glömmer man inte att berätta. Jag hade avslutat samarbetet och lämnat tillbaka hunden. Känns som att det kommer dyka upp fler överraskningar i framtiden med tävling/avel.

OnT: Inte alla domare känner över hela kroppen. Tror absolut att du på utställning skulle kunna komma undan med det vissa gånger, spec när dom inte syns bland mörk krullpäls. Sen om det är rätt att hoppas på en domare som inte klämmer på bakbenen är en annan fråga...
Svara på detta inlägg

Christoffer Andersson
Medlem 2010-08-22
#6 31 augusti 2013 av Christoffer Andersson Re: Baksporrar på min utställningshund!!
Det finns många oseriösa valpuppfödare, Min uppfödare i Rambäs därifrån min Golden Retriever valde t.ex. inte att säga att hunden hade atopi & även tidigare kullar hon fått är atopiska har ja fått reda på genom att via telefonsamtal ringa ägare till andra kullarna!
Svara på detta inlägg

Ve_mo_na
Medlem 2012-01-14
#7 31 augusti 2013 av Ve_mo_na Jag hade inte kunnat lita nåt mer på människan
Hade lämnat tillbaka valpen och avslutat allt. Skulle inte palla att ha med människan att göra i många år framöver, ush. Sånt glömmer man inte att berätta!
Svara på detta inlägg

G S-M
Medlem 2009-01-30
#8 23 februari 2016 av G S-M Re: Baksporrar på min utställningshund!!

Som redan skrivits, Baksporrar är nedarvbart, en sådan hund ska alltså EJ verka i aveln. Baksporrar är diskvalificerande fel, varför chansa på att ställa en hund som man sedan inte kan avla på.. Låter i min värld korkat!


Å inte värst seriöst av uppfödaren som "glömt" berätta.. :( 


Det borde väl upptäkts på veterinärbesiktningen före leverans kan jag tycka ..


Nä, lämna tillbaka hunden snarast om du inte redan gjort det.


Leta sedan efter en seriös uppfödare för att finna din  fyrfota vän.


Lycka till!

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Dyrbar utställningshund stulen   [5] 14 nov: Satmara 26 jun: hundöga återkomst Dubbla baksporrar - vad gör jag?   [30] 24 mar: Annelie & Miko 26 mar: Iglon Är SKK emot borttagning av baksporrar?   [24] 9 sep: Bellsan 9 sep: Carola & Fluffisarna Kemisk kastrering på utställningshund   [5] 13 mar: z_GARCIL 14 mar: mollmolly Baksporrar, vilka hundar..?   [15] 14 jan: Evvo 14 jan: Zelvis Ang hundens baksporrar?   [8] 30 sep: p1s0n 30 sep: lmj Uppfödaren betala kostnaden för baksporrar?   [14] 9 sep: jossijossi 9 sep: Borzoi BAKSPORRAR!på hundar.   [44] 3 dec: chinesewoman 30 dec: Loovis Registrerad hund=Utställningshund?   [12] 18 aug: Victorsmamma 18 aug: tezzla81 Att leva med en utställningshund .   [11] 20 aug: Borzoi 20 aug: Alfamamma
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Dogue de Bordeaux | Dogo Argentino | Border Collie | Schäfer | Labrador Retriever | Chihuahua | Field Spaniel
© 1998-2022 Enfinia AB