Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
11 oktober 2013 av Scherzi i valpforum (8 svar)
Bitig, smått omöjlig valp. Hur göra?
Är det så valpar är? Biter i allt och hela tiden? Hugger efter ditten och datten. Människor som hundar. Möbler, prylar och annat. Börjat tröttna på alla bett nu. Kört med byteshandel, bit i detta istället, alternativt att dra handen eller annat sakta tillbaka med ett dovt nej.

Valpen har i stort sett alltid tuggben och "leksaker"/bittillåtna prylar att tillgå. Ändå glappar hakan i ett. Vissa stunder mer än andra.   

Aktiverar med lagom hjärngympa och däremellan försökt till att varva ner. Känns som det är hög speed. Stressad? Sover en del men långt ifrån vad som nog borde göras. Inga större fysiska aktiviteter mer än vad valpen själv presterar. Dock ganska intensiv i sina egna lekar / upptäckter.

Har två andra hundar varav den äldste av dessa får vara ifred. Den andra är ett utsatt "mobbingoffer". Varje möte dem emellan börjar med bett. Mellanhunden försöker säga till att det inte är ok men det hjälper inte. Den lille ger sig inte. Vi försöker sära på dessa två så mycket det går men inte alltid helt lätt. Lugna tillsammans då de vilar men så fort valpen börjar bli rastlös och om man är ouppmärksam, så hoppar den på den äldre, som inte gillar det hela.

Börjar bli orolig för hur det ska bli i framtiden. Om det bara är valphyss eller annat? Kan det var en kamp om något? Om mattes gunst? Mellanhunden tyr sig mycket till mig. Försöker vara rättvis och konsekvent i behandlingen av de båda.

Även funderat på maten. Om det kan påverka. Innehåll, proteinhalt osv. Hungrig trots rekommenderad giva? Skulle kanske prova ge mer mat?

Hur hade ni hanterat bitandet? Hur hade ni jobbat med kontakten mellan valpen och mellanhunden som inte får vara ifred?

Ingen av våra andra hundar har betett sig såhär. Varken mot oss eller andra hundar. Därför smått osäker på hur jag ska agera och vill höra om era erfarenheter.

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Scherzi och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Trubbnoos
Medlem 2002-10-25
#1 12 oktober 2013 av Trubbnoos Re: Bitig, smått omöjlig valp Hur göra?
http://vinthundar.ifokus.se/articles/4d713680b9cb46223304e52e-valpar-som-biter
Svara på detta inlägg

Blanco Niño
Medlem 2013-09-10
#2 12 oktober 2013 av Blanco Niño Re: Bitig, smått omöjlig valp Hur göra?
Min valp har aldrig bitit i möbler eller saker, men hon är på min äldre hund som bara den ibland och tidigare "bet" hon i händerna.

Jag har lärt henne Tack, som betyder "Vad du än har i munnen - släpp ut det".
Innan det så hade jag korv/köttbullar att erbjuda när hon var som värst. Bytte lite. Ge tillbaka min hand så ger jag dig en köttbulle. Nu är hon fem månader och bitande i händerna är nästan helst borta.

Hon tuggar mycket på märgben, oxknotor och annat som underhåller tandlossning och tandköttet.


Låter som typiskt valpbeteende du beskriver. Kanske något uppskruvad.
Gräv ut märgen ur ett märgben och stoppa i färskfoder om du ger valpen det. Frys och ta fram när valpen är bitig. Det är en RIKTIG hit! De sysselsätter sig länge och tänder och käkar får arbeta. Lycka till!
Svara på detta inlägg

Sandrajao
Medlem 2012-03-04
#3 12 oktober 2013 av Sandrajao Re: Bitig, smått omöjlig valp Hur göra?
          Re: Bitig, smått omöjlig valp Hur göra?
          http://vinthundar.ifokus.se/articles/4d713680b9cb46223304e52e-valpar-som-biter
Den artikeln sparar jag! :) verkar superbra!
Svara på detta inlägg

skrabbe
Medlem 2003-10-23
#4 12 oktober 2013 av skrabbe Re: Bitig, smått omöjlig valp Hur göra?
Ja, det är så valpar är. På min fungerar det utmärkt att gny högt som en hund, alltså verkligen pipa till i samma stund som valpen biter. Så gör hundar motvarandra när leken blir för hårdhänt och därför är det lätt för valpar att förstå den signalen. Ett annat alternativ är att totalignorera valpen.

Sen undrar jag, du skriver att du aktiverar valpen, men hur är det med passivitetsträningen? Det är ännu viktigare än aktivering när valpen är så liten. Man måste lära den att kunna koppla av.
Svara på detta inlägg

Scherzi
Medlem 2007-06-21
#5 13 oktober 2013 av Scherzi Re: Bitig, smått omöjlig valp Hur göra?
Jo .. vi passivitetstränar en hel del.

Gny högt har vi försökt. Fungerar för en sekund. Försöker att ignorera men inte alltid så lätt när man har sylvassa små tänder som hugger i vaderna då man försöker avlägsna sig.
Svara på detta inlägg

Kaiserin
Medlem 2008-10-15
#6 14 oktober 2013 av Kaiserin Re: Bitig, smått omöjlig valp Hur göra?
Låter som normalt valpbeteende. Jag har själv en 11-veckors valp just nu, så jag vet hur hopplöst det kan kännas! :D

Jag försöker avleda så mycket som möjligt, med tuggben och leksaker. Det fungerar för det mesta, men givetvis kan valpen vara på "det" humöret och hellre vilja ha mina händer/fötter som tuggben istället. Jag säger bara "aj!" och tar bort händerna.   

Jag vet inte hur gammal din valp är, men vardagen i sig brukar vara aktivering nog när de är små. Ibland måste man faktiskt tvinga dem att vila, det är inte alla valpar som känner när de är trötta. Fodret tror jag inte är boven till att valpen är stressad.

Ang att valpen är på mellanhunden så har jag inga bra tips, mer än att gå emellan såsom ni redan gör.
Svara på detta inlägg

powerpuffpinglan98
Medlem 2013-09-28
#7 14 oktober 2013 av powerpuffpinglan98 Re: Bitig, smått omöjlig valp Hur göra?
Pröva med att så fort ni tar bort händerna efter pipet ge hunden alternativet och beröm när hon väljer rätt, se bara upp så inte valpen misstolkar och tror belöningen kommer från att tugga
Svara på detta inlägg

hundliv
Medlem 2009-08-03
#8 14 oktober 2013 av hundliv Re: Bitig, smått omöjlig valp Hur göra?
Avstyr bitandet genom att vänligt men bestämt hålla i valpen (så fort den tänker tanken på att bitas - varje gång!) på ett sätt så den inte kommer åt att bita. Släpp efter så fort den lugnar sig lite, börjar den bita igen så gör bara om proceduren - så många gånger som krävs. Håll dig hela tiden lugn själv. Om du vill prata så ska det snarare vara något i stilen "men vad larvig du är...", istället för dina dova nej eller annat försök till att låta bestämd. Låt inte valpen påverka dig, göra dig nervös eller fumlig. Håll bara lugnt i den tills den visar minsta tecken på att bli stilla. Då får den en ny chans att sköta sig genom att du släpper den fri. Förbered dig på att du får göra det ett par gånger i början. Men sen fattar de.

Tänk liknande kring dina andra hundar. Plocka undan honom så fort han visar minsta tendens till att vara respektlös mot dem. Upprepa tills han stannar upp och ser på dig som att "jahaaaa VILLE du mig nåt?" . Då berömmer du med ett lugnt "braaa" eller liknande. Och sen kan du säkert få honom att glömma bort vad han höll på med genom att hitta nån gammal strumpa i nåt hörn som ni kan undersöka tillsammans eller nåt...Spelar inte så stor roll vad du gör, bara du får honom engagerad i något annat.

Det är så du måste jobba om du ska använda dig av avledning. Alltför många spelar apa för att locka bort hunden från situationen, som avledning. Det är inte bra.
Stoppa hunden från det den gör, så många gånger på raken som krävs för att den ska haja till och fråga vad du vill. Beröm att han hejdade sig ett ögonblick, och SEN kommer avledningen. Då har ni fått ett lyckat träningstillfälle där hunden har förstått vad du vill, och en snygg övergång till något annat att göra. Utan att ni behöver ha en konflikt.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Bitig och gnällig valp såklart :) TIPS TACK!   [3] 23 feb: Fulagäddan 2 mar: Eliika Hjälp med tips till en väldigt bitig valp   [2] 28 jan: Linne789 29 jan: Morgonpigg Hjälp, bitig valp.   [4] 9 nov: Cole 10 nov: Ayrin Bitig valp, vad ska ja göra för få henne att sluta   [2] 3 okt: Chin86 3 okt: TindraFreya Bitig unghund, amstaff   [14] 9 okt: S & Kira 15 okt: S & Kira Bitig valp, vad gör man?   [5] 13 sep: NalleTass 20 sep: Anneli Bitig valp och småbarn   [3] 29 maj: vackertass82 29 maj: username Bitig 18 veckors springer   [13] 12 jul: Essge 17 jul: Sezziyanen Vet inte om jag gör rätt, bitig valp?   [18] 22 dec: Recard 31 dec: Lucille Omöjlig hund att hitta dagmatte till....?   [10] 30 mar: stinat 30 mar: klara97
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Shetland Sheepdog | Yorkshireterrier | Jack Russell Terrier | Finsk Lapphund | Dalmatiner | Cavalier King Charles Spaniel | Schäfer
© 1998-2024 Enfinia AB