Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
5 november 2013 av Lumis i övriga hundfrågor (12 svar)
Faran med märgben! (bild)
Jag har tidigare glatt gett märgben till mina hundar men slutade då jag började barfa och därigenom tillskansade mig alltmer kunskap kring detta med hundfoder. Nu har jag i princip helt slutat med torrfoder och endast rå föda varvat med färskfoder vilket funkar prima.

Vill visa en av farorna med att ge märgben. Det diskuteras även i tråden om fall där veterinärer fått operera ut större bitamärgben ur hundars magar. Dessa är ju bärnade ben och därmed extremt hårda. Det har även hänt att hundar med smalare käkar fastnat med benet i underkäken och det har i värsta fall fått sågas bort. Men den största risken verkar ändå vara tandskador, som ni ser på bilden. Både dyrt och smärtsamt för hunden.

Bilden tillhör Nicole Arnell och är postad i en BARF-relaterad grupp på facebook.
Bilder:

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Lumis och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

-tjejligan-
Medlem 2004-12-09
#1 5 november 2013 av -tjejligan- Re: Faran med märgben! (bild)
Jo de är ju tyvärr så...glupska hundar får lätt i sig hela benbitar. Min Aska 4 år är för glupsk, hon äter allt på märgbenen, sväljer stora benbitar ibland men Wilma och min förra hund Ronja tuggar "bra" eller hur man ska säga, dom får inte loss benbitar och sväljer utan tar bara märgen, äter försiktigt. Jag ger mina märgben men Tar bort Askas ben i god tid innan hon börjar tugga bort benbitar.
Svara på detta inlägg

Majken!
Medlem 2009-08-30
#2 5 november 2013 av Majken! Jag kalkylerar med de riskerna
och ger min hund märgben med gott samvete ändå, så kan man också göra.
Svara på detta inlägg

Nukutvi Huskies
Medlem 2004-04-19
#3 5 november 2013 av Nukutvi Huskies Re: Faran med märgben! (bild)
Tycker det är jätteviktigt att sprida denna info. Alldeles för många säger enbart bra saker med att ge rå föda och säger att man kan ge "allt som är rått utan risker"... De "glömmer" att säga att bärande ben faktiskt kan splittra sig riktigt illa även när de är råa, att vissa hundar är glupska nog att smälla i sig dessa, och att tandskador inte är så värst ovanligt. =/ Jag ger rätt mycket råa ben också men med allt mer försiktighet, väljer ben och väljer hur länge hundarna får hålla på med dem.
Svara på detta inlägg

-tjejligan-
Medlem 2004-12-09
#4 5 november 2013 av -tjejligan- Re: Faran med märgben! (bild)
Samma här!
Svara på detta inlägg

hundögon
Medlem 2009-04-01
#5 5 november 2013 av hundögon Re: Faran med märgben! (bild)
Jo det stämmer! Många okunniga barfare verkare helt blockerade och ger sina hundar allt. Försvar sig med när det ställer till det för hunden att de inte är vana med det råa. Men blundar för vilka skador som kan ställa till det innan hunden blir van. Det finns andra råa ben som kan ställa till skada bl.a. kotlett ben m.m.
Svara på detta inlägg

-tjejligan-
Medlem 2004-12-09
#6 5 november 2013 av -tjejligan- Re: Faran med märgben! (bild)
ja man ger ju inte hunden fläsk ben, ben som börjar på f. Utan de vi pratar om är märgben. Jag ger även älgben till mina.
Svara på detta inlägg

VildaVittra
Medlem 2008-08-25
#7 5 november 2013 av VildaVittra Re: Faran med märgben! (bild)
Fast barf har ju överhuvudtaget inget med tillagade F-ben att göra.
Svara på detta inlägg

X Of Me
Medlem 2007-06-29
#8 5 november 2013 av X Of Me Jag ger märgben i rätt storlek
Så att de inte kan fastna i dem. Angående risken för tänderna så är inte det något problem för våra hundar. Skulle det bli ett problem så fixar jag det då, som med pinnar exempelvis, det leker vi bara med när jag sagt att man får göra.

Så jag ger märgben utan att ha dåligt samvete alls.
Svara på detta inlägg

z_z_hejhopp
Medlem 2008-05-12
#9 5 november 2013 av z_z_hejhopp Re: Faran med märgben! (bild)
Min hund knäckte en tand av ett märgben. Ingen billig kostnad;(
Svara på detta inlägg

Borzoi
Medlem 2002-08-22
#10 5 november 2013 av Borzoi Skrämselpropaganda .

Det finns vad jag förstår mer skador från felaktigt barfanvändande på hundars strupar och magtarmkanaler än det finns från märgben .
Dessa tandskador som kommer från märgben är vad jag förstår ganska ovanlig a men används ofta av barfantikerna som någon slag skräckargumentation .

Ett märgben från nöt obehandlat flisar sig mycket sällan   så att mnan får skador på hundens tarm magsystem eller annat .

Det är minst lika smärtsamt och mycket större risk för dödliga skador   med felaktig Barfanvändnade än märgben .

Jag får väl säga som alla andra stofiler jag har gett " riktiga " märgben i ca 45 år till ett antal hundar och hitintills har inga skador uppstått , däremot har jag hört och läst ett större antl gånger om skador efter Barfanvändande framförallt från diverse olika veterinärer .
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Fråga om märgben som legat framme...   [4] 9 mar: BushundenL 10 mar: Ayrin Kan hundar gå upp i vikt av att få många märgben?   [8] 11 nov: BushundenL 13 nov: BushundenL Varning för märgben av hjort!   [3] 31 mar: leomatte 31 mar: Ch791022 Förstörda tänder av märgben   [28] 28 dec: Tropper 11 okt: TuffaEzther Ni som ger råa märgben ......................   [14] 23 nov: Scherzi 24 nov: Galotti Hur gör ni med märgben t ex?   [15] 8 okt: Uems 19 okt: Bp™ När kan man börja ge märgben   [3] 9 sep: Madde88 9 sep: TuffaEzther Svansen mellan benen när hon äter märgben!?   [3] 22 aug: Frejaslillmatte 22 aug: Borzoi Ni som ger märgben el revben till hund   [39] 2 jun: Malinen87 3 jun: Malinen87 Istället för råa märgben?   [29] 3 maj: Majken! 3 maj: PsE
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Rottweiler | Yorkshireterrier | Staffordshire Bullterrier | Siberian Husky | Grand Danois
© 1998-2021 Enfinia AB