Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
6 november 2013 av Eurasierchip i övriga hundfrågor (10 svar)
Hanhundar av stora raser
Ni som har hanhundar av stora raser, hur är dom? Stämmer det att hanar kan vara mer arbetsvilliga och vill jobba med sin husse/matte? Att det är mycket power i dom. Och att dom inte är så egensinniga och envisa som tikarna är.

Jag har nu en tik och hon är en fin Leonberger på alla sätt och vis. Men som andra hundar har hon mindre bra egenskaper. Hon är envis, bestämd, egensinnig och vill gärna göra som hon vill.
Så nu är jag lite inne på att skaffa mig en hane nästa gång.
Med den så skulle jag vilja köra mycket lydnad, gå kurser i olika aktiviteter m.m. Sedan ska jag självklart socialisera den samt ge den miljöträning.

Därför undrar jag nu om ni som har hanhundar av stora raser (Leonberger, Landseer, Berner Sennen, New Foundland, Sankt Bernhard) kan beskriva för mig hur de är i sättet.

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Eurasierchip och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

-tjejligan-
Medlem 2004-12-09
#1 6 november 2013 av -tjejligan- Re: Hanhundar av stora raser
vet inte om det är nån skillnad på stora och små raser när de gäller detta men tycker oftast att tikar är mer tjuriga och envisa överlag sen om de är så det kan jag inte svara på. Varierar nog från hund till hund oavsett ras och kön. Tikar blir ju oftast knepiga innan och efter löp också, hanar är väl mer samma hela tiden...både fördelar och nackdelar med både tikar och hanar.
Svara på detta inlägg

SandraM
Medlem 2010-09-09
#2 6 november 2013 av SandraM Jag har en newfoundlandshane
Jag har visserligen aldrig haft en tik och aldrig "jobbat" med en så jag har ingenting att jämföra med, egentligen.

Men just min hane är envis och självständig och det hör till rasen men sen kan det ju förstås variera hur mycket/lite. Min hane älskar att jobba när han väl är igång men han tröttnar rätt fort och då är det ingen idé att fortsätta. Han visar väldigt tydligt när det är nog.

Annars är han duktig med andra hundar, dock har han väldigt svårt för hanar i hans ålder och size (har endast varit berner sennens han har velat äta upp, njuffar har han aldrig bråkat med t.ex.). Så just där är han rätt knepig skulle jag vilja säga.

Leonbergers är väl oxå en rätt självständig ras så det kanske inte endast hör till könet att hon är som du beskriver?
Svara på detta inlägg

Eurasierchip
Medlem 2011-01-31
#3 7 november 2013 av Eurasierchip Re: Jag har en newfoundlandshane
Absolut, Leonberger är också en väldigt självständig ras. Men de Leonberger-ägare jag har pratat med har sagt att tikarna är mer envisa och egensinniga än vad hanarna är.

Jag tror (och hoppas på) att så länge man jobbar mycket med sin hund genom att gå kurser, socialisera den och köra miljöträning så får man en fin hund oavsett kön. Men ville ändå höra mig för hur andra upplever sina hanhundar som är av stora raser.

Svara på detta inlägg

Kajsa&Hero
Medlem 2007-04-08
#4 7 november 2013 av Kajsa&Hero Re: Hanhundar av stora raser
Nu har jag inen av de raserna du skrev upp men har en annan stor ras Bouvier des Flandres och en hanhund. Han är envis och man får inte nöta samma förlänge för då tröttnar han och hittar på annat isället.

Jag har en tik av en mindre ras men tycker allmänt att tikarna är mer egensiniga och sura. De har en bestämd åsikt om hur det ska vara och håller sig till den känns det som. jag kommer inte skaffa någon mer tik utan nu är det hanhundar som gäller.
Svara på detta inlägg

Morrhoppan
Medlem 2006-02-27
#5 7 november 2013 av Morrhoppan Re: Hanhundar av stora raser
Det beror nog lite på vilken ras det är. De tikar jag haft och jobbat med (dobermann, briard) var/är enklare än hanarna (dobermann). Hanarna var mer intresserade av allt ikring än tikarna. Dock var pojkarna alltid glada och positiva till allt/alla. Det som brast ibland var koncentrationen.

Den tiken jag har nu har lite bestämda åsikter om hur saker och ting ska vara (eller kanske fr a hur det INTE ska vara...). Däremot så påverkar det inte hennes arbetslust utan hon är alltid pigg på träning.

Vill man jobba med hunden i lydnad så tror jag att det blir både roligare och enklare att välja en ras som är lite mer avlad för sådant och har det naturligt i sig. Jag skulle inte välja någon av de raserna du räknar upp om jag var intresserad av lydnad. :)
Svara på detta inlägg

Eurasierchip
Medlem 2011-01-31
#6 7 november 2013 av Eurasierchip Re: Hanhundar av stora raser
Tack för ditt svar!
Nu är det ju så att jag tränar lydnad (gått massor med kurser) med min hund bara för att vara aktiv på något sätt. Och för att jag tycker att det är roligt.
Sedan när det gäller tävling så skulle jag bara vilja prova det 1 gång. För att testa på hur det är. Jag anser att man kan alltid träna just lydnad, vilken ras man än har! För att det är viktigt oavsett om man har en bruksras eller inte. Det är min åsikt.

Och bara för att jag vill köra lydnad med nästkommande hund så behöver det inte bli sämre för att jag skaffar mig en ras som inte är en s.k. bruksras.

En Leonberger kan vara riktigt duktig i lydnad. Allting går ju om man vill. =)
Men visst, en Leonberger är ju inte avlad till det, det håller jag väll med om. Men som sagt - jag tycker att jag kan ändå jobba med hunden i lydnad och gå många kurser med den även fast jag väljer en ras som Leonbergern.
Svara på detta inlägg

Eurasierchip
Medlem 2011-01-31
#7 7 november 2013 av Eurasierchip Re: Hanhundar av stora raser
          Re: Hanhundar av stora raser
          Nu har jag inen av de raserna du skrev upp men har en annan stor ras Bouvier des Flandres och en hanhund. Han är envis och man får inte nöta samma förlänge för då tröttnar han och hittar på annat isället.

Jag har en tik av en mindre ras men tycker allmänt att tikarna är mer egensiniga och sura. De har en bestämd åsikt om hur det ska vara och håller sig till den känns det som. jag kommer inte skaffa någon mer tik utan nu är det hanhundar som gäller.
Tack för ditt svar. =)
Det lät precis likadant gällande min tik när du beskrev beteendet av dina tikar. Att de är väldigt egensinniga, tjuriga och vill gärna bestämma själv hur allting ska vara. Min tik är exakt en sådan!
Kanske tikar i allmänhet är mer tuffa än vad hanarna är i sättet?

Jag har bara haft tikar hittills men har nu bestämt mig för att nästa hund som jag skaffar blir en hane.
Svara på detta inlägg

pissemiss
Medlem 2008-11-03
#8 7 november 2013 av pissemiss Det handlar mer om ras än om kön, tror jag.
Om du vill träna mycket lydnad så kanske det är viktigare att välja en ras som är avlad för samarbete, på ett annat sätt än de raser du räknar upp, än att välja kön.
Svara på detta inlägg

Eurasierchip
Medlem 2011-01-31
#9 8 november 2013 av Eurasierchip Re: Det handlar mer om ras än om kön, tror jag
Som jag svarade till en annan person här - det är inte enbart lydnad jag vill träna! Jag vill prova på olika saker. Gå kurser i allt möjligt liksom. Med min Leonberger har jag nämligen gjort massor! Vi har gått Valpkurs, fortsättningskurs, Advance, personspår, klicker, inkallning, massage/stretching och kurs i hundmöten. Och det är ju ingen bruksras! Men ändå har jag liksom provat på lite av varje.
För jag anser att även om man väljer en ras som Leonbergern kan man träna lydnad och göra annat.

Svara på detta inlägg

-tjejligan-
Medlem 2004-12-09
#10 8 november 2013 av -tjejligan- Re: Det handlar mer om ras än om kön, tror jag
ja självklart kan man det men leonberger är väl ingen typisk lydnadshund eller hur man nu ska säga, dom tycker nog mer om spår då kan jag tänka, dom är ju lite sega i sin gång och chillar gärna eller lunkar fram på promenaderna, de finns ju "roligare" lydnadshundar som de är lite mer fart i om du förstår hur jag menar men visst kan kan träna lydnad oavsett ras. Mina hundar är väldigt egensinniga och tjuriga men vi tränar lydnad och allt möjligt, man får jobba mer men en självständig och egensinnig hund men när man väl fått sammarbetet och kontakten då har man en super hund :) då känns de som att man vunnit på lotto. Bara träna på och vara mer envis än vovven och träna med mycket belöning, lek och beröm så kommer de gå fint :) Sen är de ju så att alla hundar gillar ju inte lydnad eller andra saker som t. ex. spår... man får träna de hunden tycker kul för träning med hund ska va kul både för ägare och hund tycker jag!
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Blandras - vilka raser? (Bild)   [2] 23 nov: Manageit 21 jan: butterfly Den stora hundrasfrågan...   [8] 4 feb: Zelda123 11 feb: pipilotta Två hanhundar??   [4] 24 aug: Ziggy 25 aug: Gurkans Val av dessa raser?   [0] 4 aug: emellaya Stora problem med liten hund, Hjälp   [5] 31 jul: Doge 8 aug: SpringerSpaniel Vad finns det för "allround"-raser?   [15] 4 feb: Blomkrans 14 apr: Pandoras box Nyfiken och kluven på raser...   [6] 18 jun: Voff 92 19 jun: Voff 92 Vilka raser är min blandras?   [9] 15 maj: Michaela95 20 mar: Gurkans Stora problem med unghund   [6] 28 okt: petracecilia 31 okt: Lona Tips på raser som är en sportig sällskapshund.   [3] 10 aug: danjoa 12 aug: Anneli
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Dogo Argentino | Dobermann | Schäfer | Dansk/Svensk Gårdshund | Rottweiler | Siberian Husky
© 1998-2024 Enfinia AB