Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
10 november 2013 av Lumis i övriga hundfrågor (5 svar)
Vad betyder följande ord?
Ja; som rubriken lyder undrar jag lite kort vad operant betingning och shaping innebär i hundträningsammanhang?

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Lumis och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

DearHound
Medlem 2012-05-29
#1 10 november 2013 av DearHound Kan detta vara till hjälp?
Shaping
Att förstärka gradvist närmande av ett beteende kallas för shaping (ibland stavat shejping). Det är en psykologisk term, huvudsakligen använd i behavioristisk psykologi och hunddressyr. Begreppet introducerades av B.F. Skinner, som av många anses vara behaviorismens fader. I många läroböcker är shaping definierat som ’’förstärkning av successivt närmande av det slutliga målet’’. Huvudsakligen används shaping när det inte är möjligt att använda vanliga instruktioner (som ”tryck på knappen för att få kaffe”), vanligast i djurdressyr.

Shaping innebär att tränaren förstärker beteenden som är i närheten av det önskade resultatet, och efter hand skärper kraven. Allteftersom träningen fortskrider slutar tränaren att förstärka beteenden som inte är tillräckligt nära målet. Till exempel, om man vill träna en råtta att trycka ner en spak kan man använda sig av dessa successiva närmanden av slutmålet:
1.att bara vända sig mot spaken förstärks
2.endast rörelse mot spaken förstärks
3.endast förflyttning tilläckligt nära spaken förstärks
4.endast beröring av spaken förstärks
5.endast beröring med en specificerad tass förstärks
6.endast delvis nedpressande av spaken förstärks
7.endast fullständigt nedpressande av spaken förstärks

Tränaren börjar med att förstärka alla beteenden i den första kategorin, sedan begränsas förstärkningen till beteenden i den andra kategorin, och så vidare. Alltefter som träningen fortskrider blir beteendet mer och mer likt det önskade.

Kulmen av processen är att sannolikheten att råttan trycker ner spaken ökar. I början är det inte sannolikt att råttan ska trycka ner spaken, enda möjligheten är att den trycker ner spaken av en slump. Genom att träna råttan kan man öka sannolikheten.

När ett beteende är framshapat vill man kanske fortsätta träningen med diskriminering - förmågan att se skillnad på stimuli som är förstärkta och stimuli som inte är förstärkta. Till exempel att en hund sättande bara förstärks efter att den hört kommandot ”sitt”. Man kan också fortsätta träningen med generalisering – förmågan att utföra det inlärda beteendet i olika situationer. Till exempel att kommandot ”sitt” inte bara förstärks på lydnadsplanen utan också på stadspromenaden, i köket, osv.

Operant betingning
Operant betingning (även instrumentell betingning eller instrumentell inlärning) är ett begrepp utvecklat av psykologen B.F. Skinner och är en utveckling av behaviorismen. Operant betingning innebär att beteenden kan förstärkas eller släckas ut och att det sker beroende på konsekvenser av beteendet. En respons och ett stimulus kan kopplas samman genom förstärkning, till exempel när man lär en hund sitta. Man säger "sitt" och när hunden lyder så belönas den med en godisbit. Beteendet att sitta har förstärkts med godisbiten som belöning.

Positiv förstärkning Exemplet med hunden ovan är ett exempel på positiv förstärkning. Det syftar till att öka ett beteende i frekvens (antal), duration (tid) eller styrka (till exempel skrika högre) genom att något tillförs. Vad som fungerar som en belöning är beroende på dess påverkan på beteendet i fråga.

Negativ förstärkning Detta missuppfattas ofta som bestraffning men handlar om att förstärka beteende (i frekvens, duration eller styrka) genom att ta bort ett stimuli, till exempel en irriterande ton. Det behöver inte handla om något obehagligt utan återigen utifrån om avlägsnandet påverkar beteendet i den avsedda riktningen. Att sjukanmäla sig för att man är orolig över att hålla en presentation eller föredrag är exempel på negativ förstärkning. Negativ förstärkning kan delas upp i flyktbeteende (escape behavior) eller undvikande beteende (avoidance behavior) beroende på om beteendet syftar till att undvika eller fly från en (eventuell) bestraffning.

Positiv bestraffning innebär att ett beteende minskar i frekvens, duration eller styrka på grund av en konsekvens; efter att ha stulit får man sitta i fängelse. Observera att detta inte har att göra med om det är obehagligt eller ej, definitionen ar beroende av hur beteendet påverkas. Ett exempel är om en förälders tjat på sitt barn att sluta äta godis leder till att barnet slutar äta godis. Då är godisätandet positivt bestraffat medan förälderns tjat blir negativt förstärkt.

Negativ bestraffning är när ett beteende försvagas, alltså minskar i duration, frekvens eller styrka som följd av att något tas bort från den som utför beteendet. Exempel kan vara att en lek omedelbart upphör om ett barn eller en hund börjar väsnas eller när någon inte får äta middag för att den betett sig illa.

Utsläckning (extinction) är när en förstärkande konsekvens som tidigare kommit efter beteendet nu uteblir och gör att beteendet efter ett tag slutar komma. Ett exempel kan vara ett barn som tjatar på godis i matbutiken och som vanligtvis efter flera minuters tjat brukar få en bit godis. Om föräldern nu inte ger godis kommer barnet förmodligen att tjata längre tid än normalt några gånger men till sist sluta tjata.

Till skillnad från vanlig behaviorism med enkel stimulus och respons antar den operanta behaviorismen att människan eller djuret agerar efter förstärkta konsekvenser.

Alltsammans är saxat från svenska Wikipedia. >-<
Svara på detta inlägg

Lumis
Medlem 2009-08-13
#2 10 november 2013 av Lumis Tack så mycket!
Det var till hjälp ja. Skulle även vara intressant att höra om specifika exempel från hundägare som praktiserar dessa metoder.
Svara på detta inlägg

Niffum
Medlem 2007-01-08
#3 10 november 2013 av Niffum Re: Vad betyder följande ord?
De som håller på med klickerträning jobbar med operant betingning. Man lär in ljudet från klickern så det blir en betingad reflex hos hunden att förvänta sig godis och bli glad när den hör ljudet. Sen klickar man och ger godis när hunden gör ett beteende man vill förstärka.

Dettta kan, men måste inte, kombineras med shaping. Men ofta funkar shaping bra för att träna in något nytt.

Exempel: Jag vill lära hunden att trampa på en platta. Jag klickar och ger godis när hunden tittar på plattan. Sen väntar jag tills hunden tar ett steg mot plattan innan jag klickar och ger godis. Sen väntar jag tills hunden går fram till plattan, sen tills den rör plattan, o s v tills hunden gör det jag ville. Det kan ta lång tid ibland, men poängen är att hunden själv gör beteendet. Man trycker inte eller drar i den för att få den dit man vill, utan väntar tills den själv gör något i rätt riktning.
Svara på detta inlägg

DearHound
Medlem 2012-05-29
#4 10 november 2013 av DearHound Re: Tack så mycket!
          Tack så mycket!
          Det var till hjälp ja. Skulle även vara intressant att höra om specifika exempel från hundägare som praktiserar dessa metoder.
Härligt!

Precis som Niffum skriver här ovan så används detta när man klickertränar tex.
Svara på detta inlägg

Megran
Medlem 2011-11-17
#5 10 november 2013 av Megran Jag använder mig av både klicker och shaping
          Tack så mycket!
          Det var till hjälp ja. Skulle även vara intressant att höra om specifika exempel från hundägare som praktiserar dessa metoder.
Till tiken började med klicker och specifikt shaping för att öka hennes engagemang. Eller en typ av shaping. Jag stod med en godis i handen, som hon visste fanns där. Till en början stirrade hon bara på mig, rakt i ögonen, så som hon 'ska' göra. Men hon fick den inte. Jag tittade hela tiden på hennes rumpa, inte i ögonen. Tillslut blev hon frustrerad och ställde sig upp, *klick* och så fick hon godisen. Hon blev så jäkla engagerad! Stod och viftade på svansen och var helt tokig =) Så idag kör jag lite shaping som uppvärmning när vi ska träna, just för att få igång henne. Vilket funkar jättebra =)

Klickern använder jag för att kunna markera ett viss beteende, precis när det händer. Tycker det är jättebra att använda klicker när hunden gör fel, fel, fel, fel, fel, fel, fel, rätt, fel, fel, fel, fel. Alltså, när hunden gör en massa beteenden jag inte vill ha, men någonstans i all röra så gör den rätt, och för att då kunna markera PRECIS det beteende jag vill ha, så klickar jag. Annars tycker jag att det kan bli svårt för hunden att förstå vilket beteende som den fick belöningen för.

Använder mig mer av klicker när jag vill att hunden ska gå ner i varv, vilket delvis har att göra med att jag då belönar med godis, dvs vid tex platsliggning. Leksaker, och därmed inte klicker, använder jag vid tex inkallning och hopp.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
vad betyder och menas med Exteriör ?   [2] 8 aug: Lis 8 aug: Lis vad betyder era hundar och hur har de hjälpt er   [3] 18 okt: Nallelie 21 okt: Iglon "Ingen synlig leksak" Vad betyder det?   [4] 19 aug: Cookie_sthlm 21 aug: Hrímnir Foder med följande innehåll??   [6] 26 maj: Skrotapan 30 maj: almina Vad betyder "> 20" i en grön oval...   [3] 24 apr: GITT@N 24 apr: GITT@N Vad betyder din hund för dig?   [3] 3 feb: Fliza 4 feb: Kali vad betyder livets hårda skola för er?   [36] 28 jan: Obelix 30 jan: Aklaim viftande svans, betyder?   [2] 1 nov: bjo0ork 1 nov: bjo0ork Vad betyder MJ? (omsättbar energi - foder)   [5] 28 okt: the0911 29 okt: Brazlover Vad betyder stängd stamtavla?   [13] 14 sep: Tuffsa 15 sep: Ch791022
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Chihuahua | Boxer | Labrador Retriever | Schäfer | Rottweiler | Dvärgschnauzer
© 1998-2018 Enfinia AB