Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
7 december 2013 av Cryfto i valpforum (8 svar)
Smått orolig nybliven valpägare.
Hejsan alla hundälskare!

Jag vill börja med att säga att detta forumet är verkligen kanon och jag tycker man kan läsa om nästan allt man behöver veta för att på ett bra sätt klara av ett hundägande.

Nu till mitt "problem".
En vanlig återkommande tråd antar jag och har läst ganska många i detta ämnet men som nybliven hundägare vill man ändå kanske få sin situation lite utvädrad.

Min valp äter dåligt. Det är inte så att hon inte ätit alls men tycker att hon äter ganska lite, det vill säga alldeles för sällan. Jag kör med samma foder som uppfödaren och det verkar som hon haft en god aptit innan. Jag har försökt med att mata henne 3 gånger om dagen (morgon ca 8 tiden, eftermiddag ca 13-14 tiden och kvällen mellan 18-19. Men oftast så vill hon inte ha maten alls. Hon har visserligen bara varit hos mig i 4 dagar nu men tycker att hon borde börja bli lite hungrig snart. Idag har hon inte ätit alls, hon slickade lite på maten igår kväll kanske tog ett par kulor. Sist jag kommer ihåg att hon faktiskt åt upp var igår vid ca 13 tiden. Detta kanske låter lite löjligt men jag bara undrar om jag kanske gör nått fel. I övrigt har hon inte fått något annat att äta. Hon fick ett torkat grisörat att äta på första dygnet men det slutade jag med sen eftersom jag antog att hon kanske åt sig mätt på det eftersom hon är så liten.

I övrigt funkar hon bra. Första natten var ju en pina med massa gnäll men dom andra nätterna har funkar jätte bra, hon vill ut och kissa ungefär var fjärde timme men vi gör det oftare under dag tid. hon verkar föredra att göra sina behov ute men en och annan olycka har hänt inne men det har mer varit mitt fel som inte varit tillräckligt uppmärksam ;) Hon verkar vilja bajsa mellan 1-3 gånger om dagen men vet inte riktig hur det går till när hon inte äter så mycket.

Angående sömnen. Har läst massa olika. En del påstår att deras valpar inte vill sova alls under dagen och bara på nätterna medans andra säger att deras sover mer än dom är vakna. Uppfödaren sa att sömnen var ca 70 % av tiden. Så är inte läget kan jag meddela. MEN det ska tilläggas att hon inte kan sova om jag förflyttar mig runt i huset vilket jag måste eftersom jag är ensam med valpen och har ju vanliga vardags sysslor att ägna mig åt så som disk, mat, tvätt osv ni fattar poängen. Hon kan inte stanna på sin "sovplats" och slappna av utan följer hellre mig och lägger sig ner där jag stannar helt enkelt. Hon verkar faktisk ganska trött så tror hon faktiskt behöver sova mer men det funkar liksom inte om hon ska fortsätta följa efter mig minsta    
meter som jag rör mig. Någon som har nått bra tips. Det kanske är något som jag gör fel som är uppenbart men jag inte kan se.

Tacksam för all hjälp jag kan få!

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Cryfto och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

traktorn
Medlem 2009-11-21
#1 7 december 2013 av traktorn Re: Smått orolig nybliven valpägare
Förstår så väl att du är orolig, det brukar man vara med den första om det så är valp, kattunge, gässlingar eller barn.

Fyra dar är kort tid och valpen känner sig förmodligen inte helt trygg på det nya stället utan vill vara med sin flock hela tiden = följa efter dig. Det kommer säkert att lugna ner sig snart. (Vår voffs går fortfarande ofta och lägger sig där nån av oss är och han är 4 år.)

Som du säkert har sett i tidigare trådar är "valp som inte äter" ett vanligt problem. Oftast är det vi ägare som har förväntningar på valpens aptit som är för stora. Vår åt aldrig så mycket som han "skulle", frukosten tog han i bästa fall några tuggor av men för det mesta slickade han bara på den. Nån total matvägran var det aldrig fråga om men när han (som vi tyckte) knappt hade ätit något på en hel dag blev vi naturligtvis oroliga. Om din valp dricker och verkar pigg tycker jag att du kan ta det lugnt några dar till, fast det är svårt, jag vet.

Vår äter fortfarande "för lite" men han är ordentligt utvecklad men lite för låg över manken.

Lycka till!
Svara på detta inlägg

VildaVittra
Medlem 2008-08-25
#2 7 december 2013 av VildaVittra Re: Smått orolig nybliven valpägare
Börja med att lukta, titta samt smaka (jupps, du läste rätt) på fodret, då det händer att det möglar eller fettet härsknar.
Sedan är det inte kul att äta utan konkurrens, försök att göra det lite mer skoj genom att använda en kong/aktiveringsboll osv eller som träningsgodis.

Angående att hon följer efter dig så är det helt normalt för en så lite, det kommer att ändra sig (för de allra flesta).
Svara på detta inlägg

väck
Medlem 2005-11-24
#3 7 december 2013 av väck Re: Smått orolig nybliven valpägare
Oroa dig inte. Ingen frisk hund svälter ihjäl frivilligt. Det är vanligt att aptiten sjunker när det inte längre finns konkurrens och när dom byter miljö. Vänta ut den bara. Om det dröjer 1 vecka eller mer kan du oroa dig men du skriver ATT den äter och då är det ingen fara. Is i magen !
Svara på detta inlägg

kacher
Medlem 2013-10-09
#4 7 december 2013 av kacher Re: Smått orolig nybliven valpägare
Min första papillontik var precis likadan. Hon kunde matvägra i flera dagar och gjorde mig smått desperat eftersom jag oroade mig för att hon skulle få i sig för lite. Hon hade dålig aptit även som vuxen, men hon hade ändå alldeles lagom mycket hull och levde tills hon var 13,5 år när vi fick ta bort henne pga en sluten livmoderinflammation. Jag skulle inte oroa mig om jag var du. Hennes dotter (egen uppfödning) hade mer normal aptit tack och lov, men även hon kunde hoppa över maten någon dag nu och då. Nu har vi en sheltie på 7 månader som gör oss desperata pga sin glupande aptit istället. Aldrig blir man nöjd... Hon skulle kunna äta tio mål om dagen om vi serverade henne. Än så länge har vi inte lyckats plocka bort det tredje målet, även om hon med tanke på åldern skulle klara sig med två.
Svara på detta inlägg

Cryfto
Medlem 2013-12-05
#5 7 december 2013 av Cryfto Re: Smått orolig nybliven valpägare
Tack för era lugnade ord. Nu känns det som jag vunnit en stor seger. Jag har försökt 3 gånger innan idag med att mata min lilla valp utan framgång. Även denna gång som jag tänkte skulle bli det sista försöket denna dag så möttes jag bara med en frågande blick. ;D Efter det gått några minuter och inget hände tänkte jag. Jag tar med den in i tv rummet så får vi se om hon kanske ger sig på det lite senare. Hann inte mer än att sätta ner matskålen och knappt sätta mig i soffan innan hon DÖK ner i skålen och åt som aldrig förr. :D
Svara på detta inlägg

TuffaEzther
Medlem 2011-06-25
#6 7 december 2013 av TuffaEzther Re: Smått orolig nybliven valpägare
Åh vad skönt!
Vet precis hur det där var när vår valp kom hem till oss....Vi blev hårlösa i princip och oroade oss men vår tjej mådde bra och vi bytte just det fodret vi fick med oss från uppfödaren för kulorna var för stora för hennes lilla mun....sen tröttnade hon på det nya också och det har visat sig att just vår tjej inte alls är en torrisätare utan tar våtfoder.......då lossnade det.
Det tar sin tid, kanske flera veckor så det är ju bra att din valp äter nu =) bådar gott Lycka till!
Svara på detta inlägg

sheltiepuffisar
Medlem 2005-05-19
#7 10 december 2013 av sheltiepuffisar Re: Smått orolig nybliven valpägare
          Re: Smått orolig nybliven valpägare
          Min första papillontik var precis likadan. Hon kunde matvägra i flera dagar och gjorde mig smått desperat eftersom jag oroade mig för att hon skulle få i sig för lite. Hon hade dålig aptit även som vuxen, men hon hade ändå alldeles lagom mycket hull och levde tills hon var 13,5 år när vi fick ta bort henne pga en sluten livmoderinflammation. Jag skulle inte oroa mig om jag var du. Hennes dotter (egen uppfödning) hade mer normal aptit tack och lov, men även hon kunde hoppa över maten någon dag nu och då. Nu har vi en sheltie på 7 månader som gör oss desperata pga sin glupande aptit istället. Aldrig blir man nöjd... Hon skulle kunna äta tio mål om dagen om vi serverade henne. Än så länge har vi inte lyckats plocka bort det tredje målet, även om hon med tanke på åldern skulle klara sig med två.
Jag har också två sheltisar och den förste har alltid haft strålande aptit och den andre har MONSTERaptit (och tänker bli en stor grabb dessutom ...) Uppfödaren, som är mycket erfaren, sa till oss att direkt ge två mål istället för tre. Så han får 3 dl torrfoder (serveras uppblött förstås) fördelat på två måltider, medan den äldre får 2½ dl istället eftersom han är "senior" och därför ska ha mindre mat.

Du kan ju pröva att ge två mål, men inte minska matmängden förstås, för att se om det funkar bättre?

Jag gjorde lite hemmagjord hundmat för ett tag sedan, med egenmald köttfärs och kokt ris. Köttfärsen innehöll mycket talg och luktade vedervärdigt, men hundarna tyckte att det var ASGOTT. Och jag klockade valpen när jag serverade honom hans portion - fyra sekunder blankt.
Svara på detta inlägg

russinbulle
Medlem 2003-06-17
#8 10 december 2013 av russinbulle Re: Smått orolig nybliven valpägare
Valpar kan ofta minska aptiten när dom flyttar från sina syskon - dom har ingen konkurrens längre (om det är din enda hund)
Själv drar jag alltid ner till 3 mål per dag direkt när en valp kommer hem - då hinner den få lite aptit mellan målen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Orolig matte....   [5] 1 jan: Gladtjej 2 jan: Hortensia Chihuahuavalp + orolig katt?   [3] 17 maj: anna354 18 maj: hundöga återkomst HD grad - orolig   [18] 3 apr: petracecilia 4 apr: petracecilia Parson Russell vaken och orolig på natten?   [2] 8 nov: andreasonfire 8 nov: andreasonfire Orolig och stressad hund -tips?   [1] 9 jul: Esak 9 jul: Lona Orolig över min gamla hund med artros   [4] 9 jan: lovelabbe 14 jan: Ayrin Orolig schäfertik   [1] 6 maj: Subabe 6 maj: s0me0ne Orolig över min valp som blir gulbrun när kissat..   [13] 3 apr: BushundenL 12 apr: BushundenL sjukt orolig!!! juvertumör?   [5] 5 feb: Zid 5 feb: Lona Orolig 6-månaders hanhund   [4] 3 feb: elin71 3 feb: elin71
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Golden Retriever | Rottweiler | Pudel | Chihuahua | Dvärgpinscher
© 1998-2020 Enfinia AB