Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
7 december 2013 av firebird i skaffa hund (12 svar)
Ni med Dobermann, er erfarenhet av rasen?
Vi har idag inom familjen en Rhodesian Ridgebacktik på 10 månader och funderar lite löst kring en Dobermannhane om något år eller så.

Vi tycker dessa hundar är väldigt tilltalande till utseendet och kort päls fordrar som regel ingen pälsvård men några frågetecken har vi.


Är dom extremt motionskrävande eller räcker det som vi gör idag och lägger 1,5-2h totalt om dagen på socialisering med andra hundar (springa löst och leka) eller springa lös i skogen inklusive vanliga rastningspromenader?

Jag har fått bilden av att många Dobermanns är väldigt uppstressade, är det så över lag eller kan det skilja från individ till individ? Finns det kanske avelslinjer med lugnare/tryggare beteende?

Uppfostran då, det skiljer ju från individ till individ här med. Precis så har det varit med vår Ridgeback som varit oerhört kaxig, intensiv och bitig som valp och behövt en ganska hård fostran i början med nedläggningar osv. Med tiden har dock behovet för hårdhänt behandling avtagit och mjukare metoder med positiv förstärkning funkat bra. Hon har verkligen varit "hård" men tryggt stabil utan några rädslor för oljud eller för små barn jämfört med andra Ridgebacks som kan vara mkt signalkänsliga och lite överdrivet rädda. Hur är Dobermannhanar generellt ur denna aspekt? Krävs hårdhänt hantering eller hur kan man vänta sig att hunden är att forma?

När jag läst om rasen så oroar jag mig en smula angående de många sjukdomar som tycks drabba rasen. Hur vanligt är det med bekymmer? Finns det särskilt bra avelslinjer där sjukdomsbilder är minimerad?

Är det vanligt med hanilska eller räcker det med stor socialisering med andra hundar från tidig ålder?

Är det något mer att tänka på gällande denna ras? Vår familj är hundvan sedan innan med bl.a. Rottweiler, vinthund och nu RR samt att vår son på 6 1/2 hanterar vår RR bra när hon är besvärlig.

Är rasen något för oss?


/Tobbe


Som medlem kan du här läsa lite kort info om firebird och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Tropper
Medlem 2012-05-08
#1 7 december 2013 av Tropper Måste bara säga en sak om din metod
Att lägga ner en hund för att göra alfa-rullningar är inget bra sätt att få en fin kontakt med sin hund. Det tillvägagångssättet är gammalt och idag vet man bättre. Behöver man skrämma sin hund till lydnad bör man se över sin relation med hunden och hitta bättre tillvägagångssätt. Dessutom låter man inte en 6 åring handskas med en hund, det är du som förälder som skall styra umgänget mellan barn och hund. En dobermann är en brukshund och kräver mental aktivering inte bara lösspringande och lek med andra hundar. Då finns det bättre raser som kan passa er. Dalmatiner tex ?
Svara på detta inlägg

firebird
Medlem 2013-10-02
#2 7 december 2013 av firebird Re: Måste bara säga en sak om din metod
Det finns ju flera skolor men alla hundar är individer och kräver olika hantering. Rottisen var ju visserligen en brukshund men den krävde ingen speciell mental stimulans. Skiljer det mkt mellan den och Dobermann?

Vår 6 åring uppfostrar inte hunden men handskas bra med den när det behövs annars leker dom mest ihop. Dom tycker om varandra mkt.

Men, frågorna är ställda till dom som äger en Dobermann..
Svara på detta inlägg

Woofer
Medlem 2012-05-06
#3 8 december 2013 av Woofer Re: Ni med Dobermann, er erfarenhet av rasen?
Jag har en doberhane, de kräver aktivering för att må bra. De behöver arbete och blir inte nöjda av enbart promenader och spring i skogen. Min hund tränas i spår, lydnad och drag men vilken typ av träning man väljer är mindre viktig. En dobermann fungerar till nästan alla sporter och det finns både brukschampions, agilitytävlande och SM-ekipage i HTM inom rasen.

En dobermann ska vara energisk men många individer har svårt att varva ner självmant, så man måste lägga mycket tid på passivitetsträning både hemma och i främmande miljöer. Hanterar du en dobermann för hårt kommer den säga ifrån, det är ingen hund som går att straffa till lydnad för då kommer du behöva bryta ner hunden totalt (och det hoppas jag verkligen att du inte vill).

Det är en ras med många sjukdomar, den allvarligaste är DCM vilket är en hjärtsjukdom som drabbar väldigt många hundar. När man köper valp bör man välja en med äldre, hjärtscreenade (både holter och ultraljud) föräldrar där far- och morföräldrar inte dött i förtid. Viktigt att veta är att bara för att en hund blivit hjärtscreenad UA betyder det inte att den inte kan få DCM senare i livet, screeningen visar bara att hjärtat är ok just då. DCM förekommer i alla linjer så det är inte så enkelt som att välja rätt hund och slippa problemet. Finns mer att läsa på rasklubben om rasens hälsa och där kan du säkert hitta fler svar på dina funderingar, http://www.dobermannklubben.se/.
Svara på detta inlägg

Tropper
Medlem 2012-05-08
#4 8 december 2013 av Tropper Re: Ni med Dobermann, er erfarenhet av rasen?
TS har vid andra tillfällen skrivit att han använder sig av alfarullningar och utestängning för att få sin RR att lyda
Svara på detta inlägg

Woofer
Medlem 2012-05-06
#5 8 december 2013 av Woofer Jo, jag har läst det
Gör man så med en dobermann finns risken att man får ett bett förr eller senare. Litar hunden inte på en så tror jag att risken ökar för omriktat beteende.

Min dobermann har aldrig ens i sina argaste stunder försökt bita mig ens om jag fysiskt tagit tag och hållit fast honom, däremot hade han antagligen kunnat vända sig emot mig om han förväntade sig hårda korrigeringar från mitt håll. Jag menar inte att alla hundar med omriktat beteende har en dålig relation med ägaren, men jag tror att dålig tillit kan få en hund att bita ägaren i trängt läge.
Svara på detta inlägg

Wilhigson
Medlem 2005-10-24
#6 8 december 2013 av Wilhigson Har haft både RR och Dobermann ....
Båda hanar ... det är som natt och dag i stuk .... och i fostran ... .. även Rottis går inte att jämföra med en Dobbis ...

De är väldigt energiska och "påslagna" ... man måste lära dem att slappna av ... jag var tvungen att beordra min att gå å lägga sig .. annars gjorde han inte det som unghund ... De är alerta till sin natur ...

En Dobbis kan/ ska du absolut inte vara hårdhänt med ... då förstör du direkt din relation med hunden och du förstör mycket som blir svårt att reparera ... tror aldrig jag "tog tag" i min ens ...

En Dobbis behöver JOBBA , det räcker inte med bara promenader och bus/lösspring i skogen ... särskilt inte i ung år ... vill man ha en trevlig hund så får man lägga mycket tid , energi och ork ...

ang. Hanhundsaggretioner ... min funkade med allt och alla ... men det jobbade jag stenhårt på från start ... men det är mycket vanligt att de inte funkar med andra hanar ...

Vad det gäller barn ... så var min bra med våra barn .. men gillade inte att gosa fysiskt närgånget med andra barn ... avskydde och barn kramade honom .... han gjorde inget ... men man såg hur äckligt det var så det gällde ju att se till att han inte bövde stå ut med sånt ... å oavsett ras så ger man inte en 6-åring befälet över en hund enligt mig ....
Svara på detta inlägg

firebird
Medlem 2013-10-02
#7 8 december 2013 av firebird Re: Har haft både RR och Dobermann
Det låter faktiskt som hundrasen är lite grann av en ytterlighet. Lite synd faktiskt eftersom det där med överaktivitet verkar vara vanligt och jag tror inte det skulle fungera hos oss. Jag har hunden med på mitt arbete ofta och då krävs det ju att han/hon kan ligga och koppla av/sova under några timmar om dagen. Det är jättesynd.. Våran RR klarar ju det galant och är ju så himla mysig när hon ligger inbäddad i bland fällar och filtar. Där ligger hon utan vidare i flera timmar på raken om ingen okänd person kommer för då markerar hon genast.

Jag tror nog vi får leta vidare bland raserna tills vi hittar en som faller oss i smaken både fysiskt som mentalt.
Svara på detta inlägg

Kalla
Medlem 2010-04-06
#8 8 december 2013 av Kalla Nu är jag inte alls expert
Men jag tolkar inte Whilighsons inlägg som att en dobermann inte skulle kunna ligga och ta det lugnt ett par timmar i stöten. Det kräver dock, så vitt jag förstår, att den får ordentligt med både fysisk och mental stimulans i sin vardag. Den behöver jobba med huvudet, spår eller sök, och behandlas med respekt. Det är en utpräglad brukshund som måste få arbeta för att må bra, annars kan den nog lätt bli pestig.
Svara på detta inlägg

firebird
Medlem 2013-10-02
#9 8 december 2013 av firebird Re: Ni med Dobermann, er erfarenhet av rasen?
          Re: Ni med Dobermann, er erfarenhet av rasen?
          TS har vid andra tillfällen skrivit att han använder sig av alfarullningar och utestängning för att få sin RR att lyda
För att få henne att lyda, nej det är inte därför hon har legat på sidan.....

Hade du känt vår hund och omständigheterna kring henne så hade du nog förstått det hela lite bättre lilla vännen. Utestängningar, hon har blivit utvisad till ett annat rum eller vår inglasade veranda vid kritiska skeden när det blivit för mkt som det ibland kan bli när valpar eller unghundar blir väl påfrestande men jag kan säga det att det var faktiskt något vår hundskola rekommenderade och själva utövade. Dom förespråkar MYCKET mjuka metoder. Typisk "köttbulleskola".

Det finns som sagt många sätt att slå i en spik och medel efter individ är något jag förespråkar. Rätt eller fel, ja blir hunden i slutändan en problemhund så har jag misslyckats. Hur vår hund är nu vid 10 månaders ålder? Mycket tillgiven, trygg, stabil samt vaktar hemmet mkt bra. Bra med allt ifrån spädbarn, småbarn på 4-5 år som hon har omvänt från extrem hundräddhet. En go hund med andra hundar, leker bra med den stora skara av hundvänner vi har både inom en rasgrupp för samtliga hundraser samt en grupp med bara RR. Går bra i koppel, även med sina lekkompisar omkring sig, går fot, kommer när vi ropar "koppla dig" & lämnar inte ens hemmet mer än 20m fasten vi inte var hemma och hon öppnat ytterdörren själv.

Huvudsaken är väl ändå att vi i familjen är nöjda med henne och jag tror nog inte heller du Tropper hade varit missnöjd med henne...
Svara på detta inlägg

Woofer
Medlem 2012-05-06
#10 8 december 2013 av Woofer Re: Nu är jag inte alls expert
          Nu är jag inte alls expert
          Men jag tolkar inte Whilighsons inlägg som att en dobermann inte skulle kunna ligga och ta det lugnt ett par timmar i stöten. Det kräver dock, så vitt jag förstår, att den får ordentligt med både fysisk och mental stimulans i sin vardag. Den behöver jobba med huvudet, spår eller sök, och behandlas med respekt. Det är en utpräglad brukshund som måste få arbeta för att må bra, annars kan den nog lätt bli pestig.
Du har så rätt

Till TS: Det finns många dobbar som är med sina ägare på jobbet (min uppfödares hundar hänger med och hon jobbar inom vården) och de klarar absolut att ta det lugnt men man måste lägga tid på att få det att fungera.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Analkjörtlar operation erfarenhet?   [3] 14 maj: BullandBear 15 maj: pipilotta Någon med erfarenhet ang L7S1och Ischias?   [7] 2 apr: Bettan11 9 apr: Anneli Erfarenhet av att hyra häst?   [1] 24 mar: hejhej 25 mar: -Aslan pwd- Erfarenhet av foder behöver lite kunskap påfyllnad   [5] 12 mar: BullandBear 12 mar: BullandBear Kemisk kastrering, erfarenhet?   [2] 15 feb: Doodles 18 feb: Draghund Erfarenhet av Feel active Hiker hundskor??   [2] 12 feb: vovvsis 13 feb: Draghund Någon med erfarenhet av rage syndrome?   [1] 19 jan: Atumn28 19 jan: Ayrin Dela din erfarenhet med cbd och hundar!   [6] 23 sep: SamvH 5 nov: Borzoi 4åring och 2 dobermann   [6] 7 sep: vakthunden87 10 sep: pipilotta Erfarenhet av Dog Copenhagen comfort walk air sele   [1] 20 aug: Lovely havamalt 20 aug: Ayrin
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Dobermann | Grand Danois | Jack Russell Terrier | American Staffordshire Terrier | Schäfer | Dalmatiner | Cavalier King Charles Spaniel
© 1998-2021 Enfinia AB