Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
7 december 2013 av firebird i skaffa hund (12 svar)
Ni med Dobermann, er erfarenhet av rasen?
Vi har idag inom familjen en Rhodesian Ridgebacktik på 10 månader och funderar lite löst kring en Dobermannhane om något år eller så.

Vi tycker dessa hundar är väldigt tilltalande till utseendet och kort päls fordrar som regel ingen pälsvård men några frågetecken har vi.


Är dom extremt motionskrävande eller räcker det som vi gör idag och lägger 1,5-2h totalt om dagen på socialisering med andra hundar (springa löst och leka) eller springa lös i skogen inklusive vanliga rastningspromenader?

Jag har fått bilden av att många Dobermanns är väldigt uppstressade, är det så över lag eller kan det skilja från individ till individ? Finns det kanske avelslinjer med lugnare/tryggare beteende?

Uppfostran då, det skiljer ju från individ till individ här med. Precis så har det varit med vår Ridgeback som varit oerhört kaxig, intensiv och bitig som valp och behövt en ganska hård fostran i början med nedläggningar osv. Med tiden har dock behovet för hårdhänt behandling avtagit och mjukare metoder med positiv förstärkning funkat bra. Hon har verkligen varit "hård" men tryggt stabil utan några rädslor för oljud eller för små barn jämfört med andra Ridgebacks som kan vara mkt signalkänsliga och lite överdrivet rädda. Hur är Dobermannhanar generellt ur denna aspekt? Krävs hårdhänt hantering eller hur kan man vänta sig att hunden är att forma?

När jag läst om rasen så oroar jag mig en smula angående de många sjukdomar som tycks drabba rasen. Hur vanligt är det med bekymmer? Finns det särskilt bra avelslinjer där sjukdomsbilder är minimerad?

Är det vanligt med hanilska eller räcker det med stor socialisering med andra hundar från tidig ålder?

Är det något mer att tänka på gällande denna ras? Vår familj är hundvan sedan innan med bl.a. Rottweiler, vinthund och nu RR samt att vår son på 6 1/2 hanterar vår RR bra när hon är besvärlig.

Är rasen något för oss?


/Tobbe


Som medlem kan du här läsa lite kort info om firebird och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Belgisk Vallhund
Medlem 2007-11-26
#11 9 december 2013 av Belgisk Vallhund Re: Ni med Dobermann, er erfarenhet av rasen?
          Re: Ni med Dobermann, er erfarenhet av rasen?
          För att få henne att lyda, nej det är inte därför hon har legat på sidan.....

Hade du känt vår hund och omständigheterna kring henne så hade du nog förstått det hela lite bättre lilla vännen. Utestängningar, hon har blivit utvisad till ett annat rum eller vår inglasade veranda vid kritiska skeden när det blivit för mkt som det ibland kan bli när valpar eller unghundar blir väl påfrestande men jag kan säga det att det var faktiskt något vår hundskola rekommenderade och själva utövade. Dom förespråkar MYCKET mjuka metoder. Typisk "köttbulleskola".

Det finns som sagt många sätt att slå i en spik och medel efter individ är något jag förespråkar. Rätt eller fel, ja blir hunden i slutändan en problemhund så har jag misslyckats. Hur vår hund är nu vid 10 månaders ålder? Mycket tillgiven, trygg, stabil samt vaktar hemmet mkt bra. Bra med allt ifrån spädbarn, småbarn på 4-5 år som hon har omvänt från extrem hundräddhet. En go hund med andra hundar, leker bra med den stora skara av hundvänner vi har både inom en rasgrupp för samtliga hundraser samt en grupp med bara RR. Går bra i koppel, även med sina lekkompisar omkring sig, går fot, kommer när vi ropar "koppla dig" & lämnar inte ens hemmet mer än 20m fasten vi inte var hemma och hon öppnat ytterdörren själv.

Huvudsaken är väl ändå att vi i familjen är nöjda med henne och jag tror nog inte heller du Tropper hade varit missnöjd med henne...
Trygg, stabil??

Är det nått som din RR är, så är de oskerhet och rädsla han har som gör utfall mot människor runt honom ute.

Det är INTE så en tryyg och stabil hund beteer sig på :)
Svara på detta inlägg

firebird
Medlem 2013-10-02
#12 9 december 2013 av firebird Re: Ni med Dobermann, er erfarenhet av rasen?
Han gör inga utfall, är inte osäker men jag är säker på en sak. Du är analalfabet som inte kan läsa ett inlägg utan att läsa fel.

Han, nej jag har ingen hanhund.....

Belgisk Vallhund, gå och lägg dig på nätterna istället. Inget vettigt kommer från dina inlägg som vanligt och dina nattinlägg är inget undantag..
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Analkjörtlar operation erfarenhet?   [3] 14 maj: BullandBear 15 maj: pipilotta Någon med erfarenhet ang L7S1och Ischias?   [7] 2 apr: Bettan11 9 apr: Anneli Erfarenhet av att hyra häst?   [1] 24 mar: hejhej 25 mar: -Aslan pwd- Erfarenhet av foder behöver lite kunskap påfyllnad   [5] 12 mar: BullandBear 12 mar: BullandBear Kemisk kastrering, erfarenhet?   [2] 15 feb: Doodles 18 feb: Draghund Erfarenhet av Feel active Hiker hundskor??   [2] 12 feb: vovvsis 13 feb: Draghund Någon med erfarenhet av rage syndrome?   [1] 19 jan: Atumn28 19 jan: Ayrin Dela din erfarenhet med cbd och hundar!   [6] 23 sep: SamvH 5 nov: Borzoi 4åring och 2 dobermann   [6] 7 sep: vakthunden87 10 sep: pipilotta Erfarenhet av Dog Copenhagen comfort walk air sele   [1] 20 aug: Lovely havamalt 20 aug: Ayrin
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   American Staffordshire Terrier | Dobermann | Grand Danois | Cavalier King Charles Spaniel | Jack Russell Terrier | Golden Retriever | Schäfer
© 1998-2021 Enfinia AB