Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
27 december 2013 av snowflake i skaffa hund (14 svar)
Portugisisk vattenhund & hund nr 2
Jag och min sambo har länge gått i tankarna att skaffa oss ytterligare en hund. Idag har vi en dobermanntik på 3 år som vi är gemensamt aktiva med. Min sambo är väldigt inställd på ytterligare en dobermann men jag själv känner att rasen i fråga är för skarp för min smak och vill ha en mildare och enklare ras , och gärna en som inte fäller. Min sambo kommer vara den som arbetar med våran dobbis och jag kommer vara den som arbetar med den nya hunden.

Vi har gemensamt tittat på portugisisk vattenhund och jag tror det kan vara en ras som passar mig. Vi har bekanta som har portugiser som enbart sällskapshund så vi har haft möjligheten att umgås med rasen men vi vill fortfarande ha fler åsikter gällande rasens temperament och aktivitetsnivå. Jag är ute efter en aktiv sällskapshund som följer med mig på mina promenader och som jag kan "hobbyträna" med, jag är inte intresserad av att tävla. Tror ni en portugis skulle få det bra hos oss eller blir det uttråkad?

Dessutom undrar jag över lite generella tips när man skaffar hund nummer 2. Vi har redan en tik hemma, ska nya vara tik/hane? Hur introducerar man individerna för varandra? osv

Som medlem kan du här läsa lite kort info om snowflake och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

hundliv
Medlem 2009-08-03
#11 6 januari 2014 av hundliv Själv har jag mycket bra erfarenhet av dem
Jag har bara träffat trevliga portisar. Jag vet en som haft mycket problem med sin, men den har jag inte träffat.

Alla jag träffat har varit väldigt trevliga, arbetsglada men inte krävande, öppna sociala och stabila.

Däremot så umgås jag ju mest i såna kretsar där folk jobbar med sina hundar väldigt mycket, så det kan helt klart påverka. Det är inte omöjligt att mer ovana hundmänniskor som inte arbetar lika mycket med dem kan få problem med sina portisar.

Så upplever jag det med många raser, man träffar ett gäng trevliga exemplar i träningssammanhang, sen när man möter "vanliga hundägare" med rasen så är hundarna helt knäppa.

Den spanska vattenhunden har jag upplevt som betydligt mer reserverad och knepig än den portugisiska!
Svara på detta inlägg

hundliv
Medlem 2009-08-03
#12 6 januari 2014 av hundliv Ja
          Re: Portugisisk vattenhund & hund nr 2
          Jag får utgå ifrån min egna hund då och då är det negativa jag kan komma på att han inte tycker det är särskilt kul att arbeta. Vi har lärt honom sök och spår, men han tröttnar rätt snabbt på att lära sig något nytt (precis som det står i rasbeskrivningen faktiskt). Att nöta moment så att han gör det perfekt är inte riktigt hans grej, då hittar han på något roligare. Sedan krävs det att vi är helt konsekvent med regler annars tänjer han snabbt på gränserna.

Vi har tränat mycket passivitet med honom eftersom han annars vill vara med hela tiden och titta vad vi gör mm. Jag kan tänka mig att struntar man i passivitetsträningen kan man nog få en ganska stressad hund, särskilt om det händer mycket runt omkring som hunden känner att den måste kontrollera.

Jag kan inte komma på något annat negativt. Jag upplever också (som hundvan och aktiv person) att det är en hyfsat lättskött, lättfostrad och mjuk hund. Väldigt kelig och matglad!

Fråga gärna om du kommer på något mer!
Lättfostrad och mjuk stämmer med min uppfattning av rasen. Det var en bra beskrivning. Lite barnsliga i sinnet på ett bra sätt, och känns allmänt liksom vänliga. Det är inga griniga hundar.
Svara på detta inlägg

Maribet
Medlem 2011-07-05
#13 6 januari 2014 av Maribet Re: Ja
Hehe.. Ja barnslig kan man verkligen säga. Kul att du håller med mig i min beskrivning!
Svara på detta inlägg

Hittehund
Medlem 2010-01-21
#14 6 januari 2014 av Hittehund Re: De jag träffat har vart harmoniska
          De jag träffat har vart harmoniska
          Tack för ditt svar!

Vi har i dagsläget ett hund som är vaktig av sig så att portisarna vaktar ser jag inte som ett hinder då det var en av anledningarna till att vi valde dobermann. Det som dock oroar mig är det du nämner om stresstendenserna. Vet du om dessa individer kommer från samma kennel?

De portisar jag träffat hittills har dock vart lugna och harmoniska.
De portugisiska vattenhundar jag främst kommer i kontakt med kommer ifrån väldigt engagerade rutinerade hundägare, som tagit sig gott om tid på att välja kennel och tittat på linjer. Ingen av dem har varit förstagångsägare utan rutinerade och haft ett hundintresse utöver det vanliga.

De har haft ett mål, antingen avel eller träningsmässigt, och gjort rasval med omsorg.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KKqOkMojUkc

Ett exempel här är Debbie. Debbie är viltspårschampion och en hund som blivit väl hanterad och tränad med, men som av medfödda rädslor gjorde utfall som en reptil, inte klarade av barn, som blev lättstressad av olika miljöer, hade överdrivet jaktintresse, och .. listan var liksom lång. Och då hade hon bott sedan valp hos en mycket duktig och engagerad hundägare.
Man kan läsa mer om Debbie här: http://www.hittehund.nu/index2.htm

Idag har Debbie flyttat till en mycket erfaren husse som kunde erbjuda henne det hon behövde.

De hundar som det går bra för återfinns ofta på kennlarnas hemsidor men de som hundägarna har stora grava problem med, det är de jag träffar. Och det kräver inte många år av hundutredningar och problemhundsutredningar för att dra slutsatsen att det inte är hundköparna det är fel på, om de får en väldigt osäker lättstressad hund ifrån början. Jag har omplacerat hundar dagligen under 14 år, och alla dessa krulliga och gulliga hundar, där jag även räknar vissa softisar, kan ha väldigt stora problem.

Men kennlarna HAR problem med osäkerhet/rädslor/aggression.
Likså lagotton, och spansk vattenhund.


Aveln på lagotto kan jag inte ens gå in på, eftersom jag har tappat räkningen på antalet lagottos som bitit, vaktat, varit aggressiva och som haft familjer som verkligen har varit bra hundmänniskor. Ofta förstagångsägaren i kombination med en lagotto kan bli riktigt traumatiska fall där hundägaren tar på sig all skuld, utan att förstå att det finns en stor portion genetik och avel inblandad.

Lycka till med er hund, vad det än blir. Jag skulle strunta helt i hårlaget och välja ras på annat sätt.

Christine


Svara på detta inlägg
Sida 2 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Är spansk vattenhund skällig?   [7] 16 apr: Hjälp! 26 apr: Voff 92 Spansk vattenhund med klåda runt nosen   [2] 16 sep: Prima Princess 18 sep: Prima Princess Storpudel vs portugisisk vattenhund   [4] 19 feb: bamiisa 19 feb: -fanny canis- Portugisisk vattenhund i Skåne?   [0] 29 dec: Maribet portugisisk vattenhund!!!   [0] 8 dec: -fanny canis- portugisisk vattenhund   [4] 21 jul: bamiisa 22 jul: Hanana Lagotto eller portugisisk vatten hund, mentalitet?   [14] 28 nov: minos 4 dec: Sandrajao Portugisisk vattenhund VS Barbet   [12] 7 nov: DorisDay 10 jun: Ssofie Portugisisk vattenhund   [2] 4 nov: Hundis11 4 nov: Portie portugisisk vattenhund-fråga   [7] 20 maj: -fanny canis- 27 sep: -fanny canis-
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Dobermann | Grand Danois | Jack Russell Terrier | American Staffordshire Terrier | Schäfer | Dalmatiner | Cavalier King Charles Spaniel
© 1998-2021 Enfinia AB