Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
22 januari 2014 av Louies matte i övriga hundfrågor (15 svar)
Hur vet man om hunden verkligen är hungrig eller
bara är "sugen" på mer mat? Min hund går på kortison vilket gör att han blir extremt hungrig, äter det dubbla mot vad han annars gör utan att bli riktigt tillfredsställd, men jag vet inte om han verkligen är hungrig eller bara sugen på mer mat, har hört från vissa att man blir väldigt hungrig av kortison...
Han är just nu ganska ordentligt överviktig, väger 8.4 och borde nog väga 5 kg, absolut max 6. Dessutom är han relativt nyopererad i sitt knä (PL) så det är av stor vikt han måste gå ner flera kg.
Jag har gjort det stora felet att låta honom säga till när han vill ha mat och då får han det (han har inte ätit mer än vad han har behövt så då har det fungerat), men nu när han äter kortison har det ju fått katastrofala följder eftersom han äter alldeles för mycket nu...vanligtvis om han vill ha mat skrapar han lite på matskålen...men nu smäller! han med tassen på matskålen så den far iväg och upprepar tills jag reagerar samtidigt som han gnäller och har sig och blir stressad...när vi sitter och äter middag (om han inte precis ätit) sitter han och gnäller, "skriker", hässjar och vankar omkring oroligt om han inte får någon mat då...
Hur ska jag veta om han bara håller på sådär för att han är lite sugen på mer mat, eller om han har riktiga hungerkänslor?
Förhoppningsvis kan vi sätta ut kortisonet snart, men han har legat på ett kg för mycket i flera år så banta behöver han även utan kortisonet.

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Louies matte och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Lucille
Medlem 2011-12-28
#1 22 januari 2014 av Lucille Re: Hur vet man om hunden verkligen är hungr...
Jag har en Labrador som är konstant hungrig. Skulle hon få bestämma skulle det ätas oavbrutet.

Gör som jag, ge råa morötter, äppelbitar, vitkål som bukfylla och maten på bestämda tider. Äter han inte morötterna så är han inte hungrig. (min glufsar i sig allt)

Hoppas det blir bra med din lilla kille.
Svara på detta inlägg

Nallemaja
Medlem 2005-03-09
#2 22 januari 2014 av Nallemaja Re: Hur vet man om hunden verkligen är hungr...
Oj! Har han en så kraftig övervikt, så ska han verkligen inte ha mat i tid och otid. Kortison gör att man känner sig hungrig hela tiden, dygnet runt... Men det gör ju inte att man måste äta hela tiden. Som människa kan man ju ta till sig information om att man inte KAN äta hela tiden... Även om det är riktigta hungerkänslor han har, så kan han ju inte äta hela tiden.

Ta bort matskålen, så han inte kan smälla runt med den. Om han skriker och stressar runt, så försök att aktivera honom. Gå en promenad eller träna honom inne. Även fast det sker mitt i din middag, så ta en paus och aktivera honom. Din mat kan du värma i micron sen

Så egentligen spelar det ju ingen roll om han är hungrig eller bara sugen, han MÅSTE gå ner i vikt! Och ger du honom den mängden mat som täcker hans energibehov, så räcker det.
Svara på detta inlägg

Ina&Zimba
Medlem 2002-11-27
#3 22 januari 2014 av Ina&Zimba Re: Hur vet man om hunden verkligen är hungr...
Kan det vara ett alternativ att byta foder under en tid? Det finns riktiga bantningsfoder som säljs hos veterinär, bland annat Royal Canin satiety support som innehåller väldigt mycket fibrer och lite kalorier så hunden kan äta en rätt stor portion och ändå tappa i vikt. Det är till för hungriga hundar som behöver gå ner i vikt, och det är det mest effektiva bantingsfodret vad jag vet. Har själv en hund som äter det och det funkar toppen. Säljs som sagt var hos veterinärer eller på bland annat nätshoppen Animail som har gratis frakt om man handlar större säckar. Royal Canin rekommenderar dock att man konsulterar veterinär innan fodret ges så hör med din veterinär vad de tror om det, innan du eventuellt testar.
Svara på detta inlägg

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#4 22 januari 2014 av Hortensia Det vet man inte....
... men "suget" beror ju på att man vill tillintetgöra hungerskänslor. Jag förmodar att du har rådgjort med din veterinär angående fodret, med tanke på att Louie, vad jag har förstått, har haft sin övervikt länge innan han började äta kortison?

Liksom tidigare föreslagits, rekommenderar jag råa morötter, vitkål, paprika, popcorn etc som bukfylla. Fråga veterinären om du kan byta till ett bantningsfoder som Royal Canin Obesity, Specific Weight Reduction eller liknande och dela upp dagsransonen på många små portioner så vet du att han aldrig hinner bli vrålhungrig mellan målen. Lycka till!
Svara på detta inlägg

Malin med Ella
Medlem 2002-11-22
#5 22 januari 2014 av Malin med Ella Spelar det någon roll?
Jo, kortison gör en hungrig och stirrig - men spelar det någon roll? Även om han ÄR hungrig så ska han väl inte få äta ihjäl sig under din vård? Det du kan göra är dels att ge mindre energirik mat, öka den mentala stimulansen samt se till att förlänga ättiden.

- Om du ger torrt torrfoder kan du sprida ut det i lägenheten eller utomhus och låta honom leta upp det.

- Slå in maten i paket som han får leta upp och slita isär.

- Du kan proppa i uppblött torrfoder eller färskfoder i en kong och frysa in. Låt tina lite eller spola av med ljummet vatten innan hunden får så den inte fryser fast med tunga eller läppar. Går också att smeta mager smältost inuti en kong som sysselsättning mellan måltider.

- Ge ben eller tuggben av en sort där han inte får i sig så mkt, poängen är att han ska tugga och känna smak.

Sen gäller tuff kärlek! Ta undan skålen när det inte är matdags, håll på tiderna och ransonerna. Och härda ut när han tigger... Ju tydligare du är med vad som gäller desto lättare blir det för er båda.

Vet inte HUR nyopererad han är men se om du kan öka motionen, vilket bör vara lågintensiv i form av koppelpromenader. Vattentrask på löpband är en väldigt bra motionsform för en pl-opererad hund, det blir en riktig genomkörare iom motståndet men samtidigt mindre belastning på benet och ett lugnt tempo.
Svara på detta inlägg

ylvahedin
Medlem 2009-01-12
#6 22 januari 2014 av ylvahedin En del är hungriga jämt.
Men det betyder ju inte att hundarna ska få mat hela tiden.

Om din hund är såpass överviktig + äter kortison är risken överhängande att han får diabetes.

Så, se till att banta honom.

Han avlider inte om han inte får mat hela tiden, men han kan göra det om du övergöder honom.
Svara på detta inlägg

Louies matte
Medlem 2007-11-30
#7 22 januari 2014 av Louies matte Svarar till alla
Han är så pass nyopererad att han får gå en promenad som är 30 minuter, resten får bara vara 15 min men eftersom han rör sig mycket mer inomhus än vad han ska så går vi bara rastningsrundor (10-15 min/gång). Men vi får öka på 5 min varje vecka. Snart är den "kritiska" perioden slut och då får han gå mycket mer så då ska vi givetvis öka på motionen ordentligt.

Det där med aktivering när han är hungrig blir svårt om han inte får godis som belöning, kan inte belöna med leksak för han måste fortfarande ta det lugnt och ska han se leksaken som en tillräckligt bra belöning måste jag slänga iväg den och busa med den.

Jag ska ta bort matskålen som ni säger så han inte får en chans att smälla i den och så fylla ut maten med grönsaker.

Vill inte ge något veterinärfoder om det inte handlar om liv eller död, ska nog däremot börja ge honom torrfoder också (som han inte är lika förtjust i som färskfoder) från Standardt som är för överviktiga hundar. Dessutom letar jag efter ett färskfoder som han kan hålla sig mättare på, det är dock svårt då han ev. inte tål nöt och därför prövar vi nu med bravo lamm men den såg jag i efterhand innehåller väldigt lite protein och mycket kolhydrater så jag vet inte om det kommer fungera så bra för honom att gå ner i vikt på, men jag ska leta ordentligt efter det bästa färskfodret för honom, annars får vi kanske köra bara på standardt.


Svara på detta inlägg

Louies matte
Medlem 2007-11-30
#8 22 januari 2014 av Louies matte Re: Det vet man inte
          Det vet man inte....
          ... men "suget" beror ju på att man vill tillintetgöra hungerskänslor. Jag förmodar att du har rådgjort med din veterinär angående fodret, med tanke på att Louie, vad jag har förstått, har haft sin övervikt länge innan han började äta kortison?

Liksom tidigare föreslagits, rekommenderar jag råa morötter, vitkål, paprika, popcorn etc som bukfylla. Fråga veterinären om du kan byta till ett bantningsfoder som Royal Canin Obesity, Specific Weight Reduction eller liknande och dela upp dagsransonen på många små portioner så vet du att han aldrig hinner bli vrålhungrig mellan målen. Lycka till!
Hur menar du med "rådgjort med veterinären ang. fodret"? Jag har påtalat till veterinären gång på gång att Louie är överviktig och därför vill jag att vi prövar sätta ut kortisonet nu (måste trappa ner först förstås) då han bara blivit delvis hjälpt av det (han har klåda i öron, tassar och anal men endast analklådan har försvunnit av kortisonet) men denna veterinär tycker inte att Louie är överviktig, men jag fick ändå ok att pröva sätta ut kortisonet. Dessutom tycker jag inte det är värt att ett av hans problem försvinner (vi ska göra en allergiutredning så vi kan hitta orsaken istället) mot att han blir ordentligt överviktig och sliter på sin visserligen välfungerande men ända njure i onödan (visserligen ska det vara en flera års lång kortisonbehandling för att njurarna ska ta stryk men ändå).   
Svara på detta inlägg

Louies matte
Medlem 2007-11-30
#9 22 januari 2014 av Louies matte Det sista svaret var till Hortensia
Tillägg: han har även magproblem så nu får han maten uppdelat på 5 gånger/dag.
Svara på detta inlägg

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#10 22 januari 2014 av Hortensia Re: Det sista svaret var till Hortensia
Så jobbigt ni verkar ha det. Hoppas verkligen att Louie snart kryar på sig! Märkligt att veterinären och du har så olika uppfattning om vikten, men den ökade aptiten borde du i alla fall kunna hjälpa honom hantera precis som du har tänkt med många små mål och mindre kaloririk mat. Prova också Malin med Ellas alla tips för att förlänga ätandet. Lycka till!
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Vad gör man när hunden inte lyder vid inkallning?   [15] 6 apr: Laban76 8 apr: Laban76 Ta med hunden när bortbjuden el ej? (Stress)   [7] 29 jan: Chocolate AK 17 apr: BondBrud Hjälpa hunden slappna av inne   [2] 20 jan: Tessi11 26 jan: LouisLouis Hur får jag hunden att gå NERFÖR trapporna?!   [5] 19 jan: JohannaS 20 jan: Anneli Hunden attackerar vår katt   [6] 7 dec: jenka 13 dec: Svea58 Hunden sover mot mitt ansikte?   [4] 7 nov: Snackis 9 nov: Snackis Tips för att få lite mer fart på hunden önskas   [11] 20 sep: Ayrin 22 sep: pipilotta Hunden biter barnens kompisar   [7] 31 aug: Sussie78 13 jul: pipilotta Hunden slickar sönder sig, Slicksår   [2] 21 aug: Stickan59 2 sep: Stickan59 Ni som har hunden med på jobbet/jobbar hemma   [6] 2 jul: karfah 6 aug: ponys
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Chihuahua | Dvärgpinscher | Jack Russell Terrier | Dobermann | Tax | Dvärgschnauzer
© 1998-2022 Enfinia AB