Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
1 februari 2014 av sinra i skaffa hund (11 svar)
Welsh springer spaniel eller kromfohrländer?
Vi håller på att välja vilken ras vi ska ha, efter vääääääääldigt lång tid står det mellan Welsh springer spaniel och kromforländer. Det som vi tvivlar på att att det skriv att WSS har jaktinstinkt men vissar säger att den inte har mycket alls, vad gäller? Vilken skulle ni rekommendera?

ps. vi är en aktiv familj som bor ute på landet.

Tack på förhadn

Som medlem kan du här läsa lite kort info om sinra och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Teddies matte
Medlem 2010-12-12
#1 1 februari 2014 av Teddies matte Re: Welsh springer spaniel eller kromfohrlän...
Då måste ni berätta vad ni kommer göra med hunden och vad ni önskar för egenskaper hos en hund, vad har gjort att det står mellan just dessa raser?
Svara på detta inlägg

Malin med Ella
Medlem 2002-11-22
#2 1 februari 2014 av Malin med Ella Alla hundar har jaktlust
Hunden är i grunden ett rovdjur och man kan aldrig förvänta sig att få en hund helt utan någon form av jaktlust, oavsett ras. Givetvis skiljer sig sen viltintresset och benägenheten att sticka mellan raser, men också mellan olika linjer inom samma ras och mellan individer. Likaså vilar ett ansvar på ägaren eftersom det också krävs att hunden får erfarenhet av jaktens fröjder för att tända till på vilt, genom medveten hundhållning och träning kan ni förebygga mkt.
Svara på detta inlägg

marno
Medlem 2012-01-09
#3 1 februari 2014 av marno Re: Welsh springer spaniel eller kromfohrlän...
Vi har en welsh på två år och min upplevelse av henne och att ha träffat många andra welshar är att det helt enkelt varierar ganska mycket. Vår har alltid haft stort intresse för dofter och speciellt viltdoft men det var aldrig ett problem förrän senaste halvåret när hon blivit mer självständig och inte riktigt lyssnar lika bra längre. Hennes kullsyster verkar inte alls lika viltintresserad utan går lös medan vi kör med långlina och tränar mycket inkallning just nu.

Welshen är en väldigt rolig och mysig hund men troligtvis måste man nog lägga en del tid på att få riktigt bra följsamhet när det gäller vilt. Samtidigt springer de sällan långt även om de inte kommer på inkallning direkt så jag vet de som inte bryr sig så mycket om att träna och är nöjda ändå.
Svara på detta inlägg

sinra
Medlem 2013-11-20
#4 1 februari 2014 av sinra Re: Welsh springer spaniel eller kromfohrlän
          Re: Welsh springer spaniel eller kromfohrlän...
          Då måste ni berätta vad ni kommer göra med hunden och vad ni önskar för egenskaper hos en hund, vad har gjort att det står mellan just dessa raser?
Vi ska huden som aktiv sällskapshund, att kunna gå långa promenader och även lite agility.
Svara på detta inlägg

erkan
Medlem 2010-07-25
#5 1 februari 2014 av erkan Re: Welsh springer spaniel eller kromfohrlän...
Welshen är ju en långt trevligare och mjukare sällskapshund än kromfohrländern, där jag vet fler än en som blivit riktigt otrevliga och bitska med tiden.
Om welshens jaktlust kan jag inte riktigt yttra mig. Men se till att välja någon som inte kommer från en jaktlinjer.
Svara på detta inlägg

VivekaR
Medlem 2011-12-14
#6 1 februari 2014 av VivekaR Re: Welsh springer spaniel eller kromfohrlän...
Det där med jaktlusten är nog rätt individuellt. Jag tror att de flesta welshar har rätt mycket jaktlust, men den är oftast inriktad på fåglar. Min egen welsh kunde bli fullkomligt ballistisk på både trastungar och höns som valp och unghund, nu vid två års ålder har hon lugnat ner sig betydligt.

En stor fördel, som jag tror de flesta spaniels har, är att även om de skulle sticka på en synlig viltkontakt, drar de aldrig iväg långt, som en del andra raser. De kommer tillbaka nästan omedelbart i samma fart, eftersom de är väldigt sociala, och vill vara nära föraren.

Men visst kan jaktlusten bli ett problem, och man måste vara beredd på att jobba mycket med kontakt, stadga och inkallning ända från valpåldern, om man vill kunna ha hunden lös. Samtidigt ät welshen också är en ras som har behov av att röra ordentligt på sig, de behöver springa fort och mycket för att må bra.

Kromforländer vet jag inte så mycket om, jag gillar utseendet på dem, och det var en av raserna jag tittade på innan jag bestämde mig, men jag har aldrig träffat någon i verkligheten. Det påstås ju på hemsidan att den inte ska ha någon jaktdrift. men eftersom den har foxterrier och griffon som ursprung, har jag lite svårt att tro på det.

Ett problem kan vara att det är en "liten" ras, och därmed litet urval och möjligen svårt att alls få tag i en valp vid rätt tidpunkt.
Svara på detta inlägg

Happy500
Medlem 2013-06-13
#7 2 februari 2014 av Happy500 Re: Welsh springer spaniel eller kromfohrlän...
Min kromfohrländer har ingen jaktinstinkt alls när det gäller stora djur. Springer en hare eller ekorre precis framför oss kan hon springa några meter men aldrig längre. Hon lämnar överhuvudtaget aldrig vår sida på promenader så koppel är onödigt om det inte finns bilar nära.

Mentalt är en kromfohrländer väldigt olik en spaniel. En spaniel är ofta trygg och vänligt inställda till allt och alla medan en kromfohrländer är skeptisk och försiktig/rädd. Det gör den lätt eftersom den aldrig vågar lämna tryggheten hos husse och matte men skapar istället andra problem. Viktigt att hjälpa en kromfohrländer att hitta strategier för att klara av otäcka saker som t ex möten med okända hundar, människor och miljöer annars kan rädslan komma fram som utfall och nafsande när den känner sig trängd. Men bor ni på landet kanske det inte ens blir ett problem.

Kromfohrländern är en fantastisk agilityhund just p g a sin lyhördhet och känslighet. De är lätta, snabba och lämnar aldrig kontakten med sin husse/matte.

Försök träffa mågra exemplar av båda raserna ocv se vilken mentalitet som ni trivs bäst med. Båda har sina för- och nackdelar.
Svara på detta inlägg

Ruccola
Medlem 2006-07-11
#8 3 februari 2014 av Ruccola Re: Welsh springer spaniel eller kromfohrlän...
På hundklubben fick vi i höstas stifta bekantskap med ett kronfohrländer - båda i ett-tvåårsåldern. Inte från samma kennel och inte släkt överhuvudtaget. Väldigt duktiga på agilityplanen, lättlärda och riktiga arbetsmyror. MEN, ingen av dem är särskilt trevlig mot andra hundar och vi har sett tendenser mot husse resp. matte också. Humöret ligget strax under ytan verkar det som. de är bägge ganska skälliga också. Welsh har jag stora erfarenheter av, eftersom mina föräldrar har haft flera till jakt. De har en just nu i sin flock. Väldigt trevliga, roliga hundar att umgås med, men jag är helt övertygad om att att de måste få arbeta med något annars blir de fnattiga och rätt retliga. Inte nödvändigtvis jakt men spår och sök ligger ju nära till hands för en jakthund som welshen.
Svara på detta inlägg

Galotti
Medlem 2010-03-02
#9 7 februari 2014 av Galotti Re: Welsh springer spaniel eller kromfohrlän...
Vissa welshar har ENORM jaktlust, jag har att göra med en varje dag som jag aldrig skulle rekommendera till någon som inte tänkt jobba ordentligt med hunden i form av spår/sök/viltspår och/eller praktisk jakt. En welsh som inte blir aktiverad på rätt sätt är en jobbig hund, tro mig.

Kromfohrländer kan vara (inget fel i det) avvaktande mot främmande och ha vakt i sig (blir helt andra krav på ägaren än när man har en springer spaniel på den biten!) men passar enligt mig mkt bättre som sällskapshund än vad welshen gör.
Svara på detta inlägg

hundliv
Medlem 2009-08-03
#10 8 februari 2014 av hundliv Två extremt olika hundraser
Har svårt att jämföra dem då de är så olika, men jag tror att du i slutänden får tänka "worst case scenario" med båda raserna.

Welshen: Fullständigt vilttokig, går ej att ha lös förutom på inhägnat område, stressig, tokdragig i kopplet, svårt att avreagera i samand med störningar, odräglig bland folk.

Kromfohrländern: Överdrivet reserverad mot nya människor, grinig, allmänt misstänksam, småtråkig, omotiverad i träning.

Vilket "worst case scenario" tampas du helst med?
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hund tvärstannar när vi springer   [3] 11 feb: RobbG 12 feb: Anneli Lha-Cocker, Cocker Spaniel-Lhasa apso blandning   [4] 29 jan: virre68 29 jan: Lona Lha-Cocker, Cocker Spaniel-Lhasa apso blandning   [0] 29 jan: virre68 frisering av cocker spaniel   [3] 3 maj: jooli 7 maj: Voff 92 Kromfohrländer eller Schapendoes   [2] 22 mar: emla 10 apr: Livet Träningskompis? Extrafamilj sökes, Welsh i Sthlm   [0] 10 dec: Elisabetbr¿¤ Hund på deltid? Söker extrafamilj, Welsh i Sthlm   [3] 10 dec: Elisabetbr¿¤ 29 jan: Elisabetbr¿¤ springer utmed staket och skäller...   [4] 19 okt: Trevare 19 okt: Trevare Hur aktiverar du din Springer?   [1] 15 jul: Beatis 21 jul: Träsktrollet Bitig 18 veckors springer   [13] 12 jul: Essge 17 jul: Sezziyanen
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schapendoes | Schäfer | Labrador Retriever | Chihuahua | American Staffordshire Terrier | Jack Russell Terrier | Bichon Havanais
© 1998-2019 Enfinia AB