Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
23 mars 2014 av Nadja&Fluffhundarna i skaffa hund (7 svar)
Riesen, briard eller annat?
Postar ett inlägg åt en vän då Vovve inte verkar fungera för henne just nu.

Nu går jag i hundköpartankar men har kört fast mellan två raser. Hoppas på att ngn med erfarenhet kan hjälpa mig lite. Har haft pudel sedan tidigare som jag tävlat i bruksspår (appellen) och lydnad med, men som nästa hund skulle ja vilja ha en med mer motor, uthållighet och en tuffare karaktär. Pudeln har inte en uns skärpa i sig utan är väldigt mjuk och vek.

Drömhunden är egentligen en bruksschäfer eller en mentalt stabil aussie, men pga allergi hos mig och släktingar vill jag ha en hund som inte fäller mkt hår. Självklart är det individuellt men har ännu aldrig känt av allergi mot en hund som inte fäller. Har erfarenhet av både riesen och briard men tkr det är svårt då det verkar pendla väldigt mkt mellan individer. Särskilt inom briard, träffat både pigga brukshundar och soffpotatisar...

Vill ha en hund till sällskap men även till tävling. Lydnad tkr jag är kul men det är skogsarbete, främst spår och sök, som jag brinner för. Rör mig mkt ute i naturen.

Vad är era erfarenhet av briard och riesen? Är det väldigt mkt hund för en som är van vid pudel? Finns andra alternativ till en aktiv och tålig bruksras?

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Nadja&Fluffhundarna och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Bovven
Medlem 2011-02-17
#1 23 mars 2014 av Bovven Bouvier des Flandres
Vi stod själva (jag och sambon) i valet mellan Briard och Riesen då vi ville ha en större hund att prova på olika hundsporter med som inte fäller (sambon är allergisk). När vi fick upp ögonen för Bouvieren så kände vi att det var helt rätt för oss.

Vi valde bouvieren tillslut kanske främst för att det är en mjukare hund än riesen, men inte lika "tramsig" som briarden. Jag tror dock att om du är van med pudlar så kanske briarden är det bästa valet av dessa tre. Supertrevliga hundar :)
Svara på detta inlägg

MissNöjd
Medlem 2009-01-23
#2 24 mars 2014 av MissNöjd Är det motor och skärpa hon söker...
... Så är det riesen hon vill ha av de ludna bruksarna. Briarden är för rörig, bouvieren för jämn, om det egentligen är en handfull hon vill ha. I form av bruks schäfer, dvs.
Svara på detta inlägg

mija
Medlem 2007-02-13
#3 24 mars 2014 av mija Re: Riesen, briard eller annat?
Jag har en briard.
Jag hade en papillon sen innan och ville ha en brukshund att kunna jobba ännu mer med.
Valet föll på briard, en charmig ras med vacker päls. Arbetsvillig men med en tydlig av och på knapp.
Med min tränar jag lydnad och spår. Vi håller även på agility men då utan tävlingsambitioner i den sporten.
Riesen känns snäppet vassare och mer skärpa i sitt sett.

Svara på detta inlägg

Morrhoppan
Medlem 2006-02-27
#4 25 mars 2014 av Morrhoppan Re: Riesen, briard eller annat?
En briard är nog betydligt mer följsam och förig än en riesenschnauzer. Briarden är ju en vallhund. De jag träffat, förutom min, har varit arbetsvilliga med en tydlig av-/påknapp. Min låg bara och lugnt betraktade omgivningen redan som liten pygmé när inget hände.

De flesta är ganska "lagom" mycket hund, men det finns ju de med mer "fräs" i.   

Pälsen är väldigt lättskött och fäller inte (min har inte ens haft någon tovperiod), däremot så måste man kamma ur död underull. Det räcker att man borstar/kammar den en gång i veckan som vuxen så håller den sig fin. Badar den gör man när man tycker att det behövs. En bra päls stöter ifrån sig både smuts och vatten bra.

När jag går i skogen så tar jag bort eventuella pinnar och annat som råkat fastna i pälsen direkt jag ser skräpet. Dels för att det är enkelt att få bort innan det tvinnat sig fast och dels för att det blir mindre slitage på pälsen då (jag ställer ut min mycket och vill spara på pälsen).

Jag har tidigare haft dobermann och då var jag tvungen att ta medicin för att inte känna mig nedsatt i andningen (allergi och astma). Sedan jag tog bort min sista dobermann i januari förra året så har jag inte tagit en enda puff med medicin, så för mig funkar rasen perfekt med min allergi!

Jag är supernöjd med mitt rasval och det kommer att bli en till i slutet av året/början på nästa år! :)
Svara på detta inlägg

MissNöjd
Medlem 2009-01-23
#5 1 april 2014 av MissNöjd Jag har haft både bouvier och briard.
          Är det motor och skärpa hon söker...
          ... Så är det riesen hon vill ha av de ludna bruksarna. Briarden är för rörig, bouvieren för jämn, om det egentligen är en handfull hon vill ha. I form av bruks schäfer, dvs.
Haft en hel del att göra med riesen. Äger två bruks schäfrar.

Och måste tillägga att om man är ute efter en driftig brukshund, med motor och skärpa och strävar egentligen efter att föra schäfer, så är inte bouvier eller briard ngr direkta alternativ. Bägge delarna är som att sikta mot stjärnorna men landa på ett fjäll. I jämförelse med egenskaperna mellan raserna. Riesen är brötigare och "jobbigare" att handhava än både briard och bouvier, men är det arbeta med sin hund man vill göra och ha en chans i bruksets högre klasser, är det bästa alternativet av dom. Även om både bouvieren och briarden har båda sin charm, så räcker inte bruksegenskaperna till helt enkelt...

Svara på detta inlägg

HUNDraelvan
Medlem 2011-03-05
#6 1 april 2014 av HUNDraelvan Svart terrier?
Har bara träffat ett par stycken så jag kan ju inte uttala mig generellt.
Men dessa har varit väldigt bra!

Strävhårig holländsk herdehund kan också vara ett alternativ.

Båda räknas som brukshundar.
Svara på detta inlägg

MissNöjd
Medlem 2009-01-23
#7 2 april 2014 av MissNöjd Alltså rent...
... Avelsbasmässigt, skulle jag inte välja rasen själv än. Så pass egoistisk är jag.

Ingen direkt egen koll på rasens brukbarhet. Men vilka gigantiska münster det där är...
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Wheaten, Westie eller något helt annat?   [5] 7 jul: Coella 19 jul: Gurkans Fråga o att ev byta från barf till annat..?   [3] 17 jul: bebban 24 jul: Svea58 Rasambivalent. Briard, Aussi eller Beardis?   [3] 20 apr: Froggy 22 apr: Anneli Eventuellt noskvalster el annat   [2] 14 apr: Filurpinnen 17 apr: Filurpinnen att vara roligare än allt annat   [4] 12 jun: Siljesmatte 14 jun: username Briard? Bearded collie? Schapendoes? Puli?   [10] 5 feb: Sunniva 12 feb: Odåganidun Annat att äta än torrfoder (när o hur)   [4] 25 sep: Ulrika 26 sep: hundöga återkomst Postafen eller annat åksjuskemedel?   [6] 14 jan: SandraCarlsson 26 feb: Svea58 Briard, uthållighet?   [1] 11 okt: Sezziyanen 18 okt: -Aslan pwd- Klippa en Briard, "lagom"?   [11] 20 mar: Sezziyanen 22 mar: Floyd
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Golden Retriever | Chinese Crested Dog | Pudel | Schäfer | Dobermann | Cavalier King Charles Spaniel
© 1998-2024 Enfinia AB