Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
24 mars 2014 av Tuffzan i valpforum (13 svar)
Lite frågor om Frallor :)
Hej, jag ska köpa en Fransk Bulldog (valp), och har lite frågor. T.e.x som när kan jag börja öva på att lämna henne ensam? Och när kan man börja med agility? Har nån något tips på foder, och när man ska byta foder från det som uppfödaren gav? Och vilka leksaker passar bra? Är tacksam för svar

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Tuffzan och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Crazy J´s matte
Medlem 2007-04-11
#1 24 mars 2014 av Crazy J´s matte Re: Lite frågor om Frallor :)
Hej. Viktigt med den rasen är att se till att alla papper är i sin ordning. Då de är vanliga smuggelhundar. Även vanligt att de säljs oregistrerade av oseriösa uppfödare. Stamtavlan (registreringsbeviset från SKK) ska med vid köpet inget annat. Inte skickas med post eller faxas eller att du ska regga valpen själv hos SKK. Det finns inga bra anledningar att inte regga sin valpkull. Oavsett om man fött upp en kull eller 100. Foder ska vara köttbaserat. Om valpen får ett spannmålsbaserat foder så låt den äta det iaf en två veckor för att sedan successivt byta ut mot ett bra köttbaserat foder (tex acana) Agility ska hundar vara färdigvuxna innan de börjar med. Runt 1 år. Innan det så gå både valp och allmänlydnad så hunden kan vara lös. Leksaker. De brukar vara duktiga på att tuff sönder så tåliga leksaker är bra. Tex Zogoflex. De flyter och är även en av få giftfria gummileksaker på marknaden. Garanti har de med om de går sönder får man en ny :)
Svara på detta inlägg

pissemiss
Medlem 2008-11-03
#2 24 mars 2014 av pissemiss Förutom det
Crazy J´s matte har svarat; När det gäller ensamhetsträningen så får en valp under 4 månader endast lämnas kortare stunder. Det är inte specificerat vad som menas med kortare stunder men de flesta tolkar det nog som att man går ut med soporna, hämtar posten och liknande.

Det är alltså först när valpen har fyllt 4 månader du får börja träna den på att vara ensam lite längre stunder.

Räkna med att det tar minst några månader till innan den kan vara ensam några timmar. En del hundar klarar aldrig att bli lämnade så back-up-plan i form av dagmatte/husse eller dagis är viktigt att ha.

Det viktigaste när det gäller om en hund kan vara ensam eller inte är att hunden är trygg i sig själv och sin miljö så lägg ner tid på det i början.
Svara på detta inlägg

fantismamma
Medlem 2009-07-27
#3 24 mars 2014 av fantismamma Re: Lite frågor om Frallor :)
Vi har en fransk bulldogg. Den absolut trevligaste ras vi har haft. Men som tidigare har skrivit är det jätteviktigt att hitta en bra och seriös uppfödare. Gå in på fransk bulldoggklubbs hemsida. Där finns en lista på uppfödare som du kan ringa runt till.

När det gäller foder så funkar våran fralla bäst på vom og hundemat. Hon fes mkt innan när hon åt torrfoder, och dessutom så gillade hon inte maten då. Vom älskar hon, och är jättebra i magen.
Svara på detta inlägg

Tuffzan
Medlem 2014-03-24
#4 24 mars 2014 av Tuffzan Re: Lite frågor om Frallor :)
Tack för alla svaren :) Men typ ska man börja med att gå in i ett annat rum och stänga dörren? Och när kan man börja koppelträna och gå på promenader och sånt? Och kan man lämna henne själv i typ 5-10 timmar när hon har vuxit lite och isåfall hur gammal ska hon va då? Och hur många gånger per dag måste man gå ut med henne?
Svara på detta inlägg

Tuffzan
Medlem 2014-03-24
#5 24 mars 2014 av Tuffzan Re: Lite frågor om Frallor :)
Och vilket material i halsbandet är skönast för hunden?
Svara på detta inlägg

Borzoi
Medlem 2002-08-22
#6 24 mars 2014 av Borzoi Re: Lite frågor om Frallor :)
Hej

När jag läser en del rekommendationer om hur man "ensamhetstränar" hundar inklusive valpar blir jag riktigt mörkrädd .

Man rekommenderar att hunden skall stängas in i andra rum ex med lydnad att stanna kvar eller med nät mellan ägaren och valpen/hunden eller med stängd dörr eller samtliga i en suggestivt upptrappning av träningen , jag läser också att valpen skall utsättas för ökad hjärnjympa och eller tom ansträngande motion för att " trötta " ut valpen före enamlämnandet , vilket kan vara mycket fysiskt/psykiskt skadande för en icke fullväxt hund/valp

Man skall även enligt rekommendationer ignorera valpen/hunden när man kommer hem .

Samtliga av dessa rekommendationer är fullständig vansinne och kan och kommer med mycket stor sannolikhet skapa problem för ägaren längre fram i hunden liv i form av kontaktsvårigheter , tryghetsbrister och eller tillitsbrist till ägaren .

Att stänga in en hund i ett annat rum för att träna ensamhetsträning är inte träning i detta, det är en förpassning från flocken och är ett av dom hårdaste straff en valp hund kan utsättas för och har ingen naturlig liknelse i en korrekt sammansatt flock grupp . Det är i valpens /hundens synvinkel en livshotande åtgärd .

Många jämför detta med att vissa individer i en flock kan visa tillfälliga avståndstagande beteenden mtill annan medlem i flocken , men det är mycket stor skillnad att omöjliggöra kontakten med ett galler eller dörr än att göra det med ett avståndstagande beteende , och det görs under inga omständigheter utan en orsak och den orsaken finns inte om man använder sig av det när man skall lämna hunden ensam .

Man straffar helt enkelt hunden för något den inte har gjort , det kan inte hunden förstå , och tvivlen på ägaren kan uppstå …. All långtidsbestraffning är endast destruktivt för relationen mellan hunden och människan .

Valpen/hunden som inte kan vara ensam är osäker och rädd , tar man den från tryggheten genom att förpassa den från flocken ökar man denna osäkerhet och stresspåslaget ökar vilket skapar en osäker stressad hund i framtiden .
Samma effekt uppstår då man ställer sig utanför ytterdörren och väntar

Valpen/hunden kan med sitt enorma luktsinne konstatera människans ” geografiska possition och tom avståndet mellan sig själv och individen som står utanför dörren och även identifiera personen som står utanför dören . . och kan inte förstå varför den inte får vara med sin ” flock” där den för tillfället befinner sig .

Hur ”tränar” man då en hund för att vara själv ?


Det handlar om att avdramatisera att hunden blir ensam och att den skall vänta på matte/husse , en hund skall inte vara ensam den skall vänta på matte/husse .

Detta gör man genom att göra en vardag av lämnandet , alltså gå ut spontant en sekund kanske två tre , genom ytterdörren , utan att ta på ytterkläder osv , ibland tar man på ytterkläder och går ut några sekunder.

Man varvar det spontana beteendet med det ” riktiga ”” lämnandet , alltså inte ett bestämt fast mönster där man tar på sig skorna ytterkläderna , tar fram nyklarna går ut och låser dörren osv

, Utan går så långt från det fasta mönstret som möjligt ,

Går ut utan ytterkläder kommer in igen ,
Skrammlar med nycklarna , och stannar inne ,
Öppnar och stänger ytterdörren ,
Låser, låser upp ytterdörren ,
Ibland går ut en sekund går in igen utan att stänga dörren bakom sig ,
Ibland går ut stänger dörren , kommer in igen , osv osv osv ,

Allt man kan hitta på som inte föregår att hunden blir ensam med ett föregående mönster . sedan ökar man tiden till kanske tio femton 20 sekunder osv osv .

Ställ dig inte utanför dörren utan gå bort en bit , hunden känner att du står utanför dörren och blir stressad av att inte kunna få kontakt med dig .

Så man börjar mycket korta tider och helt spontant utan att förbereda något exempelvis avgränsa eller stänga in
Måste man avgränsa gör man det så att hunden är i ett rum som är vardag för den exempelvis köket . osv osv.

Men avgränsningen är ett föregående mönster och kan skapa problem pga att det skapar den stress som hunden associerar till att den ” kommer ” att bli ensam ”
Så det är oftast effektivare att inte avgränsa för att det " avbrottet " från vardagen ger hunden till slut dom negativa associationer som själva avgränsandet gör , och hunden går upp i stress den lär sig helt enkelt att när matte/husse börjar med detta så är det ensam som gäller , ungefär som samma association som hundar får när man tar tag i kopplet och dom vet att dom skall gå ut , fast då med possitiv association.

När man avdramatiserar detta med den spontana biten som beskrivs ovan så överdriver man heller inte berömmet eller kontakten med hunden mer än man gör i vanliga fall när hunden spontant kommer fram då man exempelvis står och diskar . och under inga omständigheter då hunden kommer fram och skall hälsa då den varit själv en längre tid, att ignonera en hund som hälsar på sin inkommande ” flock/gruppmedlem " är totalt vansinne när det gäller flockuppbygnaden osv .

Däremot kan man ignorera en hund om den överdriver sina hälsningsfraser , exempelvis hundar som går upp i överdriven stress när man kommer hem eller hundar som hoppar osv , men denna igonering avbryts exakt samma sekund som hunden lugnar ner sig eller slutar hoppa osv osv .

En hund skall inte vara ensam , den skall vänta på matte och husse .
Svara på detta inlägg

Tropper
Medlem 2012-05-08
#7 24 mars 2014 av Tropper Re: Lite frågor om Frallor :)
Svara på detta inlägg

pissemiss
Medlem 2008-11-03
#8 24 mars 2014 av pissemiss Rekommendationerna säger att en hund bör
          Re: Lite frågor om Frallor :)
          Tack för alla svaren :) Men typ ska man börja med att gå in i ett annat rum och stänga dörren? Och när kan man börja koppelträna och gå på promenader och sånt? Och kan man lämna henne själv i typ 5-10 timmar när hon har vuxit lite och isåfall hur gammal ska hon va då? Och hur många gånger per dag måste man gå ut med henne?
rastas var 6:e timma även som vuxen.

Att lämna en hund i 10 timmar är, enligt mig, på tok för länge och, som jag skrev tidigare, hur länge det går att lämna hunden är väldigt individuellt och det finns inga garantier för att din hund kommer att kunna vara ensam flera timmar.
Svara på detta inlägg

Dixietown
Medlem 2008-02-08
#9 24 mars 2014 av Dixietown Registreringsbeviset
dvs det man ofta kallar stamtavlan, ser ut så här om den är utfärdad av SKK

http://dixietown.se/registreringsbevis.jpg

Det är ganska ofta folk ger tips om man ska se till att stamtavlan är riktig, men om man inte vet hur den ska se ut är det ju inte så lätt.
Svara på detta inlägg

Teddies matte
Medlem 2010-12-12
#10 24 mars 2014 av Teddies matte Re: Lite frågor om Frallor :)
          Re: Lite frågor om Frallor :)
          Tack för alla svaren :) Men typ ska man börja med att gå in i ett annat rum och stänga dörren? Och när kan man börja koppelträna och gå på promenader och sånt? Och kan man lämna henne själv i typ 5-10 timmar när hon har vuxit lite och isåfall hur gammal ska hon va då? Och hur många gånger per dag måste man gå ut med henne?
Nä, att stänga in hunden i ett annat rum medan ni är hemma är inte att rekommendera, det skapar bara otrygghet.
Lämna hunden korta, korta stunder i början, gå och släng soporna och in igen t.ex.
Uppemot 10 timmar är alldeles för mycket, rekommendationen är att hundar skall rastas var 6:e timme, min gräns för hur länge jag lämnar hunden/hundarna är 5 timmar.

Koppelträna kan du börja med ganska snabbt men några riktiga promenader skall du inte gå, istället kan du ha valpen lös eller bara strosa runt lite i koppel i valpens takt.
I början blir det mycket spring, vi sprang ut ca var femtonde minut riktigt i början, men det beror ju lite på hur man väljer att göra.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 2
12

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Frågor till hundquiz (frågesport)   [0] 12 jul: Andre91 Frågor kring hunds beteende   [3] 9 mar: jonatannk 9 mar: jonatannk Frågor kring att flyga med hund   [2] 20 feb: Solsophia 21 feb: Puddingpastejn Frågor om hundgård   [3] 18 nov: natalih 18 nov: natalih Frågor till hundägare   [0] 12 sep: IndustridesigHIG Frågor kring valp   [13] 8 sep: cosmo19 17 sep: Lona Adoptera hund - försäkring och frågor   [2] 16 aug: datapata 19 aug: datapata Saluki frågor ....   [2] 13 maj: dragontear 13 maj: dragontear Frågor kring smart halsband för hundar   [1] 19 mar: petterhg 19 mar: syteryster Schäfervalp 5 månader. Frågor..   [4] 12 mar: NSaZ 13 mar: Juno
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Golden Retriever | Pudel | Chihuahua | Schäfer | Dobermann | Labrador Retriever
© 1998-2020 Enfinia AB