Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
4 augusti 2014 av -Aslan pwd- i sjukdom & hälsa (6 svar)
båda kulorna nere vid försäljn. nu saknas en?

När jag köpte Aslan hade han på veterinärbesiktningen haft båda kulorna nere. När jag kände efter så fanns båda där om man kände efter noga.
  Min lilasyster påpekade för någon vecka sedan att han bara hade en kula. Jag kände efter,och nu hade han bara en. Den är rätt stor och tydlig, men den andra ligger inte på plats i "säcken". Man kan hitta den andra kulan också och massera den på plats eller vad man ska säga, men så fort man tar bort fingrarna försvinner kulan "in" igen efter en stund.


Kan en kula dras upp igen om han hade båda nere vid åtta veckors ålder? Han är fem månader nu så känns rätt orimligt att den som inte är på plats plötsligt skulle trilla ner. Hur länge till kan man hoppas? Har utställningsintresse men är mest intresserad av att tävla i andra grenar.


Bekräftas "tillståndet" av veterinär? Vad rekommenderas angående kastration av krypta hundar?

Bilder:

Som medlem kan du här läsa lite kort info om -Aslan pwd- och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Dixietown
Medlem 2008-02-08
#1 4 augusti 2014 av Dixietown Re: båda kulorna nere vid försäljn. nu saknas en?

Vad tråkigt...


Du har rätt i att om kulan inte är på plats nu, vid 5 månader, är sannolikheten liten att den kommer att komma ner i pungen.


Tidigare hade SKK en rekommendation om ett avdrag på 15% av priset vid kryptorkism, men den är nu borttagen och då var det som sagt bara en rekommendation, inget krav. En del uppfödare betalar tillbaka ändå, andra inte och det är vid tidigast 6 månaders ålder som testikelstatusen fastställs. Något veterinärintyg behövs nog inte, om inte din uppfödare kräver det för en eventuell återbetalning, för det är ju lätt för den som kan räkna till två att konstatera att en hane är krypt!


När det gäller tävling bör du kunna delta i de flesta grenarna, men inte få championat, eftersom det kräver utställningsmerit och någon sådan kan hunden inte få. Kolla upp specifikt vad som gäller för de grenar som intresserar dig avseende deltagande.


I de allra flesta raser utgör kryptorkism inget problem för den ensklida hunden. Visst... det är en viss ökning av risken för att utveckla cancer i den felande tesitkeln, men risken är inte så stor att det motiverar en kastrering. Kastrering av kryptorkid hund är/kan vara ett betydligt större ingrepp än på en komplett hane. Hör med uppfödaren eller någon annan raskunnig för att få bättre info om hur det är med just din ras. I min ras är det vanligt med krypt, men extremt ovanligt att drabbade hanarfår problem av det.

Svara på detta inlägg

Tugga Terrier
Medlem 2004-03-15
#2 4 augusti 2014 av Tugga Terrier Re: båda kulorna nere vid försäljn. nu saknas en?

6 månader är den lägsta åldern för att få ett officiellt giltigt testikelintyg.


En testikel som inte kan komma på plats utan yttre påverkan, och sen åker upp igen, på en 5 månaders hanhund brukar inte hamna på rätt plats, men det händer ändå ibland, särskilt på mindre raser.


En kryptorkid hund kan inte bli champion i någon gren men det finns ändå inget krav på utställningsmerit för annat än ett litet fåtal arbetschampionat, ex brukschampionat. Agility, viltspår, lydnad, drag etc kräver inga utställningmeriter, dock behövs intyg om att hunden hade normalt utvecklade och placerade testiklar vid undersökninng efter tidigast 6 månaders ålder.


Det finns en något liten ökad risk för testikelcancer i den testikel som ligger kvar i värmen i buken men den risken är så liten att den knappast motiverar kastrering.

Svara på detta inlägg

Varg
Medlem 2002-01-27
#3 4 augusti 2014 av Varg Re: båda kulorna nere vid försäljn. nu saknas en?

På min ena hoppade ena kulan fram och tillbaka men var fast nere när han var 8 mån. Lite sent men inte alltför ovanligt , chansen finns för att din hunds kula att komma ner så misströsta inte.


//


Appe

Svara på detta inlägg

Dimma
Medlem 2004-12-04
#4 4 augusti 2014 av Dimma Re: båda kulorna nere vid försäljn. nu saknas en?

Jag har en gammal hund som haft två kulor ner hela tiden (tror jag)


när vi var till veterinären hade han bara en kula, sen efter någon dag var både nere det kanske kan åka fram o tillbaka

Svara på detta inlägg

Hortensia
Medlem 2010-01-18
#5 4 augusti 2014 av Hortensia Så underligt! /nt
Svara på detta inlägg

Lucille
Medlem 2011-12-28
#6 4 augusti 2014 av Lucille Re: båda kulorna nere vid försäljn. nu saknas en?

En kompis till mig har en Petit brabancon, han var säkert 9 - 10 månader innan testikel nr 2 kom ner för att stanna.


Ta det lugnt och avvakta.

Svara på detta inlägg
Sida 1 av 1
1

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Kastrerad hund. Fel på kulorna?   [4] 19 feb: Lovely havamalt 20 feb: Lovely havamalt Vilka märken saknas på den Svenska marknaden?   [1] 12 mar: KarinLind 13 mar: tm_torp Kennlar som saknas hos rasklubben   [3] 6 sep: sendit 7 sep: Lona Om hunden inte får ner kulorna?   [5] 9 jan: Maathiey 9 jan: Dixietown Hur sent kan kulorna falla på plats?   [3] 13 jul: Kero 13 jul: border4ever Saknas hundar i SKK, samt gamla släktingar   [18] 13 apr: X Of Me 14 apr: Koffen Kulorna inte nere hos 8 veckors valp   [12] 28 mar: hella2 29 mar: Ridgebackgänget Vad saknas på min termometer?   [14] 18 nov: MånaDisa 18 nov: MånaDisa Tand saknas!! Därav inget HP   [7] 11 nov: lllinn 14 nov: Gurkans Bara en fundering, udda sådan..str på kulorna!   [4] 18 okt: Maria Segedi 18 okt: sparrowcrazy
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Fransk Bulldogg | Schäfer | Jack Russell Terrier | American Staffordshire Terrier | Golden Retriever | Chihuahua
© 1998-2020 Enfinia AB